2008-04-07

Melo trumpos kojos

Žiūriu Jakelaičio pirmadieninį Forumą ir tiesiog negaliu atsidžiaugti: koks nuostabus propagandos festivalis. R.Valatka, R.Miliūtė, Č.Juršėnas ir pats E.Jakelaitis net su pasimėgavimu aiškina koks prastas Seimas (tiesiog "nuolatinė pilnatis", "blūdas"), kokia kvaila Seimo opozicija, ir ypač konservatoriai. Draugužiai mėgaujasi spardymu į vienus vartus, be jokių oponentų savo pasismaginimui.

Valatkai pastaruoju metu didesnio keiksmažodžio kaip konservatoriai nėra. Negali už tai jau net ir pykti. Tiek to, tegul žinosi..

Naujas žingsnis į priekį tai, kad meluojama jau be jokio užsikirtimo. Valatka iš įkarščio rėžia, kad Bradausko kvailą įstatyminę inciatyvą dėl LRT tarybos pertvarkymo pirmieji pasirašė konservatoriai. Susirandu įregistruotą įstatymo pataisą, ir nerandu nei vienos konservatorių pavardės.

Tai, įdomu, kas gyvena "nuolatinės pilnaties" ar "blūdo" sąlygomis: Seimo nariai ar žiniasklaidos tūzai.

27 komentarai:

mk rašė...

Kai tik pamačiau tuos E.Jakilaičio forumo dalyvius, iškart televizorių išjungiau. Kažkaip prapuolė noras vėl jį įjungti. Neįsivaizduoju, kas gali tokias „diskusijų“ laidas žiūrėti.

Galbūt kada nors prisiversiu nors kelis jos fragmentus peržiūrėti internete – vis dėlto gana svarbus šio laikmečio dokumentas.

robus romulus rašė...

O be reikalo isjungei, sakoma, laikyk drauga arti , o priesa dar arciau.
:)

Vytautas rašė...

to mk

Ką reiškia Tavo žodžiai "kai tik pamačiau tuos E.Jakilaičio forumo dalyvius, iškart televizorių išjungiau"?

Mano nuomone, tai daug pasako apie Tavo išankstines nuostatas apie tam tikrus žmones, kurios Tau neleidžia daryti objektyvių išvadų apie juos. Juk jei sprendi apie žmogų "tik pamatęs" jį, tai mažai ką gali nuspręsti, o reiktų visą laidą peržiūrėti, tada sakyti, kad nieko gero joje nebuvo.

Man kai kurie politikai nepatinka dėl savo mąstymo, kuris pasireiškia per jų kalbas ir veiksmus, kai kurie nepatinka dėl savo veido fizionomijos, bet niekaip negaliu sakyt apie juos nei gero nei blogo "tik pamatęs" juos. Reikia gilintis į jų darbus plačiaja prasme, tada galima būtų sakyti tam tikras išvadas.

mk rašė...

Žmogau, iš Jaunimo organizacijos Darbas, paprasčiau sakant iš uspaskomolo valdybos!

Mudu su šio dienoraščio autorium tamstai pagal amžių turbūt tinkam į tėvus ir galbūt dėl to nesuprantam tokių Jaunųjų Europos demokratų, nežinom ką reiškia monitoringas, veido fizionomija ir pan., užtat gerai pažįstam Č.Juršėną, R.Miliūtę, o ypač – R.Valatką su jo pavaldiniu E.Jakilaičiu be ypatingo gilinimosi į jų darbus plačiaja prasme.

robus romulus rašė...

hmmmm ....

Vytautas rašė...

Taip, Jūs man tinkate į tėvus, o gal net senelius ir ką tuo norite pasakyti?Ką šitas Jūsų argumentas turėtų reikšti?

Ar tai, kad aš turiu prieš Jus nusilenkti ir sakyti, jog aš per jaunas ką nors žinoti, suprasti, analizuoti ir prašyt, kad mane pamokytumėt?

Beje, Jakilaitis pagal amžių yra jau mano kartos žmogus:-)

as rašė...

mk, manau, kad si karta argumentas apie amziu tikrai nera stiprus :)
na bet cia jau tiek to.
vytautai - manau, kad tikrai nereikia ziureti visos laidos pamacius, kas joje dalyvauja, kad suprastum i kuria puse bus musami ivarciai.
cia ne diskusija buvo, o tiesiog paprastas ir labai grubus varymas i viena puse.

robus romulus rašė...

Jeigu pokalbis astrus, tai reiskia, kad egzistuoja problemos, kurios is esmes nesprendziamos, o kova vyksta tik su pasekmemis; pats pokalbis gali netgi padeti maskuoti savo emocijomis tam tikrus labai konkrecius momentus. Gal ne i tema bet labai ziauriai Mekas pasake apie Lietuvos mena neseniai per apdovanojima Austrijoje. Nesakysiu apie ka. Mintis siek tiek sokiruojanti.
Ar astrumas, kaip metodas, siandienineje Lietuvos politikoje pasiteisina? NZN, as ne politikas. Taciau imti uz ragu reikalus is esmes galima ir patartina. Taip pat negaliu pasakyti, nes esu arogantiskas lietuvis, kad Lietuva serga. Gerai, dar kad yra krepsinis, Mekas ir ... O kas toliau? Mano vaikas kokioj zemej gyvens, kokia cia bus psichologine atmosfera?

Simas K. rašė...

Taip... Argumentas: "Aš tau tinku į tėvus, dėl to viską geriau žinau ir išmanau" tikrai parodo žmogaus prosovietišką mastymą. Deja, ne amžius apsprendžia žmogaus prota. Neretai būna netgi atvirkščiai. Ir Vytautas tikrai teisingai pastebėjo tendencija apie požiūrį į problemas ir jų sprendimų būdus. Per daug arogantiškumo... Per daug... Ne nuo to galo prasideda diskusija. Taip negalima. Ir baikite pagaliau kitaip mastančius vadinti DP atstovais. Tai yra mažų mažiausiai nekorektiška ir nepagarbiai. Diskusija turi vykti faktais, o ne kaltinimais. Beje, mk, niekaip neapgina savo pozicijos ir tiesiog drabstosi purvais.

as rašė...

nepyk, simai, bet ta pati manau, kad galetumem pasakyti ir apie vytauto komentarus, kuriuose faktu deja nera gausu :)
tad cia jau kaip dabar populiaru sakyti - dvigubi standartai :)
pasakymas, kad tinki i tevus tai nera tiesiog noras isreiksti pozicija, kad tu "pienburni patylek", tiesiog netgi ir internetineje erdveje reikia gerbti vyresnius uz save. tai yra musu krasto tradicijos.

p. kubiliau sveikinu issilaikius poste, linkiu daugiau konstruktyvumo jusu pasisakymuose ir maziau pagiezos bei pagarbos kitu nuomonei ir ju pozicijai.

mk rašė...

Manau, kad turiu pakankamai teisių negerbti nei „žurnalisto“ E.Jakilaičio, nei pagaliau jaunimo organizacijos Darbas atstovo, kuris priklausymą jai nei patvirtina, nei paneigia.

Pasitaikius tinkamesnei progai galbūt plačiau išdėstysiu savo nuomonę ape šią organizaciją, na, o Darbo partijos Tarybos nariui vytautui linkiu sėkmės Seimo rinkimuose, kur jis turbūt dalyvaus.

Šiuo metu į Seimą balotiruojasi
vis vyresni, tuo pačiu visai nebeliko 25–30 metų parlamentarų, o reikėtų ir tokių. Jei mano vaikas staiga pasirinktų tokį aktyvumo būdą ir manytų, kad jaunimas turėtų pagaliau nors iš dalies pakesti užsisėdėjusius politikoje ir šitaip galbūt pasiektų teigiamų permainų ir Lietuvoje, gerbčiau šį jo pasirinkimą.

Bet abejočiau, jog atjaunėjusiems politikams pavyktų nors kiek sumažinti korupciją, veikti skaidriau, atskaitingiau, suderinti visų socialinių grupių interesus, o ne tarnauti vienai...

Tad robertui dėl prastos psichologinės atmosferos šiandienėje Lietuvoje nereikėtų labai jaudintis. Artėjant rinkimams ji tik blogės.

Simas K. rašė...

Na, bet nesitikejau, kad net siame blog'e yra paranojiku, kuriems reikia kazka irodineti. Jei zmonems netinka pasakymas: as nesu jokios partijos narys ar atstovas, tai nera ka pasakyti, nes tokie zmones su isankstinemis nuostatomis yra pavojingi valstybei. Apie pagarba. Ne per seniausiai man vienas policininkas (pasakysiu atvirai, per 12 metu vairavimo staza 4 karta pazeidziau taisykles) stai tokiu budu aiskino apie pagarba: "Koks TU pilietis? TU negerbi zmoniu! TU, TU ir pan.". As isklausiau, nes istikro pazeidziau taisykles ir net nebandziau gincytis. Bet grieztai atsakiau i jo pastabas: "JUS neturite jokios moralines teises man aiskinti apie PAGARBA, nes patys negererbiate manes kreipdamiesi i mane TU. Istatymas neleidzia JUMS manes zeminti". Lietuvoje iskreipiamas demokratijos pagrindas: teises ir pareigos. Jus neturite jokios teises zeminti paprastu zmoniu. O stai zmones politikus PRIVALO kritikuoti. Ir Vytautas remiasi tuo, ka perskaite ziniasklaidoje. Kai kurie Lietuvos pilieciai samoningai nori sufalsifikuoti istorinius faktus ir ivesti tai kaip norma. Ir greiciausiai tai bus ivesta, nes itakingi zmones padarys savo. Bet. Tauta nera kvaila ir tikrai zino daug dalyku. Kad ir as. Kaip zurnalistai sako: pas mane tikrai patikimi informaciniai saltiniai. Ypac apie 1989-2000 metu laikotarpi. Apie tuos dalykus ziniasklaida ir knygos neraso. Ir kartais juokingai atrodo, kaip zmones pasiduoda viesuju rysiu akcijoms ir vis laukia lyderiu, kurie pakeis pasauli.

Be to, prasidedant diskusijai reikia pradeti nuo susitarimu apie savokas. Kad ir pradziai reikia susitarti del faktu. Kas tai yra? Ar tai, ka pasake TS lyderiai yra faktas? Ar tendencingo istatymo priemimas, o paskui (kai nebereikalingas ir kad kiti juo nepasinaudotu) to pacio istatymo atsaukimas yra faktas? O slapti dokumentai, kuriu niekas, isskyrus kai kuriuos Seimo narius (neuzmirskite paprastos tiesos: jei apie paslapti zino daugiau nei vienas zmogus, tai apie ja zino tikrai daug daugiau nei manoma zmoniu), niekada nemate? O ziniasklaidoje sklebti stripsniai? Tai faktai? O gal dar yra skirtumas kokioje ziniasklaidoje skelbiami faktai?? Atsakykite i siuos klausimus pries pradedami diskusija. Pirma sau, o paskui kitiems. O tuomet spresime ar galima diskutuoti. Nes jei vieno ar kito zmogaus argumetai nepriimami vien del to, kad juos paraso "neteisingas" laikrastis, tai tuomet reikia sneketi ne apie asmeniskumus (kaip siame bloge - jei turi kitokia nuomone, tai esi DP narys, automatiskai - kvailys), o kas vis del to zino ta teisinga informacija ir kodel kai kurie dalykai tendencingai nutylimi.

as rašė...

tureciau pasakyti, kad tikrai konstruktyvus komentaras is simo k. puses. su aiskiai sudeliotais klausimais.
del policijos tai manau, kad siaip jie nera sioje valstybeje verti dideles pagarbos del savo kasdienio elgesio kaip istatymo sargu, nes ne karto teko matyti kaip tie patys istatymo sargai pazeidineja elementariausias taisykles, kurios jiems kaip pavyzdziams yra privalomos. o tuomet kai jie ju laikysis tai ir gales bausti pazeidejus.
bet simai, tavo pasakymas, kad tauta daug ka zino apie ta ar ana laikotarpi nieko nesiremia, tu sakai, kad pats daug zinai, bet ar padarei, kad tai ka tu zinai pasiektu platesni rata zmoniu. ar padarei ka nors (jei tai yra nusikalstama veika), kad tai butu teisiskai ivertinta?
dar syki sakau, kad negali sakyti, jog as daug zinau, daug maciau ar daug girdejau, bet manes niekas neklause tai as nieko ir nedariau.
tokius teiginius-kaltinimus, reikia pagristi tam tikrais dokumentais (deja iskarpa is laikrascio dar nieko nereiskia).
taip sutinku, kad negalima skirstyti ziniasklaidos, bet as asmeniskai manau, kad ziniasklaidoje daug vietos kurybai palikta, kad tenai daug priklauso nuo zurnalisto kurybos. ir tai nera faktai, kaip ir tai kas tenai parasyta.
paziurek i si seima - as manau, kad jis is esmes nera blogas ar neveiksnus, jei atsidarytum pirmini saltini - www.lrt.lt pamatytum kiek sitas seimas yra prieemes pataisu, istatymu ir kitokiu dalyku. tai yra kaip nusvieciamas seimo darbas ir kazkas musu valstybeje yra suinteresuotas skelbti tik tam tikrus dalykus, o tiksliau sakant tai yra ziniasklaida, kuri skelbia tik tai, kas pritrauks daugiau skaitytoju. taigi galiu konstuoti toki dalyka, kad besivaikydama sensaciju ziniasklaida nuzude pasitikejima valstybes valdyma svarbias funkcijas atliekanciomis institucijomis.

Simas K. rašė...

Kas neseke mano komentaru siame puslapyje tiems pakartosiu: nenoriu per daug pasakyti, kad per mano asmenine pozicija nenukentetu kiti zmones, nes mano pozicija gali nesutapti su tu zmoniu pozicija. Bet as savo gan artimam rate turiu zmoniu, kurie vykstant musu valstybes atkurimo procesams buvo itin arti tu zmoniu, kurie vede Lietuva i laisve. Paskui jie buvo Seime ir kitose itin svarbiose institucijose. Neturiu pagrindo netiketi zmonemis, kuriu gyvenimai buvo sugadinti ne tik sovietines KGB, bet net del dabartiniu partiju vykdomos ar vykdytos veiklos. Dar galiu parasyti tokius dalykus: mano tevas buvo vienos svietimo sitaigos direktoriumi, kuriam yra teke (ne jam vienam, zinoma) vazineti i svietimo ministerija ir teko kovoti del finasavimo probelmu. Bet tuometine valdzia paprasciausiai prigasdino buvusius direktorius, kad jie gali buti lengvai pakeisti, todel jie nenoretu, kad kazkas pradetu kelti bangas. Tie, kurie buvo lojalus valdziai, liko direktoriais, prorektoriais ir panasiai. Kurie bande kovoti, buvo sutrinti i miltus. Be to, mano mama pedagoge ir jau seniai kalba apie tuos algu "pakelimus". Algu niekas nepakele, o buvo pakelti kruviai, del kuriu, pedagogai gauna didesnes algas. Bet cia tik viena sritis, kuria puikiai zinau. Yra kitu. Per daug neissiplesiu. Bet noriu pasakyti (apie svietima), kad zinau beveik visas tos srities finansavimo pripetijas ir galiu atsakingai preiksti, kad, nesvarbu kokia partija buvo valdzioje, finansavimas svietimui buvo nuo pat pradziu karpomas ir ne viena vyriausybe nesugebejo nieko apciuopiamai pakeisti. Na, siuo atveju reikalai kazkiek pagerejo tik pastaraisiais metais...

Del ziniasklaidos apskritai. Musu ziniasklaidoje nera nepriklausomu dienrasciu. Ir kas juokingiausia, kad tie dienrasciai greiciausiai priklauso ne nuo partiju ar finansiniu grupiu, o nuo redaktoriu politiniu paziuru, kas tas priemone padaro tendencingas. Niekas musuose nemoko rasyti netendencingu straipsniu, nemokama kurti nedendencingu laidu. Ir visada matosi kureju politines paziuros... Beje itariu, kad nemazai zurnalistu priklauso partijoms, del to man butu labai idomu panagrineti visu partiju sarasus...

Del dokumentu citavimo. Daugelis dokumentu apie kuriuos sneka ziniasklaida yra islaptinti. Akivaizdu, kad zinias apie tai, kas ten parasyta nutekina politikai, kurie prieina prie tos informacijos. Seimo nariai... Tiksliau, komitetu nariai, kurie ipareigoti dirbti su slapta informacija. O paskui interpretojama kaip tik norima, nes, gi, niekas nepatikrins...

robus romulus rašė...

Neseniai arsirado toks terminas -Pseuderealybe, Kazkoks filosofas bande irodyti, kad Irako karo nebuvo; Jam tai neblogai sekesi. Didejant uzsakomuju straipsniu kiekiui, kai finansiniai srautai nukreipiami propagandai, labai sunku is tikruju suvokti, kas vyksta. O gal mk teisus, isjunges iskart televizoriu? Isristi Gordijaus mazga tokiu budu.

Vytautas rašė...

to mk

Laukiu Tavo nuomones apie Jaunimo organizacija DARBAS:-)

Vytautas rašė...

to simas k.

Man labai patinka Tavo mintys. Manau, kad prieš diskutuojant, kaip ir debatuose, reikia susitarti dėl definicijų- apibrėžimų, ką mes laikome kuo. Bet bijau, kad kai kurie cia dalyvaujantys komentatoriai tokias pastangas pavadins "įkyriu blogger'iavimu".

Begemotas rašė...

Simas k. rašė:

>>Musu ziniasklaidoje nera nepriklausomu dienrasciu.

Kas tamstos supratimu yra "nepriklausomas dienraštis"? Pagal priimtą tarptautinį apibūdinimą "nepriklausomu dienraščiu" yra tas, kuris finansiškai ir juridiškai nepriklauso nuo valdžios institucijų. Ir viskas. Lietuvoje tokių absoliuti dauguma.

Bijau, kad pagal tamstos suvokimą, "nepriklausomų dienraščių" pasaulyje apskritai nėra :o)

>>Ir kas juokingiausia, kad tie dienrasciai greiciausiai priklauso ne nuo partiju ar finansiniu grupiu, o nuo redaktoriu politiniu paziuru,

Būtų labai gerai, jeigu dienraščiai tikrai priklausytų vien nuo redaktorių politinių pažiūrų (kaip yra daugumoje išsivysčiusių demokratinių valstybių). Deja, Lietuvoje vis dažniau dienraščiai priklauso būtent nuo finansinių grupių, tiksliau, didžiųjų reklamos davėjų.

Nuo partijų priklausančių dienraščių Lietuvoje apskritai nėra.

>>kas tas priemone padaro tendencingas.

Tiksliau, turinčias savo pozicijas ir požiūrį į įvykius. Yra visiškai normalu, jeigu, tarkime, kairysis "Guardian" tuos pačius įvykius nušviečia skirtingai, nei dešinysis "Daily mirror", o "Christian science monitor" rašo kitaip, nei liberalus "NY Times".

Ir visiškai nenormalu yra, kuomet vieną ir tą pačią dieną tiek "LRytas", tiek "Respublika" vienais ir tais pačiais kaltinimais užsipuola Rytį Juozapavičių ir "Transparency international", išdrįsusius pasidomėti Elektros įstatymu ir tokiu būdu perėjusį kelią pagrindiniam abiejų dienraščių reklamdaviui - "Maxima LT".

>>Niekas musuose nemoko rasyti netendencingu straipsniu, nemokama kurti nedendencingu laidu.

O kas tai yra "netendencingi straipsniai ir laidos"? Ar kartais ne tos, kurios tamstai patinka, nes atspindi tamstos, ar tamstai patinkančio politiko nuomonę? :o) Pratinkitės, kad tamstos nuomonė gali būti mažumoje. Arba skaitykite bei žiūrėkite kitus laikraščius ir kitas laidas :o))

>>Ir visada matosi kureju politines paziuros...

Ir puiku. Nepatinka vienos, žiūrėkite kitas laidas - tų kūrėjų, kurių politinės pažiūros jums patinka. Tam pas mus ir yra žiniasklaidos įvairovė.

>>Beje itariu, kad nemazai zurnalistu priklauso partijoms, del to man butu labai idomu panagrineti visu partiju sarasus...

Nagrinėkite, kiek norite - žurnalistų (gal išskyrus vieną kitą provincijos žiniasklaidos atstovą), ten nerasite. Partijai priklausantis žurnalistas Lietuvoje toks pat dažnas paukštis, kaip ir balta varna.

mk rašė...

Neseniai sužinojau, kad vytautas yra įžūliai jaunas ir jei būtų išrinktas į Seimą, taptų jauniausiu jo nariu nuo pat 1990 metų. Berods iki šiol toks yra E.Masiulis, kuris 2000 m. pateko Seiman būdamas 26 metų, o neseniai netgi tapo parlamentinės, kad ir nedidelės partijos lyderiu.

Jei vytautui iš tikrųjų įdomu, ką galvoju apie „Jaunimo organizaciją DARBAS“ (JOD), tai kol kas dėl laiko stokos galiu pasakyt štai ką:

2006 m. pavasarį ilgam atsidūręs Maskvoje V.Uspaskichas pagaliau suvokė, jog partiją kūrė ne iš to galo – iš „gyvenime daug pasiekusių“, bet vis dėlto atsitiktinių žmonių, iš tų, kurie dirbo ir užsidirbo...

Bet ilgainiui žymi jų dalis kažkodėl atsidūrė socdemų frakcijoje arba visai pasitraukė iš aktyvios politinės veiklos. Galbūt todėl atsigręžta į nuo 2003 m. pabaigos ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir periferijoje veikiančią JOD, kuri dabar skelbiasi esanti gausiausia jaunimo politinė organizacija Lietuvoje.

Nors kol kas toji veikla nėra labai pastebima, o Darbo partija 2007-02-25 savivaldos rinkimuose pasirodė gana prastai, tačiau net 5 JOD atstovai tapo savivaldybių tarybų nariais.

Bet Seimo rinkimų sistema Lietuvoje yra kiek kitokia: partijų sąrašuose visuomenei neblogai žinomas išblizgintas „garvežiukas“ tempia paskui save visokiais būdais pirmumo balsus medžiojančius šūdinus „vagonus“. Galbūt todėl požiūris į tiesioginį mandatą apygardoje gavusius ir sąrašinius Seimo narius vis dar išlieka skirtingas...

mk rašė...

Su retai čia pasirodančio begemoto pastebėjimais dėl žiniasklaidos pobūdžio sutinku. Bet manyčiau, kad juose nepakankamai įvertinta Lietuvos specifika.

Daugeliui spaudos ir TV vartotojų, kurie norėtų „spausdintu žodžiu vis dar šventai pasitikėti“, būdingi simo k. požiūriai –iš esmės klaidingi.

mk rašė...

Nors iš tikrųjų tiesiogiai nuo partijų priklausančių dienraščių Lietuvoje apskritai nėra, bet kai valdžios įstaigos talpina juose puslapio dydžio reklaminius pranešimus, o V.Uspaskichas – atsišaukimus, vaizdelis ne toks jau optimistinis...

Tad pabaigai toks pirmadieninio R.Valatkos rašinio komentaras:

186. kaunietė

Vakar per jakilaičio laidą ugdžiau valią. Mėginau nors 3 min. išlaikyti neperjungtą kanalą. Nepavyko. Bandysiu kitą pirmadienį.

Simas K. rašė...

Daugelis sako, kad reikia ivertinti Lietuvos situacija, bet to nesugeba analitiskai padaryti. Lietuvoje ziniasklaida pagal apibrezima yra nepriklausoma. O realybeje? Tureti isitikinimus nera blogai. Apie tai mes net nediskutuokime. Bet reikia diskutuoti apie problematiskus ir neteisingus isitikinimus. Kokius? Tarkim zmones isitikine, kad Lietuvoje pazeidziamos ju teises. Ir istikro, tokiu atveju daug. Bet panagrinejus placiau pamatome, kad lietuviai visiskai uzmirso apie pareigas. Paprastas pavyzdys, su kuriuo susiduriau kaip tik siandien. Man reikalinga operacija. Buvau pas gydytojus ir jie iskarto nuteike, kad teks moketi i kisene anesteziologui ir chirurgui. Dabar prasides verkslenimai, kad chirurgai mazai gauna algos, kokie jie biedni ir panasiai. Palaukite. Reikia i kysio problema ziureti globaliai, kad suvoktumeme kokia zala daroma valstybes gyvenimui ir pilieciu mentalitetui. Ir, pasodinus Uspaskicha su Paksu i viena kamera, kysiu problema neisnyks. Valstybe netures daugiau pinigu algoms, zmones nores gersniu, kokybesniu paslaugu. Tuomet gausis pasaka be galo - algos nekils, nes nesurenkami mokesciai, seseline ekonomika klestes, niekas netrukdo ir netrukdys vaikscioti pinigams is seselines ekonomikos. Bus mokami kysiai. Uzdaras ratas. O ratas bus uzdaras tol, kol viena diena kokie 1000 zmoniu (spec tarnybos, teisejai, prokurorai) prades dirbti savo darbo gerai, be jokiu kysiu. Tuomet net didziausio laikrascio redaktoriui uz galimus kysius bus galima uzdeti antrankius. Bet. To pas mus nebus. Mentalitetas ne tas. Garantuoju 200%, kad net Seimunai yra dave kysi policininkui, medikui. O jei nadeve, tai mazu maziausiai pasinaudojo savo tarnybine padetimi, kad pasiekti savo tikslu. Tai apie kokia teisine, nepriklausoma valstybe galima sneketi??

Dar toks pastebejimas. Dabar svarstau tokia galimybe: irasyti pokalbius su medikais, gal net uzfilmuoti. Bet ar to kam reikia?? Juk is esmes niekas nepasikeis. Pasikeis tik poziuris i mane kaip zmogu. Kas juokingiausia, visi galvos apie mane kaip apie bloga zmogu... Kur link lenkiu? Man teko gyventi 5 metus tikrai issivysciusioje salyje. Legaliai dirbau, dar neistojus i ES turejau leidima gyventi ir dirbti. Bet stai mano darbdavys, uzsienietis, mokejo 3 kartus mazesne alga ,negu vietiniems. Nutariau pasidometi tos salies teisine sistema. Suzinojau tai, kad sis darbdavys negalejo taip daryti ir jei as kreipsiuos i atitinkamas institucijas, tai jam butu laaaabai blogai, kad net, greiciausiai, uzdarytu jo versla. O is kur gauti irodymu? Pasirodo, as galejau irasineti slapta pokalbius ir paskui jie butu panaudoti kaip irodymas, nes istatymas nedraudzia to daryti (zinoma su tam tikrais niuansais, bet ne tokiais grieztais apribojimais, kaip pas mus...). Ir as taip padariau. Dar pasikonsultavau su Lietuvos ambasados darbuotojais. Taigi, rezulatatas: atejau pas darbdavi ir pareiskiau, kad jis nuo siol turi moketi istatyme numatyta minimuma. Ir jis net nesigincijo, nes zinojo kuom visa tai gali pasibaigti. Sumokejo. Net irasu nereikejo niekur nesti... Bet as jau ilgai nebedirbau pas ji, pats isejau i dar geriau apmokama darba... O dabar pagalvokite kas bus, jei irasysi pokalbi su savo darbdaviu Lietuvoje ir pareikalausi didesnes algos (uz virsvalandzius ir pan.). Ogi nieko!!! Blogiausiu atveju bus sumoketa bauda, zmogu paliuosuos ir bus dirbama toliau tokias pat principais. Kodel neimanoma uzdaryti imones??? Kazkas sakys, kad kiekvienas atvejis skirtingas. Taip. Bet dazniausiai ne. Kad ir Maximu, IKI, Rimi atveju. Juk zmones ten dirba po 16 valandu ir jokia inspekcija negali pajudinti milijonieriu imoniu. Kaip manote kodel? Ogi todel, kad kontroliuojancios istaigos ima kysius, o ju vadovai kartais paima net milijonines "dovaneles". Ir, kas juokingiausia, pagal siuo metu galiojancius istatymus gan lengva visus pinigus legalizuoti... O visokie arbatpinigiai baruose? Juk palikinejate visi. Ar zinote, kad baruose taip klesti vokeliai? Ar zinote, kad kysi ima ne tik medikai, policininkai? Pasienio apsauga (kontrabanda klesti, o kad isitikinti reikia tik i turgu nuvaziuoti... nedaug reikia, bet spec tarnybos to "nesugeba"), mutininkai (tiesiog greitesnes importo, eksporto, tranzito operacijos kainuoja... o tiems, kurie nemoka, paslaugos vilkinamos...). Galima vardinti be galo. Tik, stai, niekas "nesuranda" irodymu... Kiti paklaus: jei taip viska gerai zinai, tai kodel nieko nedarai? Atsakysiu paprastai: as bijau del savo seimos nariu gyvybiu... Taip, del gyvybiu, nes jei pradeciau tokia kova, tai greitai ne tik manes neliktu... Nes informacija zinau ne tik is gandu. Ir del to neseniai pradejau viesai klausineti: "Kur dingo toks reiskinys, kaip seseline ekonimka?" Ji yra milziniska. Bet apie tai niekas nesneka, tarsi jos nebutu...

Kaip bepaziuresi akys krypsta i Seima, kuris turi visus svertus kontroliuoti spec tarnybas, bet tai nepadaroma. Ir dar visi buve Seimai yra pridare tokiu skyletu istatymu, kad neimanoma neimti kysiu, nes imanoma viska legaliai paslepti. Jau nekalbu apie "kanceliarines" islaidas...

Ir tai neatsirado per sia Seimo kadencija. Daug sykiu esu nagrinejes Atkuriamojo Seimo, velesniu seimu stenogramas ir maciau kaip priiminejami itin svarbus istatymai (kas is komentuojanciu yra tai dares??)... Visa Lietuva tvarkyti reikia nuo Seimo, paskui eitu visos spec tarnybos, paskui kitas valstybinis sektorius. Ir visa kita susitvarkytu. O kas daroma dabar? Uspaskichas su Paksu kalciausi... Be to, perrinkus Seima problemos neisnyks. Juk nezinojo musu salies statytojai, kad valstybes pagrindas yra ne tik kariuomene (kuri siuo metu, matyt, yra viena is skaidriausiu instituciju), bet ir spec tarnybu nepriekaistingas darbas.

Tokie procesai vyksta ne del isitikinimu. Tai paprastos vagystes, kriminalas. Daugelis zmoniu neisivaizduoja kokius etapus turi praeiti valstybe, kad viskas butu (daugiau ar maziau) stabilu, demokratiska. Ir nera daug literaturos apie valstybes vystimosi etapus apskritai. Siulyciau daugeliui komentatoriu paskaityti viena knyga, kuria paskaicius siektiek akyse prasviesejo ir paaiskejo. Isaac Azimov "Foundation". Tai fantastine knyga, bet joje nagrinejama valstybes kurimo strategija: kokie yra stipriu valstybiu pagrindai, kaip to siekti, kokie lyderiai reikalingi...

mk rašė...

Deja, ir medicinoje dėl nebaigtų sveikatos apsaugos reformų bei kt. priežasčių irgi esama Lietuvos specifikos, kai reikia mokėti į kišenę anesteziologui ir chirurgui. Manyčiau, jog simas k. gal ne visai pagrįstai dėl visų bėdų kaltina 1992-2008 m. Seimus, kurie sąmoningai „yra pridare tokiu skyletu istatymu, kad neimanoma neimti kysiu“. Korupcijos (piktnaudžiavimo patikėta
galia siekiant privačios
naudos) priežastys žymiai gilesnės.

Vytautas rašė...

to mk

Iki kokio absurdo dar prieisi?:-) labai noreciau suzinoti, kokia pats partijai priklausai, ar kokiai prijauti?

Simas K. rašė...

Na as ne vien Seimus kaltinu. Seimai tiesiog sudare galimybe legalizuoti tuos pinigus. O zmones tuom ir naudojasi. Be abejo, korupcijos saknys gilesnes, bet jos jau yra visuomenes mentalitete. O ji reikia keisti. Musu salis kaip paauglys, kuriam esant dar vaikui buvo viskas leidziama. Pabandykite tokiam paaugliui ka nors uzdrausti. Praktiskai neiseis. Taigi, klaidos buvo padarytos vystymosi pradzioje. Kai buvo sugriautos kontroliuojancios ir reguliuojancios institucijos. Viskas buvo palikta savikontrolei ir saviraguliacijai. O tokie dalykai jaunoje demokratijoje neveikia. Niekas savaime, be grieztos kontroles, nesusireguliuoja. O kontrole kas vykdo? Ar zinote kas kontroliuoja STT, VSD ir kokiu budu???

Vytautas rašė...

to mk

Tai kur dingai?Ar jau bijai dar daugiau nusisneketi?:-))))

mk rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.