2007-09-26

Imituotos kovos su korupcija kaina - pralaimi ne tik Kirkilas, pralaimi ir Lietuva

Kaip ir reikėjo tikėtis "Transparency International" neatrado korupcijos lygmens sumažėjimo Lietuvoje, o premjeras Kirkilas užmiršo dar vieną savo pažadą.

Ką tokioje situacijoje begali pasakyti - jei valdžia nesugeba pakeisti savo požiūrio į korupciją, tada tokią valdžią reikia keisti. Deja šiame Seime yra akivaizdu, kad korupcija yra naudinga ir buvusiai komunistinei nomenklatūrai, ir "latvių gatvės" partinei klientūrai.

Šiandien išplatinau savo trumpą šios situacijos komentarą, bet savijauta yra dar liūdnesnė nei gali žodžiais pasakyti. Mes lyginame save su Europos senbuviais ir skaičiuojame, kada mes juos pasivysime, tame tarpe ir politinės sistemos veikimo skaidrume. Tai klaidingas požiūris, nes yra per daug toli nuo tiesos. Iš tiesų, reikėtų save lyginti su praeito amžiaus aštunto-devinto dešimtmečio Lotynų Amerika, ir pamatytume kiek daug panašumų turime.

Uspaskicho sugrįžimas yra tik dar vienas nedidelis štrichas šiam ne labai linksmam paveikslui. Į korumpuotą šalį grįžta korupcija įtariamas veikėjas ir pasitinkamas kaip didvyris. Kitas indėlininkų ir bankų milijonus išvogęs grįžta kaip Holivudo žvaigždė ir neišlipa iš tv ekranų.

Tai kas mes esame?

"Vaizdelis nikoks".

3 komentarai:

Vytautas rašė...

Ponas Kubiliau, pakalbekite apie savo imituojama kova su isivaizduojamais valstybes priesais.Aciu Dievui, kad grizo Viktoras, dabar bus tvarka, atsakys visi komunistai uz Lietuvai padaryta zala, tame tarpe ir jusu visa sutve.

Simas K. rašė...

Nevarkite rasinedami populistinius rasinelius apie korupcija. Korupcija musu valstybeje yra kasdieninis reiskinys. Is zmoniu samones to nebeisimsite. Korupcija - tai kaina, kuria reikia sumoketi visiems padoriems pilieciams del pacioje nepriklausomybes pradzioje padarytu klaidu.

as rašė...

as manau, kad korupcija pirmiausia reikia naikinti savyje.
as pavyzdziui niekada neduodu kysio policininkams, nes zinau, kad esu baudziamas uz pazeidima, kuri padariau, tai kodel as turiu uz ji issisukti. taip pat kaip ir neduodu daktarams, nes nesuprantu kodel turiu jiems dar moketi uz tai, uz ka jie ir taip gauna atlygi.
tai galbut pradekime keisti kultura ir zmoniu supratima. nes dabar visi yra egoistiskai gyvenantis pavieniai asmenys. jeigu mes pasiektumem tokia kultura, kur zmogus, kuris dave kysi yra smerkiamas, o ne ausktinamas tai situacija pradetu keistis.
cia reikia strategiskai mastyti ir galvoti kaip ta igyvendinti, o ne kalbeti vien tik apie politine korupcija. tas vaisiu neduos. kol mes vienas kitam netapsime pavyzdziu tol tai ir tesis.