2008-04-26

APIE KRYPTĮ /kalba partijos Taryboje/

Kalbėsiu labai trumpai, nes laukia daug svarbių sprendimų. Kas darosi šalies gyvenime - patys gerai matote. Turime kalbėti ne apie tai, ką matome, o apie tai, ką darysime. Ir turime daryti tai, ką pasakome.

Todėl mano kalboje bus tik keletas 10 punktų:

1. Visas motinas, esamas ir būsimas, sveikinu su artėjančią Motinos diena. Vyrai, dukros ir sūnus, lenkiame galvas prieš Jus.
2. Sveikinu su artėjančiu mūsų Tėvynės Sąjungos 15 metų jubiliejumi. Kaip žinote tik todėl Gegužės 1-oji yra paskelbta valstybine švente ir todėl mūsų laukia ilgas savaitgalis. Švęskime, bet pagalvokime, ką šventės metu pasakytų Antanas Matulas.
3. Tai yra, turbūt, mūsų paskutinė Taryba, kai mes susirenkame ir dar vadinamės Tėvynės Sąjunga. Nuo gegužės 17 d. vadinsimės Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Su tokia būsima permaina taip pat sveikinu bei raginu ir šiandien, ir gegužės 17 d. padaryti viską, kad tokios permainos įvyktų.
4. Permainos yra būtinos ir Lietuvai, ir todėl mes privalome po Seimo rinkimų būti žymiai stipresni.
5. Permainų pagrindines kryptis arba permainų viziją galiu apibrėžti trimis sakiniais:
a) Išsišluokime, išsivalykime:
b) Išvenkime gilios duobės arba greičiau iš jos išlipkime;
c) Išsišlavus ir išlipus iš duobės – visu greičiu pirmyn.

Ką reiškia šios permainų kryptys:

6. Išsišluokime – įveikime korupciją. Kova turi būti drąsi ir negailestinga. Eilinį kartą, ir dėl to džiugu, sveikinu STT, realiai tampančiu tokios kovos vis efektyvesniu instrumentu. Valstybė pradeda išmokti, kaip įveikti ligi šiol jos kūną griaužiantį vėžį. Ir valstybė tai išmoksta daryti, nes yra drąsių piliečių, ne vien STT pareigūnų. Šia proga noriu padėkoti mūsų partijos bendražygiui Vidui Urbonavičiui. Jis žino už ką, o mes visi tikiuosi tai sužinosime artimiausiu metu. Kovoti su politine mafija, kuri prisidengia ir tvarkos bei teisingumo lozungais, reikia paprasčiausios, bet nemažos asmeninės drąsos. Valstybė turi pasirūpinti tai darančių saugumu.
7. Išvenkime gilios duobės arba greičiau iš jos išlipkime – ekonomikos krizė ar staigus sulėtėjimas yra neišvengiamas, nepaisant Premjero pastangų kalbėti, kad “viskas yra puiku, puikioji markize”. Nematau jokių priežasčių ar argumentų, kodėl po pusės metų ar 10 mėnesių mes Lietuvoje neturėtume 17 % infliacijos, kaip dabar Latvijoje, ar BVP augimo, siekiančio tik 2%., kaip dabar Estijoje. O šalia to dar šilumos kainų augimas šių metų rudenį iki 50 %, o 2010 m. pradžioje – elektros kainų augimas du kartus. Ir dar priedo – “bado dietos” planavimas 2009 metų biudžete, kas reikš kad viešojo sektoriaus šiandieninės sektoriaus kančios bus palengvintos – užsitęsusi degradacija bus užbaigta eutanazijos būdu, tai yra pagreitintai numarinta, atjungiant maitinimą. Mes turime patirties, kaip tokių krizių išvengti.
8. Išsišlavus ir išlipus iš duobės – visu greičiu pirmyn: yra būtina užbaigti tą užsitęsusią dabartinės valdžios stagnaciją, apie kurią metiniame pranešime kalbėjo ir Prezidentas. Tam reikia permainų daugelyje sričių, pradedant nuo valstybės valdymo ir baigiant aukštojo mokslo reforma. O pakeliui paramos šeimai reforma ir inovatyvios ekonomikos kūrimas. Bet viskas turi prasidėti nuo elementaraus išsišlavimo. Ne veltui aš šį rytą dalyvavau savo gimtojo Antakalnio talkoje. Iššluoti reikia ir gamtą, ir politiką.
9. Tam, kad galėtume tai padaryti – turime būti stiprūs. Mūsų jėga – vienybėje.
10. Tam, kad Lietuva būtų stipri, savo darbais turime įtikinti Lietuvos žmogų, kad mes tai galime padaryti. Tad ir kviečiu į darbus. Darbas reikalauja susiklausymo. To ir linkiu.

3 komentarai:

Neabejingi rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Marius rašė...

Kubiliau, jei "sluotum" sluota, o ne liezuviu, tikrai Lietuvai butum naudingesnis..

Mauras rašė...

Leisiu sau palyginti - tiesiog "balandžio tezės" :) ir lozunginis stilius, ir net punktų skaičius atitinka. Tai apie formą.

Apie turinį - išsišlavimas be abejo svarbu. Tik aš siūlyčiau ne raginti(s) lozungais, o patiems atvirai ir savikritiškai pagalvoti - ką turime keisti (kaip keistis) kad išliktume aktualūs ir patrauklūs tradicines vertybes puoselėjančiam Lietuvos rinkėjui?

Linkėčiau A.Kubiliui ir visiems konservatoriams pereiti nuo lozungų prie konkrečių iniciatyvų, atvirų visuomenei. Ne tik politinių, bet būtent pilietinių, visuomeninių. Ir pataisyti 10 punktą - ne "įtikinti rinkėją darbais", o "įtraukti". Sėkmės.