2007-12-05

Laiškas Prezidentui

JE Lietuvos Respublikos Prezidentui
Valdui Adamkui

2007 m. gruodžio 5 d.

Jūsų Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidente,

kreipiuosi į Jus būdamas labai sunerimęs dėl kai kurių valstybės reikalų šiandieninės būklės, taip pat dėl to, kad ateityje situacija gali dar pablogėti. Ypatingą susirūpinimą kelia vis akivaizdesnis faktas, kad problemos (energetikos, valstybės finansų ir kt.), su kuriomis susiduria ir artimiausiu metus susidurs mūsų šalis, tampa vis sunkesnės, o parlamento mažumos koalicijos sudaryta Vyriausybė vis aiškiau atsiskleidžia kaip nesugebanti išmintingai, skaidriai ir, svarbiausia, efektyviai su jomis tvarkytis.

Su dideliu nerimu stebiu, kad iki šiol Vyriausybė nesiėmė jokių realių diplomatinių veiksmų, jog su Europos Komisija ir Europos Sąjungos šalimis būtų kryptingai tariamasi, kaip įveikti sudėtingą energetikos srities situaciją, kuri visame Baltijos šalių regione gali susiklostyti jau 2010 metais, kai 2009 metų pabaigoje Lietuva uždarys antrąjį Ignalinos AE reaktorių. Kiek suprantu, Vyriausybė artimiausiu metu rengiasi imtis tik vieno vangaus žingsnio - užsakyti tarptautinę nepriklausomų ekspertų studiją apie Baltijos valstybių energetikos būklę po 2009 metų. Tik po to žadama imtis kokių nors diplomatinių žingsnių. Tačiau tai tėra savęs apgaudinėjimas, jei ne visuomenės apgaulė, nes tokią studiją numatoma baigti apie 2008 metų vidurį, o tai reiškia, kad ką nors pakeisti tuo metu jau bus per vėlu. Mat mums apsispręsti būtina iki 2008 metų vidurio, kai reikės sudaryti naujas sutartis dėl branduolinio kuro Ignalinos AE pirkimo, jeigu norėtume, kad ji galėtų veikti 2010 metais ir gerokai ilgiau.

Lygiai taip pat tenka nerimauti dėl Vyriausybės gebėjimo tinkamai rengtis naujos atominės elektrinės statybai. Teko ne vieną kartą viešai dėstyti kritines pastabas, kad Vyriausybė nepakankamai pasirengė derėtis dėl nacionalinio investuotojo bendrovės kūrimo. Iš to kyla nuogąstavimų, kad Vyriausybė nesugebės tinkamai ginti valstybės interesų. Ne vieną kartą priekaištavome Vyriausybei, jog ji skiria per mažai dėmesio ir kitiems darbams, kuriuos būtina atlikti, norint tinkamai pasirengti atominės elektrinės statybai. Vis daugiau abejonių kelia ir tas faktas, kad didelę įtaką šiai Vyriausybei turintys asmenys (“Lietuvos Energijos” valdybos pirmininkas prof. J.Vilemas, Lietuvos Socialdemokratų partijos Garbės pirmininkas Prezidentas A.Brazauskas, UAB “NDX Energija” savininkai) viešai dėsto nuostatas, jog naujos atominės elektrinės statybą reikią atidėti žymiai vėlesniam laikui arba tos statybos iš viso atsisakyti. Nesant aiškios politinės valios ir teisinių garantijų, kad nauja atominė elektrinė tikrai nedelsiant bus statoma, kyla pagrįstų klausimų, kokiu tikslu iš viso yra kuriamas pats nacionalinis investuotojas. Toks neaiškumas ir neapibrėžtumas visus svarbiausius strateginius energetikos srities sprendimus, įskaitant naujų konvertorių statybą Lietuvos savarankiškumą apsaugančioje vietoje, gali nukelti mažiausiai metams.

Jūsų Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidente,
ir Jums, ir mums akivaizdu: mūsų valstybės finansų sistema ir visa šalies ekonomika išgyvena sudėtingą laikotarpį. Kasdien vis labiau trūksta darbo jėgos, dėl to sparčiai kyla atlyginimai, pasaulio rinkose brangsta energetikos ištekliai ir kai kurios kitos žaliavos, o viso to padarinys - prie dviženklių skaičių artėjanti infliacija bei sparčiai didėjantis einamosios sąskaitos deficitas. Tai verčia mus su dideliu nerimu ir susirūpinimu žvelgti į visų ateinančių metų perspektyvą. Deja, nebeturime vilties, kad dabartinė Vyriausybė imsis būtinų ryžtingų veiksmų, veikiausiai apsiribos vien tik žodžiais. Tai skausmingai panašu į mūsų visų atsimenamus 1999 metus. Eiliniai Seimo rinkimai numatomi tik kitą rudenį, tad dar bemaž visus metus Lietuvoje neturėsime Vyriausybės, kuri galėtų priimti veiksmingus, galbūt nepopuliarius, bet būtinus sprendimus, kad šalies ekonomika ir finansai išvengtų bręstančios krizės.

Jūsų Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidente,
Jūsų politinė išmintis, valia bei Jūsų turimos konstitucinės teisės šiandien turi lemiamos svarbos ieškant pačių protingiausių sprendimų, galinčių padėti šaliai išvengti galimų krizių ir sunkių bei ilgalaikių padarinių, kuriuos gali sukelti Vyriausybės klaidos ar negebėjimas efektyviai veikti.
Išreiškęs susirūpinimą tik dėl dalies svarbių problemų ir iššūkių, su kuriais Lietuva susiduria šiandien ir susidurs artimiausiu metu, drįstu klausti: ar Jus tenkina tai, kaip šiuo metu klostosi Lietuvos reikalai; ar Jus tenkina tai, kaip Vyriausybė sprendžia kylančias vis sunkesnes problemas; ar Jus tenkina Vyriausybės gebėjimas veikti, priimti reikalingus sprendimus ir juos veiksmingai bei skaidriai įgyvendinti?

Stengiuosi būti objektyvus, nesiekiu šiandieninės Vyriausybės perdėtai kritikuoti, tačiau įsitikinu, kad jai ir jos vadovams vis sunkiau dorotis su kasdien sunkėjančiomis problemomis. Nesiimu ir spręsti, ar yra galimybių iš esmės pertvarkyti Vyriausybę ir jos darbą, nes tai šiuo metu nuo mūsų nepriklauso.

Esu įsitikinęs, kad geriausia išeitis iš šios situacijos būtų išankstiniai Seimo rinkimai, surengti 2008 metų vasario ar kovo mėnesį. Tai leistų pasitikėjimo mandatą gavusiai naujai Vyriausybei, neslegiamai artėjančių rinkimų, neatidėliojant imtis būtinų darbų.

Sklandžiausiai paankstinti rinkimus būtų galima, jeigu Jūs sutiktumėme pasinaudoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsnio 2 dalies 2 punkte numatyta Respublikos Prezidento teise skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe. Noriu priminti, kad būtent taip 2005 metais pasielgė Vokietijos Prezidentas H.Koleris, kai tuometinio kanclerio G.Šrioderio, siekusio neeilinių rinkimų, prašymu Bundestagas pareiškė nepasitikėjimą jo vadovauta Vyriausybe.

Esu įsitikinęs, tokiam Jūsų ryžtui pritartų ir Vyriausybė, ir didžioji dalis Seimo narių, ir Lietuvos visuomenė. Manau, kad tokį suderintą sprendimą būtų galima įgyvendinti iš karto po to, kai bus patvirtintas 2008 metų nacionalinio biudžeto įstatymas, kuriam turime nemažai esminių kritinių pastabų.

Gerbdamas Jūsų išmintį ir Jūsų apsisprendimą
bei linkėdamas geriausios kloties -


Tėvynės Sąjungos pirmininkas A.Kubilius

13 komentarų:

Simas K. rašė...

Vistiek nesuprantu del pernelyg dideles skubos. Nuo to tikrai niekas nelaimes. Be to, manau, kad esate isitikines, kad paimsite Seime dauguma. O ar ivertinate toki scenariju, kad galite pralosti?? Kitas keista dalykas: Lietuvos ekonomine situacija blogeja jau kazkur nuo balandzio, nuo to laiko, kai jus remete mazumos vyriausybe. Kvailai atrodo tokie pareiskimai, kai remete, o dabar neberiamete. Reiketu ners kiek prisiimti kaltes del esamos situacijos. Jusu partija taip ir nesugebejo prisiimti kaltes del Vagnoriaus zodziu... Bet as suprantu, kad politika, tai toks uzsiemimas, kad reikia meluoti, metytis populistiniais pasisakymais, nes bet kokios politines partijos tikslas - ISLIKTI VALDZIOJE. Ir neretai tai daroma neatsizvelgiant i visuomenes nuomone ir lukescius. Kitas, man asmeniskai nesuprantamas, dalykas tai akivaizdus melas ir kritikos ignoravimas. As, matyt, negaleciau buti politiku, ar kazkiek susijusiu su politika, nes taip meluoti ir taip siekti savo asmeniniu tikslu negaleciau... Tuom noriu pasakyti, kad Lietuvoje jau 17 metu visa be isimties politine veikla vykdoma destruktyviai. Vos keli istatymai, nutarimai kazko verti. Stai dabar ir vel visi lietuviai tures ismezti sita mesla. Ir vel viskas kris ant eilinio lietuvio nugaros. Ir labiausiai esu nusivyles, kad tai atsitiks del to, kad politikai tiesiog zaidzia demokratija, ne kiek nesuvokdami kas tai yra. Lauksim rezultatu... Be to, dar noriu paklausti (nes kazkaip neatsakinejate ir nenorite palengvinti mano pasirinkimo per rinkimus): ar jus tikrai nuosirdziai manote, kad galite kazka pakeisti? Ar jau ne per velu? Man keista, kad ignoruojate anoniminius komentatorius. Mano manymu, taip parodote, kad eilinis zmogus jums visiskai nerupi, nes visu savo esamu, o gal net galimu rinkeju nezinosite asmeniskai. Sakote, kad rinkimai viska gali pakeisti. Namanau. Zinote kodel? O todel, kad siuo metu yra tokia sistema, kad rinkejas negali nieko pareikalauti is savo isrinkto Seimo nario. Jus aiskiai parodote, kad jums savo rinkeju nuomone visiskai nesvarbi, nes ignoruojate kritika. Tai kaip tuomet iki jusu prisikasti, kad isgirstumete paprasto, eilinio rinejo nuomone??? Maniau, kad sis blogas ir palengvins ta bendravima, bet, deja... Tiesiog politika...

Vytautas rašė...

Pilnai pritariu simui k. Zinoma gerai, kad Kubilius turi savo svetaine, galima jam uzduoti klausimus, tiesiogiai kreiptis i ji.Kiti politikai neturi savo svetainiu (isskyrus Zuoka).Taigi sis dalykas yra tikrai pagirtinas ir gali buti pavyzdziu kitiems politikams. BET gaila kad Kubilius nemegsta kritikos, net konstruktyvios, kuri yra labai naudinga.Man idomu, ar nors vienas politikas yra pats su savimi atviras, pats saves paklausia ka as veikiu politikoje, ko as siekiu, kodel as esu politikoje?Man atrodo kad ne.Juk jeigu istiesu sau tokius klausimus uzduotu ir butu atviras saziningam atsakymui kiekvienas politikas, nebutu LR seimas tik avinu banda, kokia yra dabar.Dabartiniai LR seimo nariai niekada nebuna atviri sau patiems, ju samones yra suformuotos ivairiu viesuju rysiu strategiju, partijos vidaus vadybos strategiju, ivairiu psichologiniu poveikio teoriju.To rezultatas- zmogus, politikas su samone, kurioj nera vietos saves isisamoninimui, jo samone uzprogramuota nuolatos siekti ir kurti strategijas kaip islikti valdzioje, apjuodinti politini oponenta, ir niekada nepripazinti kad suklydau, o daznai ir pripazinti nera ka- politikas yra isitikines kad jis neklysta, nes jo suformuota samone jam pateikia jo, kaip neklystanciojo saves suvokima. O eilinis LR pilietis, ju rinkejas jiems reikalingas tik rinkimu diena, rinkimu kampanijos metu, kaip politiko darbdavys, kuris savo balsavimu uz tam tikra politika suteikia tam politikui darbo vieta ir pragyvenimo saltini.Pamirstama, kad politikas- zmoniu tarnas, jis ateina tam, kad tarnautu zmonems, gerintu gyvenima visuomeneje, sudarytu galimybes atsiskleisti zmogui, padetu pasiekti socialini kompromisa tarp skirtingu interesu grupiu visuomeneje, o ne iskeltu kazkurios grupes interesa kaip svarbiausia.

Simas K. rašė...

Vytautai, manau, kad kaip tik politikai yra sau atviri. Bet visuomenei - ne. Stai ir del to iskyla visokios problemos. Negi manote, kad koncervatoriu lyderiai nejaucia, kad yra daug kartu labai suklyde? Jaucia ir zino. Tik kas is to? Jie gi negali pasirodyti, kad yra silpni ir nepajegus kontroliuoti net savo partijos nariu (kaip buvo su Vagnorium). Tiesiog politika yra toks dalykas, kad kiekvienas turi vaidinti, kad turi itin stipria komanda ir gali kazka pakeisti. Bet... Atsimenui puikiai viena susitikima su garsiu politiku. Tai buvo dar Sajudzio laikai. Jo tiesiai sviesiai paklause: ar yra kokie nors saugikliai, kad butu galima tautai apsisaugoti nuo tokiu politiku, kurie daugiau sneka, negu daro??? Ir atsakymas buvo paprastas - ne. Bet mes stengsimes sukurti. O per 17 metu ne viena valdzia to nepadare ir vargu ar padarys...

mk rašė...

Panašu, kad iš esmės nei čia, nei kitur niekas nenori dabartinės vyriausybės veikloje jokių problemų įžvelgti. Matyt šitaip tikimasi kaip nors tuos iki rinkimų likusius 10 mėn. kaip nors išvairuoti...

mk rašė...

Kaip visada, šio dienoraščio autoriui keliami kaltinimai ir reikalavimai, kad jis būtų kitoks nei kiti Lietuvos politikai, kurie nieko nedaro, kad dabarinė būklė keistųsi.
Į šiuos piktus kaltinimus nėra taip jau lengva atsakyti. Juo toliau, tuo prastesni politikai išrenkami į Seimą. Vargu ar kas nors pasikeis ir po kitų rinkimų. Tačiau aptariamame laiške, po kuriuo ir aš pasirašyčiau (išmesčiau tik ne visai pagrįstus komplimentus prez. Adamkui, o argumentus – papildyčiau) keliamas aiškus reikalavimas: ir dabartinė mažumos koalicija, ir jai atstovaująs Seimo pirmininkas neturi pakankamų įgaliojimų. Todėl „konstruktyvus nepasitikėjimas“ Vyriausybe šiame Seime neįmanomas. Visa bėda, kad net ir atstatydinta Kirkilo vyriausybė vargu ar pasiūlys skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus...

Andrius Kubilius rašė...

Mieliems komentatoriams,

rašau iš Prahos, skrisdamas pakeliui iš Sofijos ir pagaliau radęs kur prisijungti internetą.

Matau, kad dalies komentatorių esu nuolat kritikuojamas, kad neatsakau į jų kritiką ar pastabas ir tai kai kam atrodo kaip mano uždarumo ar arogancijos įrodymas.

Galiu tik viena pasakyti, kad toks Jūsų įspūdis yra klaidingas, nes aš paprasčiausiai NESPĖJU.

Kartais Jūsų užduodami klausimai reikalauja ne tiek komentaro, o viso naujo teksto bloge, kaip pvz. Simo k. klausimas apie konservatorių kaltes ir klaidas bei negebėjimą to pripažinti.

Vėl tai klaidingas įspūdis, nes esu kažkada net tokį komentarą rašęs "Veide", kurį taip ir pavadinau "Mea Culpa" (Mano kaltė).

Prispažįstu, kartais pykteliu dėl neteisingų priekaištų komentaruose ir galvoju, - galėtų komentatorius nurodyti savo tikrus vardą ir pavardę, gal būt e-mail adresą, arba galėtų man tiesiogiai parašyti ankubi@lrs.lt, kad galėčiau tiesiogiai kai kuriuos dalykus paaiškinti.

Bet niekada nesutiksiu su kaltinimu, kad dėl tariamo noro išlikti valdžioje (kurioje nesu) meluoju ar kitaip nusižengiu padorumo principams.

Buvimas politikoje ar buvimas valdžioje man nėra kažkoks didžiausias gyvenimo malonumas, vardan kurio meluočiau ar išduočiau sau pačiam svarbius principus.

mk rašė...

Visų pirma, gimimo dieną reikėtų palinkėti sveikatos ir ramybės. Ilgiausių metų!..

Po to linkėčiau nepavirsti vien tik politikos komentatoriumi, ką „Sankirtos“ laidoje per LTV2 prieš kelias savaites pastebėjo D.Kuolys.

geras rašė...

Gerb. A.Kubiliau,

tikiuosi, kad lygiai po metų jau sveikinsime 2V - Veiksmo Vyriausybės (Žinoti.Gebėti.Veikti) - premjerą A.Kubilių.

Gimtadienio proga reiškiu Jums pasitikėjimą.

Vytautas A rašė...

Pritariu mintims dėl pirmalaikių rinkimų, . Esu taip pat susirūpinęs dėl vis blogėjančios ekonomines padėties šalyje. Linkiu stiprybes ir sveikatos tolimesniam Jūsų darbe. Sėkmės

Pirštas rašė...

Malonu skaityti! :)

Unknown rašė...

Ta supista Kubiliu ant kolo pasodinti uz jo tipo protingus pasakimus a ta pizda kuri rimtai bibio nera maciusi geriau ant serno bibio pasodintin ir tegul viens kito klausia kaip aciasi.

Unknown rašė...

pidarai jus visi

Gabija rašė...

Vladimir Demereckas. Ar nelaikas Tamstai į motiną Rusiją?