2008-04-29

Krizės prognozės pildosi?

Šiandien paskelbta,kad Statistikos Departamentas suskaičiavo šių metų pirmojo ketvirčio BVP augimo duomenis, ir nuo 1999 metų pirmą kartą eilinio ketvirčio BVP pasirodė 0.2 proc. mažesnis už prieš tai buvusio ketvirčio BVP duomenis. Taigi - ekonomika pradeda trauktis. Šia proga šiandien paskelbiau apžvalgą "Krizės kvapas. Permainų būtinybė", kuriame apžvelgiau kai kuriuos mūsų regiono ekonominius ir finansinius dėsningumus, kurie akivaizdžiai rodo, kad ekonomikos dangus gali labai greitai ir labai niūriai apsiniaukti.

Šiandien apie tai kalbėjau ir svarstant Vyriausybės ataskaitą. Gaila, kad Vyriausybė niekaip neišmoksta sąžiningai kalbėti su tauta apie artėjančius išbandymus. Siaubas ima, kai pažiūri į metų statistiką, kai realiame gyvenime 11% vidutinė infliacija mažiausias pajamas gaunantiems pavirsta 30-50% duonos, mėsos ar pieno pabrangimu. O rudenį dar gresia šilumos pabrangimas tais pačiais 40%. O Vyriausybė kalba tik savo maldą, kad viskas yra gerai.

12 komentarų:

Neabejingi rašė...

Krizės prognozės ne tik pildosi, bet jau įsišaknyjusios visuose valdžios sluoksniuose - pinigai rinkimams nuperka visus ir visur:


2008. 05.06 Dešiniosios koalicijos „Vardan Lietuvos“ konferencijoje pranešimus skaitys kviestiniai asmenys: MAXIMA - UAB „NDX energija“ vadovas Ignas Staškevičius, AB „Lietuvos dujos (Gazprom)“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius, AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis..."

pilnam bendram vaizdeliui susidaryti tik trūksta Dujotekanos atstovo Stonio, Albino Januškos ir dar Pinskaus palinksminimui :)

Mauras rašė...

2 Neabejingi

būtų juokinga, jeigu nebūtų liūdna... mums pasakos ką kūrensime ir kaip apsisaugoti nuo krizės tie, kas pelnosi iš krizės ir savo ligšioliniais veiksmais ar neveikimu ją gilina?

akivaizdi krizė konservatorių (nes jie diriguoja dkoalicijai) nuostatose.

Simas K. rašė...

Galima pagalvoti, kad koncervatoriu vyriausybe (vadovaujama Vagnoriaus) dare kitokius veiksmus artejant Rusijos krizei. Mazai kas zino, kad taip turi elgtis vyriausybes, nes jei bus pripazintos klaidos ir paviesinta informacija, tai valstybe nukentetu dar stipriau, nes rinkoje prasidetu panika. O panika nenaudinga niekam. Na nebent pries rinkimus ji gali buti panaudota. Ir Lietuvoje tai naudojama. Ar ne taip, p. Kubiliau?

Mauras rašė...

2 simas k.
tik nereikia rodytis pirštais, teisintis ir įrodinėti, kad geriausias (beje ne "socdemų" išrastas) vaistas nuo visų krizių - galva smėlyje. Nes iškart kyla mintis, kad esate susijęs su valdžioje sėdinčiais.

Kokias vykdomas (ne publikuojamas laikraščiuose) priešinfliacines priemones girdėjote iš kirkilo vyriausybės? ką jie padarė mažinant priklausomybę nuo gazpromo "adatos"? ką jie darė, kad išvengt spekuliacijų NT, kurios yra viena iš perkaitimo priežasčių?

Nelaikau konservatorių šventais ir neklystančiais, jų kaip opozicijos ir mūsų kaip piliečių pareiga yra kritikuoti vyriausybę. O jei patys atsidurs joje - atsiims su kaupu :)

Simas K. rašė...

Neteisinu ju veiksmu, bet tiesiog noriu pasakyti, kad ne vienos salies ministras pirmininkas nesakys kitaip. Tam, kad nekelti panikos. Ir tai yra normalu. Juk tikriausiai suvokiate kas butu, jei rinka supanikuotu?? Beje, tai yra viena is minksto nuslieidimo taktiku. Tiesiog jau per velu ka nors daryti. Veiksmu reikejo imtis maziausiai pries metus ar net pries pusantru. Rinka turi pagreiti todel bet kokie veiksmai pasijus tik po pusmecio maziausiai...

Mauras rašė...

Kalbame būtent apie veiksmus, o ne "pijarą". Jei teisingai suprantu, pats teisinate "nieko nedarymą", nes "jau per vėlu"? O kuo remiantis darote tokią išvadą, kada dar ne vėlu, o kada jau? :)

Simas K. rašė...

Remiuosi tuo, kad infliacija predejo kilti paskutini metu ketvirti. Vadinasi veiksmai, kad tai neivyktu, turejo buti padaryti pries puse metu maziausiai t.y. 2007 metu pirmaji ketvirti... O jei dabar bus kas padaryta, tai viskas pasijaus 2008 metu treciaji, ketvirtaji ketvirti. Kaip tik per rinkimus. Beje, manau, kad butent si koziri mes socialdemokratai ir vel gali sutriuskinti koncervatorius. O jei skaitei visus mano komentarus, tai turetums zinoti, kad as teigiu, kad politikai zinojo apie ekonomini nuosmuki dar 2007 metu pradzioje. Bet nieko nedare, nes kiekvienai politinei jegai reikia koziriu pries rinkimus (tarkim koncervatoriai tuo metu nieko ir nesiule (tam kad paskui galima butu sakyti, kad socialdemokratai nemokejo tvarkytis, kai to labiausiai reikejo), socialdemokratai suprate koncervatoriu taktika pradejo kazka daryti tik pries rinkimus, kad kazkokie rezultatai pasijaustu tik pries pat rinkimus (kad galetu parodyti, kad kazka gero vis del to nuveike). Dabar tiesiog seku kas vyksta ir pries pat rinkimus padarysiu isvadas, nes dabar kazka teigti yra naivu, nes daugelis neivertina rinkos inercijos (ir kitu mano isvardintu dalyku - valstybiniu istaigu neigalumo, seselines ekonomikos dydzio, kuris kartais gali suveikti kaip amortizatorius).

Mauras rašė...

Matau, kad žiūrite į visą šį reikalą kaip tikras partietis - visi politikai tamstos nuomone turėtų tik ir rūpintis, ką daryti, kad mano partija laimėtų, o konkurentai liktų su nosimi. Atleiskite, bet tai beviltiškai ribotas ir jokia pilietine sąmone nekvepiantis požiūris.

Šį klausimą suprantu iš esmės kitaip. Man kaip gyvenančiam LT geriau pavėluoti veiksmai, nei politika "nieko nedarom, nes dabar mums kuo blogiau, tuo geriau, nesvarbu, kad visiems blogai, bet užtat mums bus lengviau laikytis valdžioje".

robus romulus rašė...

cia kaip toj pasakoj, eisi i rytus, meska sues, eisi i vakarus, milzinai uzpuls, sedesi vietoj, mirsi badu

:)

kol nera aiskios pozityvios Lietuvos vizijos ir politinio plano ta pasiekti, visuomenine virtuve bus panasi i katila, kuriame verda viskas, kas papuola. Aisku , nera ko noreti, Lietuvos respublika jauna valstybė. Bet įtarimas, kad tai valstybei trūksta tai atsarginio rato, tai stabdžių kažkuriuo metu, tai kuro...
Servisai prastai veikia. Tai toj pasakoj išeitis viena- rizikuoti. Jei pasiseks- kažkas skins laurus, jeigu ne- skins laurus kiti.

robus romulus rašė...

Perskaičiau gerbiamo p. Kubiliaus apžvalgą
"Krizės kvapas. Permainų būtinybė".
Profesiolalus požiūris. Norėčiau patarti išversti jį į paprasto žmogaus kalbą, parašyti publicistiniu stiliumi ,
nes paprastas rinkėjas, turintis balsą, nesupras daug terminų. O tai galėtų būti, kaip dalis vizitinė kortelės per rinkimus. Ir tada "skambinti visais varpais" apie tai. Kitaip paprastas rinkėjas neišgirs.

Mauras rašė...

A.Kubiliui

Krizė ar ne krizė, bet šitam fronte nieko gero.
O kas gero konservatorių artimiausiam pusmečiui planuotų darbų fronte? Prisiminkim 2007 m. rugsėjį:

A. Kubilius įvardino šiuos pagrindinius darbus, kuriems turi būti susitelkta šį pusmetį:

I blokas - antikorupcinis
a) Suderintas veiksmų planas, kaip bus užbaigtas VSD ir "Dujotekanos" reikalų tyrimas ir pertvarkyta VSD.
b) Antikorupcinių įstatymų, numatančių valdininkų nepagrįsto praturtėjimo pripažinimą korupciniu praturtėjimu, kuriuos parengė R.Dagio vadovaujama Antikorupcinė komisija priėmimas.
c) STT padalinio, kontroliuojančio partijų finansus, įkūrimas.
d) Rinkimų ir partijų finansavimo antikorupcinis sutvarkymas – iki sausio 1 d.

II blokas. Energetika
e) Atominė elektrinė ir jungimasis į europines sistemas
f) Bendros ir suderintos pastangos dėl II bloko neuždarymo.
g) Šilumos įstatymo priėmimas.
h) Jokių pataisų Dujų įstatyme

III blokas
i) Pilietybės įstatymo pataisų priėmimas (dvigubos pilietybės reikalų racionalus sprendimas)
j) Paramos šeimai pagrindų įstatymo svarstymas Seime.
k) Aukštojo mokslo reformos realizavimas
l) Kovos su alkoholizmu strategijos rengimas

IV 2008 metų biudžetas
Ar bus skirtas rinkimams, ar orientuotas į euro įvedimą;
[...]

Įdomu būtų pamatyti rezultatų ar bent progreso suvestinę.

Simas K. rašė...

c) STT padalinio, kontroliuojančio partijų finansus, įkūrimas
Jei tai tirkai yra Kubiliaus realus zodziai, tai tikrai prasilenkia su normalia logika. Kodel? Paziurekime is kitos puses. Jau buvau apie tai rases siame bloge. P. Kubilius nepasistenge atsakyti i mano klausimus... Kaip galima padaryti toki STT padalini, kai pati STT yra atskaitinga tik Seimui ir Prezidenturai? O gal tai yra pasleptas planas, kaip nekeiciant konstitucijos didinti Prezidento galias?