2008-04-24

Kuo skiriasi Vilnius nuo Palermo?

R.Pakso partiją Vilniaus savivaldybėje purto korupcijos skandalas. Jeigu sostinė vadintųsi ne Vilniumi, o Palermo, sakytume, kad STT išardė mafijos tinklą, apraizgiusį sostnės savivaldybę.

Ta proga mūsų spaudos tarnyba išplatino mano trumpą pareiškimą:

"Šiandien pranešta, kad 48 valandoms sulaikyti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valdančiosios frakcijos “Tvarka ir teisingumas” nariai vicemeras Evaldas Lementauskas bei Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas, tarybos narys Gintarui Kazakas. Jiems pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo. Taip pat atliktos kratos savivaldybės tarybos nario Audriaus Butkevičiaus kabinete ir namuose.


Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad tai yra logiškas padarinys tokio “tvarkos pagal Pakso partiją” supratimo, kai valdžios siekiama bet kokia kaina, net pasitelkiant nešvarius pinigus.


“Vilniaus valdžia su tikruoju vadovu R.Paksu ir jo satelitais dėsningai priėjo liepto galą, todėl akivaizdu, kad po šių sulaikymų turėtų atsistatydinti miesto meras Juozas Imbrasas, nes taryba, kurioje didelę dalį sudaro Pakso partijos atstovai, toliau nebegali dirbti”,- mano A.Kubilius.


Pasak jo, tikros permainos ir apsivalymas Vilniaus valdžioje galėtų įvykti tik tuo atveju, jei Vilniuje kartu su Seimo rinkimais įvyktų pirmalaikiai miesto savivaldybės tarybos rinkimai.


Tėvynės sąjungos pirmininkas A.Kubilius sveikina Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovybę už ryžtingą kovą su politine korupcija, kuri, regis, įgyja vis daugiau mafijos, prisidengiančios ir tvarkos bei teisingumo šūkiais, bruožų."

9 komentarai:

Viktoras rašė...

Žiniasklaidoje sako, kad STT gali irgi šiek tiek politikuot, nes juk jie dar nelietė TS. Atrodo, kad ir Vilniaus meras link to lenkia. Jūsų susitikimas su Pacevičiumi kai kam gali atrodyti kaip sąmokslas. Ką pasakytumėt jiems?

Vytautas rašė...

Akivaizdu, kad čia yra politikavimo momentas. Tiek žiniasklaida, tiek STT labai selektyviai žiūri į tuos pačius politikų darbelius.Kai tą patį kaip ir TS bei LSDP daro DP, TT, LiCS ir kt. partijos, STT iškart viską žino, turi telefono pokalbių išklotines, prokurorai mielai dalija žiniasklaidai ikiteisminio tyrimo detales.Tuo tarpu TS ir LSDP darbeliai net jei ir išlenda į žiniasklaidą, tai greitai būna viskas uždengiama, prokurorai nieko nekomentuoja, atsakydami, kad "vyksta ikiteisminis tyrimas".

Labai įsiminė Rūtos Grinevičiūtės laida "Paskutinė instancija" per LNK. Užpuolė ji Paulauską, Lopatą, Šiaulienę dėl jų tėvų komunistinės praeities, dėl Šiaulienės mokslinio darbo temos.Ir čia vėlgi gerbiama žurnalistė pasižiūrėjo labai selektyviai, pamiršdama Tėvynės sąjungą, kurios gretose jau ne pirmą kadenciją rinkiminiame sąraše gerą vietą gauna Liudvikas Sabutis. Jis ir dabar yra Tėvynės sąjungos seime narys, kas yra labao stebėtina, žinant jo biografiją.

Liudvikas Sabučio biografijos faktai:
1963- 1970 m. buvo Lietuvos komunistinio jaunimo sąjungos ir Lietuvos komunistų partijos Kretingos rajono komitetų atsakingasis darbuotojas;
-1979–1982 m. – Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto teisėsaugos skyriaus instruktorius.
-1996-2000 m. ir 2004-2008 m. kadencijų Seimo narys. Kandidatu į Aukščiausiąją Tarybą buvo iškeltas Sąjūdžio, į vėlesnius Seimus – Tėvynės Sąjungos!!!!!!!
-2001–2004 m. buvo Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras.
Įdomu, kaip visa tai paaiškintų Kubilius, Landsbergis ir kaip reaguotų jų elektoratas.

robus romulus rašė...

Nepaslaptis, kad komunistu partija "susiurbdavo" protingus zmones ir skatino, kad tokiu joje butu kuo daugiau. Nenuostabu, kad pirmais nepriklausomybes metais daugelis imoniu vadovu buvo komunistai, nes kito varianto NEBUVO. As buvau aktyvus komjaunuolis, nes kito varianto man nebuvo pateikta. O atejo laikas, ir savo miestelyje, rizikuodami su draugu, nupleseme LTSR veliava ir pakabinome trispalve. Dabar esu nacionalistas, nes galejau pasirinkti.


(nors penkiu lietuvisku dainu nezinau, geda man)

:)))

Tai jeigu kas sakys, va ... jis buvo komjaunuolis. Nu ir kas?
Atejo laikas ir pasirinkau, tai jeigu gerbimas Sabutis buvo komunistas, tai ka... nurasyti?
As nekalbu apie KGB , tai jau kitas reikalas, visai , deja kitas. Cia gilesniais faktais, ponas Vytautai reiktu remtis, o ne , kad zmogus buvo komunistas. Vyste kazkas kenkejiska veikla Lietuvai ar nevyste? O dalis komunistu state Lietuva. Tai juos irgi nurasyti? Dalis komunistu pas save kambaryje laike vyti ant sienos. Ir tuos nurasyti?

O jeigu zmogus is prigimties - lyderis, tai buvo arba komunistas arba disidentas. Nereikia pamirsti, kad ne visi disidentai, disidentais buvo, ir ne visi komunistai, komunistais. Aisku, as nezinau dalies tiesos, bet del to , kad mano teta buvo komuniste, o dabar liberale,atejo nepriklausomybes laikas ir pasirinko.

Mano tevas buvo nacionalistas nuo vaikystes, keike komunistus. O dabar, kurie like gyvi is to laiko, jis spaudzia ranka. Kodel? Todel , kad dalis ju isliko idejiniai, neprisigrobe, kai atejo laikas. Liko istikimi idejai, state kad ir komunistine Lietuva, bet state; ignalinos AE state, mazeikiu nafta state. Is tokiu zmoniu galima pasimokyti istikimybes idejai. O man verta pasimokyti istikimybes Lietuvai, semiantis principo ne is dabartines betvarkes.

Vytautas rašė...

to Robertas

Aš nekalbu apie komunistų gerumą ar blogumą.Aš keliu klausimą, kodėl vienų buvusių TSKP narių biografijos, moksliniai darbai yra viešinami, o kitų šitie dalykai pamiršti.

Mielas Robertai, gal Tu man atsakysi?

Vytautas rašė...

Beje, jei jau kalbant apie KBG, tai gal ponas Robertas galėtų pasakyti kieno įrankiu buvo tas KGB:-)

robus romulus rašė...

Mano nuomone, kazkuriuo momentu (gal jau valdanta stalinui) tapo valstybe valstybeje, ir ne visada Kgb buvo komunistu partijos irankiu. Ta priespriesa, ko gero padejo subyreti ssrs. ne leme, bet padejo. Cia tokia mano, neistoriko, nuomone. T.y. komunistu partija, ko gero, atejus gorbaciovui, gal siek tiek anksciau, jau visiskai nebekontroliavo KGB. Na , akivaizdu, kad Rusijoj- komunistai su ziuganovu sau, o piterio kgb grupe, kuri valdo partija "nasi" ir pacia Rusija- sau. Tai skirtingi dariniai, gal kai kur interesai sutampa...; Taigi sie du skirtingi dariniai rodo ssrs luzio tasko busena, kad griuvant ssrs, KGB ir TSKP jau nebeturejo daugelio salycio tasku, buvusiu 50 metu anksciau. KGB jau buvo tada irankis pats sau, arba , isdrysiu teigti ,net atvirksciai, dalis komunistu partijos dariniu buvo pavaldus KGB. Nereikia pamirsti ir to fakto, kas tapdavo generaliniu sekretoriumi, jeigu neklystu, saugumo, t.y. kgb sefas. T.y auksciausias kompartijos vadovas- buves kgb sefas.

O del moksliniu darbu, sito tikrai nezinau, minejau, kad dalies esmines informacijos neturiu.

Vytautas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Vytautas rašė...

Dėkoju Robertai už iššsamų kometarą:-)

mk rašė...

Su giliu liūdesiu stebėjau praėjusios savaitės įvykius. Pasitvirtino doc. Arūno Štaro ir daugelio kitų nesyk išsakyti pastebėjimai: „naujos politikos“ laikais Vilniaus m. savivaldybė virto didžiuliu korupcijos židiniu, kai už tam tikrus sprendimus reikalaujamos šešiaženklės sumos, šitaip pinigai renkami partijų veiklai ir kitoms reikmėms.

G.Kirkilą tokia padėtis matyt tenkina. Ko jis tikisi, nežinia. Kad R.Adomavičius taps meru? Svajuko dramblionės. Bet Lietuvoje politikai rinkimų siekia išvengt, atitolint juos visais įmanomais būdais. Jau atsibodo apie tai rašinėt. Nepanašu, kad artimiausiu metu kas nors pasikeis.

Versle galioja paprasta nuostata: dėl viešo skandalo nukentės abi pusės. Lietuvos politikoje yra kitaip: paskelbti „negailestingą kovą“ oponentui, jį viešai sutrypti – tas pats kaip su malonumu nusilengvinti. Ir tuo pačiu metu „esant reikalui“ su minėtu priešininku įmanomos užkulisinės derybos.

Verslo santykiuose svarbu pasitikėjimas ir žodžio laikymąsis. Palyginti su politika čia veikti gerokai paprasčiau: aiškesnės žaidimo taisyklės.

Taigi, ko siekė Pakso partijos kasininkas E.Lementauskas, kol kas nėra visai aišku. Nabagas turėjo suvokti: didžioji Lietuvos žiniasklaidos dalis – dideli Pakso ir jo partijos priešai. Netgi Uspaskicho padėtis šiuo atžvilgiu palankesnė.

Be to, akivaizdu: doras politikas iš savo uždarbio namo nepasistatys, buto Gedimino g. Vilniuje nenuspirks. Tad pranešimas apie tai, kaip „Vicemeras kyšį padėjo vonioje“ nė jau nė kiek nestebina...