2007-10-11

Atominis krakoviakas

Ruslanas klausia, ką aš galvoju apie "atsargų optimizmą", kurį tepavyko pasiekti derybose su lenkais.

Tiesą sakant, mano optimizmas yra jau mažesnis už "atsargų". Galiu prisidėti prie tų, kurie kritikuoja "kietakakčius" lenkus, katrie nesupranta, kad savo kietakaktiškumu "padeda" tiems mūsų energetikams, kurie neslepia to, kad jie žymiai labiau myli RAO JES ir Čiubaisą, nei lenkus.

Bet dar kritiškiau vertinu lietuvių derybininkus, jeigu tokie yra, kurie vaizduoja, kad jie nesupranta, jog lenkai, pasirašydami sutartį dėl tilto statybos, turi visai teisėtą norą žinoti, iš kur ir kokios apimties elektra tuo tiltu tekės. O tuo labiau pasirašydami susitarimus dėl dalyvavimo naujos AE statyboje.

Šiame krakoviake įdomiausia, kad prieš kelias savaites frakcijoje kalbėjomės su ūkio ministru Navicku ir šis paaiškino, kad jis yra atsakingas tik už lietuvišką "trigalvio slibino" kūrimą, o už derybas su latviais, estais ir lenkais dėl AE statybos yra atsakingas užsienio reikalų ministras Vaitiekūnas. Ir kad tokį atsakomybių paskirstymą, atsieit, yra palaiminusi Vyriausybė. Tuo tarpu iš pokalbių su Vaitiekūnu supratau, kad jis apie tokias atsakomybes net ir nežino.

Atominis krakoviakas prasideda nuo krakoviako galvose ir atsakomybėse...

4 komentarai:

Polonizacija rašė...

Kodėl elektros tiltui į Lenkiją alternatyva tik tiltas į Baltarusiją. Ar dėl to, kad tiesiant net ir tris galingus kabelius (taip yra tarp Danijos ir Vokietijos)į Švediją, otkato vis tiek nebus.
Kodėl nėra prioritetas Švedija,o tik po to Lenkija? Kas gali paneigti, kad iš lenkų jau paimti...???

Beje,lenkai sako, kad ir bus sutartis dėl elektros tilto pasirašyta, tai vis tiek Baltijos šalių prijungimas prie UCTE ilgas procesas, ir tai galima tik po 2025 metų?

Polonizacija rašė...

Beje, Polska agencija prasova PAP ir Gazeta Vyborča tai vadina komedija ir žodžius apie pasirašymą artimiausiomis dienomis rašo kabutėse.


Komedia pomyłek wokół mostu energetycznego z Litwą
Rafał Zasuń, pap

Nadal nie wiadomo, kiedy Polska i Litwa podpiszą umowę o moście energetycznym. Być może stanie się to "w najbliższych dniach".

Unknown rašė...

Ačiū už atsakymą. Turiu pripažinti kad el. tiltą su Lenkija vertinau skeptiškai, ir ne dėl asmeninių simpatijų ar atnipatijų mūsų kaimynams. O kodėl, atsakau paprastai, išmintingi mokosi iš kitų klaidų (istorijos), o kvailiai nesugeba pasimokyti ir iš savo (istorijos). Čia neraikia kapstytis giliai, pažiūrėkime į amžiaus statybą, kuri jau tampa dviejų amžių statyba. Planavimai ir kalbos prasidėjo prieš 16 metų, pasirašysime gal ir 29 spalio, o tiltas bus pastatytas… Gal ir ponas Dievas tos datos nežino. Tiltas bus, bet kada ir kokiomis sąlygomis? O iš čia ir išplaukia lenkų dalivavimas Ignalinos projekte. Jiems juk nera kur skubėti, o ir ne visi Kačinskių norai išipildo. Be to dar palaukime rinkimų rezultatų.

O po kelių mėnesių seks eilinė politinė krizė, ir vėl Prezidentas negalės palikti Lenkijos nes dėl medikų streiko sugrius visa Lenkija… Ir taip t.t. ir t.t.

Ignalinos projėktas lenkams yra politinis, tad ir jo eiga priklauso nuo politinių vėjų Lenkijoje. O kaip dar geriau už mane žinote, tiems vėjams labai jau trūksta pastovumo.

Tad kaip LV prezidentas pasakė palaukime rinkimų pabaigos ir po mėnesio lenkai turės pasalyti TAIP ar NE ne tik dėl tilto bet ir dėl Ignalinos. O tai kad mes juos ‚suviliosime‘ projektu, ir ‚pririšime‘ prie savo geopolitinių tikslų… Tik nereikia turėti iliuzijų, o be to kas ką ‚pririš‘ čia taip pat klausimas.

Tiltas į Skandinaviją alternatyva, nors ir neprijungs mūsų prie Europinės sistemos, bet užtai galesime sau ramiai naudotis patikima skandinavų elektra. Kaip sakant geriau žvirblis rankoj nei jautis lankoj.

O su lenkais galime ir toliau ‚dėrėtis‘ ir dūrų uždaryti nereikia, bet atsidaryti ketas duris padėtų. Be to su lenkais mes ir be eletrinės galime būti strateginiais partneriais.

O dėl Navicko ir Vaitekūno tai tikrai pasakėte ne pačią maloniausią naujieną.

Kestas rašė...

O kodel nepasikvietus siu abeju ponu Navicko ir Vaitekūno ir paklausus kas vyksta?