2007-12-20

Socialdemokratų manevrai III

Vienas iš naujųjų socialdemokratų ideologų, - Algis Paleckis, pagrasino, kad jis ir jo bendraminčiai nacionalizuos "Lietuvos Rytą". Galėtum sakyti, kad tai tik eilinis juokdario rolės nevengiančio jaunojo marksisto pareiškimas, kažkuo atkartojantis jo dvasinio lyderio R.Pakso idėjas.

Bet reikalas yra rimtesnis.

Pastaruoju metu nesu didelis "Lietuvos Ryto" mylėtojas, ir "Lietuvos Rytas" mūsų nemėgsta. Iš tiesų daug kas pastaruoju metu šiame laikraštyje yra nesąžiningo, nešvaraus ir neskanaus. Tačiau tai laikraščio savininko pasirinkimas, apie kurio vertę turi spręsti visų pirma skaitytojas.

Grasinimas nacionalizavimu tik iš pirmo žvilgsnio atrodo juokingai. Įsivaizduokime situaciją, kad kitame Seime susidaro jaunųjų marksistų, paksistų ir darbiečių valdančioji koalicija. Kodėl tokia koalicija negalėtų eksproprijuoti "Lietuvos Ryto". Po to, pvz. LNK. Panašaus politinio veikimo pavyzdžių šiandieniniame pasaulyje yra nemažai - kaimyninė Rusija, Chavezo Venesuela. Ir vietiniams žmonėms tai visai patinka. Tokie pavyzdžiai užkrečia savo paprastumu.

Gal tai ir per daug makabriškas scenarijus. Bet esminis klausimas, kaip į tai reaguos socialdemokratų vadovybė: laikys tokius pareiškimus partinės "vidinės demokratijos" aukštuma, nuleis juokais, ar vaizduos, kad tai yra jų nacionaliniai manevrai - bandymas į savo pusę prisivilioti ir tą rinkėją, kuriam tokie pareiškimai patinka.

Tačiau kyla klausimas, kas tada yra socialdemokratų partija - jei tokie vieno iš lyderių, vadovaujančio vienam iš svarbiausių skyrių, pareiškimai neprieštarauja partijos programai. Ir jei tokį lyderį remia visas LSDP Vilniaus miesto skyrius, tai kodėl jo negali paremti visa LSDP partija.

Galiu lažintis, kad A.Paleckis jau rytoj pareikš, kad dėl nacionalizavimo jis tik pajuokavo ir tokiu būdu norėjo tik atkreipti dėmesį savo pasipiktinimą dienraščiu, tačiau yra dalykų, kuriais demokratinėje valstybėje yra nejuokaujama. Nes sekantis žingsnis - tariamas "juokavimas" proletariato diktatūra, arba neomarksistiniu anarchizmu. Paleckis jau nebetoli to, kas paskutiniame "Verslo klasės" numeryje rašoma apie XIX a. kairuoliškąjį anarchizmą (įžangą į šiuolaikinį terorizmą). Nenustebsiu jei jaunasis Če Gevaros gerbėjas netrukus pakartos XIX a. į JAV emigravusio vokiečių anarchizmo teoretiko Johanno Mosto, knygos "Revoliucinis karas" autoriaus, žodžius: "Kovojant su vagių santvarka, teisėtos visos priemonės. Kuo aukščiau taikinys, į kurį nutaikytas šūvis ar dūris, tuo didesnis jo propagandinis efektas"

Tikslas pateisina priemones...Dėmesį į save atkreipė. Šustauskas irgi atkreipdavo..

5 komentarai:

Darius Damalakas rašė...

Yra dalykų, kuriais juokauti negalima.

Su fluxus jau buvo prisižaidęs, po to dar primelavęs, kad atseit jį išprovokavo žurnalistai.

Tokia nepagarba labai žeidžia

as rašė...

cia siek tiek apie socdemus

asau trumpai schema

1. Privatizacija.

VST buvo privatizuotas uz 539.8 mln litu. Akivaizdu kad privatizacijos kaina buvo dirbtinai mazesne - nes sioje pirvatizacijoje nebuvo leista dalyvauti uzsienio kompanijoms - kurios ir buvo pagrindiniai potencialus pirkejai (pvz. EON) ir butu sumokeje didziausia ir relia kaina.

http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID=fa5cac98-19c8-4bce-a8b3-8d13a25dc051

2. Kapitalo sumazinimas.

Iskart po privatizacijos VST pasiskolino is banku (Hansa, tuo metu vadovas Nedzinskas - dabar VST vadovas) ir susimazino kapitala issimokedami sau apie 400 mln litu. Taigi imones kaina 139.8 mln litu

3. turto pervertinimas.

VST pervertino savo turta taip ji gerokai padidindamas. Turto padidinimas leido jiems siekti aukstesniu elektros kainu - nes atseit jiems reikia ta turta amortizuoti. To paties (vertinimo) nepadare RST ir LE.

4. Kapitalo investiciju sumazinimas.

VST, skirtingai nei RST praktiskai nieko neinvestavo i elektros tiekimo uztikrinima, jie beje prastume seime istatymus kurie sumazino elektros tiekimo patikimumo reikalavimus. Kai reikalaujamas patikimumas mazesnis - labai gerai tiekejui, kuriam reikia maziau investuot, bet blogai pirkejui - ypac pramonei kuriai reikia pastovaus nenutrukstamo tiekimo. Jei toliau bus vykdoma tokia politika greit sulauskim elektros tiekimo trukiu, kas yra labai blogai visai ekonomikai.

5. Pinigu srautu padidejimas.

Sie zingsniai leido VST is esmes padidinti savo pinigu srautus kas buvo panaudota vertinant imones siandien.

6. Trigalvio slibino kurimas.


http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID=32075c70-a2a0-4e63-98bb-ad911988a873&open=sec

Anot vertintojų, bir˛elio 30 d. 100% AB "Lietuvos energija" (LE) akcijų buvo vertos nuo 2,052 mlrd. Lt iki 2,568 mlrd. Lt, AB Rytų skirstomieji tinklai (RST) - 2,217-2,743 mlrd. Lt, AB VST - 2,365-2,927 mlrd. Lt.
"KPMG Baltic" savo vertinimą pateikė spalio 31 d.

Taigi siandienai valstybe realiai VST nupeka atgal bet jau siandienai ji tas akcijas vertina 2.4 - 2.9 mlrd litu. Nebloga graza sumokejus 139.8 mln litu 2003 metais?

Is sito skaiciavimo butu galima rasti virs 2 mlrd litu nuostoli valstybei bet jis nera visiskai korektiskas is finansu puses - nes be abejo per ta laika imoniu verte pasikeite.

Kitoks skaiciavimas butu santykiniu verciu: 2003 imones buvo isskaidytos is vienos LE i tam tikras dalis. Kadangi nuo atskyrimo rinkos dalys niekaip nesikeite (kiek zinau RST is tikruju kiek padidejo del to kad jiems priklauso Vilnius kur ekonomika, taigi ir elektros sunaudojimas augo daugiau), be to VST iseme 400 mln litu - taigi ju vertes dalis bendroj energetikos sistemoj tik sumazejo.
7. Vertes skaiciaviams
atskiriant energetikos imones VST buvo vertas 27.6 proc LE. Kad skaiciavimas butu teisingesnis imsiu dabartini KPMG vertinima. Sumoje trys imones (vidutine verte) yra 7436 mln litu. jei butu vertinama ta pacia dalimi tai VST butu vertas 2052 mln litu, o ne 2646 mln litu. Taigi santykiniu dydziu jau islosem 600 Mln litu. nepamirskim 400 mln litu kuriuos NDX jau issieme is VST, taip be abejo sumazindamas jos verte. Tai gaunam jau 1 mlrd litu vertinimu skirtumus. Cia as neivertinu to kad kaip jau minejau RST padidino savo rinkos dali ir to kad VST buvo sumazines investicijas taip mazindamas savo imones verte. Taigi 1 mlrd - konservatyvus skaicius.
8. Atomine elektrine.
Turiu pasakyt kad visas sis procesas niekuo nesusijes su atomine elektrine. Niekas taip statybu nefinansuoja ir nefinansuos. EU yra istatymai apie tai kad elektros gamyba ir paskirstymas turi buti atskirti. Iki siol jie nebuvo grieztai igyvendinami, taciau kol reikalas prieis iki statybos si imone netures jokios teises elektrine statyti, nes tai bus imone kuri skirsto elektra, tai ji negales jos gaminti. Tuo labiau kad iki siol niekas neskaiciavo kiek ta elektrine kainuos, kiek kainuos elektra jos pagaminta ir t.t. Jei noras butu statyt elektrine tai daroma paprastai: paskelbiama kad valstybe garantuoja nupirkt elektrines pagaminta energija ir prie duru mes turesime didziule eile norinciu ja finansuoti.
9. Kaip mes visi uz tai mokame.
Pirmiausia padidejusi elektros kaina - kuri dar dides ypac jei sitas projektas bus leistas. Antra busimi didesni mokesciai - valstybe galetu gauti realia kaina paskelbusi normalu konkursa ir uzdirbt uz tas paskirstymo imones ir tie pinigai iplauktu i biudzeta, taigi reiketu moket maziau mokesciu. Tuo atveju kai valstybes dalis bendram dariny mazeja - ji gauna maziau pinigu, maziau iplauku i biudzeta, mes turim moket daugiau...
Dar cia galima daug parasyt informacijos kaip visas procesas vyksta - patikekit nera skanus vaizdelis.
Dabar 'disclosure' - kaip jau supratot nedirbu VP Market grupes imonese, nedirbu taip pat Mockui ar kam kitam. Nedirbu KGB ar VSD. Principe esu nepriklausomas investuotojas - ir skaicius paemiau is viesai prieinamu saltiniu. Kaip investuotojas matau kad VP padare labai gera investicija, bet negrazu kai tai daroma musu visu saskaita per elektros kaina ir mokescius kuriuos reikes sumoket.

Vytautas rašė...

O kas gi rėmė šitus tokius blogiečius socdemus bene metus??:-)))) ar tik ne Tėvynės sąjunga?:-)))) tai prisiimkite ir atsakomybę gerbiamieji.

mk rašė...

Manau, kad būtina čia paskelbti A.Paleckio provokacinės kalbos LSDP taryboje ištraukas, juo labiau, kad dienoraščio autorius bando įsivaizduoti situaciją, kad kitame Seime susidaro jaunųjų marksistų, paksistų ir darbiečių valdančioji koalicija.

Prieš 20 metų Lietuvoje kartu su Sąjūdžiu ir Nepriklausomybe buvo restauruotas kapitalizmas. [...]Korupcija, infliacija ir emigracija - grobuoniško lietuviškojo kapitalizmo bruožai. Nusikalstamumas ir nebaudžiamumas. Abonentai, vainauskai ir kiti landsberginiai - savo poelgiais nuodijantys viešąją moralę ir gyvenimą - mėgaujasi laisve, kuomet jų vieta kalėjime. Socialinė įtampa šalyje įkaito iki žarijų raudonumo. Kas neapsikentė - emigravo. Saujelė turčių engėjų lobsta toliau liaudies sąskaita. Skursta eiliniai dėstytojai. Sąžiningi policininkai. Gydytojai. Streikuoja mokytojai. Kilniausia profesija. Dažno mokytojo alga nesiekia 1500 litų.
Kitas skaičius: 15 milijardų litų. Toks šiemet Lietuvoje bus visų įmonių pelnas. Mokytojai buvo išnaudojami konservatorių laikais. Ar neatsitiks taip, kad ir LSDP valdymo laikotarpyje vyks tas pats išnaudojimas? [...]
Praraja tarp turčių ir skurdžių išaugo. Skurdo lygis nesumažėjo. Profesinės sąjungos reikalauja progresinių mokesčių. Netrukus jos pradės rinkti žmonių parašus.
Ir greta visų šių aplinkybių - kaip kulminacija - trigalvio slibino epopėja. Aš klausiu Jūsų, draugai, - ar kas nors šioje salėje gali pasakyti, kiek kainuos AE statyba? Ar kas nors gali paaiškinti, kiek kainuos jos gaminama elektra? Kur bus elektros eksporto rinkos? Apskritai, ar kas duoda garantijas, kad AE Lietuvoje bus statoma? Nėra atsakymų. Nėra išsamios galimybių studijos. Yra tik gražios VP marketo ir „Komjaunimo Tiesos“ pasakos apie būsimą AE. [...]
Gedvydas Vainauskas nori papildomo milijardo. Neišdegs. Pamatysite - jei šis sandoris įvyks - tai ateis laikas - ir reikės nacionalizuoti VST. Reikės nacionalizuoti ir „Lietuvos Rytą“ ir atiduoti jį Lietuvos jaunimui, iš kurio šis laikraštis buvo pavogtas. Apie viską bus pagalvota.
Grandinė: VP marketas - parsidavėliška spaudos dalis - ir kaip nesinori šioje grandinėje matyti LSDP. Trigalvis slibinas - tai užslėptas energetikos sektoriaus privatizavimas. [...]
Mes turime tik tokį pasirinkimą: arba žaisti su oligarchais, išpardavinėti jiems valstybės turtą - arba dirbti liaudies labui. Pacituosiu ištrauką iš prieškarinės, Stepono Kairio rašytos LSDP programos: „Darbininkų gerovei yra du svarbiausi priešai - kapitalistai ir jų vyriausybė“.
2007 metai. Kapitalistams ir oligarchams baigiame atiduoti energetiką. Neatiduokime bent jau Vyriausybės.
Kadangi šiandien LSDP taryba nepanoro pareikšti savo nuomonės trigalvio slibinu atžvilgiu, LSDP iniciatyvinė grupė nedelsiant inicijuos visų LSDP narių referendumą šiuo ir kitais klausimais. LSDP nariams išplatinsime anketas, kuriose klausime: ar palaikote sprendimą ne viešo konkurso būdu parinkti privačią bendrovę formuojant nacionalinį investuotoją? Taip ar ne? Ar palaikote sprendimą suteikti jai trečdalį akcijų? Ar palaikote reikalavimą įvesti progresinius mokesčius? Ar palaikote siūlymą šiems klausimams apspręsti sušaukti neeilinį LSDP suvažiavimą, kuriame bus iškeltas klausimas dėl pasitikėjimo LSDP vadovybe? Sakote, tai, ką dabar kalbame, kenkia LSDP įvaizdžiui? Reitingui? Partija svarbi, bet socialinis teisingumas svarbesnis. Socialinis teisingumas brangesnis už reitingus. Solidarumas brangesnis už oligarchų viliones.


Turbūt įrodžiau, kad uspaskiniai ir / ar paksiniai milijonieriai vargu ar jungis su tokiu veikėju. Vien tik drauge nemėgti Landsbergio kažkaip mažoka.

Rimas rašė...

Andriaus komentaras tiesiai į "dešimtuką", matosi, kad tai žmogus gerai žinantis energetikos virtuvę.

Iš tiktųjų Maximos berniukai "prasuko" tikriausia didžiausią bizniuką nepriklausomos Lietuvos istorijoje, visos garbingos ir savimi pasitikinčios energetikos (vertos bene 8 mlrd. Lt.) daugiau nei trečiają dalį "suprichvatizavę" (atleiskit už žargoną) už kiek daugiau nei 130 mln. Lt. Papildant Andrių galima tik pridėti, kad be visos šitos "malonės" valstybė susigražino tik dar labiau nustekentą VST nei jie buvo iki privatizavimo, su išbarstytu kvalifikuotu personalu ir griūvančiais tinklais bei pastotėmis (palyginkite VST ir RST prastovų dažnį ir trukmes, ko beje nedarė KPMG), į kurių kėlimą iš mirusiųjų teks kišti šimtus milijonų litų (aišku iš valstybės, t.y. vartotojų kišenės). Štai taip Lietuvoje "remiamas" privatus verslas.

Beje, būtų įdomu, jei kas primintų, kas tuomet stovėjo už VST privatizavimo vairo. Galbūt tokį rezultatą galima būtų bandyti aiškinti korupcija, valstybės institucijų personalo kompetencijos trūkumu, galiausia veiklos nenuoseklumu, bet tiesiog įsitikinome, kad eilinį kartą pralaimėta privačiam interesui...

Man, kaip eiliniam Lietuvos piliečiui graudu žiūrėti kaip privatiems asmenims atiteko visų uždirbtas turtas, bet pagaliau juk ir gerai, jau tikriausia nebeliko ką "prichvatizuoti"...