2007-09-27

Apie premjerų atsistatydinimus

Premjeras, žadėjęs pasitraukti, jeigu per metus nesumažės korupcija, nutarė savo pažado nevykdyti. Bet, po to, kai Seimas opozicijos balsais nutarė neskirstyti pensininkų į labiau ir mažiau nusipelnusius, ir apsisprendė, kad visiems jiems turi būti gražintos neišmokėtos pensijos, kurios buvo nemokamos nuo 1995 metų, premjeras vėl pradėjo grasinti pasitraukimu, nes, girdi, Seimo sprendimas sugriauna valstybės finansus.

Visų pirma apie valstybės finansus. Po svarstymo patvirtintas Seimo sprendimas reiškia, kad reikės surasti papildomus 500 mln. litų. Tačiau Seimas taip pat apsisprendė, kad šie pinigai pensininkams būtų gražinti ne per metus, o tik per tris metus. Svarstymo metu taip pat buvo aiškiai pasakyta, kad šis terminas gali būti dar labiau pratęstas. Taigi našta metiniam valstybės biudžetui nebus ypatingai sunki.

Antra, apie šiandieninę finansinę valstybės būklę - ji tikrai yra pakankamai įtempta ir tai reiškia, kad prieš rinkimus socialdemokratai negalės vykdyti savo įprastinės "socialiai jautrios" rinkimų kampanijos, iš valstybės biudžeto bandydami pamaloninti įvairias socialines grupes.Taigi politiškai kiti metai socialdemokratams ir jų lyderiams gali būti nelengvi.

Akivaizdu, kad matant tokią perspektyvą, gali kilti nenumaldomas noras trauktis iš premjero pareigų, nepaisant to kokius sprendimus dėl pensininkų Seimas yra pasiruošęs priimti. Kaip rodo net ir Lietuvos patirtis, tokiu atveju premjerai, apimti noro pasitraukti nuo atsakomybės, ieško tam kokio nors propagandinio pasiteisinimo. Taip 1999 m. pabaigoje tuometis premjeras R.Paksas, negebėdamas spręsti milžiniškų valstybės finansų problemų, nutarė bėgti iš posto, rasdamas pasiteisinimą "Mažeikių Naftos" reikaluose.

Taigi išvada paprasta, - jei premjeras nori toliau dirbti, tai gali dirbti, nes Seimo sprendimas tikrai nesugriauna valstybės finansų.
Tačiau jei premjeras jau nebenori dirbti ir tik ieško populiaresnio pasiteisinimo, tai niekas jo nesulaikys.

Bet premjerų pasitraukimai pasaulyje ir Lietuvoje nėra naujiena, ir tai nėra kokia nors katastrofa.

7 komentarai:

Simas K. rašė...

Na neitikinamai rasote, neitikinamai. Na yra problema. Mano manymu ji galejejo iskilti issikritnai del vieno populistinio sprendimo - atiduoti nuvertejusius indelius. Stai cia tikrai buvo ypatinga nasta valstybes biudzetui, nes vyriausybe isipareigojo atiduoti tai, ko niekada ir neturejo. O dabar tai, ka ir siaip turejo sumoketi atidavines per kelis metus. Vaiku darzelis, o ne Seimas ir Vyriausybe... Kas gali paaiskinti kodel visalaika padaugeja populistiniu sneku ir net sprendimu tik pries rinkimus?

as rašė...

todel, kad kaip jau iprasta reikia sukti savo kaily. tam, kad vel atsidurtum seime. mes neturime politines kulturos, kurios nebuvimas lemia tokios veiksmus. kadangi siuo metu gyvename vartotojiskoj visuomenej, kuriai nera svarbios vertybes ar morale, todel juos lengva pirkti tokiais sprendimais.
as manau, kad tokie sprendimai kaip tik turi buti priimti seimo kadencijos pradzioje. ir tai pakeltu pasitikejima seimu. galbut tai net igalintu politines partijas, kurti programas besiremencias vertybemis.
dar daug laiko pasikeis kol zmones supras, kad reikia rinkti ne ta kuris garsiausiai saukia, bet tous, kurie daugiausiai dirba. ir kurie pagal zmogaus pasaulio supratima jam yra artimiausi.
kalbant apie premjero gasdinimus tai manau, kad gali ir toliau taip elgtis. na metai be vyriausybes butu tikrai idomus. o kirkilui suteiktu papildomu dyvidendu, kas leistu ir po sekanciu seimo rinkimu jiems naglai likti valdzioje. o tai reikstu absoliucia stagnacija, korupcijai sukurta mikroklimata.

Anonimiškas rašė...

idomu, tarp konservatoriu yra bent vienas, gebantis skaiciuot? su tokiais pinigu kiekiu grazinimais akivaizdu, kad cia jums labiausiai rupi nauji rinkimai, ir visiskai nerupi, kad valstybe po to bankrutuos, o jus kaip savo premjeravimo laikais mekensit, kad pinigu neeeraaa. patys savo valdymo metais nesugebejote nei privatizavimo skaidriai vest, nei indeliu grazint, apie valstybes valdyma jau nekalbu.

as rašė...

eglei.
jeigu pasiziurek teisiniuose rasiniuose ar kitoje teisinej medziagoj.
tokio dalyko kaip valstybes bankrotas nera. ir jis net yra negalimas.

Anonimiškas rašė...

zmogui be vardo: pries rasant tokias nesamones, patarciau pasiskaityt ne tik finansu teises paskaitu konspektus, o ir juos skaitant reiktu mastyt savo galva. sekmes atradinejant daug naujo apie valstybiu nemokumus ir bankrotus.

Vytautas rašė...

Pritariu Eglei.

as rašė...

dekoju uz pastabas, butinai jomis pasinaudosiu.
patarciau kartais kritika paversti ir savikritika.