2007-11-26

Kaip aptapšnoti Jurgį Mačiūną

Skaitau "Delfį" ir galvoju ar Vilnius - vis dar Lietuvos sostinė ar tik eilinė "skylė", kaip jaunimas pasakytų. Vienas iš Pakso patikėtinių vicemeras E. Lementauskas, užėmęs Meko centro Tarybos pirmininko postą, ištarė daug pasakančius žodžius:

„Menų centro vadovas turės atsakyti, kas priėmė sprendimą įsigyti J. Mačiūno kolekciją, kodėl būtent J. Mačiūno ir kodėl už tokią kainą“, - DELFI pirmadienį teigė E. Lementauskas.

Keista, kad vadovas neturės atsakyti, kas tas J. Mačiūnas, kad jam buvo nuspręsta skirti kelis milijonus. A.Paleckis jau pagarsėjo, išaiškinęs, kad Gugenheimas yra sukčius ir tinkamas tik trečiajam pasauliui. Lementauskui yra galimybių pagarsėti, išaiškinus, kad Mačiūnas buvo tik eilinis Niujorko hipelis, Lenono ir Yoko Ono sugėrovas ir pan.

Gal čia naujas "fluxus" performansas - Lementausko pastangos aptapšnoti Mačiūną, pakeliui iš pareigų išmetant Meko centro direktorių. Nors pats Mekas teigė, kad be Kučinsko nebūtų ir centro. Manau, kad pats Mekas, perskaitęs Lementausko žodžius, labai greitai suvoks, kad jo centras su menais artimiausiu metu nieko bendro neturės, nes taps "tvarkos be teisingumo" ideologijos įgyvendinimo auka. Vietoj jo geriau būtų įkurti Amžinosios Rolando Šlovės muziejų su amžinąja ugnimi ir nacistiniu ereliu centriniame hole.

Kadangi Vilnius laikinai nebėra Lietuvos sostine, o tik eiline aptapšnota "skyle", o Mekas ir Mačiūnas yra visos Lietuvos, ne vien laikinai suprastėjusio Vilniaus, vertybės, tai gal rūpestį Meku ir Mačiūnu galėtų iš Lementausko rankų perimti Prezidentas V.Adamkus, kuris kartu su Vyriausybe, o jeigu reikia ir Seimu, tinkamai pasirūpintų šiomis nacionalinėmis vertybėmis. Pakeliui galėtų priglausti ir Gugenheimą su Ermitažu bei apginti juos nuo marksistinių jaunojo Paleckio atakų.

Galima nemėgti Zuoko, galima ieškoti būdų, kaip jam atkeršyti, - bet prie ko čia Mačiūnas, Mekas ir visas Gugenheimas su Ermitažu. Aptapšnojimui ar apsitapšnojimui galima rasti ir paprastenių dalykų.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

o jums nekyla klausimu, kodel ir kas parinko tris architektus busimam meno centrui (juolab kad vienas jau "pasizymejo" vilniaus sudarkymo planais pries kelis metus), nesilaikant viesuju pirkimu istatymo; kodel centrui parinkta vieta, kurioje bus uz poros zingsniu nacionaline galerija, jaunimo centras, tuo tarpu visiskai kulturiskai nevystomi kiti miesto rajonai; kiek reikes lesu projektui "aptarnauti", kad ir infrastrukturai isvystyti (zvilgtelkit kad ir i isgirtaji Bilbao pavyzdi, kiek milijardu reikajo isleist aplinkai ir transporto tinklams sutvarkyt, kad kas nors noretu i muzieju atvaziuot; kodel taip neskaidriai leidziami valstybes pinigai ir t.t. Nemanau, kad Lietuvai reikia muziejaus bet kokia kaina. O maciuno kolekcijos patalpinimas verslo centre - tai atskiras, gan liudnas anekdotas.