2008-10-02

Geopolitika ir Lietuva

Šiandien paskelbėme partijos memorandumą, kuriame pateikėme siūlymus kaip po Rusijos agresijos prieš Gruziją turime keisti Lietuvos užsienio ir saugumo politiką. Kaip ir buvo tikėtina, sulaukėme visų pirma socialdemokratų aštrių išpuolių prieš mūsų pasiūlymus. Tiesa sakant tai jau nebestebina. Stebina tai, kad Lietuvoje nebegali vykti rimtos politinės diskusijos šia tema. Keista, kad Lietuvoje, kuri bando save pristatyti kaip regioninę užsienio politikos lyderę, po Rusijos agresijos prieš Gruziją iki šiol nevyko jokių atvirų ir viešų politinių debatų, kas turi būti keičiama mūsų užsienio ir saugumo politikos doktrinoje,kad galėtume save efektyviau apginti nuo galimų pavojų. Mes pirmieji, kurie pateikėme savo aiškius pasiūlymus, ką reikia daryti ir ką keisti. Kiti tyli, lyg nieko neįvyko (tai liečia tik partijas, ne Prezidentą V.Adamkų). Esu įsitikinęs, kad esame teisūs. Tai rodo ir DPI atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

15 komentarų:

Vytautas rašė...

LIETUVA IR KONSERVATORIAI

Šiandien išgirdome naujieną- Jaunasis konservatorius Marūniakas paėmė kyšį. Anksčiau jis supainiojo privačius ir viešuosius interesus skirdamas Jauniesiems konservatoriams mokesčių mokėtojų pinigus, nors pats yra šios organizacijos vicepirmininkas. Konservatorius Vareikis važinėja girtas. SUPER!O Landsbergis drįsta sakyti, kad konservatoriai mažiau bloga partija palyginus su kitom. Taip ir patikėjom:-)))

rg rašė...

"Pasiekus, kad euroatlantinės bendruomenės dokumentuose Rusija būtų įvardinta kaip grėsmės faktorius" -
bukime realistai - to nebus. Kol visa Europa sedi ant Rusijos naftos ir duju, to nebus. Paziurekit i eurolyderius, kurie vaziuoja i Rusija - jie sypsosi, jie padlaiziauja, ir probleminiu klausimu net stengiasi nekelti.
Lietuva, bandydama prastumti 'gresmes faktorius' ir visa kita, neverta net sakyti - susilauktu priespriesos is visu pusiu, ir nieko nepasiektu. Tik susilauktu dar daugiau neoficialiu sankciju - uz dujas ir taip jau mokam daugiausiai Europoj.
Ar sitas tyruose aidintis triuksmas, kaip sitas manifestas, ko nors vertas? nemanau. Pries Rusija reikia kovoti ju ginklais - tyliais, bet skaudziai kandanciais. Dirbti tyliai su visu saliu vadovais ta kryptimi, kuri nebutu palanki Rusijai. Joks rekimas cia nepades, nevarkit diskutuodami, ir nesidarykit bedu.

Del kariuomenes - neturetumeme buti naivus. Zvelkim matematiskai - islaidos uzpuolimui atremti turetu buti lygios uzpuolimo tikimybei ir galimai zalai uzpuolimo metu.
Tikimybe, kad bus tiesioginis konfliktas su NATO nare - 0. Kad bus netiesioginis - ekonominis, politinis, informacinis, netgi naujuju technologiju karas - tam galima duoti 100%.
Bet jus siulot skirti lesas kariu galvu skaiciaus, ginkluotes didinimui. T.y. issvaistyti, jei nebus atviro konflikto.
Ar ne reiketu tas lesas (kurios yra ypac ribotos) skirti visuomenes samoningumo ugdymui (tokios visuomenes, kuri sugebetu isgyventi ir 100 metu okupacijas), ypac kvalifikuotu specialistu- fiziku, chemiku, informatiku ruosimui, lobistinei veiklai, investicijoms i ekonomines nepriklausomybes uztikrinima?

Ka lems padidintas kariu skaicius? nieko. Gal minute atsilaikymo ir tik daugiau nuostoliu ir daugiau auku konflikto atveju.
ne ta kryptimi einate.

Mauras rašė...

2 rg

šauktinių atsisakymo fone padidintas ginkluotės (pirmiausia turiu galvoj priešlėktuvinę) ir karių (rezervo) skaičius sumažina gynybos bejėgiškumui įrodyti skirtų atvirų provokacijų tikimybę. Prisiminkime Rusijos naikintuvą, kuris perskrido pusę Lietuvos kol pats nukrito, pagalvokime ką tai rodo, ir daugiau klausimų nekils. O profesionalios kariuomenės rezervas ir turi būti tie sąmoningi piliečiai, kurie esant reikalui gintųsi (ne 100 metų žinoma) bet ne chemikai ir fizikai jame turi tarnauti. Galų gale, pasižiūrėkim į Suomiją, buvo nemažai Valiušaičio straipsnių ta tema. Sėkmės.

Algirdas rašė...

Aš kaip šturbanfiureris Miuleris, bijau tik vieno- kad nesirgtų mano vaikai. Tai yra jūs, mano broliai : suvalkiečiai , žemaičiai, aukštaičiai. Daktaras iš manęs prastas, gydau tik vieną kart ir amžiams, todėl man neramu , kad Lietuvoje tiek daug ligonių. Gali pritrūkt patronų. Bet nieko, Izraelis parduos, jie net Palestinos arabams pardavinėja. Aš jau senai nieko nebebijau. Nei savų politikų, nei Rusijos. Rusijoj mane sukūrė. Antra, žinau ką daryt, nes ilgą laiką tryniaus tarp politikų Lietuvoj. Politikoj kaip ir gatvėj, yra aukos , yra budeliai. Baimė turi kvapą ir budeliai jaučia bailį. Prigąsdina bailų rinkėją iki apsisiusiojimo, po to juo manipuliuoja savo reikmėm. Visai nesurištom su tuo , ko pilietis bijojo. Ar pastebėjot, kad mus gąsdina ne Rusija, o savi politrukai? Prisidengę kilnia energetinės nepriklausomybės idėja, savi sukčiai LEO projekte nusinešė trečdalį Lietuvos energetikos. Už kokius 3 000 000 000Lt. Ir nieko. Kol mes sustabarėję iš baimės ieškojom kur slėptis nuo galimo meškos antpuolio Kirkilas ragaudamas dzūkišką ir papsėdamas pypkutę smagiai sau aptarinėjo su Marcinkevičium, kaip išdūrė Kubilių su visais konservais LEO Projekte. Švietimui pinigų neliko, o kai kam liko ir pakankamai.
O aš valausi savo Kalašnikovo vamzdį. Tepu, taip sakant vot, kad visada galėčiau būti veiklos sūkury. Esu nors ir rusiškas, bet patikimas ginklas. Daug kam gali manęs prireikt, taip sakant vot...

Vygintas rašė...

Gal p. Andriui bus įdomu paskaityti:
http://www.echo.msk.ru/programs/staliname/542605-echo/

Vytautas rašė...

Kada siame tinklapyje kas nors bus atnaujinta?

Simas K. rašė...

Vytautai, rinkimai baigesi... Rinkejai nebereikalingi, nebereikalingos diskusijos, nebereikia nieko aiskinti zmonems, mnebereikia daryti jokio PR'o... Viskas, kaip sakoma, cirkas isvaziavo, o liko tik... Sekmes valdzioje ir nepersistenkite su taupymu kaip tai tai buvo 1999 metais, nes as ir mano artimieji itin stipriai nukentejome ne tik finansiskai, bet ir moraliskai del tokios taupymo programos...

Rimantas rašė...

na, asmeniškai galvoju, kad Kubiliui rinkimai dar nesibaigė, tad nebūkim labai jau nekantrūs jo komentarams.

kita vertus labai pasigendu jo nuomonės ir šiek tiek nušvietimo ką galvoja apie esamą situaciją ir kaip žada veikti joje.

tiek 2000 tiek 2004 konservatoriai, mano supratimu, per kiekvienas derybas dėl valdžios nukentėdavo būtent dėl to, kad nesugebėdavo papasakoti savo istorijos, savo situacijos matymo ir paaiškinti, ką gi jie daro. socdemai visada derybas vesdavo viešai, o konservatoriai laikėsi kažkokios tylos koncepcijos. ji kiekvieną kartą nepasiteisindavo.

tad mano nuoširdžiausias pasiūlymas Andriui - pasakykite mums, rinkėjams, ką žadate daryti, ko mums tikėtis, ir leiskite mums apsispręsti kaip gi mums elgtis.

sėkmės

Simas K. rašė...

labai trumpai galiu paaiskinti kas bus - taip pat kaip ir 1999 m. lapkričio 3 d. - 2000 m. lapkričio 9 d. laikotarpyje. Jis taps ministru pirmininku ir vykdys tokia pacia taupymo politika - svietimui, sveikatos apsaugai, kulturai bus apribotas finansavimas. Vienu zodziu grisime i kysiu klestejimo laikotarpi. Beje, butu idomu isgirsti tiesiai is A.Kubiliaus, kaip jis zada toki taupyma suderinti su korupcijos mazinimo programa, kuria, mano nuomone, gan sekmingai bande vykdyti Kirkilo vyriausybe... Beje, daugeliui vertetu tas programas paskaitineti, nes jos galioja visoms vyriausybems ir ten gan aiskiai yra parasyta ka reikia daryti. Atsiliepkite tie, kas jas skaitete, nes kiti komentarai yra beprasmiai ir nediskutuojami.

Rimantas rašė...

sveiki,

asmeniškai man atrodo taupymas natūrali politika krizės metu - pats taip darau su savo išlaidomis. pats kaip dirbęs valstybiniame sektoriuje galiu tvirtai pasakyti, kad ten yra ką sutaupyti. o jau optimizuoti investicijas tai ten šimtą kartų yra kur (ypač tuos optimistinius dauguma atvejų abejotino reikalingumo ES finansuojamus projektus).

korupcijos klausimus tai Simai mane tiesiog pradžiuginai. nepastebėjau Kirkilo laikotarpiu JOKIO korupcijos mažėjimo požymių. ir jokių jo priemonių irgi.

kita vertus, ar konservatoriai sugebės viešojo sektoriaus funkcijoms vykdyti pritraukti privatų sektorių, ar užteks pasiruošimo, čia jau kita kalba. mano asmenine nuomone valstybinis sektorius savo protingais užsakymais gali sukurti naujas rinkas lietuvoje, kartu sumažinant ir valstybės išlaidas.

tad iš tikro gerai būtų išgirsti iš Kubiliaus kur jis mato prioritetines karpymo sritis. priemones.

Simas K. rašė...

Rimantai, pradziai as vel noriu pasitikslinti ir suzinoti ar esi skaites korupcijos mazinimo programa, kuria pasirase net A. Kubilius? Antra, ar zinote, kad STT priklausomi (atskaitingi) tik nuo Seimo ir Prezidenturos? Del to jie negali itakoti ju veiklos. Trecia, jus is principo neteisingai suprantate korupcija (bent jau taip atrodo is komentaru). Jusu korupcijos suvokimas yra suformuotas stereotipais, kuriuos igaunate isskirtinai is televizijos (is "tyriamuju" laidu)- korumuoti tik politikai... Ne politine korupcija daro didziausia zala Lietuvai. Daugiau nenoriu be reikalo rasineti, o pasiulyciau pasidometi musu valstybes valdymo sistema (kas nuo ko priklauso ir kas kokia itaka gali realiai daryti) ir daugiau paskaitineti istatymu, patvirtintu programu ir panasiai. Tuomet galesime pasidskutuoti is esmes, nes dabar tai idiotiskas gincas - tikiu ir netikiu (tai skirtingi, nediskutuojami dalykai), zinau ir manau (velgi skirtingi dalykai, kurie remiasi skirtingais atskaitos taskais). Dauguma konservatorius palaikantys zmones tiki ir mano, o tai yra jokiais argumentais neparemti isitikinimai. As asnemiskai nelabai jais tikiu, nes zinau... Is kur? O cia jau mano, kaip anonimo, reikalas is kur... Beje, tokiu zmoniu yra daugiau, nei galvojate. Ir nekaltinkite mistinemis sasajomis su KGB ir dar velnis zino kuo. A. Kubilius zino, kad tai tera tik politiniai pareiskimai, kurie nieko bendro neturi su realiu gyvenimu (KGB, GRU temos eskalavimas). Pabaigai noreciau palinketi A. Kubiliui geriau susitvarkyti su korupcija. Po 4 metu galesime padiskutuoti apie realiai nuveiktus darbus ta linkme.

Augis rašė...

Jeigu konservatoriai nedelsiant nesiims traiskyti socdemu administracinio resurso, nieko gero galima nesitiketi, nes socdemai atsitupes, palauks kol konservatoriai sutvarkys visas ju pridarytas nesamones, o veliau vel ant balto arklio ivaziuos i valdzia. Pagrindinis dalykas - nomenklatura zemetvarkoje (pagrindiniai pinigai ir itaka pvz. Macaitis ir jo Vilniuje organizuota mafija) visuose kontroliuojanciuose institucijose ir EU lehas dalinancios ir tai kuruojancios institucijos. Antras ir nemaziau svarbus tai ivairios valstybines ir pusiau valstybines imones tokios kaip Lietuvos gelezinkeliai, ten socdemai yra ikure savo partijos idarbinimo firma kurioje mokami atlyginimai ne uz ka. Vienam dirbanciam ir kurianciam pridetine verte ten yra 5 socdemai kurie visiskai nekompetetingi ir yra tik parazitiniai socdemu ikurti etatu vienetai savo partijos lektoratui idarbinti. Ir trecia visuomenines organizacijos, kuriu svarbiausios profsajungos. Lietuvos profsajungu konfederacija yra tiesiogiai kontroliuojama socdemu per sysa todel specialiai eskaluos socialine itampa, del kiekvieno vyriausybes sprendimo, todel reikia ta sharashkina kontora sunaikinti visiskai (teisetais metodais, jie yra visi susitepe vogtu profsajugu turtu, ypac dabartiniai vadukai pav. Cerniauskas) Socdemai yra sutvarke sistema kaip is valstybes biudzeto toms profsajungos seiketi pinigus, todel reikia ta bambagysle nukirpti nedelsiant.

Unknown rašė...

Sveikinu laimėjus rinkimus. Ant jūsų pečių šiandien didelė atsakomybė. Aš, kaip jūsų rinkėja, iš jūsų tikiuosi labai daug. Pirmiausia, Leo LT. Antra, SoDra. Niekaip nesuprantu, kodėl man taip paprasta viskas atrodo: kodėl socialinio draudimo įmokų negali administruoti VMI??? VMI susitvarko su visais mokesčiais, tad soc.draudimas jos neapsunkintų labai. Bet visi giminės ir artimieji, kurie šiandien sėkmingai kryžiažodžius sprendžia sėdėdami SoDroj ir gaudami atlyginimą iš amžinai deficitinio SoDros biudžeto, galėtų sėkmingai išmėginti savo jėgas privačiame sektoriuje ir sėkmingai mokėti mokesčius, uždirbti pinigus valstybei kaip mes visi.

kest turbo rašė...

Mažiau kalbėkite -daugiau veikite. Rusija ir mus smaugia uždėjusi 30 proc antkainį dujoms. Mūsų svertas-tranzito į Kaliningradą apmokesdinimas pradžiai -didesniu - 30 proc.antkainiu, o po to -ekvivalenčiu dydžiu. GAZPROM direktoriumi yra buvęs D.Medvedev

asd rašė...

Kazkaip labai keista. Kubilius cia skelbiasi,kad jie kazka paskelbe kaip reiktu keisti pozicija Rusijos atzvilgiu,o as lyg ir zinias ziuriu ir spauda paskaitau,bet niekur tokios informacijos nepastebejau:-))) Ar jie ten tarp save tik burelyje pasisneka ir galvoja,kad visa tai jau zino ir visuomene?