2007-10-15

Apie 2008 metų biudžetą

Rytoj Vyriausybė Seime pateiks kitų metų biudžetą. Tik šiandien gavome jo pristatymui skirtą informaciją. Tik dalį spėjau atidžiau peržiūrėti. Ta proga norisi užduoti keletą klausimų:

Ar tikrai biudžetas yra “rekordiškai didelis” ir ar tikrai biudžetas yra “socialiai orientuotas”?

Keista - socialdemokratai per 7 savo buvimo valdžioje metus nesugalvojo jokių naujų terminų biudžeto pristatymui. Kiekvienais metais biudžetas yra pristatomas, naudojant tas pačias klišes: tariamai, biudžetas yra rekordiškai didelis ir tariamai, biudžetas yra socialiai orientuotas.

Dėl “rekordinio dydžio”: Būtų keista, jeigu ekonomikai augant po 7-8 procentus, ir radikaliai nemažinant mokesčių, nacionalinis biudžetas staiga imtų ir sumažėtų. Biudžeto pajamų augimą, esant tai pačiai mokestinei sistemai, sąlygoja BVP augimo ir infliacijos dydžiai. Tai kam kiekvienais metais girtis biudžeto rekordiškumu?

Ar biudžeto augimas neturėtų būti didesnis, nei suplanuotas?

Stebina tai, kad Finansų ministerija planuoja kitiems metams staigų ekonomikos augimo tempų mažėjimą: nuo šių metų 8.6 proc. iki 5.3 proc. Iš kitos pusės, stebina ir Finansų ministerijos ramus požiūris į infliaciją: 2008 m. infliacijos prieaugis pagal Finansų ministeriją bus visai nedidelis: infliacija 2007 m.- 5.1 proc.; infliacija 2008 m. – 5.6 proc. Žinant, kad Lietuvos makroekonominiai procesai dažniausiai tiksliai, bet su metų pavėlavimu atkartoja mūsų kaimynų latvių ir estų procesus, o Latvijoje šiuo metu infliacija jau siekia daugiau nei 10 proc., sunku paaiškinti kodėl Finansų ministerija planuoja tik tokią žemą infliaciją Lietuvoje 2008 metais.

Reikia prisiminti, kad sumažinus BVP augimo ir infliacijos prognozes tenka mažinti ir nacionalinio biudžeto pajamų prognozes. Ar nėra taip, kad Finansų ministerija ir Vyriausybė artėjant rinkimams norėtų turėti surenkamų pajamų daugiau nei buvo suplanuota tam, kad prieš rinkimus galėtų kai kurias grupes pamaloninti perskirstomu biudžetu.

Ar nestebuklingas pajamų iš PVM augimas?

Nors kyla įtarimų, kad Finansų ministerija suplanavo sumažintą mokesčių surinkimo planą, tačiau iš kai kurių mokesčių planuojamas pajamų prieaugis verčia stebėtis . Štai pavyzdžiui iš PVM mokesčių 2008 metais ruošiamasi surinkti 1.43 karto daugiau pajamų nei 2007 m. Tokio PVM pajamų prieaugio nėra buvę nuo pat 2004 metų. Tai ką reiškia toks prieaugis? Iš ko jis bus pasiektas.

Ar biudžetas tikrai yra “socialiai orientuotas”?

Biudžetas yra orientuotas į ministrę Blinkevičiūtę, bet ne socialiai orientuotas. Tokios svarbios socialinės sritys , kaip sveikatos apsauga ar švietimas gaus santykinai mažesnį finansavimą, matuojant procentais nuo viso biudžeto, nei gavo 2007 metais: švietimas – 21.2 proc (2007) ir 18.9 proc (2008) /past. 2004 m buvo 25.0 proc./; sveikatos apsauga – 6.1 proc (2007) ir 5.6 proc (2008). Santykinai auga tik išlaidos viešajai tvarkai, ekonomikai, aplinkos apsaugai ir socialinei apsaugai. Atrodo, kad valstybės biudžeto orientaciją lemia ES lėšų įsisavinimo poreikiai, ir tam reikalingo nacionalinio kofinansavimo skyrimas, o ne koks nors suvokimas kas yra aktualiausios mūsų visuomenės gyvenimo problemos.

Ką reiškia ministro Šadžiaus vieši pareiškimai, kad Tėvynės Sąjungos parama biudžeto priėmimui nėra reikalinga, nes jie tokios ir nesitiki?

Taigi su biudžetu viena iš didžiausių intrigų - tai su kieno parama tokį biudžetą Vyriausybė ruošiasi Seime patvirtinti? O gal sąmoningai siekia to, kad jis būtų nepatvirtintas?

3 komentarai:

Simas K. rašė...

Seku si bloga jau gan senokai. Norejau suvokti koncervatoriu mastyma. Jau pradeda aisketi konturai. Sis blogas yra megejiskas, filosofinis, politiko mintis imituojantis rasineliu kratinys, kuris atsirado isskirtinai del reklamos, kad butu lengviau patekti i zmoniu akirati, kurie placiai naudojasi internetu. Bet, manau, koncervai siektiek prasove, nes nepaskaiciavo, kad zmones naudojantys interneta yra dar ir visapusiskai ispruse. Kad ir sis traktatas apie biudzeta yra kazkoks labai jau primytyviu, sakyciau, gan kvailu, klausimu kratinys. Pagaliau pamatau, kad desiniuju ir kairiuju politika is esmes yra viena ir ta pati (apie tai daug rasyta ir sneketa viesoje erdveje). Kadangi nei vieni, nei kiti negali pasiulyti kaip susitvarkyti su korupcija, su zemom valstybiniu instituciju algom, tai yra siuloma paprasta iseitis - didinti vartojima su vienkartinem ismokom, nes tos ismokos sugris PVM pavidalu. O kada pagaliau kas nors pasiulys ilgalaike valstybes strategija be jokiu garsiu, populistiniu sukiu??? Tiesiog valstybeje nebera zmoniu galinciu sutvarkyti viska is pagrindu... Puikiai zinau kai kuriu ministeriju finansavimo niuansus, tai galiu drasiai teigti, kad nei prie koncervatoriu, nei prie kitu politiniu jegu valstybeje nebus stabilumo tol, kol nebus pagaliau perziureta ir patvirtinta (ka jau pacioje nepriklausomybes pradzioje reikejo padaryti) valstybes finansine strategija 10-15 metu i prieki. Beje norisi asmeniskai Andriaus paklausti: kaip manote, kokiu budu galima kovoti su korupcija dabartineje visuomeneje? Butent visuomeneje, o ne politineje arenoje. Ka konstruktyvaus galite pasiulyti?

mk rašė...

Seniai čia nerašiau. Kitą sykį paaiškinsiu dėl kokių priežasčių. Bet jokiu būdu negaliu pritarti, jog šis dienoraštis …politiko mintis imituojantis rasineliu kratinys.

Deja, kol kas nėra su kuo palyginti. Kiti Lietuvos politikai ir net absoliuti dauguma politikos apžvalgininkų viešumo vengia, nieko panašau į pvz., www.salon24.pl nėra ir kol kas nenusimato.

Taigi, kiek atitolau nuo lietuviškos politikos virtuvės, kurioje per tas kelias savaites niekas nepasikeitė, labiau domėjaus rinkimų kampanija Lenkijoj.

Ir ten ta pati bėda: nežinia kokiu budu galima kovoti su korupcija dabartineje visuomeneje? Ši bėda tiek įsisenėjusi, jog iš tiesų papročius pakeist per trumpą laiką turbūt nepavyks.

Gal visų pirma kiek pristabdyt juokingų „valstybinių strategijų“ su 100 prioritetų gamybą, gal tada sustos ir visokiausi nuosavų biznelių rėmimo projektai.

Verslo ir politikos atpynimą pradėti kol kas nė neketinama. Todėl savaime aišku, kad valstybės biudžeto orientaciją lemia ES lėšų įsisavinimo poreikiai.

Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...

Lietuvoje švietimui skiriama 20 proc.?! Betgi tai - nereali biudžeto dalis! Kur tie pinigai išleidžiami...?