2007-12-07

Pakeliui iš Sofijos - energetika Balkanuose ir Lietuvoje

Rašau iš Prahos aerouosto. Pagaliau radau normalų internetą.

Dvi dienos Sofijoje prabėgo labai greitai. Sofija nesužavėjo - atrodo, kad per paskutinius porą šimtų metų miestas architekto neturėjo. Vaizdai kaip Vilniuje prieš 15 metų - apleista ir jokio blizgesio. Bukareštas kitoks - akivaizdžiai matosi kad prieš karą buvo tikras "mažasis Paryžius", nors Čaušesku trečdalį senamiesčio ir išgriovė.

Įdomiausia kelionės į Balkanus dalis - pokalbiai apie energetiką ir naujų branduolinių reaktorių statybą ir Rumunijoje, ir Bulgarijoje. Rumunijoje planuojama pastatyti du kanadiečių gamybos CANDU tipo reaktorius (po 700 MW), Bulgarijoje - du rusiško tipo WIWER (? nežinau tikslaus sutrumpinimo) 1000 MW galios reaktorius.

Įdomiausia, kad ir Rumunijoje, ir Bulgarijoje naujiems reaktoriams statyti nėra kuriami kokie nors "trigalviai slibinai", o stato veikiančios, ir pagal Europos direktyvas suskaldytos energetikos bendrovės. Rumunijoje tai daro valstybinė generacijos kompanija, kuri valdo tik veikiančią branduolinę jėgainę ir įmonę, kuri gamina jai branduolinį kurą, Bulgarijoje tai ruošiasi daryti Bulgarijos Elektros kompanija, kuri valdo tik perdavimo tinklus. Ir vienu, ir kitu atveju valstybinės kompanijos steigia naujas bendroves branduolinių jėgainių statybai, tose bendrovėse numato išlaikyti nemažiau 51 proc. akcijų, o likusiai daliai tarptautinėje spaudoje (FT, Economist) skelbia tarptautinius konkursus investuotojų pritraukimui. Ir vieni, ir kiti džiaugėsi, kad dalyvauja daug žymių kompanijų, - nuo EON iki ČEZ. Nei bulgarai, nei rumunai branduolinių jėgainių statybos finansavimui nesiruošia duoti jokių valstybinių garantijų. Pinigus skolinsis įsteigtos kompanijos. Rumunijoje valstybinės kompanijos įnašas bus veikiančios branduolinės jėgainės, šalia kurios statomi nauji reaktoriai, infrastruktūra.

Taigi, yra apie ką pagalvoti...

2 komentarai:

Neabejingi rašė...

Gerb. Andriau,

labai naudinga darba padarete LIETUVOS energetinei nepriklausomybei, nuvyke i RUMUNIJA artimiausia Atomines energetikos kaimyne. Kol valdzioje vieni ant kitu atsiprasant "loja" ir pirstais baksnoja del "trigalvio lovio" dalybu, tai konstruktyviai mastantys zmones visu pirma nuvaziuoja pas artimiasius Atomines energetikos kaimynus RUMUNUS ir paklausia:

1. kaip Jums sekasi su Atomine energetika,
2. kaip statybos vyksta Mazojo reaktoriaus,
3. kiek kainavo,
4. kokiu keliu finansavima gavote.

Stai kur Gerb. internautai yra konstruktyvas !!! - kam isradineti dvirati, kai galima is geru "kaimynu" pavyzdziu mokytis ir nereiks "isradineti trigalvio ar keturgalvio dviracio".
Dar ka noreciau akcentuoti, kad visa tai ka nauja ir naudinga LIETUVAI suzinojote RUMUNIJOJE, butina pristatytumete musu gerbiamam auksciausios valdzios atstovui. Tikiuosi, kad tai atvers pasidariusias dideles nuo "rusofobijos baimes" akis ir pamatysime kad su siuo "rusofobijos baimes argumentu" i ne ka mazesne bala lipama ir kas blogiausia neatsiklausus yra visa LIETUVA tempiama. RUMUNAI surado saugiklius kaip nuo Rusijos finans. strukturu atsiriboti, LIETUVIAI irgi suras - tik noro reikia !

Svarbu nepamirsti, kad Europa yra be sienu, reikia gerai pasverti ar lietuvis isgales susimoketi uz 1 kWh 1-2 Lt, ar tai nepaskatins dar didesnes emigracijos t.y. LIETUVIU tautos nykimo ?!

Simas K. rašė...

Negaliu neisiterpti. Taip, pastabos tikrai vertos demesio. Bet man tuomet iskyla dar daugiau klausimu del musu praeities... Kas ir kodel pardavinejo valstybines imones su valstybes garantijomis??? Ar nevertetu pagaliau pagal dokumentus atrasti ir nuteisti kaltus ir prisidejusius prie tu aferu? Bet tuomet, mano nuomone, puse dabartinio Seimo tektu pasodinti uz grotu. Bet ar tai imanoma musu salyje??