2007-12-07

Kas valstybės ekonomines problemas suvokia paviršutiniškai: Fitch agentūra ar premjeras?

Šiandien tarptautinė reitingų agentūra Fitch paskelbė, kad įvertinusi Lietuvos ekonomikos būklę, agentūra nutarė sumažinti Lietuvos kredito reitingų perspektyvą nuo stabilios iki negatyvios. Tai reiškia, valstybė ir verslas bus priversti brangiau skolintis.

Taigi debesų kiekis virš Lietuvos perspektyvos vis tirštėja. Apie tai jau kurį laiką rašo ir kiti ekspertai. Ne taip senai rašiau apie "kelio pabaigos" prognozes. Šiandien galima perskaityti ir žinutę, kad Estijoje infliacija pasiekė 9 proc.

Premjeras ramiai paaiškino, kad Fitch agentūra atliko tik paviršutiniška analizę. Labai panašiai premjeras kalbėjo ir apie "Transparency International" atliktą Lietuvos korupcijos lygmens vertinimą. Pagal premjerą, Lietuvoje blogai yra ne su korupcija, bet su TI atliekamu korupcijos vertinimu.

O po to premjeras eina į televiziją ir nelabai rišliai aiškina, kad Vyriausybė nedevalvuos lito. Po tokių užkeikimo tik dar daugiau nerimo turėjo atsirasti.

Įdomu, kas turi įvykti valstybės finansų sistemoje, kad Vyriausybė pripažintų, jog bent šiokių tokių problemų yra ir pradėtų kalbėti apie tų problemų priežastis ir galimus sprendimų būdus.

Paviršutiniška yra aiškinti, kad Fitch agentūra atliko paviršutinišką įvertinimą.

2 komentarai:

Rytis rašė...

Sveiki,

kaip jaučiasi konservatorių partija gavosi apdovanojimą už žmogaus teisių negerbimą?

http://www.bernardinai.lt/?url=articles/70869

mk rašė...

Vakarykščiai (12-21) balsavimai Seime dėl interpeliacijų parodė: yra reali galimybė, jog Seimas pareikš tiesioginį nepasitikėjimą Kirkilo Vyriausybe, kuri nesugeba veikti, priimti reikalingus sprendimus ir juos veiksmingai bei skaidriai įgyvendinti.

Ir kas tada vyks vėliau? Ar bus įgyvendinami kokie nors suderinti sprendimai?