2008-09-16

Geras Dainiaus tekstas

"Delfi" paskelbė gerą Dainius Kreivio tekstą apie Lietuvos finansų sistemos problemas. Tikrai raginu paskaityti, senai neskaičiau tokios išsamios, gilios ir suprantamos mūsų problemų apžvalgos. Dainius - verslininkas, mūsų kandidatas į Vilniaus savivaldybę (jei į Seimą išeis kas nors iš mūsiškių - Masiulis, Šedbaras, Alekna ar Urbonavičius, Dainius taps savivaldybės tarybos nariu), nesenai apsigynė magistrą BMI, parašęs mano įsitikinimu puikų magistro darbą apie pasaulyje vykusias finansų krizes ir mūsų situacijos panašumą. Džiugu, kad savo gretose turime tokio lygmens valstybės finansų ekspertą.

4 komentarai:

Mauras rašė...

Politikų visose šalyse logika paprasta: "mes norim turėt lėtai ir be galo besipučiančią "goldilocks economy" ir nenorim jokių ciklų, o ypač primenančių U raidę. Tada rinkėjai mus vėl ir vėl išrinks". Deja, norai nieko nelemia.

Nepagrįstas pūtimasis pirmiausia statybų sektoriuje vyko ne tik dėl bankų lenktynių kas greičiau įbruks pinigų (pas mus palyginus su JAV jie beje elgėsi gan konservatyviai), bet ir dėl didžiulio neatitikimo tarp pasiūlos ir paklausos (žinoma, išaugusios ant skolintų pinigų). NT kainos dirbtinai pučiamos buvo per ribotą sklypų pasiūlą (stabdė bendri-detalūs planai, paskirties keitimas) ir per spekuliacijas butais; kodėl valstybė nesugebėjo sutvarkyt planavimo procedūrų ir pažaboti ar bent apmokestinti "gudručių", pardavinėjančių vietą eilėje prie butų - nesuvokiama.

Man asmeniškai straipsnyje per daug dėmesio analizei ir per silpna priemonių dalis - labai trumpa ir trūksta prognozių, ką duos siūlomos priemonės (nauda ir rizika). Nes pasiskolint ir įmesti daugiau pinigų, kuriuos kaip sako vienas kolega, išleisim televizoriams - ne išeitis.

Kai kurios priemonės skirtos padidinti biudžeto pajamas. Kitos - efektyvinti namų ūkius ar didint konkurencingumą. Ką ir kam duos siūlomas mažesnis GPM?

Po smagių išgertuvių išsiblaivymas neišvengiamas, ir galim tik galvoti kaip pasilengvinti pagirias.

žemaitis rašė...

Reikia nedelsiant sumažinti mokesčius, tada išvengsime krizės. Bus mažiau pinigų viešajam sektoriui, teks susiveržti diržus, bet nebus krizės. Jei nesumažinsime mokesčių, pinigai skirti viešajam sektoriui nuvertės, ir turėsime jų tiek, kiek ir sumažinę mokesčius.

Vaidas rašė...

Ar nemanai,kad sėdi ne savo rogėse:juk esi fizikas...ką jis gali išmanyti apie ekonomiką?

Vaidas rašė...

...tik,ko gero,ir fizikoj neišmanai nieko,jei sėst bandai ne į savo roges...