2008-09-18

G.Kirkilo paradoksai

Gediminas Kirkilas, būdamas Premjeru, aiškina, kad įvesti visuotinį turto ir pajamų deklaravimą yra pavojinga, žalinga ir neapsimoka. Net užsakomuosius straipsnius tuo klausimu yra pasiruošęs spausdinti.

Gediminas Kirkilas, būdamas LSDP pirmininku, partijos rinkimų programos nuostatose, su kuriomis partija eina į rinkimus ir kurias partija visai nesenai iškilmingai patvirtino savo suvažiavime "Siemens" arenoje, sako visai priešingą dalyką:
"Mūsų nuostatos:...įvesime visuotinį gyventojų pajamų ir turto deklaravimą" (LSDP 2008 metų rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą programos nuostatos. 2008.09.07. p.15)

Taigi arba G.Kirkilas neskaitė savo partijos programos, arba nesiruošia nei dabar, nei po rinkimų jos įgyvendinti.

9 komentarai:

Mauras rašė...

kirkilas ruošiasi kovoti su korupcija, taip pat kaip ir atsistatydinti jei ji nesumažės :) pasakos mažiems vaikams.
Praėjo beveik metai po to, kai Seimas po pateikimo pritarė naujos redakcijos Gyventojų turto deklaravimo įstatymo projektui, kuris turėtų įteisinti privalomą visuotinį pajamų ir turto deklaravimą. Pagaliau kirkilo vyriausybė susiruošė pareikšt savo nuomonę tokiu nesvarbiu klausimu, ir pasiūlė - taip! deklaruoti žemėtvarkininkams ir antstoliams. Šaunuoliai! Palaukit, klausia pikta pelė, o kaip gi žemėtvarkininkų uošvienės? A, mat jas šunes, tegu dar pagyvena. Va jei pasiseks, sekančiam nesibaigiančios kovos su korupcija etape ir uošvienėms liepsim deklaruot. Palaukit, klausia pikta pelė, o kaip tada pusbroliai? Ką?Atsakykit svolačiai! Nes pelė klaus kasdien :):)

Simas K. rašė...

Maurai,

as irgi buvau didelis visuotinio deklaravimo salininkas. Netgi cia, sitame bloge, tai siulaiau ivesti. Bet pasidomejus istatymais as supratau, kad daugelio dalyku as nezinau... Pasirodo, kad VMI ir be deklaravimu zino kas, kiek uzdirba ir koki turta turi. Bet, kazkodel, nesiima jokiu veiksmu, kad issiaiskintu tu turtu kilme. O jei imasi, tai dabartiniai istatymai (nepykite jei maisau, bet kiek prisimenu priimti kazkur 1992-1999 metu laikotarpyje) leidzia gan lengvai issisukti nuo tu turtu atsiradimo paaiskinimu (paliko mociute, seneliai ir panasiai. Net ziniasklaidoje radau, kad kai kuris, nusikalstamu budu igytas, turtas registruojamas vaiku vardu - neva jie nuspirko ar gavo dovanu). Vadinasi, keiciami ne tie istatymai... O pagal istatymus VMI ir atlieka ta reguliavimo funkcija. Be to, Maurai, ar Tau teko skaityti korupcijos mazinimo programa? Siaip, mano manymu, gan daug dalyku buvo atlikta siuo klausimu (bent jau tie dalykai, kurie yra premjero ir vyriausybes kompetencijoje). O kiti dalykai, kaip buvau jau minejes anksciau siame bloge, priklauso, deja, net nuo pacio A. Kubiliaus - Seimo nario, partijos vadovo (STT atskaitinga TIK Seimui ir Prezidenturai).

Anas rašė...

Anas
Kažkodėl komentatoriai „nuslydo paviršiumi“.
Mano manymu, pats svarbiausias gerbiamo Kubiliaus teiginys, kad Kirkilas akivaizdžiai meluoja.
O ką tai reiškia protingam rinkėjui (tikiu, kad dar pasitaiko ir tokių)?
Tai reiškia, kad socialdemokratų „lyderis“ (be kabučių apie tokius, kaip Kirkilas, šio žodžio nekyla rankos rašyti) akiplėšiškai meluoja rinkėjams, tyčiojasi iš jų, laiko juos dėmesio nevertais runkeliais, su kuriais kaip nori, taip gali elgtis. Mano manymu, tai daug blogiau, nei tiesiai į akis pavadinti žmogų runkeliu ar kvailiu.
O dabar receptas konservatoriams, ar kitiems doresniems politikams:
Rinkimų agitacijos metu turėtų užtekti bent kiek susigaudantiems rinkėjams pateikti tokius faktus, suprantamai pakomentuoti, ką reiškia tokie „politikų“ pasisakymai ir nebereikės aiškinti savo programų, kurių 99,8% rinkėjų nė nemano skaityti.
O panašių akivaizdaus melo pavyzdžių tikrai nesunku rasti tiek Pakso, tiek Uspaskicho, tiek kai kurių kitų „gelbėtojų“ viešuose pasisakymuose.
Taigi,– paaiškinkime rinkėjams, ką valstybei (tuo pačiu ir visiems rinkėjams) reiškia prileisti prie valdžios tokius „veikėjus“ kurių kairė nežino, ką veikia dešinė. Na, o kas nesupras, tie... matyt tikrai verti „prezidento“ Pakso, „premjerės“ Prunskienės ir Seimo narių šustauskų, ramonų ir ačų.

Vytautas rašė...

O kiek patys konservatoriai primelavo? kas is to, kad Kubilius kritikuoja Kirkila, nors kai jiems naudinga balsuoja vienodai ir remia vieni kitus. reikia priminti, kad kaip tik pries ekonomine krize konservatoriai reme Kirkilo vyriausybę net 1,5 metu ir tiek pat laiko kartu su sia vyriausybe vede Lietuva i sia ekonomine krize. Tai ka jau pamirsote gerb. Kubiliau?
O kalbant apie konservatoriu Mazeikiu naftos privatizavimo apologija, tai galima girdeti absurdiskus teiginius: privatizavom "WILLIAMS" nes norejome, kad neatitektu Rusijai. Tai puiku, galima privatizuoti su Rusija nesusijusiems verslininkams ir gauti pelna. O konservatoriai sugebejo parduoti ir dar primoketi parduodami, t.y. padare dviguba nuostoli valstybei. Toks ju argumentas yra kvailumo virsune. Negi jie galvoja, kad zmones visiskai nemasto ir patikes tokiais absurdiskais teiginiais?

kondensofkė rašė...

in your face, kirkilai :D

Mauras rašė...

2 simas k. ir kitiems kovos su korupcija ekspertams

gerai pasidomėjus, tikrai gali sužinoti kad daug ko nežinai :) ... Pvz. aš nežinau, kokiu stebuklingu būdu VMI dabar gali sužinoti, kad 2007 m. gavau kyšį pvz. namo ir automobilio forma, kurie buvo padovanoti ir užregistruoti mano uošvių arba žento Basalyko vardu. Jei tik aš kaip politikas esu priverstas deklaruoti turtą ir pajamas, niekuo net nerizikuočiau - mano deklaracija "švari". Jei būtų visuotinis deklaravimas - prieš užkraudamas savo uošviams gerai pagalvočiau ar verta (beje turi būti numatyta atsakomybė už "stambiu mastu" neteisingą deklaraciją), nes jų giminystė su manim akivaizdi. O padovanoti kokiam draugui ar kaimynui - rizikinga, ims ir parduos, ir gaudyk jį su visais pinigėliais :)

Beje, manau pasidomėjus galima sužinoti, kad ne VMI, o prokurorai turi imtis veiksmų, jei turtas įgytas galimai neteisėtu būdu, o VMI privalo pateikti jiems visus įtartinus atvejus. Tam pas juos net duomenų analizės sistemos yra sukurtos. Tačiau, jei duomenų (deklaracijų) nėra - nėra ką analizuoti.

Dėl nuolat kirkilą balinančių ir AK kaltinančių tamstos komentarų, kuriuose deja trūksta konkretumo, nelabai tikiu nuoširdžiu rūpesčiu dėl korupcijos įsigalėjimo. Manau šiame blog'e kaip ir tūlas vytautas turite nedeklaruotų interesų :)

Mauras rašė...

Taigi, mažas "kirkilo korupcijos suvokimo indekso" tyrimas. Buvo užduotas (neslėpsiu, mano) klausimas viename interneto portale:

"Klausimas: Ar G.Kirkilo, kuriam kaip politikui kartu su šeimos nariais privalu kasmet deklaruoti turtą, giminaičiai, pvz. žentas J.Basalykas irgi deklaruoja savo turtą? Ar šeimos narių, t.y. pagal LR Civilinį kodeksą sutuoktinių ir jų tėvų (ir tai tik tuo atveju, jei jie veda su vaikais bendrą ūkį) turto deklaravimo nenuilstamai kovai su korupcija p.Kirkilui užtenka, kad jis viešai pasisako prieš visuotinį pajamų deklaravimą? Tą savo nuomonę premjeras, atsižvelgdamas į klausimo svarbą, formuluoja beveik metus nuo 2007 m. lapkričio, kai seimas pritarė naujos redakcijos Gyventojų turto deklaravimo įstatymo projektui, kuris turėtų įteisinti privalomą visuotinį pajamų ir turto deklaravimą. Primenu, kad rinkėjai žino - giminės (bet ne šeimos nariai pagal CK) yra žentai, uošvienės, pirmos, antros ir trečios eilės pusbroliai, tetos ir dėdės...

Atsakymas.
Mano žentas ir dukra nėra mano šeimos nariai, bet aš žinau, kad jis savo turtą visuomet deklaruoja, kaip įmonės vadovas.

Vyriausybės nepasisako prieš visuotinį turto ir pajamų deklaravaimą, ką siūlo Seimas. Starteginaime komitete mes svarstėme šį klausimą ir visos institucijos, kurios atsakingos už turto judėjimo, pajamų kontrolę - VMI, STT, FNTT, jos teigia, kad joms visuotinio deklaravimo nereikia, kad tai nesuteikia joms papildomos naudingos informacijos. O įvedus tokį deklaravimą, kurio nėra kitose ES šalyse, reiktų papildomų 300-400 etatų ir papildomų 85 mln. Lt iš valstybės biudžeto kasmet. Ar reikia leisti valstybės pinigus, tam, kad rinkti nenaudingą mano minėtoms institucijoms informaciją?"

Išvada. dėl savo žento deklaracijų kirkilas išsisukinėja, meluoja arba apsimeta, kad nežino įstatymų. Įmonių vadovams nebeprivaloma deklaruoti nuo 2004 m. Tai kaip su korupcija kovojantiems VMI, STT ar prokurorams sužinoti, kiek jo žentas ar dukra valdo turto ir gauna pajamų? Atsakymas: Niekaip. Tiesiog kirkilo nuomone jiems to nereikia žinoti, ir taškas.

kirkilo argumentas, kad to nėra nustačiusi nė viena ES valstybė - niekinis, nes kitose šalyse, pvz.JAV jis egzistuoja, o Lietuvos situacijoje su korupcija duomenų neturėjimas ar nenorėjimas turėti valstybės institucijose yra pagrindinė priežastis, kodėl lengva slėpti turtą ir pajamas.
Vienintelis priimtinas argumentas būtų - korupcijos žala mažesnė už išlaidas visuotiniam pajamų ir turto deklaravimui (85 mln.Lt.), kas yra akivaizdi nesąmonė. VMI privalo būti įpareigota kaupti ir saugoti duomenis, juos analizuoti ir pateikti tarnyboms, o dabar panašu požiūris paprastas - nėra duomenų, nėra problemos. Beje šiuo metu atsisakyta anksčiau galiojusios prievolės deklaruoti įsigytą brangų turtą.

Mauras rašė...

Pabaigai.

Ką partijos sako programose? uspaskistai siūlo "supaprastinti pajamų deklaravimo tvarką", kas reiškia iš esmės tą patį - kuo mažiau duomenų (nes paskui visokie prokurorai pradeda iš paskos vaikščioti :)) "Zuokininkai" - įsirašę šį klausimą viešam aptarimui, neaišku ar tą įrašą galima laikyti programos, kuria jie vadovausis, dalimi. Apie visuotinį pajamų/išlaidų/ ir turto deklaravimą kalba ir paksistai, ir libsąjūdis ir paulauskininkai, ir net, kaip pastebėjo AK, "socdemai". O "valstiečiai" žada - "Sieksime, kad būtų priimti šie teisės aktai: Valstybės tarnautojų ir su jais susijusių asmenų pajamų ir išlaidų deklaravimo įstatymas[..]" O kur politikų ir su jais susijusių išlaidos, klausia pikta pelė? :)

Kas realiai pastaraisiais metais priešinasi visuotiniam pajamų deklaravimui, prieš jį pasisako arba nieko nedaro, t.y. stabdo? Aiškiai priešinasi "socdemai" kirkilo asmenyje, "zuokininkai" - zuoko. Taigi teoriškai visi šansai priimti Gyventojų pajamų deklaravimo įstatymo pataisas naujame Seime yra.

Vytautas rašė...

to mauras

Viso tavo kalbos yra tik interpretacijos. visu partiju programos yra abstrakcios, net ir apie mokesciu deklaravima kalbant nera konkretumo. Jei tu nekenti rusu tai iskart ir sakyk, bus aisku kodel rasai rusofobines mintis apie uspaski. Pagal tavo logika, jei dabo partija siulytu panaikinti automobiliu tech. apziura, kas yra padaryta amerikoje, tai tam, kad uspaskichas turetu daugiau laiko mokescius nuslept:-)