2007-12-11

Londonas: lietuviai ir britų konservatoriais.

Nuo šeštadienio iki vakar kartu su Rasa buvome Londone: susitikimai su lietuviais ir britų konservatoriais. Ambasadorius V.Ušackas pasistengė, kad dienos būtų pilnai užimtos.

Lietuviai Londone darosi vis labiau organizuoti. Pokalbis su Londono Sičio lietuvių klubu, Lietuvių Komercijos rūmų nariais buvo smagus ir nuteikiantis optimistiškai, - lietuviai energingai globalizuojasi (pasaulinio garso kompanijose tampa viceprezidentais) arba sėkmingai su savo verslu įsitvirtina Londone. 150 000 lietuvių Didžiojoje Britanijoje yra galinga jėga - todėl siūliau jiems bent vieną-du savo atstovus deleguoti į būsimąjį Seimą - garantavau, kad TS juos įtrauktų į savo sąrašą.

Pirmadienį, turėjau visą pusdienį pokalbių su britų konservatorių lyderiais. Malonu buvo pasimatyti su senu pažįstamu, iš Lietuvos kilusiu seru Malcolm Rifkind, buvusiu gynybos ir užsienio reikalų ministru, lygiai kaip gerai pasikalbėjome su konservatorių šešėliniais Europos reikalų (Mark Francois), energetikos (Charles Hendry), kultūros (Ed Vaizey) bei užsienio reikalų (William Hague) ministrais. Nors mūsų požiūriai į Europos Sąjungą ir skyriasi, tačiau kitose temose radome daug sutarimo. Aptarėme energetiką, Rusiją, Baltarusiją ir visą rytų kaimynystę. Telefonu kalbėjausi ir su D.Cameroon, konservatorių lyderiu. Tarp kitų dalykų išdėsčiau ir mūsų nerimą dėl to, kas gali įvykti Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.

Su konservatoriais pietavome istoriniame konservatorių Carltono klube, kur šeimininkas ne tik parodė visas istorines sales, bet ir supažindino su keturiais klube dirbančiais lietuviais. Net ir aerouoste pirmos patarnautojos pabandę paklausti kelio link vartų, atradome, kad ir ji yra iš Lietuvos.

Taigi Londonas darosi vis artimesnis...

2 komentarai:

Vytautas rašė...

Laba diena.Kadangi stebėdamas įvairius viešus debatus tarp politikų, žinau Jūsų ir visos Tėvynės sąjungos požiūrį į komunitus, tad labai knieti sužinoti Jūsų požiūrį į tai, kad Tėvynės sąjungos gretose 1996-2000 metų kadencijos seime buvo bene 10 buvusių TSKP narių, ir keli kandidatai tapti TSKP nariais? O dabartinėje TS frakcijoje yra tokia įspūdinga asmenybė kaip Liudvikas Sabutis, buvęs didis komunistas. Kam tuomet kitas partijas kaltindavot savo gretose turint daug komunistų, jei pas jus pačius jų daugybė?
Aš tikrai neužduodu provokuojančių klausimų, visa tai, ko aš paklausiau, buvo ir yra realiai, juk tie TSKP nariai greičiausiai ir dabar yra TS nariai.

mk rašė...

Buvimas sovietinėje kompartijoje, manau, neturėtų būti ta aplinkybė, kuri po 17 nepriklausomos valstybės metų neįveikiamai kliudytų dalyvauti viešame gyvenime. Tie 200 tūkst. buv. SSKP narių gerokai skirtingi. Kiekvieną iš jų derėtų įvertinti individualiai.

Kas kita bet kokio pobūdžio sąmoningas bendradarbiavimas su KGB – sovietinio režimo politinių represijų įrankiu.