2007-09-18

Koks bus socialdemokratų valdymo palikimas?

Prieš savaitę beveik nepastebėta prabėgo spaudoje paskelbta žinutė apie Finansų ministerijos atliktus skaičiavimus, kaip gali atrodyti Lietuvos ekonomikos perspektyva po keleto metų. Kaip skelbia alfa.lt ministerijos prognozės yra pakankamai niūrios, - šiemet BVP kils 8,6 proc., tačiau kitais metais – tik 5,3 proc., 2009 metais – 4,5 proc., o 2010 metais – 5,2 proc.

Taigi galima daryti paprastas išvadas ir apie ekonomikos perspektyvas ir apie tai koks bus socialdemokratų valdymo palikimas, bent jau Lietuvos ekonomikoje.

O išvados yra pakankamai paprastos. Greitas ir pigus (valdžios pastangų prasme) ekonomikos augimas baigiasi, nes yra išsemtas. Augimas, kuris rėmėsi pigios darbo jėgos konkurenciniu pranašumu baigiasi, nes darbo jėgos kaina neišvengiamai kyla ir sparčiai harmonizuojasi su europietiškos bendros darbo jėgos rinkos lygmeniu.

Taigi baigiasi valstybės lengvo ekonominio gyvenimo laikotarpis. Socialdemokratams sekėsi, kad paskutinius 7-8 metus Lietuvos ekonomika augo, nepaisant Vyriausybės pastangų. Tai lėmė ne Vyriausybės veikla, o pigios darbo jėgos konkurencinis pranašumas ir atsivėrusios Europos rinkos.

Kas toliau? Prasideda ekonominių problemų laikotarpis, reikalaujantis strateginių ilgalaikių sprendimų. Deja, socialdemokratai, kurie moka valdžioje būti tik tada, kai ekonomika auga savaime, niekaip netinka tokių ilgalaikių strateginių sprendimų paieškai ir įgyvendinimui.

Visiškai akivaizdu, kad valstybė turi siekti ryžtingų struktūrinių permainų ekonomikoje, nuo darbo jėgai imlios ekonomikos persiorientuojant į investicijoms, inovacijoms ir žinioms imlią ekonomiką.

Tam reikia ryžtingų reformų aukštojo mokslo, mokslinių tyrimų, inovacijų srityse. Apie tai kalbu nuo pat 2000-ųjų metų. Pasiekėm tiek, kad valdžia išmoko maldeles apie žinių ekonomikos svarbą, bet be tokių maldų, jokio realaus judėjimo į priekį nėra. Trypčiojama ir trypčiojama, beviltiškai...Klasteriai, “Saulėtekio slėniai” apie kuriuos pradėjome kalbėti nuo pat 2000-2001 metų, kai kūrėme Žinių Ekonomikos Forumą, toliau kalbų nelabai ir pajudėjo.

Lygiai taip pat periodiškai pakalbame apie Airijos pavyzdį, aukštųjų technologijų užsienio investicijų svarbą Airijos sėkmės istorijoje (“Intel” kompanijos pavyzdys iš 80-ųjų pabaigos) ir lygiai taip pat niekas nesikeičia.

Todėl Finansų ministerijos paskelbtas prognozes suteikia paradoksalios vilties. Negaliu neprisiminti Pasaulio Banko viceprezidento J.Richar kalbos, berods 2004 m. vienoje iš konferencijų skirtų žinių ekonomikos plėtrai mūsų regione. Kalbėdamas apie Airijos ir Suomijos pavyzdį, kuriuo bando sekti naujos ES narės, siekiančios persiorientuoti į aukštųjų technologijų žinių ekonomiką, jis atkreipė dėmesį į tai, kad ir Airija, ir Suomija prieš pasukdamos į sėkmingą žinių ekonomikos kūrimą prieš tai pergyveno gilios ekonominės krizės laikotarpį. Tik gili ekonominė krizė Airijos ir Suomijos politikus privertė konsoliduoti intelektualią politinę valią, kuri yra būtina norint giliai ir iš esmės perorientuoti šalies ekonominę struktūrą.

Taigi Finansų ministerijos ilgalaikes ekonomines prognozes reikia vertinti labai paprastai:

a) Lietuva artėja į ekonominės stagnacijos ir krizės laikotarpį;
b) Ši krizė yra neišvengiama, nes socialdemokratai ir visa dabartinė valdžia neturi intelektualios politinės valios būtinoms, gilioms ir struktūrinėms ekonominės politikos permainoms;
c) Krizė yra ne tik neišvengiama, bet ir tam tikra prasme naudinga, nes jos dėka pirma, baigsis stagnacija valdžioje, pats gyvenimas pareikalaus dinamiškos ir ryžtingos valdžios, antra, krizė paskatins intelektualios politinės valios konsolidaciją, kuri yra būtina siekiant įgyvendinti naują ekonominę politiką;
d) Nauja ekonominė politika turi remtis M.Porterio “pozityviosios” ekonominės doktrinos principais, turinčių esminių skirtumų, lyginant su “negatyviosios” doktrinos principais, kuriais remiantis ir Lietuvoje buvo kuriama rinkos ekonomika. "Pozityviajai" ekonominei strategijai nebeužteks valdžios, kurios svarbiausias nuopelnas - ekonominės strategijos ir politikos neturėjimas.

Taigi visada reikia atsiminti, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

"Apie tai kalbu nuo pat 2000-ųjų metų"

Nuo 2000 metų, ponas Kubiliau, jūs nieko daugiau neveikiate, kaip skalbiat V.Uspaskich, R.Pakso, ir socdemų lyderiukų kojines.

Tos problemos, kurias išvardinote -pačios rimčiausios. Žmonės jomis rūpinasi, nematydami išeities - emigruoja.

Kada per kiekvieną televizijos laidą, kiekviename spaudos straipsnyje skelbsite tai, ką parašėte dabar, ir kada žmonių sąmonėje susiformuos atitinkamas Jūsų ir konservatorių įvaizdis, galite bent jau kažko tikėtis.

Deja, dabar tokio įvaizdžio nėra. Jūsų veidas pašmėžuoja viešumoje tik kilus skandalui arba prireikus paoponuoti politinėms valkatoms.

Kaip Jūs galite rašyti "Koks bus socialdemokratų valdymo palikimas?" jei kelis metus tiesiogiai rėmėte, ir dabar remiate jų valdžią, kai net neįdėjote pastangų laimėti Seimo ar savivaldybių rinkimus?

Anonimiškas rašė...

O iš anksto susitaikyti, kad bus krizė, ir netgi jai pritarti - yra nihilistiška ir nusikalstama valstybės atžvilgiu.
su tokiais "valstybininkais" nėra ir ko stebėtis, kad esame tokioje skylėje.

Anonimiškas rašė...

taigi, kam pakalbet apie palikimus, o kam prisimint, kas socdemams rankas buciavo per visus siuos metus. Sian zvilgtelejau siek tiek i "seimos revoliucija" ir supratau, kad pasiulete puikiausia argumenta, kodel vienareiksmiskai balsuot pries konservatorius - tokiu nerealiu pasiulymu sunku ir sugalvot. Nekalbu jau apie prievartini tautos vedima "zenijima", diskriminavima vaiku, kuriu jau net apie 30 proc gimsta ne santuokoje, diskriminavima seimu, kurios savo mokescius mokes pagal jusu projekta ne savo vaiku gerovei, o popieriukais apsirupinusioms seimoms, pozuojancioms pries objektyvus, o gyvenime einanciomis ir i kaire, ir i desine nuo sutuoktiniu isipareigojimu... Ypac sokiruoja pasiulymai skatinti remti pensijomis ir ismokomis motinas, uzauginusias vaikus TOJE PACIOJE santuokoje - akivaizdu, kad konservai nenori matyt, kokiu turim didziuliu problemu vaduojant engiamas, musamas, zeminamas zmonas ir motinas is despotu vyru ranku, tai jie dar siulo visiskai prirakinti ta moterele, kuri ir taip daznai priklausoma, prie ja trankancio vyro, mat jei per 18 metu jos ir jos vaiku neuzmus, tai dar gaus ir 100 litu pensijos....

Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...

Man (irgi) toks jausmas, kad šis puslapis - tarsi asmeninių sąskaitų su socdemais suvedinėjamas. Pradeda asocijuotis su burbėjimu ir tiek.

Polonizacija rašė...

LIETUVIŲ ŠVIETIMO DRAUGIJA ,,RYTAS”

Kodas 193405759, Juodžių 26 – 1, Marijampolio k., LT 13210, Vilniaus r., tel.: 8-614-12567,

atsisk. sąsk. Nr. LT85 7044 0600 0464 8360 AB SEB Vilniaus bankas



LIETUVOS RESPUBLIKOS MINISTRUI PIRMININKUI

GEDIMINUI KIRKILUI



Dėl Vyriausybės sprendimo 2007-06-19, Nr. 633 2007-08-13, Nr.12



Vokietijos visuomenės tyrimų institutas (Miunchenas) paskelbė, kad vienas vaikas iki 18 metų kainuoja 365 500 eurų (240 300 eurų už vaiką nuo 0 iki 18 metų sumoka tėvai, likusią kaštų dalį - valstybė). Tai galima rasti adresu:

http://www.familieundgesellschaft.org/downloads/kongrberlin/nachbereitung/BeitragStewenserweitert10-02.doc.

Taip pat vaiko išauginimo, išmokslinimo kaina skelbiama ir Vokietijos šeimos, senjorų, moterų ir jaunimo ministerijos internetiniame puslapyje. Lietuvoje tokių skaičiavimų nerasta.

2007 metų birželio 19 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutarimu Nr. 633 pritarė, kad Balstogės universitetui būtų išduotas leidimas vykdyti studijas šio universiteto filiale - Ekonomikos ir informatikos fakultete.

Skelbiama, kad šioje įstaigoje lenkų kalba mokysis 180 vaikų. Taigi, rengiant lenkiškus specialistus Lenkijai, lenkiškoms firmoms kitose šalyse ir pan., bus pasinaudota Lietuvos žmogiškaisiais ištekliais. Šie Lietuvos žmogiškieji ištekliai pagal Vokietijos šeimos politikos ministerijos specialistų paskaičiavimus, kainuoja: 180 abiturientų x 365 500 eurų = 65 790 000 eurų. Taigi, žmogiškieji ištekliai, kurių didžiumos gali netekti Lietuva, yra 227 milijonai litų per metus. O jeigu tai tęstųsi 10 metų, tai šie žmogiškieji ištekliai kainuotų virš 2,2 milijardų litų. Ši Lenkijos mokymo įstaiga numato plėtrą.

Dėl milžiniškų nuostolių valstybei Lenkija nesteigia jokios aukštosios mokyklos (ir neleidžia to daryti Vokietijai) 1 milijonui Lenkijoje gyvenančių vokiečių, o Vokietija - 6 milijonams turkų, JAV - 7 milijonams lenkų ir t.t.

Lietuvių švietimo draugija "Rytas" atsakingų asmenų priėmusių sprendimą dėl Balstogės universiteto klausia: kaip Lenkijos valstybė kompensuos numatomus milijardinius žmogiškųjų išteklių nuostolius Lietuvos valstybei? Kas konkrečiai atsakingas už šį sprendimą?



Pagarbiai

Pirmininkas Algimantas Masaitis