2008-04-17

Lietuvos pažangos rungtynės - Airija:Lietuva ir sąžiningumas:strategiškumas

Nuo savaitgalio kelias dienas praleidau Dubline. EPP tarybos posėdis, su Merkel priešakyje, padedant Airijai referendume patvirtinti Lisabonos sutartį ir susitikimai su lietuvių bendruomene. Airija - sėkmingos pažangos Lietuvai pavyzdys. Nuo 1987 metų Airija, tuo metu buvusi maždaug dabartiniame Lietuvos ekonominiame lygyje (60 % ES vidurkio) dabar Airija yra 3-4 pagal išsivystymą tarp ES valstybių (140 % virš ES vidurkio)

Lietuvoje tuo metu prezidentas V.Adamkus savo metiniame pranešime skaudžiai kalbėjo apie žmonių pasitikėjimo savo valstybe krizę. Pranešimą galėjau tik perskaityti. Manau, kad tiksliau būtų kalbėti apie pasitikėjimo politika krizę. Pats rašiau apie tokios politikos bankrotą. Prezidentas teisingai sako, kad šiandieninei politikai reikalinga ilgalaikė politikos strategija. Bet mano įsitikinimu visų pirma politikoje reikalingas sąžiningumas ir sąžiningas kalbėjimas, neslepiant po tariama valstybės paslaptimi jokių nemaloniausių problemų, pažymų ar korupcinių įtakų. Praradus visuomenės pasitikėjimą politikos sąžiningumu, nebus tikima ir jokiomis ilgalaikėmis strategijomis.

O ilgalaikės strategijos tikrai yra būtinos. Bet strategijų rengimas ir jų įgyvendinimas yra tapę visai skirtingais dalykais Lietuvoje. Strategijos rašomos sau, bet Vyriausybė dirba sau.

Rūpindamiesi ilgalaikių strategijų rengimu savo būsimai Vyriausybei, rytoj renkamės į Dešiniosios Koalicijos "Vardan Lietuvos" konferenciją "Viešieji finansai: ar subankrutuos Lietuva?". Pranešimus skaitys G.Nausėda, R.Kuodis, R.Šimašius, su kuriais dirbdami kartu Dešiniosios Koalicijos Ekonomikos ir Finansų komitete esame ne vieną kartą diskutavę svarbiausius valstybės finansų reikalus, ir R.Lazutka, priskiriamas prie kairiųjų ekonomistų. Viešieji finansai tampa viena svarbiausių artimiausios ateities problemų ir visai akivaizdu, kad dar iki rinkimų reikia kelių esminių permainų. O po rinkimų reikės ilgalaikės viešųjų finansų strategijos, kuri padėtų švietimą, aukštąjį mokslą, sveikatos apsaugą išvesti iš permanentinės slinkties link vis gilesnės "degradacijos".

Konferencijos išvakarėse, spauda pradėjo spėlioti ar Gitanas Nausėda nėra Prezidento V.Adamkaus favoritas būsimuose Prezidento rinkimuose. Tiesą sakant, G.Nausėda būtų visai rimtas kandidatas Prezidento rinkimuose, ir jeigu kas klaustų ar jį galėtų remti ir Tėvynės Sąjunga, atsakyčiau labai paprastai - o kodėl ne. Apie tai jau kurį laiką pasikalbame, bet tai galutinai svarstysime tik po Seimo rinkimų.

2 komentarai:

Vytautas rašė...

Taip, Airija mums yra pavyzdys, tačiau vertėtų pasakyti, kad gal per geras pavyzdys ta prasme, kad mes jos lygį kažin kada pasieksime. Ir del labai paprastų, objektyvių priežasčių- mes iš ES gauname 25% to, ka gavo Airija savo metu. Tad...
As siulyciau Gitana Nauseda ne i prezidento pareigas, o premjero, taip jis gales daugiau nuveikti Lietuvos labui, nei budamas prezidentu.

mk rašė...

Manau, kad vis dėlto būtina atsiliepti į paskutinę pastraipą:

Tiesą sakant, G.Nausėda būtų visai rimtas kandidatas Prezidento rinkimuose, ir jeigu kas klaustų ar jį galėtų remti ir Tėvynės Sąjunga, atsakyčiau labai paprastai - o kodėl ne. Apie tai jau kurį laiką pasikalbame, bet tai galutinai svarstysime tik po Seimo rinkimų.

Mane ji gerokai suglumino. Vadinas padėtis yra dar prastesnė nei buvo galima manyti. D.Kuolys radijo laidoje Tarp Rytų ir Vakarų pagrįstai stebisi: šiaip jau, kai iki rinkimų dar keliolika mėnesių, favoritų niekas neieško ir patys siūlymai pradedami ne iš to galo. Visų pirma pats pretendentas turėtų pareikšti apie savo ketinimus ir tik po to ieškoti paramos..

Manau, kad iki šiol politikoje nedalyvavusio G.Nausėdos kandidatūra nėra tinkama. Vis dėlto pernelyg staigus šuolis iš visuomeninių ir / ar užsienio komercinio banko prezidento patarėjų – tiesiai į šalies vadovus.

Gal pradžiai vertėtų išbūt bent dalį kadencijos finansų ministro kėdėje...

Suprantu, ieškoma kaip atsispirti prieš „valstybininkų“ siūlomus kandidatus, visų pirma D.Grybauskaitę. Tokioms paieškoms pritariu. Bet manau, kad galima paieškoti ir geriau