2007-11-26

Kariuomenė, Prezidentas ir laisvė

Prieš kelias dienas rašiau, kad Rasa Juknevičienė pateikė rimtą kariuomenės problemų analizę. Nereikėjo ilgai laukti reakcijos. Vakar TV3 "Savaitės apžvalgoje" nuskambėjo kupini pasipiktinimo Prezidento V.Adamkaus žodžiai. Prezidentui akivaizdžiai įteigta tai, ką visa savo laida bandė įteigti TV3 - konservatoriai, atsieit, rezga sąmokslą prieš generolą V.Tutkų. Ir tai bus eilinė konservatorių "sąmokslo" auka: taip įvyko su Pociumi, po to su Grigaravičiumi, o dabar jau tariamai puolamas Tutkus. Nesvarbu, kad Rasa vardino konkrečias ir realias kariuomenės problemas: per mažas finansavimas (Lietuva su 1.2 proc nuo BVP gynybai ryškiai atsilieka ne tik nuo NATO reikalaujamų 2 proc, bet ir nuo kaimynų latvių ir estų); išsilavinę karininkai nemato karjeros perspektyvų, nes generolų kiekiu Lietuva lenkia visus NATO standartus ir todėl karininkai išeina į kitus darbus; pereidama prie profesionalios kariuomenės vadovybė visai užmiršo kiekvieno piliečio konstitucinę pareigą būti pasirengus ginti Lietuvos teritoriją ir t.t., o V.Landsbergis kalbėjo apie tai, kad Rusijai labai ryškiai militarizuojantis Lietuva kariuomenės reformomis silpnina savo gynybinius gebėjimus, - į visą tai Prezidentas atsakė tiesmukiška kritika Rasai, sakydamas, kad tie kurie drįstame kritikuoti , - "organizuotai, sistemingai užsiimame destruktyviu darbu, menkinant pareigūnų ir institucijų darbą". Antra, kad tuo užsiimama - arba sąmoningai norint sugriauti kariuomenės instituciją, arba populistiškai prieš rinkimus. Ir trečia, kad tiesiog norime pastatyti savo žmogų į kariuomenės vadus. O svarbiausia, kad visa kritiką tariamai paneigia tai, jog mūsų kariuomenę gerai vertina amerikiečiai, nes kviečia į įvairias misijas.

Ir negali suprasti, kaip tokį pasipiktinimą vertinti, - ar kad kariuomenė, skirtingai nuo daugelio kitų valstybės institucijų, tiesiog yra tobula ir Prezidentas tikrai galvoja, kad joje nėra jokių problemų; ar kad, paprasčiausiai, kariuomenė yra ta Prezidentui pavaldi institucija, kurios konservatoriai neturi teisės kritiškai nagrinėti; o gal Prezidentas tikrai yra savo patarėjų įtikintas, kad konservatoriai yra blogiečiai sąmokslininkai (teroristai) ir todėl reikia smerkti viską, ką jie pasako, ypač apie saugumą, kariuomenę ar teismus.

Kariuomenė gina mūsų laisvę ir pati kariuomenė gerai žino, kad konservatoriams kariuomenė simbolizuoja mūsų nepriklausomybę ir laisvę. Mes ypač jautriai žiūrime į bet kokius problemų debesis, besikaupiančius kariuomenėje ir apie tai atvirai kalbame. Nes iki šiol buvome įsitikinę, kad mūsų šalies laisvė, kurią gina mūsų kariuomenė, garantuoja mums ir laisvę laisvai reikšti savo nuomonę. Nesinorėtų matyti Lietuvos, kurioje iškovota ir ginama laisvė palaipsniui virstų "valdoma laisve" ar "valdoma demokratija" su nurodymais ką konservatoriai gali kritiškai analizuoti ir ko negali. Nes tada beliks tik paprašyti Prezidento patarėjų paskelbti sąrašą tų institucijų, kurias yra draudžiama kritiškai vertinti.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

aha, kariuomene gina musu laisve. kai policija - realia nauda teikianti institucija isikurusi siukslynuose, truksta benzino ir kvalifikuotu zmoniu, tai nieko. o kai skiriamas milijardas besociu gvardijai, kuri saudo i skarbonkes ir mojuoja veliavelem pries televizoriu ekranus, tai yra nauda. niekas su sautuvais nebekariauja, ir bus visos valstybes laimejimas, kada musu kariuomene taps informatikais, ekonomistais ir statybininkais, o jai skiriami pinigai bus perorientuoti i investicijas ir pazanga.
bet tai juk nato mums kitaip liepia..