2008-09-08

Mes turime planą Lietuvai. Pradėkime!

Šiandien su Česlovu Stankevičiumi ir Mantu Adomėnu baigėme redaguoti mūsų partijos rinkimų programą. Prieš tai daug jėgų ir laiko kainavo jos projekto rengimas. Turiu prisipažinti, kad darbas buvo nors ir varginantis, bet teikiantis tikros kūrybos džiaugsmo. Reikia pasakyti, kad mes kaip partija per savo istoriją tokios išsamios ir gilios programos dar nesame turėję. Nelabai matau, kad kuri nors kita partija ką nors panašaus šiems rinkimams pateiktų. Džiugu, kad tą pripažįsta ir nepriklausomi ekspertai "Veide" vertinantys skirtingų partijų atskiras programų dalis. Šiandien buvome geriausiai įvertinti ir už socialinę programos dalį.

Taigi galime drąsiai tvirtinti, kad šiandieninėje baloje ir chaose mes pateikėme tai, kas Lietuvai labiausiai reikalinga - pateikėme planą Lietuvai. Ir turime komandą, kuri šį planą yra pasiruošusi įgyvendinti. Dabar rinkėjų eilė apsispręsti, - ko jie nori? Ar jie nori išmintingų ir drąsių permainų, kokias mes siūlome, ar jie nori, kad tęstųsi taip, kaip dabar yra. Tikiu išmintimi...

8 komentarai:

Mauras rašė...

Panašu, kad "atostogų ramybė", po kuria parašiau piktoką komentarą, buvo apgaulinga. TS-LKD visgi išleido "į eterį" pilnavertę rinkimų programą, kaip sakoma, geriau vėliau, negu niekad. Yra ką pastudijuoti, bet 250+ psl. tikrai ne visi įveiks - siūlau padaryti 5 psl. esminių krypčių santrauką.

Ieškosiu atsakymų į savo klausimus partijoms, kuriuos keliu ateinančios kadencijos Seimui. Vis labiau norisi neperkamos, nuosekliai piliečiais (rinkėjais), o ne 3 savaites iki rinkimų besirūpinančios valdžios, kuri nori girdėti mūsų balsą nuolat. Todėl mano klausimai orientuoti pagrindinėmis kryptimis, kuriose mano nuomone, valstybės veikla labiausiai stringa - ar partijos pasiryžę pažaboti korupciją (tame tarpe - politikų "atidirbinėjimą" verslui), rūpintis ilgalaike valstybės perspektyva (švietimas, valstybės ir verslo partnerystė) ir rinkėjų kasdieniais rūpesčiais (energetikos išteklių kainos) bei užtikrinti rinkėjų dalyvavimą per elektronines priemones, priimant esminius sprendimus ar rengiant piliečių iniciatyvas (e-valdžia). Taigi:

1. Ar uždrausite juridiniams asmenims finansuoti politines partijas ? (korupcija)

2. Ar nuo kitų metų įvesite privalomą visuotinį pajamų ir turto deklaravimą? (prielaidos yra, Lietuvoje >800 prieigos taškų, kur galima deklaruoti elektroniniu būdu) (korupcija)

3. Ar rengdami teisės aktus, įvesite privalomą poveikio vertinimą (koks laukiamas poveikis, rizika)? (e-valdžia)

4. Ar įteisinsite elektroninio parašo galiojimą renkant rinkėjų parašus (kreipimosi į seimą, dėl referendumų ir kitais numatytais atvejais,
kur reikia surinkti ženklų kiekį parašų, kas dabar vyksta prie staliukų, nors visos prielaidos tam yra), taip pat reikalavimą pateikti rinkėjams teisės aktus vertinimui prieš balsavimą seime (tą yra padarę estai), ar sudarysite sąlygas juos aptarti ir už juos "balsuoti" rinkėjams elektroniniu būdu (pvz. specialiame tinklalapyje)? (e-valdžia)

5. Ar priimsite valstybės ir verslo partnerystę apibrėžiančius įstatymus? (dabar yra įteisintos tik koncesijos, o "nekalto prasidėjimo" būdu staiga gimsta tokie "kūdikiai" kaip LEO LT) (korupcija)

6. Ar supaprastinsite žemės paskirties keitimo ir leidimo statybai išdavimo procedūrą, kad ji truktų ne ilgiau 1 mėn.? (korupcija)

7. Ar padidinsite mokytojų algos vidurkį iki 1,5 vidutinės algos ir įvesite skatinimą jauniems žmonėms rinktis pedagogo specialybę? (valstybės ateitis)

8. Ar imsitės griežčiau reguliuoti privačių įmonių tiekiamos elektros, šilumos ir vandens kainas, keičiant jų "lubų" nustatymo metodiką taip, kad šių įmonių pelnai nebūtų "išspaudžiami" akcininkams, siekiant juos toliau didinti buhalterinėmis manipuliacijomis (perkainojant turtą -sumažinant, išmokant pelną, paskui vėl padidinant jo vertę ir įskaičiuojant naują vertę į sąnaudas)? VKEKK skiria prezidentas, bet metodiką tvirtina Seimas. Ar skatinsite mažųjų biokuro elektrinių atsiradimą (energetika)?

9. Ar reguliariai reikalausite VSD vadovų atskaitomybės už vykdomą veiklą ir jos rezultatus, susikompromitavusių pareigūnų nušalinimo? (korupcija, nac.saugumas)

10. Ar įvesite privalomą Lietuvoje veikiančių UAB akcijų pirkimo-pardavimo sandorių (sutarčių) registravimą Lietuvos piliečiams? (korupcija)

Nėra kito kelio, ateinantis seimas privalo būti visa galva aukštesnis, jei nenorime likti link Rusijos gravituojančia provincija. Kelkime reikalavimus partijoms, balsuokime ne už jų kompiuteriais padailintus veidelius, o už darbus, kuriuos įsipareigoja nuveikti.

Vytautas rašė...

To mauras

Del 8 klausimo nesutinku. Reikia naikinti monopolijas siose srityse, o ne reguoliuoti kainas. Kaip zinoti, kad kaina per didele ar per maza kad ja butu galima sureguliuoti? Gali taip nureguliuoti kainas vardan vartotoju, kad prades bankrutuoti imones, arba vardan imoniu ir zmones nesugebes issimoketi. Kaip surasti aukso viduri?

Simona rašė...

Dabar yra labai blogai. Ir konservatoriu uzkulisine koalicija su socdmeais kaip tik privede sali iki tokios situacijos. Rinkejai per praejusius rinkimus apsisprende, isrinko jus i seima antakalnyje ir kas nuo to pasikeite? viskas liko kaip ir buvo. ir tikiu kad jus vel isrinks antakalnyje ir vel viskas bus kaip buve. rinkejai tingi mokytis, nes jei mokytusi, tai butu suprate, kad balsas uz konservatorius yra balsas uz nesaugia Lietuvos ateiti.

Tautietis rašė...

Planas yra vienas dalykas; visai kita ji yra igyvendinti.

As keleta kartu balsavau uz konservatorius, man atrodo problema ta kad jie nesugeba dalyvauti koalicijose ir buti lankstus neissizadedami savo principu. Gaunasi mazo vaiko logika - "arba kaip noriu as arba nieko", del tokios pozicijos jei iskart nelaimi absoliucios daugumos jie lieka amzini opozicionieriai.

Aisku buti opozicijoj gerai, bet tas ne taip gerai kaip dalyvauti realiai keiciant sali.

Taigi - klausimas (V.Adamkus savo radio konferencijoje irgi ta minejo) - ar konservatoriai sugebetu palikti asmeniskumus, nuoskaudas, izeistus ego, praeities ivykius ir pan ir sudaryti koalicija su socialdemokratais arba centristais?

Simona rašė...

As esu isitikines, kad konservatoriai sudarys koalicija po rinkimu su socdemais ir jei dar pritruks daugumos, tai su abonentininkais. Manau, kad kuo toliau, tuo daugiau per mass media pasirodys konservatoriu ir socdemu "nesutarimu" pavyzdziu, tam, kad sios partijos suaktyvintu savo elektorata ir gautu kuo daugiau balsu. Tada sumastys kazka apie tai, kad "populistines partijos nesugriautu Lietuvos", reikia imti valdzia ir sudaryti koalicija su savo "amzinais" priesais- socdemai su konservatoriais, konservatoriai su socdmais, ir keliais abonentininkais. Dar viena svarbi pastaba- jei socdemai su konservatoriais viesai pliekiasi, vadinasi pogrindyje tarp ju viskas suderinta. Pagal darba rinkimu metu apylinkese ir apygardose viskas akivaizdziai pasimato.

Metalot rašė...

Gerb. Andriau,

biskį nusivylęs esu jūsų ekonominiu populizmu kaip ir daugelio kitų kurie žada panacėjas. Pats esu vidutinis investuotojas. Daugelis investuotojų, analitikų mato bendrą situaciją pasaulyje. Gi Lietuvoje staiga kyla panacėjos esant bendram pasaulio ekonomikos nuosmukiui kažkokiu feniksu patapti.

O dar visų ekonominių problemų suvertimas Kirkilui. Gana vaikiška ...

Iš ko ir ko, o iš konservatorių lyderio nesitikėjau ...

Ko pasigendu - platesnio analitinio konteksto pasaulinėje ekonomikoje. Nes kaip ten bebūtų Lietuva yra tik plunksnelė dideliam ekonomikos vandenyne, tame tarpe ir geopolitinių žaidimų.

Prašau nenusileisti iki populizmo ir ankstesnių rinkimų ir rinkimų metų ekonominės koncepcijos lopymo atpirkimo ožiais.

Jei turite koncepciją tvirtos šeimos žinią ir trimituokit ją, o tose srityse kur nėr ko sakyt, geriau mandagiai ir pagarbiai patylėkim arba paimkit ką nors iš liberalų ekonomikos biskį - vistik dešinieji esat ar ne :)

Geros dienos, Giedrius

Algirdas rašė...

Pavargęs, bet neabejingas
2008 09 28 18:55
Tauta dar nesupranta kiek jai gali kainuoti neatsakingi politikų žingsniai. Todėl eiti ir balsuoti būtina. Kitaip manipuliuos mūsų vardu ir toliau niekas nesikeis. Sakot nėra už ką? Tai pasirinkit mažesnį blogį. Gal jau laikas baigt kaip grožio konkurse ar Eurovizijoj rinkt pagal principą-patinka -nepatinka. Pasisiskaitykit rinkimines programas, prisiminkit ką girdėjot apie tos ar kitos partijos darbus ir rinkite. It keiskite Lietuvą Nesu konservatorių gerbėjas, bet greičiausiai balsuosiu už juos. Gerbiu V.Lansbergį už jo veiklą Lietuvos laisvės byloj. Mažai tokių politikų mūsų šaly. Tačiau Ne viskas ką jis daro man patinka. Nepritariu jo norui būti naujuoju Moze, kuris išves Europos tautas į moralios politikos kelią- tai filosofinė kategorija, o jis toli gražu ne Diogenas. Tam yra bažnyčia ir filosofai. O pasaulį, deja, valdo interesai ir dar kartą interesai. Be to skambinant pastoviai varpais Rusija gali ir išgirsti gerb. Profesorių ir prisukti mums dujas. Kad suprastume, jog žygiais, o ne žodžiais mes Tėvynę mylim. Ir kas tada? Vėl apie Seimą kūrensim laužus ir šildysimės? Negi per 17 Nepriklausomybės metų taip nieko ir neišmokome? Vertybių ir pragmatizmo proporcijas diktuoja konkrečios salygos. Europos Sąjunga kaip nors išgyvens. Ji turtinga. O mums stoti į pirmas šaltojo karo kurstytojų gretas ir erzinti mešką vargu ar verta. Nes turtingi pinigais pasibars su turtingais resursais, apsikeis nuolaidomis ir toliau gyvens. O mes neturim laiko laukti. Mūsų energetika daugiau kaip 80 proc. priklauso nuo Rusijos. Nes pramiegojom savo energetikos sektoriui reformuoti skirtą laiką. O nuolatos besigręžiodami į praeitį galim pramiegoti ir ateitį.

Unknown rašė...

male mala ir mals...