2007-09-19

Kaimynai apie atominę elektrinę ir lietuvišką "profesionalumą"

Vienas iš blogo skaitytojų (Ruslanas) davė nuorodą į įdomų "Baltic Times" straipsnį apie estų ir latvių požiūrį į mūsų valdžios veiksmus ir pastangas tartis su jais bei lenkais dėl naujos atominės elektrinės statybos. Straipsnio pagrindinė mintis - lietuviai taip prastai ir vangiai derasi, kad visas reikalas yra pasmerktas žlugti. Visai nesenai, lankydamasis Gotlando saloje, tą patį girdėjau iš suomių diplomatų, kurie su dideliu pasitenkinimu aiškino, kad estai nusivylę lietuviais ėmė dairytis į suomių planus statyti naują branduolinį reaktorių.

Prisimenant, kad E.Savisaras Estijoje ruošiasi organizuoti referendumą dėl atominės elektrinės statybos Lietuvoje, kad Latvijoje būriuojasi žalieji žygiui prieš Lietuvos planus, ir suvokiant, kad ir Gazpromas turėtų būti nepatenkintas norinčiais pasistatyti ne dujomis kūrenamą elektrinę, lieka tik spėlioti - ar tik nežlugs visas reikalas.

O gal tikrai lietuviškos diplomatijos "profesionalumas" mūsų kaimynus varo į neviltį.

4 komentarai:

Begemotas rašė...

Andriau, pamiršai paminėti svarbiausią dalyką - visa ši košė su derybomis dėl atominės elektrinės projekto - nepamainomojo G.Kirkilo patarėjo Albino Januškos kūrinys. Ir jeigu AE projektas dideliam "GAZPROM" džiaugsmuii žlugs - šis žlugimas bus išimtinai A.Januškos rankų darbas.

To paties A.Januškos, kurio teisogines sąsajas su "Dujotekana" nustatė a.a. Vytautas Pociūnas ir buvusi VSD Kontržvalgybos valdybos vadovybė - V.Damulis,V.Bieliauskas, K.Braziulis.

To paties A.Januškos, kurio konservatoriai taip ir nesugebėjo iškrapštyti iš Vyriausybės. O gal ir nelabai norėjo iškrapštyti? Vis tik tai jis 2K projektą sukonstravo.

Stebina ir tai, kad skelbdamasis esąs vos ne pagrindine naujosios AE varomąja jėga, apie skandalingą padėtį derybose dėl jos statybos kukliai rašai savo bloge, o ne mauroji Seimo posėdžių salėje.

Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...

Aš savo pasisakymu rizikuosiu būti viena tų, apie kurias Čerčilis sakė, jog 5 minučių pokalbis su tokiais yra geriausias argumentas prieš demokratiją.
Ir visgi... prieš kažkiek laiko Delfi skaičiau, jog su dabartinėmis hidroelektrinėmis ir keliomis vėjo jėgainėmis ir dar kažkuo mes kuo puikiausiai galėtume aprūpinti Lietuvos rinką energija, ir kad visai nereikia naujos atominės elektrinės. Pagalvojus, kiek tai kainuos, ir kad galiausiai gali būti eilinė situacija, kai kaimyninėms šalims energija bus pardavinėjama pigiau nei savikaina, klausimas kyla, ar tikrai verta? Nes vienintelį argumentą už, kurį aš matau, tai naštos, jog Visagino gyventojai ir toliau turės darbo, pašalinimas. Bet gal yra ir protingesnių variantų išspręsti problemą nei pastatyti naują AE... Kažkaip skubotai visa tai atliekama...
Na, čia tik mano pasvarstymai.

Unknown rašė...

Būtų tragiškai jei projektas kuris gali sukurti tikrą Baltijos regioną, Lietuvos dėka, visiškai suskiltų. Estai ir latviai galutinai persiorentuos į Skandijaviją. Lenkija, kaip visada sau. Na o su kuo Lietuvelė?

Neturime vizijos gerbiamieji kur norime, su kuo norime būti...

Unknown rašė...

Gerb Andriau,

Butu labai idomu suzinoti Jusu nuomene apie 'atsargu optimizma' ir strateginiu partneriu nesusikalbejima. Deja Lativams ir Estams jau atsibodo musu imtymus koketavimai su Lenkija. Kas bus jei sukalbamos LV ir EE pasitrauks ir mes busime palikti vienuj vieni su nesukalbama 'strategine partenre'? Juk is esmes Lenkijos Prezidentas pakartojo ta pati ka ir ju ministras.

Pagarbiai,