2008-05-08

Šventės ir aktualijos: Vyriausybės deficito pasekmės

Ilgos šventės yra pavojingos. Ir tuo, kad per šventes užmiršti laikraščius, televizorių, o taip pat net ir internetą. Tuo pačiu ir savo dienoraštį. Dėl to eilinį kartą galiu tik apgailestauti ir pasižadėti daugiau taip nedaryti. Pasiteisinimui galiu tik pasakyti, kad artėjant rinkimams gyvenimas darosi vis intensyvesnis ir dienos laiko limitai darosi vis griežtesni.

O per šias kelias dienas po švenčių - daug įvykių, daug įvairių reikalų, kuriuos norisi aptarti. Antradienį puikūs susitikimai Utenoje, vakar Kaune. Daug žmonių, daug rūpesčio Lietuvos reikalais, įkvepia dar didesnėms "apsukoms".

O dabar - apie Vyriausybės deficito pasekmes.

Antradienį Dešiniosios Koalicijos formate surengėme gerą konferenciją apie energetikos reikalus po 2010 metų - kaip gyvensime ir ką kūrensime. Paaiškėjo jau standartinis lietuviškas dalykas, tampantis visiškai skandalingu - kairė ranka nežino, ką daro dešinė. Tais pačiais skaičiais remdamasis Vyriausybės paskirtas derybininkas A.Abišala aiškina, kad 2010 metais, jeigu reikės uždaryti Ignalinos AE, Lietuva susidurs su apsirūpinimo elektra problemomis, ir todėl reikia derėtis su ES dėl uždarymo atidėjimo, o Vyriausybės valdomos "Lietuvos Energijos" vadovas R.Juozaitis aiškina, kad Lietuva neturės problemų apsirūpinant elektrą. Taip išeitų, kad tokiu atveju nėra ko ir derėtis su ES dėl Ignalinos AE neuždarymo. Tai kokia yra Vyriausybės pozicija - užteks elektros ar neužteks?

Antras dalykas, - paaiškėja, kad dėl mūsų karių Irake Olekas nesusikalba ne tik su Prezidentu bei užsienio reikalų ministru, bet ir savo viršininku - Premjeru. Ir Premjeras ir URM ministras - už buvimą Irake, Olekas - prieš. Tai kokia yra Vyriausybės pozicija - už ar prieš?

Trečias reikalas - Ministrą Vaitiekūną žiniasklaida skelbia didvyriu, dėl jo narsos blokuojant ES-Rusijos derybų pradžią, mes Seime turime ginti ministrą nuo valdančios koalicijos atstovų puolimo, kad tokie ministro veiksmai nebuvo suderinti nei su Seimu, nei tuo labiau su Vyriausybe. Ir belieka tik paklausti - tai kokia šiuo klausimu Vyriausybės yra pozicija?

Pagal Konstituciją Vyriausybė yra ne tik atskirų ministrų būrelis, kuriame kiekvienas savo darže daro ką nori. Vyriausybė yra kolektyvinė institucija, svarbiausiais klausimais priimanti kolektyvinius sprendimus ir juos solidariai įgyvendinanti, tiek per atskiras ministerijas, tiek per valdančią daugumą Seime.

Deja, kuo toliau, tuo labiau dabartinės valdžios situacija darosi panaši į anarchistų susibėgimą, kur kas ką nori, tą ir daro. Valstybės reikalai ir prestižas dėl to vis skaudžiau kenčia.

15 komentarų:

Simona rašė...

Už kiek nusipirkote trijų servetėlių televiziją- LNK? Labai akivaizdžiai Grinevičiūtė atstovauja konservatorių partijos poziciją per savo laidas ir sąmoningai "neužkabina" šios partijos veikėjų.Pvz, kai buvo laida apie buvusius tskp narius, dabar esančius valdžioje, buvo kalbėta apie lsdp, naujosios sąjungos narius ir kt.Ir kažkodėl tą gudrioji žurnalistė pamiršo konservatorių partiją, kurios narys, jau kelias seimo kadencijas pagal rinkiminį Tėvynės sąjungos sąrašą patenka į seimą.Ir dar svarbiausia, kad tas narys, pagal savo biografiją labai tiko tai tv laidai apie buvusius tskp narius:-) įdomu, kas paskatino Grinevičiūtę taip selektyviai pasižiūrėti, gal ir ji, kaip Landsbergis galvoja, jei esi buvęs komunistas ir "atsivertei" tapdamas Tėvynės sąjungos nariu, tai vadinasi esi geras komunistas?

Mauras rašė...

Nemanau, kad A.Kubiliaus tapusio vienu iš opozicijos lyderių ir konservatorių vaidmuo gali susivesti į rūpestį, "kokia Vyriausybės nuomonė šiuo klausimu" ir konstatavimą, ką visa tai primena. Atleiskite, bet tokie rašiniai primena populistinį pijarą. Opozicijos kritika prasminga valstybės interesų prasme tada, kai yra konstruktyvi ir siūlo išeitis, o ne tik konstatuoja ir kritikuoja daugumos vyriausybę su aiškiu lokaliu partiniu tikslu atsikovoti balsus.

O siūlomų išeičių deja kaip ir nesimato. Nei energetikoje (tik prognozės kad elektra brangs), nei finansuose (tik teiginiai tipo "nematau priežasčių kodėl infliacija negali siekti 17%" - atsiprašau jei netiksiai cituoju), nei socialinėje sferoje (teko neseniai skaityti p.Degutienės svarstymus apie sutuoktinio, mirusio nesulaukus pensijinio amžiaus, Sodros pensijos likimą, kuris baigėsi žodžiais "tokią nuostatą reikia keisti" - kaip, į ką?)

Konferencija "gera" galima vadinti tik ta prasme, kad ji padėjo išviešinti nesusikalbėjimą ir požiūrių skirtumą. Blogai tai, kad po konferencijos jokių dkoalicijos išvadų ar pasiūlymų ką daryti nėra, tik eilinis konstatavimas - "LIETUVA NETURI AIŠKAUS ENERGETIKOS VEIKSMŲ PLANO". O konservatoriai ar turi aiškų veiksmų planą Lietuvos energetikai?

as rašė...

simai,

man kazkaip nepatinka tie tavo komentarai, bet cia manau, kad tavo teise ir tavo poziurio israiska.
tad jei matai tokia neteisybe, tai gal galetum paviesinti kas cia tie tokie komunistai ir prideti nuorodas, kur tokie faktai butu skelbiami.
dekui.

maurai, pritariu, kad konstruktyvumo ir aiskios perspektyvos beigi programos truksta. tikiuosi, kad tai tik laiko klausimas ir bus paskelbta ne tik programa, bet ir priemones kuriomis tai bus pasiekta.

Simas K. rašė...

as, ar nemanau, kad patiems konservatoriams laikas tokia informacija paviesinti, nes tikrai ju tarpe yra buvusiu komunistu. Butent del to ir sneka zmones tokius dalykus: konsrvatoriai paranojiskai kaltina buvusius komunistus visomis blogybemis, bet savos partijos narius saugo kaip didziausias brangenybes. Jei jau snekama apie apsivalyma, tai kodel konservatoriai nepradeda nuo saves? Juk patys teigia, kad tik viesumas gali daug ka sureguliuoti. Taigi, laukiame veiksmu, o ne kalbu, mielieji konservatoriai ir ju gerbejai.

Simas K. rašė...

Noreciau suzinoti Kubiliaus pozicija i pasirodziusia ziniasklaidoje informacija, kad Urbonavicius vis del to pirma peme kysi ir buvo suciuptas STT. O paskui, kad neprisiimti atsakomybes bendradarbiavo su jais.

as rašė...

simai,

o tau neatrodo, kad tavo komentarai netenka prasme, nes negali pateikti faktu. nerimta.
jeigu jau sneki tokius dalykus tai turek kuo pagristi juos, nes dabar sneki, kad sneketi.

taip as manau, kad konservatoriai tai galetu padaryti.

Simas K. rašė...

Kokiu norite faktu? Tai jus pasakykite man viena dalyka. Juk Vagnorius buvo koncervatoriu partijos narys? Faktas? Juk jis buvo permjeru? Faktas? Juk premjeras be partijos zinios nedaro jokiu sprendimu? Faktas? Manau, kad paskutini fakta neigsite kiek igaledami... Bet tuomet kodel Kirkilas kaltinamas, kad viska daro suderines viska su aukstene valdzia?? Jau nekalbu apie visokias kalbas apie sasajas su KGB ir kitus dalykus. Juk, tarkim, konservatoriu narys Sabutis irgi buvo gan aktyvus TSRS veikejas... Ne faktas? Kai kurie zmones linke negirdeti faktu... Tiesiog man, kaip zmogui, itin nepatinka, kai vienodais atvejais naudojami skirtingi standartai. Konservatoriai stengiasi ivesti dvigubus standartus: kas tinka ju oponentams, tai netinka jiems... Stai taip...

robus romulus rašė...

apie komunistus diskusija jau buvo, kam ciklintis

Simas K. rašė...

Stai koki oficialu dokumenta radau. Ar tai nera faktas, kad net tuo metu buvo vykdoma gan destruktyvi politika, kuri ir privede Lietuva iki tokios situacijos???
Atsakykite kiekvienas sau...

Pareiškimas-kreipimasis į Konservatorių partiją

Konservatorių partijos vadovybė, neatsižvelgdama į visuomenės, specialistų, kitų partijų nuomonę ir prieštaravimus, įsipareigojo perduoti didžiulį Lietuvos turtą – naftos ūkį svetimam šeimininkui, “Williams” kompanijai, pasižadėdama, kad Lietuva dar primokės 2,6 milijardo litų.

Konservatorių partijos vadovybė be svarstymo visuomenėje ir pritarimo Seime pasižadėjo Europos Sąjungai skubotai uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, užkraudama Lietuvai nepakeliamą keleto dešimčių milijardų litų naštą.

Konservatorių partijos vadovybė parengė tokią žemės ūkio plėtros strategiją, kurią įgyvendinus Lietuvos kaimas bus galutinai sužlugdytas, t.y., pilnai atitiks Europos Sąjungos poreikius ir interesus.

O kas apgins Lietuvos interesus?

Prieš labai svarbius, lemtingus balsavimus Seime aš kreipiuosi į p.V.Landsbergį, į Konservatorių partiją, jos frakciją Seime, atstovus Vyriausybėje ir klausiu – ką Jūs darote? Kodėl Jūsų didžiausios pastangos ir jėgos, energija ir valia nukreiptos griovimui, naikinimui?

Atrodo, lyg koks užkeikimas ar įsipareigojimas: sugriauti kaimą, sugriauti pramonę, sugriauti energetiką. Eilėje – švietimas ir mokslas, smulkus ir vidutinis verslas. Gal, sakau, tai tik priemonės sugriauti, išardyti valstybę? Tuomet tikrai – beliks tik į Europos Sąjungą prašytis. Savarankiškai gyventi, patys tvarkytis nebepajėgsime.

Koks nesuprantamas paradoksas: valstybė naikinama pastangomis tų žmonių, kurie prieš dešimtmetį taip atkakliai siekė Lietuvos nepriklausomybės, valstybingumo atkūrimo!

Aš tikiu, aš noriu tikėti, kad Konservatorių partijoje yra daug protingų, padorių žmonių. Aš suprantu, kad pritardami Lietuvą griaunantiems sprendimams, jie jaučiasi nejaukiai, nepatogiai. Bet griovimas abejojant ar dėl to pergyvenant – vis tiek griovimas. Aš kreipiuosi į Jus, kviesdamas sustoti ir pagalvoti, įvertinti Jūsų šiandienos veiksmų pasekmes Lietuvos artimai ir tolimai ateičiai. Jūs dar galite išsaugoti bent tai, kas liko nesugriauta, neišparduota, neišsidalinta.

Rimantas Smetona

Seimo narys,
Lietuvos nacionaldemokratų
partijos pirmininkas
1999 m. spalio 5 d.
Vilnius

as rašė...

neginciju tavo faktu, bet ir teiginiu tavo tezes apie TS ir buvusius komunistus tu nepateikiai :)
( o as jau minejau, kad parasyk vardus ir pavardes, bei informacijos saltini. kaip suprantu tokios informacijos tu neturi)
tad kaip sakant 1-1 :)
beje del sabucio - kokia pozicija jis siuo metu uzima valstybes valdyme?

ir gi beje man idomu, kodel asmenybe sugretinama su partija.
kaip as suprantu sia esme, tai yra asmenines pozicijos pareiskimas interneto tyruose. tad nebutinai tai gali buti visos partijos pozicija.

as rašė...

simai,

sunku tau su dokumentais.

Simas K. rašė...

L. Sabucio Pareigos

Seimo komitetuose
* Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, Komiteto narys ( nuo 2004-11-18 )

Seimo komisijose
* Konstitucijos komisija, Komisijos pirmininko pavaduotojas ( nuo 2005-02-15 )
* Konstitucijos komisija, Komisijos narys ( nuo 2004-12-16 iki 2005-02-14 )

Beje kazkaip as ir neieskojau jokiu sasaju, bet jos gan akivaizdzios. Vien Valstybes valdymo komitetas ka reiskia... O konstitucijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigos irgi galejo leisti itakoti kai kurias isvadas, nutarimus ir pan...

O del asmenybiu ir politiniu jegu noreciau pasakyti, kad ta zaidima pradejo TS, o ne atvirksciai. Juk jie aiskina, kad Vagnorius viska dare nepasitares su partija, o stai Kirkilas viska daro tik partijos seseliniu vadovu nurodymu...
Del nuomones internete, tai irgi reiketu atskirai diskutuoti, nes Kubilius yra viesasis asmuo, Seimo narys, TS pirmininkas. Jis puikiai supranta, kad neatsargus pasisakymai internete gali jam pakenkti, del to ir cia politikuoja - rengiasi rinkimams.
Ir dar noriu prideti viena replika paciam p. Kubiliui del paranojisku pasisakymu apie nusamdytus komentatorius. Stai taip jus parodete savo tikraji veida. Aciu. Praregejau. O kai paprasete pasiskelbti kas esu ir panasiai, tai isvis parode ar tai dideli neisprusima, ar siaip kvailuma.

as rašė...

simai,
manau, kad tavo paskutinis sakinys nelabai skatina konstruktyvia diskusija ir telkia diskutuoti ties problemos sprendimo budais.

o del L. Sabucio - dekoju uz konkretu atsakyma, tiesa jame pasigedau tavo taip propoguojamos sovietines praeities.

Simas K. rašė...

Paskutinis mano sakinys skirtas asmeniskai p. Kubiliui, kuris aiskiai nesuvokia, kad mano, kaip rinkejo, anonimiskuma garantuoja istatymai. Juk normaliai aiskinu - as renkuosi, nes nezinau uz ka balsuoti. Ir jei pamatau kazkokius netikslumus, neiskumus, tai pakritikuoju. O pakritikuoju del to, kad manau ne teisinga linkme eina ne tik p. Kubilius, bet ir visa partija. Jie deklaruoja daug dalyku. Kad ir ziniu ekonomika. Bet juk nuo ju valdymo laikotarpio ir prasidejo svietimo ir mokslo zlugdymas. Del to noriu nors karta isgirsti tikrai konstruktyvius pasiulymus kaip visa tai reikia taisyti. Tuomet as spresiu ar balsuoti uz tokia partija. Bet kai girdziu tik kaltinimus apie komentaru pirkimus (man atrodo tai visiskas absurdas), tai kaip galima tiketi tokiu partijos vadovu???

Unknown rašė...

simai k.,
ir man kazkaip nepatinka tie tavo komentarai.
Buvo čia toks Vytautas, tai pagaliau susiprato, kad nusibodo visiems su savo įkyria kritika...
Manau ir pačiam laikas pagalvoti, kad esi jau nusibodęs, tik kritikuodamas...