2007-09-20

Keistas pokalbis su premjeru apie "Dujotekaną"

Šiandien Seime Vyriausybės valandos metu į mano užduotą klausimą ar premjeras nesiruošia būsimose derybose su "Gazpromu" dėl dujų kainų inicijuoti dujų tiekimo sutarties pakeitimo, atsisakant "Dujotekanos" paslaugų dujų tiekime, išgirdau keistą ir nervingą premjero atsakymą. Po pasikeitimo "špilkomis" Uspaskicho atžvilgiu, premjeras pasiūlė mums "Dujotekaną" panaikinti. Tiesą sakant, net nesugebėjau suprasti ką toks premjero pasakymas galėtų reikšti, todėl turėjau dar kartą klausti ar premjeras nesiruošia padaryti tai, ką gali padaryti - inicijuoti peržiūrėjimą sutarties su "Gazpromu", kurią kažkada pasirašė A.Brazauskas ir kurioje numatyta dujų tiekimo kvota "Dujotekanai". Premjero atsakymas buvo iškalbingas...

Seimo posėdžio stenogramos ištrauka:

Vyriausybės valanda

A.KUBILIUS (TSF). Gerbiamasis premjere, norėčiau paklausti jūsų dalyko, susijusio su dujų kainom ir dujų tiekimais. Kiek pamenam, prieš keletą savaičių, prieš gerą mėnesį jūs paskyrėte užsienio reikalų ministrą deryboms su „Gazpromu“ dėl būsimųjų dujų kainų, dėl būsimo dujų tiekimo. Kiek skaitom šiandien spaudoje, atrodo, kad derybos vykdote kartu su V.Uspaskichu. Bet jeigu kalbėtume rimtai, tai norėčiau jūsų paklausti tokio dalyko. Vakar Europos Komisija paskelbė savo naujas direktyvas energetikos reikaluose, ir ar jūs nemanote, kad Lietuvai reikėtų siekti, kad dujų tiekimai į Lietuvą būtų vykdomi pagal tokius pat europinius standartus, kokie jie vykdomi ir į kitas Europos valstybes, ir Lietuva turėtų atsisakyti dujų tiekimo per tarpininkus. Aš noriu jūsų paklausti, ar derybose, kurias jūs inicijuojate su „Gazpromu“, kelsite tokį klausimą, kad visos dujos į Lietuvą būtų tiekiamos tiesiogiai „Gazpromo“ ir nebeliktų „Dujotekanos“ ar dar kokių nors kitokių tarpininkų?
G.KIRKILAS. Ačiū už klausimą, gerbiamasis kolega. Dėl V.Uspaskicho. Kaip suprantu, tai jūsų partija, asmeniškai jūs vedate derybas su Darbo partija. Kiek žinau, žiniasklaida vakar pranešė apie tai, jūs to nepaneigėte. Tai čia dėl V.Uspaskicho. Dėl pačių dujų, aišku, manau, kad iš tikrųjų tai yra geras pasiūlymas. Pirmiausia mes inicijuojame, kad dėl dujų kainų derybos vyktų ne tiktai nacionaliniu lygmeniu, bet ir pati Europos Komisija, nes atrodo, kad tos kainos yra pasiūlytos visoms valstybėms, kaip žinote. O dėl „Dujotekanos“ ir kitų, tai aš manau, kad jeigu jūs turit galimybių šias įmones panaikinti, tai aš tikrai neprieštarausiu. Beje, kiek aš žinau, ir „Gazpromas“ neprieštarauja. Dabar ar bus nustatyta pagal tą projektą, kokie čia gali būti importuotojai, kokios čia gali veikti įmonės, ne vien tiktai „Dujotekana“, yra, kaip žinote, ir „Achema“, labai specifinis dujų importuotojas, yra ir kiti žaidėjai šioje rinkoje. Ar Vyriausybė juos gali panaikinti, mes tuo labai abejojam. Aš tuo abejoju. Galbūt galima imtis kokių nors ekonominių priemonių pabloginti jiems sąlygas, tai čia jau kitas klausimas. Bet aš nemanau, kad tai yra tame kontekste to projekto, kurį priėmė Europos Komisija.
A.KUBILIUS. Ar galėčiau patikslinti? Gerbiamasis premjere, jūs pasiūlėte mums panaikinti vieną įmonę Lietuvoje. Mes nesame Vyriausybėje. Tai jūs turit… Ar jūs imsitės iniciatyvų, kad dujų tiekimas į Lietuvą vyktų taip pat kaip į Latviją, Estiją, kitas Europos valstybes, kuriose tokių tarpininkų nėra? Ar tokios iniciatyvos mes turime imtis?
G.KIRKILAS. Aš nesu tikras, kad kitose valstybėse tų visų tarpininkų nėra. Latvijoje iš tikrųjų nėra, nes ten iš esmės yra viena įmonė, tačiau kitose šalyse aš nežinau. Jeigu jūs man galėtumėt parekomenduoti, koks čia gali būti mechanizmas panaikinti tokias įmones, tai aš tikrai būčiau jums dėkingas.

2 komentarai:

žemaitis rašė...

Būtina "laužti" G.Kirkilą, kad vyriausybė sudarytų su Gazprom sutartį, kurioje nebūtų tarpininkų ir dujos būtų tiekiamos į Lietuvą be tarpininkų. Galvoju apie tai reikia kalbėti dar ir dar.

Anonimiškas rašė...

na, tikrai keistas pokalbis, nes nesupratau net jusu klausimo, tai ko noret suprasti dar ir Kirkilo atsakyma. Pirma, kaip Europos reikalu komiteto pirmininkas turetumete atskirti direktyvas ir ju projektus, kuriuos, kaip suprantu turejote minty pokalbyje su Kirkilu. Kol projektai taps teises aktais, daug vandens nutekes. Idomiau butu, jei vykdytumete savo pareigas ir paaiskintumete, koki indeli ir koki nauda is ju gaus Lietuva ir jos gyventojai, ar bent dalyvavom ju kurime? Antra, kada baigsis tas akiu muilinimas su Gazprom sutartimi - niekas nezino, kas ten parasyta, tai gal pats laikas butu jas paviesint? Dabar skaito jas vienas zmogus, neaisku, kas, greiciausiai koks S. Specius, ir santazuoja visa Seima ir tauta, drausdami priimti istatymus, ty Vyriausybes sprendimais ribodami tautos suvereniteta. Mano galva, tokios sutartys turetu buti viesos.