2008-04-18

Krizės kvapas

Šiandien Dešiniosios Koalicijos konferencijoje aiškinomės ar gali subankrutuoti Lietuvos viešieji finansai. Galiu pasidžiaugti, kad tylus poros mėnesių darbas po Dešiniosios Koalicijos "Vardan Lietuvos" pasiskelbimo nepraėjo veltui - praktiškai didžioji dalis žymiausių Lietuvos ekonomikos ir finansų specialistų dalyvavo konferencijoje.

Bendra išvada po G.Nausėdos,R.Kuodžio. R.Šimašiaus pranešimų - ekonominė krizė neišvengiama. Savo pranešime taip pat nubrėžiau niūrų scenarijų, kuris mano įsitikinimu yra visai tikėtinas: po 6 mėn. infliacija Lietuvoje kaip Latvijoje šiandien - 17%; BVP augimas nukrenta iki estų šiuometinių prognozių -2% ir toks sulėtėjimas tęsiasi bent keletą metų; biudžeto pajamų surinkimas pradeda strigti kaip dabar jau vyksta Estijoje; rudenį pirmasis energetikos kainų šokas - šiluma 30%, elektra -10%, dar po metų elektra dar 100%; kitų metų biudžetas užmušantis su fiskalinės drausmės įstatymo pasekmėmis - išlaidos augs tik 5%, kai kainos augs 10-15% (šiais metais išlaidos augo 30%), šiandieninė viešojo sektoriaus "degradacija" tokiu atveju gali pereiti į viešojo sektoriaus "eutanaziją".

Tokia ekonominė krizė taptų visiškai tragiška, jeigu po rinkimų tęstųsi ir dabartinė politinė krizė. Jeigu po rinkimų bus neįmanoma suformuoti normalios valdžios, krizė realiai galėtų virsti ne tik viešųjų finansų, bet ir visos viešosios politikos ilgalaikiu bankrotu.

Šiandieninė konferencija suteikia vilčių, kad tikrai įmanoma suburti intelektualiai stiprią ir konsoliduotą komandą krizės prevencijai.

Prieš G.Nausėdai perskaitant pirmąjį pranešimą, pajuokavau, kad Dešinioji Koalicija rūpinasi ne tiktai ekonominės krizės įveikimo planu, bet ir rengia būsimąjį Lietuvos Prezidentą. Neatrodė, kad auditorija tai būtų priėmusi kaip neįmanomą dalyką.

Krizės įveikimas taip pat yra įmanomas, bet tam reikia intelektualios politinės valios. Tam reikia ir sąžiningo situacijos, problemų ir galimų sprendimo būdų suvokimo ir įvardijimo. Šiandien sakiau, kad šiandieninė Lietuvos ekonominė situacija ir valdžioje vyraujantis požiūris į ją man primena tai, ką pergyvenome 1999 metų pradžioje, kai po Rusijos krizės buvo bandyta situaciją užkalbėti melagingu lengvabūdiškumu, kad nieko blogo nebus, o vėliau pusės metų delsimas smogė labai skaudžiai.

Jaučiu, kad valdžiai vis abejingiau žiūrint į tai, kokie debesys kaupiasi, krizės kvapas darosi vis aštresnis. Tai nėra geras kvapas...

17 komentarų:

Simas K. rašė...

Keisti žmones tie politikai. Toks scenarijus buvo aiškus praeitu metu pradžioje. Bent jau tokia informacija iki manęs atėjo iš tikrai patikimų šaltinių. Jūs, kaip politikas, partijos vadovas, turėtumėte rinkėjams atsakyti į klausimą: ir kaip, gi, visą šitą procesą sušvelninti? Juk visiems jau seniai tapo aišku, kad tos krizės neįmanoma išvengti. Be to, kaip priversti atsakyti žmones atsakingus už tokį bardaką šalyje. Juk link to buvo kryptingai einama nuo 2003 metų... Ir vieną kartą turi kas nors atsakyti už tuos darbelius. Ir tik nereikia vėl čia kišti Uspaskicho, Pakso. Gi tai pasiekta destruktyvia visų ministerijų veikla... O ministerijose dirba ne ministrai... Už tu ministru stovi visai kiti, suinteresuoti, asmenys. Kada pagaliau mūsų slaptosios tarnybos pradės dirbti darbą, reikalinga šaliai, o ne verslo ar politinėms struktūroms?

Simas K. rašė...

Negaliu nepakomentuoti Vladimiro Trukšino pranesimo "INFLIACIJOS IR PINIGŲ NUVERTĖJIMO APŽVALGA". As jau pries tai siame bloge klausiau: Kur, gi, dingo toks reiskinys ir savoka, kaip seseline ekonomika?? O si pastraipa labai gasdina: "Kalbant apie infliaciją kažkodėl beveik niekas nekalba apie PINIGINĮ infliacijos epidemijos sukėlėją, t. y apie PINIGŲ pasiūlos perviršį, sukeliantį kainų didėjimą kaip balansuojanti faktorių tarp jų (PINIGŲ) pasiūlos ir prekių ir paslaugų kainų sumos". Kodel gasdina? O todel, kad sis zmogus neivertino seselines ekonomikos zala pinigu nuvertejimui. Pinigai negali nuverteti, jei jie yra normaliai apskaitomi, o jei gali tai tikrai ne tokiais tempais ir ne tiek procentu. Sitoje vietoje reikia pabrezti, kad seseline ekonomika galima sumazinti iki minimumo, kai viena diena reguliuojancios institucijos prades dirbti savo darba (nes dabar jos tikrai neatlieka savo funkciju). Kadangi praktiskai nera jokios kontroles, tai konkurencine aplinka yra iskreipta. Ir labiausiai reikia pabrezti, kad tokia situacija atsirado ne per metus ir ne per ta laika, kuri esame ES nariai.

Tamagochi rašė...

Ponas Kubiliau, leiskite paklausti, o ką jūs padarėte, kad tos krizės išvengti? Kad pasukome klaidingu keliu matėsi jau 2005-aisiais (puslapyje www.spekuliantai.lt būtent tuo metu prasidėjo diskusijos šia tema). Kas mums iš tų gąsdinimu, kai realybė ir taip akis bado?

KIEK DAR RINKIMŲ JUMS REIKĖS PRALAIMĖTI, kad suvoktumėte vieną paprastą tiesą - ŽMONĖMS REIKIA VILTIES !!! Suteikti viltį yra pagrindinė jūsų, kaip politiko, pareiga. Jei tai sugebėjo Paksas, sugebėjo Uspaskich, tai kodėl negalite jūs?

Matau jūsų partiją kaip šviesiausią spindulį Lietuvos padangėje, bet man savigarba neleidžia atiduoti savo balso už tokius asmenis kaip K. Masiulis, kurie tik kaltina viską aplinkui.

Sudėtingi laikai reikalauja sudėtingų sprendimų. Jei bijosite permainų, tai tiek aš, tiek jūs manau jaučiate, kad laukia dar 4 metai opozicijos.

Mauras rašė...

TS (LK) turi rimtą naujų žmonių pritraukimo problemą. Tam ir konservatoriai matyt :)

Todėl "Vardan Lietuvos" ir toliau sukasi savam rate - organizuoja elitinius renginius, konferencijas sostinėje. Ponai, ar tikrai norite likti su išmirštančiu elektoratu? Deja, nesukuriate jokios galimybės diskusijai tiems, kas negali atvykti į Jūsų renginius. Veikla susiveda į idėjų deklaravimą - "Septyni stulpai" ir pan. O ar kam nors rūpi, ką mano apie Jūsų stulpus rinkėjai (ar jie apie juos bent žino)? Nors atrodo kažkas pradėjo keistis į gerąją pusę - baneris balsas.lt (nors AK ir GN veidai nuotraukose, ant kurių tenka spausti pele, labai keistai atrodo, kažkoks "moksleiviškas" dizainas), nauja dkoalicija.lt svetainė, vienas kitas komentaras. Bet per lėtai ir per mažai. Ką veikia komitetai, kokie veiksmų planai pagal programines nuostatas - paslaptis. Jų nėra, bijote, kad konkurentai nenusirašytų, ar tiesiog žmonių nuomonė nesvarbi? Susiraskite ir samdykitės rimtus pijarščikus (gal Jonkus padės), ir organizuokite dviračių žygius per Lietuvą, roko maršus, ką norite - kitaip miesteliuose ir kaimuose nemaža dalis balsų atiteks paksistams ir uspaskistams. Suprantu kaip sunku miesto konservatoriui persikūnyti ir tapti "savu" paprastam žmogeliui, kalbėt jam suprantama kalba, bet kito kelio nėra. Ieškokit jus remiančių iš paprastesnių vietinių žmonių rajonuose, bendraukite, neužsidarykite. Nesu prisiekęs TS gerbėjas, bet (atleiskite už išsireiškimą) laikau ją mažesne blogybe.

Vytautas rašė...

to mauras

O kokia yra kita blogybe, kurios atzvilgiu TS yra mazene blogybe?Su kuo palygini TS?

robus romulus rašė...

Ko gero tiems, kurie nesugebejo perorientuoti savo vertybes pagal "slovingojo" kapitalizmo spalvas, bus dar sunkiau. Tie ,kurie susuko savo bizniuka koki, arba suprato, kad vien balsuojanciu (arba, protestuojant, nebalsuojanciu) pilieciu valstybeje buti maza; kad patartina buti aktyviu, jie ir toliau gyvens normaliai, nesiskundziant per daug, gal paburbes siek tiek. Tai tuoj vel dalis atsipeikes, bet ar TS turi programą, momentą, ka daryti su tais, kurie atsipeikes ir , vel nores priimti populizmo , arba , kas greiciau prie lovio, taisyklę. O ne siek tiek sudetingesni varianta, aktyvaus piliecio varianta; maciau daug besiskundzianciu, kiti tai daro jau is inercijos; sakau vienam, pypkes daryk, matau moki, padesiu parduot internetu... ne... nedaro jis pypkiu. Tai gal jam ir nepridetu daug pinigu, bet persiorientavimo pradzia bent jau butu. Kitas variantas, anglu kalbos mokytoja, gera specialiste- sakiau, uz pinigus zmones mokyk, nenorejo tada. O paklausa buvo. Viskas susiveda i labai paprastus dalykus, tai juos reiktu ir skatinti. O gyvenimas tik sudetinges, kas meluos del paprastesnio gyvenimo, vel laimes rinkimus.

Simas K. rašė...

Robertai, keista skaityti tavo komentara. Nuosirdziai nusistebejau. Kodel? As noreciau daugiau suzinoti apie tavo tuos patarimus. Kodel? Na, tikiuosi, paaiskinai mokytojai ir pypkiu meistrui, kad norint prisidurti prie algos reikia dar ir mokescius sumoketi? Verslo liudijimus patarei nusipirkti? Jei na, tai geriau ir net nesiteisink kodel, nes kaip tik nuo tokiu zmoniu paziuru ir pasideda visas bardakas Lietuvoje. Juk normalu nemoketi mokesciu, uzsiimti nelegalia veikla ir pan.? As jau pries tai esu klauses ir rases, kad tokiu dalyku jokiais budais negalima laikyti normaliais, negalima toleruoti. Tik tuomet imanoma pasiekti, kad musu salis, anot p. Kubiliaus, nesubankrutuotu.

bukanierius rašė...

Sveikinu, kad galų gale viešai paskelbta kad mūsų karalius nuogas.
Tik žodžiai politinė valia ir teisingas seimas daugumai skamba kaip kažkas ko niekada nebus.
Reikėtų ne konstatavimo kad bus blogai, o programos aiškios ir visiems suprantamos kaip su tuo kovoti. Nelabai suprantamas fiskalinės drausmės neigiamas atspalvis. Manyčiau pats metas paskelbti kad jau nebeturime pinigų arenoms, valdovų rūmams ir kitiems nacionalinės "svarbos" projektams vykdyti. Anksčiau ar vėliau kažkam tai teks padaryti.
Intelektuali politinė valia tai ne tik įvardijimas, bet ir viešas galimų priemonių paskelbimas.
Metas kaip ir tinkamas vartotojų lūkesčiai neigiami taigi dauguma nežvelgs tai į karksėjimą.

robus romulus rašė...

O tai verslo liudijima labai sunku issiimti? Katastrofa issiimti verslo liudijima? Vat vat ir prasideda pilietiskas aktyvumas.
Arba sudetinga arba itartina.
O mokymai pries eile metu buvo forminami autorinemis sutartimis? Labai sudetinga: 1 lapas. Taip? Net tokioj "Alnoj" ar privaciose kolegijose? Net VIKO?
Aisku , kad patariau, gerbiamas simai. k. O verslo plano nenoriu isdestyti, nes dar nukopijuosite ir pasinaudosite. Pypkiu gamybos budas tai unikalus :)).
Lenkiu as link pilietisko pasyvumo, atsiprasau, gerbiamasis, kad sitaip sau leidote nesuprasti minties.
:).

Unknown rašė...

dėl Tėvynės Sąjungos naujų narių pritraukimo pritariu Maurui, čia jau labai rimta problema.
Taip pat pritariu ir dėl TS populiarinimo !
Tikrai rajonuose, miesteliuose ir kaimuose nemaža balsų dalis atiteks TT, DP, ir žemaitijoje ŽP,
o koją dar gali pakišti ir Valinsko PP, ne tik miesteliuose ir kaimuose...

Simas K. rašė...

Robertai, as kalbejau ne apie katastrofa, o i zmoniu poziuri apskritai. Juk dauguma mokytoju ir kitokiu profesiju zmones prisiduria pria algos panasiais budais. Bet tik maza dalis moka mokescius... Kazin, kodel?? Ir nemaza dalis tai daro ne tik todel, kad nenori moketi mokesciu, bet todel, kad prie to pacio reikia vesti minimalia buhalterine apskaita. Matyt, pats nesate susidures su verslo kurimu, tai gan sunkiai isivaizduojate ka tai reiskia. Yra dar nedidelis niuansas. Kodel zmogus negali dirbdamas viena darba gyventi oriai? Stai kur problema. Visi verslininkais nebusime... Sakyciau, painiojate versluma su pilietiskumu. Tai yra skirtingos savokos.

robus romulus rašė...

Man atrodo, kad sugebejimas pasirupinti savimi, tai dalis pilietiskumo. Dalis Lietuvos pilieciu pupa, kaip blogai gyvena, tegu dirba, kaip as, kartais po 12 valandu per para, tai ir gyvens geriau. Rimtu verslu kol kas neuzsiimu, bet parduoti savo prota sekasi gerai :). Esu reikalingas zmonems ir nuolatos ieskau, kad buciau reikalingas. Laikau del to save pilietisku, nes esu savarankiskas lietuvis, mokantis mokescius, nes is esmes, mano vaika moko uz dyka ir moko gerai, mane siaip netaip gydo, gydo irgi praktiskai uz dyka.. vidutiniskai. Kartais privaciai gydausi. Puiku. Policija isvaiko chuliganus prie mano namu irgi uz dyka. Tai as suvokiu, kad skolingas valstybei ir dekingas. Stai kodel as moku mokescius. Stai kaip man verslumas gali buti lygus pilietiskumui.

Simas K. rašė...

Matau, Roberta, kad gan jaunas esi ir nezinai istatymu peripetiju, apie kurias buvo ir dar bus rasoma ivairiuose dienrasciuose. Tame ir yra beda, kad Lietuvos istatymai riboja teise dirbti tiek kiek nori (yra niuansiu, bet tai esmes nepakeicia). Cia jau geriau p. Kubilius paaiskina kas ir kodel nori riboti darbo valandu skaiciu. Ir ka jie ruosiasi daryti siuo klausimu, jei bus isrinkti i dauguma?

robus romulus rašė...

Ir man idomu, ka ruosiasi daryti?

mk rašė...

Pritariu simo k. susirūpinimui dėl šešėlinės ekonomikos ir ypač nuomonei, kad žmogus dirbdamas vienoje vietoje turėtų gyventi oriai. Bet kaip visada kiek erzina priekabiavimai, kai vėlgi atkreipiamas dėmesys į seimūnų kanc. išlaidas ir nenorima pastebėti žymiai rimtesnių dalykų.

Akivaizdu, kad nuo sausio padidėjus alkoholio, nuo kovo - tabako akcizams, o liepos 1-osios pabrangsiantys verslo liudijimai,
padidins ir paskatas dalies pajamų nedeklaruoti.

Pastaruoju metu Kirkilo vyriausybė suaktyvino ketinimus kaip nors reformuoti gyventojų pajamų mokesčio sistemą ir didinti mokesčių naštą.

Šešėlinę ekonomiką tiesiogiai įtakoja ne vien atlyginimų vokeliuose dalis ir juo labiau valdžios įstaigų kontrolės lygis. Mokesčių našta, padėtis darbo rinkoje (konkurencija dėl darbuotojų), kai ekonomikos augimo prognozės liūdnokos neišvengiamai veikia ir verslą.

Tad abejočiau, kad „seseline ekonomika galima sumazinti iki minimumo, kai viena diena reguliuojancios institucijos prades dirbti savo darba.“

mk rašė...

Beje, paaiškėjo, kad robertas nėra toks jaunas, jei spėjo pakliūti komjauniman. Taigi, turbūt jis – simo k. bendraamžis.

Tad čia susirinko bent trys kartos:
1) mudu su šio dienoraščio autoriumi A.Kubiliumi, kurie gimė iki 1964-65 ir, kaip taisyklė, išvengė privalomos tarnybos Sov. armijoje ir su ja susijusios „diedovščinos“;
2) simas k., robertas ir kiti gimę Brežnevo laikais (iki 1983);
3) ir pagaliau vytautas, kuris sovietmečio beveik visai neatsimena.

Simas K. rašė...

Tai va. Musu strukturos parode kaip "moka" dirbti... Yra teismo sprendimas, kad verslininko pirtis pastatyta neteisetai ir ja reikia nugriauti. Atvaziavo antstoliai su griovejais, policija. Ir... Nieko neivyko... Tai as ir bandau isaiskinti diskusijos dalyviams. Musu kontroliuojancios institucijos yra neigalios. Jos negali ivykdyti net teismo sprendimu. Ir juokingiausia, kad negali pajudinti turtingu, itakingu zmoniu. Kitus sutvarko greitai... Seseline ekonomika padaro savo: kas turi daug neapskaitytu pinigu, tas turi pakankamai didele itaka politikoje, kitose valdzios strukturose. Tai yra musu jaunos demokratijos kasdienybe, aksioma. P. Kubilius kaip politines partijos vadovas tai turetu labai gerai zinoti. Tik vargu ar prisipazins apie tai...