2008-06-29

Ar būsime pakankamai drąsūs?

Paskutinės savaitės buvo neįsivaizduojama karuselė. Prie kompiuterio prisėsti ir ką nors parašyti - jokių galimybių. Šalia baigiamųjų, todėl ir pačių sunkiausių derinimų su krikdemais dėl kandidatų apygardose, dar ir kelionės į Briuselį (į Europos Liaudies Partijos Tarybos posėdį) ir į Paryžių (kur pagaliau (nes iki šiol niekaip neprisiruošėme) tapome IDU - Tarptautinės Demokratų Sąjungos nariais> rytoj dar kelionė į Varšuvą - turiu vadovauti tarpparlamentinei Lenkijos - Lietuvos Asamblėjai.

Šiandien įvyko pirmasis jungtinės TS-LKD tarybos posėdis. Šią savaitę mūsų jungtuves palaimino ir Teisnigumo misterija. Taigi jau sujungti ir juridiškai. Taryboje svarstėme pasirengimą Seimo rinkimams. Ta proga pasakiau kalbą:

" Ant mūsų jungtuvių pažymėjimo jau sudėti ir juridiniai antspaudai. Susijungimas turi didžiulę istorinę reikšmę. Nuo šiol esame neišskiriamai kartu - ir pergalėse, ir pralaimėjimuose.

Mūsų atsakomybė yra didžiulė – nenuvilti žmonių tikėjimo ir pasitikėjimo. “Pradėkime” kartojau video klipe – tai kvietimas bendrai iniciatyvai, kvietimas kaitai ir veikimui kartu. Kartu su visais, ne vien partiečiais. Norint taip veikti, norint išbristi iš užsitęsusios stagnacijos, reikia turėti planą. Mes turėsime planą, kaip bristi iš tų bėdų, kuriose šiandien Lietuva skendi: ekonominė krizė ir korupcija. Planą baigiame rengti – tai Naujos darbotvarkės Lietuvai ir Dešiniosios koalicijos “Vardan Lietuvos” diskusijų rezultatas. Tokia bus mūsų rinkimų programa. Tai bus drąsus planas ir reikalaujantis mūsų drąsos planas.

Yra tokių bėdų mūsų šių dienų gyvenime, su kuriomis kovojant reikia paprasčiausios drąsos.

Drąsos reikia, norint sustabdyti ekonominį nuosmukį, kuris tikrai ateina. Reikia paprasčiausios drąsos įsiklausyti į šviesiausių ekonomikos ir finansų ekspertų patarimus ir juos įgyvendinti. Stebuklingų receptų nėra ir nereikia, yra protingi receptai ir reikia paprasčiausios drąsos juos įgyvendinti. Tai savo būsimame plane ir dėstome.

Kalbėdamas apie drąsą, taip pat omenyje turiu ir korupciją, ir valstybės užvaldymą. Yra žmonių, kurie turėjo drąsos su tuo kovoti ir už tai skaudžiai nukentėjo. Klausimas mums patiems - ar mes turėsime tokios pat drąsos. Ir ar mes turėsime drąsos būti su tais, kurie kovojo ir kovoja. Nes tie, su kurių korumpuota veikla yra kovojama, - jie keršija.

Lietuvoje yra problemų, kurių sprendimui reikia ne tik drąsos, bet ir sutarimo. Ekonomika skęsta, valstybės valdymas buksuoja, strategijos, kaip kurti modernią, konkurencingą ekonomiką, kaip reformuoti aukštąjį mokslą ar sveikatos apsaugą rašomos, bet neįgyvendinamos, nes paprasčiausiai nėra drąsos ir nėra konsoliduotos politinės valios tai daryti. O tokios valios nėra, nes nėra sutarimo. Ir ne lietuviško, pastaruoju metu paplitusio sutarimo: aš – tau, tu – man, bet europietiško sutarimo – yra problema, yra planas, kaip ją spręsti, sutariame ir sprendžiame. Tokio europietiško sutarimo deficitas tampa rimčiausia kliūtimi. Mes turime tai ištaisyti, mes turime pradėti tai daryti – pradėti ieškoti sutarimo svarbiausių problemų sprendimui. Tam turi turėti savo planą – kurio esminiai principai – drąsa ir sutarimas. Drąsūs sprendimai ir sutarimas vardan jų įgyvendinimo – tokie esminiai plano principai. Esu tikras, kad kito kelio paprasčiausiai nėra, jeigu norime Lietuvoje pasiekti realių permainų.

Žmonės turi mumis patikėti. Mes turime patys savimi tikėti. Tam irgi reikia drąsos.

Bus nelengva. Rinkimų kampanija laukia labai kieta. Mūsų sėkmei bus priešinamasi visomis išgalėmis. Jau dabar matome kitų manevrus, ypač savivaldoje – kaip išstumti mus iš valdžios. Vardan to gimsta pačios keisčiausios kombinacijos – kaip pavyzdžiui Panevėžyje.

Iš viso to žmonės turi suvokti vieną paprastą dalyką – jeigu jie nori realių permainų, jie turi balsuoti už mus. Nes balsas už kitus tai reikš, kad greičiausiai ta pati grupuotė, tik kitoje kombinacijoje, ir toliau liks valdžioje. Vardan to susitars. Susitars lietuviškai: aš – tau, tu – man, paremk mane kelyje į valdžią, aš paremsiu tave kokioje nors byloje.

Aš tikiu, kad Lietuvos piliečiai turės drąsos tam pasipriešinti ir pasirinks tikrų, drąsių permainų kelią. Šiandien pradedame kelionę šiuo drąsių permainų keliu".

14 komentarų:

Valdas rašė...

Gerb. Kubiliau,

Labai malonu, kad siandien man irodei besas eilinis taip vadinamas valdziazmogis, tik be valdzios. :) Aciu, kad padejai apsispresti is viso neiti i Seimo rinkimus.
Beje, patarimas - pulk i kelius V.Damuliui ir K.Braziuliui, atsiprasyk garsiai ju,- gal kiti zmones dar balsuos uz tavo projekta TS-KD.
Viso gero.

trumpas rašė...

Ne į temą...
Artėja destrukcijos metas,o taip nesinori.Situacija rudenį sunkiai prognozuojama.Gali prasidėti didžiulis nuosmukis.KONSERVATORIAI ŽADA MUS IŠGELBĖTI,o man dėl to kyla abejonių.Atrodo,kad bus kaip visada-skestantys turės gelbėtis patys .

Simas K. rašė...

Stai ir vel pasirode informacija, kad TS narys su TT nariu reikalavo kysio. Be to, TS narys medikas... Tai man ir iskyla toks retorinis klausimas (o siaip noretusi isgirsti Kubiliaus atsakyma, bet manau, kad neistengs i aktualius zmonems klausimus atsakineti): kadangi mediku kasta yra viena is korumpuociausiu, tai ar sugebesite sutvarkyti korupcija budami valdzioje, kai jusu gretosi itin daug mediku?? Kaip tai sugebesite padaryti? Ar ne lengviau is karto juos ismesti is partijos, nes tai akivaizdziai kenkia TS ivaizdziui. Be to tik nepradekite sneketi, kad ne visi medikai ima kysius. Kuo didesnes pareigas uzima, kuo didesnis specialistas, tuo daugiau ima ir maziau bijo imti, nes niekas ju neatsikratys...

Mauras rašė...

Ar turėsime pakankamai drąsos iškelti klausimą seime ir ištirti Darbo partijos finansų kilmę? Neteisėtai gautos dotacijos - lengvai išsprendžiamas klausimas. O kas patikrins tų 25+ mln. Lt. kilmę? Tai visi kažkodėl nutyli, o prokurorai sako - "nėra iškelto tokio kaltinimo".Vadinasi, gali naudoti iš otkatų ar narkotikų prekybos gautus pinigus rinkimuose, ir būsi nubaustas tik už tai, kad neįtraukei jų į savo partijose ataskaitą ir nesumokėjai mokesčių ? Fantastika.

Kas "nešvarių pinigų" panaudojimo rinkimuose atveju turi iškelti kaltinimą - VRK, STT, ..? Vargu, jie tą būtų jau padarę. Manau realus kelias - sudaryti laikinąją seimo komisiją, kuri atliks tyrimą ir esant pagrindui, gali iškelti kaltinimą, kaip buvo pakso atveju. Tai ne smulkmena.

http://www.balsas.lt/naujiena/202852

Vytautas rašė...

To mauras

Tai tu paklausk ar turės seimūnai pakankamai drąsos išsiaiškint AB "Lietuvos dujos", AB "VST", AB "Alita", AB "Lietuvos kuras", AB "Mažeikių nafta", AB "Geonafta", AB "Alytaus tekstilė", AB "Lifosa" UAB "Draugystės viešbutis" privatizavimo aplinkybes? Kaip galvoji, kodėl prokurorai čia tyli, pakomentuok jei toks gudrus esi:-)

Simas K. rašė...

Vytautai, matau, kad nelabai zinai musu teisines sistemos peripetijas. As galiu paaiskinti, kodel prokurorai tyli del tavo isvardintu dalyku. Paprasciausiai niekas nesikreipe ir niekas nereikalavo viesu tyrimu siais klausimais, nes pvz. Mazeikiu Naftos ar Telekomo privatizavimo dokumentuose yra slaptu punktu, kuriuos imanoma isslaptinti tik Seimo pritarimu. O zinant tai, kad ir pozicija ir opozicija yra prisidejusi prie visokiu machinaciju , pasidaro aisku, kad yra nerasyti susitarimai siu klausimu nejudinti, nes tuomet gali ivykti politines sistemos griutis... Bent jau man taip atrodo, nes privatizuojant strategines reiksmes objektus nemaza dalis dokumentu ir susitarimu lieka islaptinti. Kas ten parasyta gali zinoti ir ta informacija manipuliuoti tik tie, kurie dalyvavo tu dokumentu ruosime ir pasirasyme... Samokslo teorija? Ga ir ne, bet kuo daugiau slaptumo, tuo daugiau neaiskumu...

Mauras rašė...

o vytautas visgi nesugeba laikytis savo duoto žodžio neberašinėti AK blog'e... ir dar (matyt netyčia) pamiršo pasikeisti tapatybę, štai ir išlindo yla iš maišo. Gėda pelėda.

Valdas rašė...

Siaip, Gerbiamieji, degradavote veiksmais kasdieniais stipriai. Labai.
Darykit kazka.
Gal atsizvelkit i savo sazine??! Kadangi jos neturite, tai i V.Lansbergi? Kodel jus tokie tikri, kad laimesite, kai taip elgiates? Ar jus is vis jauciate SIANDIENOS tautos pulsa? Ar matuojate savo, atseit, laimejimus pagal pries-keturis-metus buvusia visuomene? Ar jus tesiekiate pabuti biski prie lovio?

Vytautas rašė...

To mauras

Nepamirsau, nes neturiu ka keisti. tiesiog pamaniau, kad neprivalau skaityti tavo nusisnekejimu, jei nesugebi gerbti kitokios nuomones, tai cia tavo paties problema. Lietuvoje ir taip mazai demokratiskai mastanciu zmoniu, o tu prisidedi prie nepakaciu kitai nuomonei.

Mauras rašė...

1. Primenu visiems, tai buvo vytauto pažadas, o ne mauro. Ar "tiesiog pamaniau" yra priežastis jį atšaukti?
2. Nebešiukšlinti, t.y. nerašinėti beprasmiškų komentarų vytauto prašė ne tik mauras, bet ir keletas kitų, kurie čia mėgina kelt konstruktyvias idėjas ir diskusijas.
3. Ar duoto žodžio nesilaikymas - "darbo partijos" narius vienijantis bruožas? Kaip sako liaudies patarlė, kas meluoja, tas ir vagia. Matyt simboliška, kad vytauto sugrįžimą išprovokavo klausimas dėl nešvarių dp pinigų. O pasiteisinimas "visi vagia" labai patogus tiems, ką pagauna už rankos, ar ne?

Vytautas rašė...

to mauras

O kuo tavo komentarai tokie labai prasmingi, konstruktyvus?:-))) kas gi kitas pakels katinui uodega, jei ne jis pats. Ką norejai pasakyti "O pasiteisinimas "visi vagia" labai patogus tiems, ką pagauna už rankos, ar ne?". Konstruktyvumo virsune:-)))

Vytautas rašė...

Siandien sukanka 2 metai, kai Kirkilas yra vyriausybes vadovas. Gerb. Kubiliau, kai jo vyriausybe neturejo daugumos, TS frakcija reme sia vyriausybe ir tai truko bene 1,5 metu is 2 metu. tai pakankamai didelis laiko tarpas, todel akivaizdu kad kartu su Kirkilu esat atsakingas uz dabartine katastrofiska padeti Lietuvoje.

MadosGuru.lt rašė...

NE Į TEMĄ:

Andriau,
nesu pastovus tavo skaitmeninio dienoraščio lankytojas bei seimo žinių klausytojas, bet noriu pasakyti kad jau atsibodo klausytis pastovios užsikirtusios plokštelės kaip socialdemokratai blogai dirba ir pan. Iš visai ne dėl to, kad prijausčiau jiems ar norėčiau juos ginti. Tiesiog, Andriau, esi seimo narys, vyras metuose, ir jeigu nei tu nei partija negali nuveikti nieko doro būdami seime (ar kartais ne seimas leidžia įstatymus pagal kuriuos mes visi gyvename?) tai kam tada apskritai tam seime būti?

Imk meškerę, kibirėlį ir eik žvejoti. Tikrai manau atsiras koks kaimynas geriau gaudantis žuvis ant kurio bus galima išsilieti, bet jei jau davei seimo nario priesaiką, būk geras ir doras, dirbk iš peties ir sau taip pat prisiimk atsakomybę dėl tos padėties, kurioje dabar esame.

Ir apskritai, gali man kasnors paaiškinti, kaip seimo narys sugeba išgyventi už tokį atlyginimą? Ko ten veržiatės į tą seimą? Priedų? Ar kažkieno verslus proteguoti ir atkatus gauti?

Dirbau seime, žinau kaip ten įtaka pasiskirsčiusi ir kaip pinigai ore sklaido, bet jei nesugebate būdami seimo nariais priimti atsakomybės už valstybės vairo valdymą, kam tada iš vis į tą seimą veržtis?????

Vytautas rašė...

to Aurimas

Pritariu Tavo išsakytiems žodžiams. Konservatoriai jau eilę metų kritikuoja visus ką tik gali, tačiau tokia kritika realiai neduoda jokios naudos Lietuvos gyventojams, nuo to nesusikuria daugiau galimybių gyventi Lietuvoje geriau. Keisčiausia kai 10 metų kritikuoja socdemus dėl komunistų, konservatoriai staiga nuspręndžia paremti jų mažumos vyriausybę. O ką jau kalbėt apie "bandymus" nuversti Kirkilą...Tragikomedija. Tikrai nuoširdžiai nesuprantu konservatorių partijos elektorato, man jų nuoširdžiai gaila, nes konservatorių partija jau daugybę kartų yra išdavę savo elektoratą, daugybę kartų jiems melavę. Pvz.: dėl Mažeikių "Naftos" nuostolingo pardavimo amerikiečiams, atseit tam, kad rusams neatitektų.Ir žmonės kažkodėl tuo tiki.Bet čia kyla klausimų- jei nenori parduoti rusams, tai ar būtina nuostolingai privatizuoti?Juk galima parduoti ne rusams ir gauti pelno, arba visai neparduoti, išlaikyti valstybės rankose. Na o pinigų gavimas iš "Dujotekanos" ir po to vaidyba prieš savo rinkėjus didžiausių kovotojų su "Dujotekana", vėl gi parodo labai didelę nepagarbą savo elektoratui. Labai norėčiau, kad šiame blog'e apsilankytų Landzbergis ir atsakytų į klausimą, kieno gi elektoratą jis pavadino "runkeliais", "tranais" ir pan.

Tikiuosi, kad išrinkti į naujajį seimą konservatoriai nustos sėti nesantaiką ir pradės bendradarbiauti su visomis seimo partijomis vardan Lietuvos.