2007-09-19

Ar galima konservatyvioji revoliucija? Ar bus šeima Lietuvoje įrašyta į "raudonąją knygą"?

Šiandien su Irena spaudos konferencijoje pristatėme mūsų įregistruotą "Paramos šeimai pagrindų įstatymo" projektą. Šnekėjau apie revoliucinio požiūrio, apie radikalių permainų šeimos politikoje poreikį. Akivaizdu, kad bus nelengva tokį įstatymą Seime priimti. Argumentų "prieš" bus kiek nori. O kaip vienišos motinos, ar išsiskyrusių šeimų vaikai? Ar galima valtybei remti šeimą ir taip lyg ir nuskriausti tuos, kurie negyvena šeimoje?

Bet jeigu yra sutariama, kad šeima yra Konstitucijoje įteisntas visuomenės gėris, tai valstybė privalo rūpintis ne tik atskirai motina, tėvu ar vaiku, bet ir pačia šeimos institucija. Amerikiečiai yra suskaičiavę, kad jie išleidžia vieną dolerį sveikos šeimos paramai ir tūkstantį dolerių sugriuvusios šeimos problemoms finansuoti

5 komentarai:

churchill rašė...

o jus rusu pergaleje neizvelgete jokius samokslu?

Unknown rašė...

Visose tokiose programose kažkodėl matosi vien pinigai. Manau tai klaidinga kryptis. Pinigų mes ir patys galim užsidirbti. O politikams irgi pinigų padalinti lengviausia. Ne jie juos uždirba ir mąstyti daug nereik.
Tačiau ko negalim padaryti - pastatyti vaikų darželių, mokyklų, sutvarkyti Vilniaus gimdymo namų.
Dar vienas trukdis - darbdavių požiūris į nėščias mamas ir mamas, auginančias mažus vaikus. Man jau senokai kirba mintis, kad gal mokestines lengvatas reiktų padaryti ne tėvams, bet darbdaviams? Pvz. kad už nėščią moterį ir moterį, auginančią vaiką iki 3 metų SoDros mokestį sumokėtų valstybė? Na tik aišku nereik palikti eilinės skylės VP Marketui. :) Dar sugalvoti kaip darbdaviui padaryti "patrauklesniu" motinos biuletenį susirgus vaikui.

Anonimiškas rašė...

konservatoriai su savo pasiulymu ir irase seima i raudonaja knyga, o moteris uzdarys namuose. galu gale, baikite patys veidmainiauti, siulydami sita koncepcija, nes jos laikantis, teks pasalint gal puse nariu is partijos, kurie issiskyre, kuriu vaikai gyvena nesusituoke - juk kaip galite propaguot vertybes, kuriu patys nesilaikot? ir dar juokingiau skamba, kai konservatoriai siulo revoliucija, jus gi patys negalit susitaikyt su pasikeitusiais visuomeniniais ir socialiniais santykiais ir vis stengiates grazint visuomene i tuos laikus, kai moterys net turtu negalejo disponuot, teturejo teise i paklusnuma ir vaiku auginima ir ramiu ju rodyma vyrui, kai sis budavo geros nuotaikos. Kraupu klausyt, kai negalite paaiskint, kodel vienisas tevas ar motina isbraukiami is seimos saraso, kodel nesusituokusios seimos, kuriu Lietuvoje daugeja, ir ju vaikai turi jaustis nepilnaverciais pagal istatymo apibrezima (nes ir be istatymo jie jauciasi seima) ir turi remti is savo kisenes mokesciu lengvatomis smurtaujancius sutuoktinius, ar susituokusius is reikalo, taciau nematancius vienas kito; galiausiai, kuo remiantis teigiate, kad smurtas Lietuvoje egzistuoja tik nesusituokusioje seimose - matyt, jusu isitikinimu, jei susituoki, turi kentet iki grabo lentos, nes smurtas tampa teiseta sutuotines itikinejimo buti paklusnia priemone? ir galiausiai, kodel cituojate (ir dar labai subjektyviai isrankiai) Amerikos statistika, gal laikas persikelti i Europa ir pasiziuret, kiek yra toli pazengusios skatinant gimstamuma Skandinavijos salys, Prancuzija, Sveicarija, pripazindamos partnerystes ir skatindamos moteru, turinciu vaiku, integracija i darbo rinka, suteikiant kuo daugiau galimybiu joms dirbt dali darbo dienos.

Unknown rašė...

Man gėda, kad balsavau už jus... Pilnai pritariu Eglės komentarui. Lietuvoje 2/3 moterų šeimoje patiria smurtą (psichologinį, seksualinį, fizinį) ir tai visai ne asocialios šeimos... Šios moterys neturi išeities, nes atsiduria užburtame rate, jos priklausomos nuo savo sutuoktinio, dėl šeimos ir vaikų auginimo metę darbus, negali išsivaduoti, nes neturi kur eiti, be vyro jo negalės išgyventi, negalės išlaikyti vaikų; bijos inicijuoti skyrybas, nes nebus lygiavertės kovoje dėl vaikų priežiūros ir išlaikymo... Skatinimas nenutraukti santuokos apskritai prieštarauja Žmogaus teisėms, nes kiekvienas yra laisvas pasirinkti sutuoktinį. Ir tai tik pora aspektų...

Anonimiškas rašė...

O aš kaip tik, noriu pasidžiaugti, kad konservatoriai nepamiršta šeimos institucijos. Pirmyn!