2008-04-22

Sąžiningumo kryptis

Vakar Dešiniosios Koalicijos "Vardan Lietuvos" konferencijoje "Sąžiningos žiniasklaidos vardan" buvau nustebintas kiek daug nepasitenkinimo ir nusivylimo yra susikaupę tuo, ką galėčiau pavadinti tradicinės žiniasklaidos klystkeliais. Ir tą nepasitenkinimą reiškė ne politikai, kurie dažnai jaučia daug savų nuoskaudų, bet patys rašantieji ar viešųjų ryšių profesionalai: L.Donskis, S.Stoma, Vl.Laučius, A.Jonkus, K.Girnius, L.Ulevičius, D.Radzevičius. Pagrindinis priekaištas - sąžiningumo deficitas. S.Stoma įvedė naują terminą - vietoje "žiniasklaidos" vartoti terminą "galiasklaidą", t.y. "galios sklaidos" termin1. Dar nuostabiau buvo matyti jaunosios kartos ryžtą tvirtinant, kad žiniasklaidos sąžiningumui užtikrinti šalia savireguliacijos reikia ir valstybės instrumentų, kaip pavyzdžiui PVM lengvatų naikinimas toms žiniasklaidos priemonėms, kurios savireguliacijos institucijų būtų pripažintos nesąžiningomis. Konferencijos metu "Lietuvos Ryto" savininkai turėjo žagsėti, tiek dažnai jie buvo minimi kaip pavyzdys tipiškos "galiasklaidos".

Vakar spaudos konferencijoje kalbėjau apie didžiausias mūsų valstybės politinio gyvenimo problemas: sąžiningumo stoką ir strateginės krypties stoką. Po vakarykštės DK konferencijos kažkaip dangus pasirodė skaidresnis: sąžinigumas, kaip svarbiausia strateginė kryptis, turi daugiau šalininkų, nei kartais atrodydavo.

17 komentarų:

Unknown rašė...

Jūs naujas partijas vadinate populistinėmis dėl jų įvairių pasisakymų ir net jų pavadinimų, tačiau patys kuriat tokius darinius, kurie irgi niekuo nenusileidžia populizmui- "koalicija vardan Lietuvos", "tevynes sajunga", tai taip pat labai abstraktūs teiginiai. Lietuvai reikia visai ko kito nei tokių abstrakčių dalykų.

robus romulus rašė...

Tai ir siulo steigti Ateities komiteta. Butu labai idomu, kokie reikalavimai ir galia bus teikiami tam komitetui. O su saziningumu- privaloma tai valdyti ir turi buti isreikalaujama. Gal kam ir nusispjaut i sazine, gal kitas nesuvokia ar nenori suvokti , kad melas dabar , kirtis po 5 -10 -20 metu pasekmemis likimas uzmeto. Reikia juos orientuoti, agituoti, galu gale, gal ir juokingai skamba, peraukleti. Ir tada nebus karo keliuose, dideles infliacijos ar emigracijos, tada tikejimas Lietuva nebus toks skaudus, taip, kaip daugeliui yra dabar. Tik tas Ateities komitetas tures zinoti, kad atsakomybe didesne , nei atrodo, tai ir patiems teks buti saziningiems, o jeigu ne- tai bus tik dar vienas manipuliacijos irankis kazkieno rankose.

Simas K. rašė...

Sakyciau, nereikia rimtai ziureti i tokius pareiskimus. Tokie pareiskimai turetu buti daromi kadencijos pradzioje, viduryje... Ir kuo daugiau, tuo geriau. O dabar, kai rinkimai ant nosies, bet koks politiku intensyvus judejimas tampa labai juokingu. Gi rasiau, kad daugelis tu problemu atsirado ne per nakti, bet visi iki vieno tylejo ir lauke rinkimu kai gales tai pasakyti. Jei jau p. Kubiliui tikrai pirmoje eileje svarbi Lietuva ir skaidraumas, tai kodel visus nepriklausomybes metus buvo tylima del "kanceliariniu" islaidu (kiek milijonu ismetyta nepagristai?? kaip rode per tv tie keli milijonai galejo net gyvybes isgelbeti....)? Ir kiek atsimenu tie dalykai niekada nebuvo skaidrus, tik jie "netiketai" islysdavo pries rinkimus... O po rinkimu vel perziurimos tos islaidos, kartais pasididinamos ir panasiai... Ar ne taip p. Kubiliau ir kodel po rinkimu visada uztylate?

Vytautas rašė...

to simas k.

Labai teisingi Tavo žodžiai.Mano nuomone didžiausia bėda ta, kad seimūnai į savo veiklą žiūri kaip į pragyvenimo šaltinį ir už viską labiausiai bijo nepatekti į seimą, nes neturės iš ko pragyventi. Isivaizduokim, sedi zmogus seime nuo pat 1992 m. ir stai staiga jo neisrenka, kur jam tada eiti? Jei dar negauna pensijos, tai visai blogai.Po 10 ar daugiau metu seime, zmogus tampa mutantu, kuris nesugeba dirbti rinkos ekonomikos salygomis, konkuruoti, nes seime nera jokios konkurencijos, tik sedejimas, kalbejimas, daznai "beleko" ir kova del biudzeto dalijimo. Todel suprantama, kodel senosiose Lietuvos partijose kandidatai i seima beveik nesikeicia. Pasiziurekim nuo kada politikoje Jursenas, Kubilius, Azubalis, Paksas, Landsbergis, Razma, Jukneviciene, Siauliene, Bradauskas, komunistas- konservatorius Sabutis ir kiti. Daugiau nei 10 metu, isejus is seimo, jie nesugebes isgyventi.Todel kai laimi rinkimuose, nurimsta, nes zino, kad dar 4 metus kas menesi tikrai gaus atlyginima, o priartejus rinkimams padideja nerimas "o kas jei...neisrinks", tada gi galas, ir todel suprantama, kad tokio egzistencinio nerimo vedami pries rinkimus sitie mutantai sukyla i viesuma tam, kad dar 4 metams turetu darbo:-)

Unknown rašė...

vytautai,

būk vyras ir prisipažink kiek tau moka Uspaskich už šlamšto rašymą į Andriaus Kubiliaus dienoraštį ?

Pats tai tikrai neišgyventum, jei negautum pinigėlių iš savo sponsoriaus už propogandą...

robus romulus rašė...

Si diskusija labai gerai atspindi abejones Lietuvos visuomeneje; nesvarbu, jos teisingos, neteisingos, nupirktos, nenupirktos, esme ta, kad jos yra. Galima izvelgti tendencingo nepasitikejimo variantus:
a. baime, kad valdzia apgaus
b. baime, kad valdzia papirks
c. visa tai , kaip uzdaras ratas vel meta i pilietiska pasyvuma
d. pilietiskas pasyvumas skatina a ir b punktus.

Lietuvos zmones, megsta populistus tiek, kiek zmogaus psichologija iesko dievuku ar lovio. Dievukai ir lovys butini tada, kada zmogus BIJO del savo ar savo artimo ateities, jis nori GARANTUOTOS ateities. Lietuvos jaunimas agresyvus, del to , kad BIJO gyvenimo.

Jeigu ateities komitetas toks atsirastu, visu pirma ... net nezinau , kaip issireiksti, tai jis turetu vadovautis moraliniu principu grystu atsiskaitomumu. O tai labai sunkus kriterijus, todel ,kad ziniasklaida ... Be to bent jau vadovai to komiteto turetu buti bent jau tie, kurie isdeje savo nuodemes ant stalo.

;)))

Tai reiskia, kad pasitikejimo atgaivinimas butu nelengvas darbas. Jeigu , anot chaoso teorijos, kurios kurejas klimatologas neseniai mire, sakoma, kad drugelio mostelejimas vienoje planetos puseje gali sukelti uragana kitoje planetos puseje.

Kadangi moralumas veikiant tiesiai Lietuvos "klimata" neimanomas , tai pries tai aprasytas principas, neieskoti lengvo kelio, o subtilaus veiksmo, gel netgi zavingo, padetu savokai "sazine", arba tai , kas eina su zinojimu, pakilti is pelenu Lietuvoje (parases tai, supratau, kad man tai tinka seimyniniam gyvenimui taip pat). Tai ar labai sunku, Ateities komitete, pabaidyti drugeli?

:)))

Vytautas rašė...

to ms

Kuo remiesi sakydamas kad as pats neisgyvenciau?

Ir kurie mano zodziai yra, kaip pats sakai, propaganda?

Tikiuosi neissigasi ir labai konkreciai atsakysi:-) beveik esu isitikines, kad neatsakysi, nes konservuoto mastymo zmones, kas man asmeniskai yra sunkiai suvokiama, patys sau negali racionaliai paaiskinti kodel laikosi vienokios ar kitokios nuomones.
Man nekarta teko isgirsti tokiu pasisakymu kaip "logiska, kad tu gauni pinigus uz rasyma" ir t.t. Tokiam pasakymui mano klausimas vienintelis budavo- kokia logika remiesi, jei taip teigi. Ir ne karto negavau atsakymo, nes, kaip ir sakau, tie kurie taip teigia, jie patys sau negali pasakyti kuo remiasi, vadinasi ir kitam negali paaiskinti savo nuomones.

Na ka gi, laukiu:-)

Simas K. rašė...

Vytautai, nesistenk perkalbeti fanatiskai ir "logiskai" nusiteikusiu komentatoriu. Jiems nepatinka ju stabu kritika. Siaip teisingai pastebejai apie ju logika. Jei mane irgi priskiria prie DP ir TT remeju, tai tuomet tikrai tiems zmogeliams laikas pas psichiatrus pasirodyti. Nuosirdziai pasakius, nezinau del kokiu priezasciu cia lankosi Vytautas ir del ko ant jo supyko net pats p. Kubilius, bet politikai, jei reaguoja i kritika tokiu budu turetu trauktis is politikos apskritai. Nors, paskutiniu metu konservatoriu veikloje pastebiu, kad jie atkreipia demesi i siokia tokia konstruktyvia kritika. Tai yra pagirtina, jei jie tikrai atkreipe demesi i kritika. Bet jei tai vyksta isskirtinai del rinkimines taktikos, tai viska pamatysime iskarto po rinkimu. Ir pabaigai vis del to noreciau is p. Kubiliaus isgirsti atsakymus i mano ankstesnius klausimus. Kodel TS iki siol tylejo del neskaidriu "kanceliariniu" islaidu, kurios atsirado ne vakar? Kokiu veiksmu ruosiates imtis del darbo kodekso pakeitimu (tiksliau del darbo valandu ilginimo, trumpinimo. o gal yra dar kokiu nors numatytu pakeitimu?)? Ar situ dalyku reikia klausti Cilinsko???????????? Tai tuomet uzdarykite savo bloga ir tegul atsidaro savaji p. Cilinskas...

robus romulus rašė...

.... o gal taip ir turi buti ... kas sake kad pasaulis turi buti kitoks ?

Unknown rašė...

Ačiū dviratininke Andriau Kubiliau kad įregistravote pataisas dėl privalomo šalmų bei liemenių devėjimo. Šis įstatymas dviratininkų požiūriu buvo visiška nesamonė. Kiekvienas dviratininkas privalo būti matomas kelyje, ir nebūtinai liemenės pagalba, tam yra skirti specialūs rūbai, atšvaitinės juostelės ant kojų bei rankų. Dar kartą ačiū. Tikėkimės seimas priims pataisas.

Vytautas rašė...

Ištikrųjų įsiminiau ilgam šiame forume Kubiliaus man skirtus žodžius, kai jis mane išvadino už alaus bokalą čia rašančiu žmogumi. Tokiems apžodžiavimams jis jokio pagrindo neturėjo, jau nekalbant apie teisinį pagrindą. Todėl man nesuprantama kaip žmonės gali balsuoti už tokį žmogų.

Mauras rašė...

Malonu užsukus pastebėti, kad vytautas su simu k. vis dar "darbuojasi" AK bloge :)

vytautai ir simai k., nepamirškite kad už lango pavasaris, išeikite pravėdinti galvų, labai sveika. Daug sveikiau nei rašinėti kiekvienam čia užklystančiam kvailus klausimus ir "diagnozes". Nes konstruktyvių pasiūlymų ar idėjų kažkodėl tamstos nesugebate išspausti.

Kitiems komentatoriams - patariu nereaguoti ir nesivelti į diskusijas su šiais ponais. Jau senokai iš jų nesikeičiančių tekstų padarėme išvadas, kokie yra tokio eterio teršimo tikslai.

Vytautas rašė...

MAURAS tipiskas konservatoriu elektorato atstovas.Turiu viena giminaiti, kuris dievina konservatoriu partija ir Landsbergi, Kubiliu, Jukneviciene, net gi Vagnoriu. Jei jam sakai, kad ir akivaizdu neigiama fakta apie Tevynes sajunga, jis vistiek nepripazista, tarsi negirdi, ir toliau murma savo tiesa. Tas pats su MAURU, kuris irgi nepripazista jam nenaudingos tiesos, kaip suprantu labai dievina konservatorius ir kuris net nezino kiek uzdirba zmones, gaudami minimalu atlyginima.Jau pamirsai?Galiu priminti:-)

Vytautas rašė...

Kilo mintis istikruju, kaip cia vis teigia pats Kubilius ir uzsukantys jo gerbejai, neberasyti komentaru, tegu jie tarpusavy susirasineja, dziaugiasi savo pasiekimais, diskutuoja nezinodami kiek uzdirba zmogus, kuris gauna minimalu atlyginima:-))))

Unknown rašė...

ir mano nuomone labai jau kyšo to Vytauto ausys, kaip nuolatinio,,KALVIO'' kalančio pleištą į konservatorių partiją. Tas pats stilius kartojasi ir Delfyje.Jau nusibodo ir tikrai nieko naujo, nieko konstruktyvaus nesugalvoja.Galėtų kuriam laikui išeiti poilsio, nors sukauptų įkvėpimo ir naujų minčių. Kažkas rašė, kad jau pavasaris-reikėtų šviežesnio oro...

Vytautas rašė...

GERBIAMOJI MOKYTOJA,

Vienintelis galimas racionalus pasiūlymas- palikti konservatorių gerbėjus čia tarpusavy diskutuoti ir kalbėtis, lai jie vienas kitą palaiko, pagiria už gražesnį žodį, papeikia čia užsukančius kitaminčius.

Ir gyventi jums bus ramu, toliau sau kaltinsit dėl visų bėdų komunistus, nors pačioje Tėvynės sąjungoje jų apstu, toliau keiksit Darbo partiją, nors tik jos dėka Kubilius išsilaikė seimo vicepirmininko poste.

Tai štai, apie visas šitas nesąmones jūs kalbėsite tik tarpusavy, nebekritikuosiu daugiau, neberašysiu tikrai prižadu. Dalinkitės savo nesąmonėm tarpusavio uždaram rate, nes kiekvienas užsukęs čia pamatys, kad iš esmės tarpusavy kalbasi vien konservatoriai ir kad kitamintis čia nebus reikalingas.

Ir štai tokiu būdu bent minimaliai prisidėsiu prie teroristinės partijos nykimo, nes bent šiame forume, tikėtina, prisijungs dar mažiau naujų žmonių, kurie diskutuotų ir diskusijų metu nuspręstų palaikyti Kubiliaus idėjas.
Sėkmės:-)

Mauras rašė...

Ačiū Vytautui ir partijai už rūpestį, dėmesį mūsų paklydusioms sieloms, ir už susipratimą.

Tikiuosi sugebi laikytis duoto žodžio, ir tavęs jokiais vardais daugiau čia neteks pamatyti. O tavo partijai sėkmės bylose ir rinkimuose :)