2008-09-26

Kova su korupcija - ar galima "nulinė tolerancija" smulkiam sukčiavimui?

Vyriausioji Rinkimų Komisija ilgai ir nuobodžiai aiškinsis ar filmas "Pilotas" yra R.Pakso propaganda ar ne? Lyg nebūtų akivaizdu, kad tokio filmo rodymas kino teatruose ir televizijoje yra gryna rinkimų kampanija.

Bet ne tai svarbu ką nutars VRK ir kaip elgsis LNK kanalas. Tai jų sąžinės reikalas. Svarbiau kaip elgiasi pats R.Paksas ir visa partija, skambiai pasivadinusi tvarkos ir teisingumo vardu. Partija ir jos lyderiai, kurie ieško ir džiaugiasi tariamai radę, kaip apeiti reklamos draudimą, paprasčiausiai užsiima smulkiu sukčiavimu. Deja, tenka pasakyti, kad šios partijos veikloje toks elgesys visiškai nestebina.

Esu įsitikinęs, kad sėkminga kova su korupcija reikalauja "nulinės tolerancijos" ir tokiam smulkiam sukčiavimui rinkimų metu. Kažkada garsusis Niujorko meras R.Giuliani išgarsėjo įveikdamas nusikalstamumą Niujorke, įgyvendinęs neokonservatyvią "nulinės tolerancijos" (zero tolerance) kovos ir su smulkiais nusikaltimais strategiją. Lygiai tą patį turime daryti ir mes, visų pirma kovoje su korupcija. Ir partijos turi apsispręsti, ar jos siekia realios kovos su korupcija. Jei taip - turi pradėti nuo savęs ir nuo nulinės tolerancijos pagundai užsiimti smulkiu sukčiavimu.

Paksas turi galimybę pasirinkti - arba filmą įtraukia į savo partijos rinkimų kampanijos finansinę ataskaitą arba lieka smulkaus sukčiaus lygmeny. Lygiai taip pat apsispręsti turi ir LNK.

Visokie išvedžiojimai - kad filmas yra tik menas ir kad Paksas čia nieko dėtas yra tik bandymas įtikinti, kad smulkus sukčiavimas yra tiesa. Tenka priminti, kad tik tikra tiesa žmones padaro laisvais.

7 komentarai:

Anas rašė...

Pagarba autoriui.
Jau ne pirmą kartą gerbiamas A. Kubilius pradžiugina, suteikdamas pagrindą tikėti, kad tikrai dar ne visi „seimūnai“ vienodi, ir kad NET tarp jų yra žmonių, suvokiančių strateginius dalykus.
Šiaip, susitinki kokį „darbietį“, „paksoidą“ ar „paulauskinį“ kandidatą į Seimą, tai graudu klausytis. Jokio suvokimo apie tai, kuo turėtų užsiimti Seimo nariai. Visa jų „strategija“ tai pažadai, geriausiu atveju 3 metams į priekį ir tai, su sąlyga, „jei mes galėsim vieni spręsti, jei turėsim absoliučią daugumą“.
Taip ir norisi garsiai šaukti: „apsaugok Aukščiausias nuo tokios daugumos, kuri pati nežino ko siekia“.
Tiesa, širdy, gilumoj, jie patys įsivaizduoja, kad žino ko nori. Jie tiki, kad taip gali susikurti sau kuriam laikui užtikrintą gerovę. Kadangi jie nesugeba matyti į priekį toliau 3 metų, tai nė nenutuokia, kad tik kurdamas ilgalaikes, geros, teisingos valstybės gyvavimo sąlygas, gali susikurti gerovę ne tik sau, bet ir savo vaikams ir vaikaičiams.
O tada jau ateina ir suvokimas, kad... gal tą ateitį vaikaičiams kurti geriau nepaliekant jiems uždelsto veikimo atominių bombų, aklai tikintis, kad jie bus gudresni ir sugebės su jomis susitvarkyti geriau nei mūsų karta. Nors švietimo sistemą jiems sukūrėme tokią, kuri žmogų labiau bukina ir atpratina mąstyti...

liutauras rašė...

iš principo pritardamas minčiai apie "nulinę toleranciją", norėčiau paklausti - o kaip tada su TV konservatorių reklamine kampanija, vykusia tada, kai jau buvo sutarta jos atsisakyt? taip, teisėta, bet ar etiška? zero tolerance...?

Onutė rašė...

Žinoma, kad filmas " Pilotas" yra akivaizdi Pakso rinkimų propaganda.
Ačiū gerb. Andriui už geras mintis.

Mauras rašė...

"Ar save atpažįstu - taip [...]. Ar tai rinkiminė reklama - ne". (iš paksiaus interviu žiniasklaidai). Pridėčiau : " Ar laikome rinkėjus idiotais - taip."

2 liutauras: dėl AK klipo - manau nevertėjo jo leist, net jei pinigai už jo kūrimą jau buvo sumokėti. "Zero tolerance", kurį norėčiau matyti kaip rinkėjas, reiškia ne tik nepakantumą teisės pažeidimams, bet ir moralinį "veidą" be gudravimo išraiškos. Tačiau lyginti AK klipą su paksiaus pilotu - tas pats, kas lyginti gatvės perėjimą ne vietoje su gatvių "erelio" lakstymu viršijant greitį ir vaikišku mėginimu ginčytis su policija, kad jis nieko nepadarė. Deja "tvarka ir teisingumas" šiai partijai priimtini tik tokie, kurie atitinka jos interesus. Paskutinis epizodas - petro gražulio BMW džipas (?), pastatytas po ženklu, ir jo komentaras: "mašina stovėjo vietoje, tik ženklas ne". Juokelis ar paprasčiausias nesuvokimas, kad politikas turėtų kelt sau aukštesnius reikalavimus nei gatvės vaikėzas? Prisiminus paksų šeimos "istorijas" su stovėjimu invalidų vietose ir eismo blokavimu kiemuose, nieko stebėtino kad vado pavyzdys užkrečia. Kur tokiuose epizoduose pasislėpė tvarka su teisingumu - niekaip neįžiūriu.

rg rašė...

Klausimas ne į temą - Lietuva ekonominėje krizėje, kuri su kiekviena diena vis gilėja, nesurenkami mokesčiai, didelis ESD ir t.t. Gresia ir energetinė krizė, o apie kai kuriuos valstybės veikėjų veiksmus, pasišalinant iš VKEKK posėdžių geriau net nekalbėti. Tokios situacijos akivaizdoje jūsų partijos nariai vietoj aiškios pozicijos ir siūlomų sprendimų užsiima prezidentų titulų dalinimu ir atiminėjimu.
Kaip paaiškinsite šitokius veiksmus ir ar jie suderinami su jūsų noru spręsti "strategines problemas"?
Ar jūs tuo iš anksto norite parodyti, kuo užsiimsite naujos kadencijos Seime, t.y. niekuo?

Vytautas rašė...

To anas

Ziurekime praktiskai- ka padare Tevynes sajunga, kaip viena seniausiu partiju Lietuvoje? Ekonomiškai nuostolingai privatizavo Mažeikių „Naftą“, „Lietuvos kurą“ (UZ 1 LITA!!!) „Geonaftą“, padejo socdemam parduoti Lietuvos "Dujas", pries pat krize reme Kirkilo vyriausybe net 1,5 metu ir tik tada "suprato" koks jis blogas, gavo pinigus is Dujotekana. Super partija, ane?:-)))) o ka kalbet apie teroristinius veiksmus? tikrai verta uz ja balsuoti:-))))

Unknown rašė...

Korupcijai galo nebus tol,kol nebus tautinio valdymo.O kalbet galima daug,iki visisko nusisnekejimo,bet kaip rodo istorija ir ivykiai,is to tik nuostoliai