2007-06-14

Stoma - radikalas

Šiek tiek nustebino Saulius Stoma, "Delfyje" paskelbtą savo blogo tekstą paskyręs lietuviškajam konservatizmui. Nustebino ne kritika, bet gana primityvus supratimas, kad konservatizmo svarbiausias bruožas - saugoti esamą padėtį. Didieji XX a. pabaigos konservatoriai R. Reagan ir M. Thatcher buvo ir didieji reformatoriai. Prancūzų ir Europos konservatorių šiandieninė viltis - N. Sarkozy, atnešęs permainų viltį į apsnūdusią Prancūziją, o taip pat ir visą Europą. Konservatoriai saugo tai, kas yra gerai ir radikaliai keičia tai, ką sugadino socialistai ar liberalai, tam, kad būtų grįžta prie tikrų vertybių.

Reikės surasti praeitų metų savo ir Kęsto Škiudo tekstus (kuriuos skelbėme "Akiračiuose" ir Vl.Laučiaus sudarytoje knygoje) apie lietuviško konservatizmo esmę ir raidą bei patalpinti į šio blog'o oficialių tekstų puslapį.

Nemažiau nustebino receptas, kaip gelbėti konservatizmą Lietuvoje: "Čia geriausiai padėtų žmogiškumą aukštinanti krikščioniškoji demokratija su jos nuostata į progresą ir socialinį teisingumą". Tiesą sakant, šiandieninėje Europoje sunkiai įžvelgiu skirtumą tarp konservatyviosios ideologijos ir krikščioniškosios demokratijos.

Bet labiausiai nustebino S. Stomos libertarinis radikalumas ir savotiškas laisvės suvokimas: " Sąmoninga laisvė reikalauja drąsiai tirti jos kelius ir klystkelius ir tik tada brėžti ribas, o ne neurotiškai slėptis už tradicinių elgsenos modelių ir sustabarėjusių formų." Sakyčiau, kad šiandien Lietuva turi daugiau problemų dėl to, kad po Nepriklausomybės atgavimo laisvės klystkelius tyrinėjome ypač plačiai bei radikaliai ir ypač ten, kur prie jos reikėjo pratintis labai atsargiai, o ne dėl to, kad kažkurių laisvės klystkelių dar nespėjome ištirti.

4 komentarai:

psichiatras rašė...

Paskutinio sakinio vertimas i normalia kalba: "Problema tame, kad ieskome tiesos"

Originalus teiginys: "Sakyčiau, kad šiandien Lietuva turi daugiau problemų dėl to, kad po Nepriklausomybės atgavimo laisvės klystkelius tyrinėjome ypač plačiai bei radikaliai ir ypač ten, kur prie jos reikėjo pratintis labai atsargiai, o ne dėl to, kad kažkurių laisvės klystkelių dar nespėjome ištirti"

Simptomai:
1) Ekstensyvi tautologija - bemaz desimt kart daugiau zodziu, nei reikia
2) Priestaravimas esmei - "tikek tais, kurie iesko tiesos, netikek tais, kurie ja surado" (sulyginkim su pradinio sakinio vertimu)

Diagnoze: tautologinis populistas, susipainiojes pirminiuose postulatuose (vengiant tikslesniu psichiatriniu terminu)

Fwd rašė...

Prastas is taves psichiatras..

tomonzo rašė...

Labai jau metafiziškas apibrėžimas: konservatoriai saugo tai kas yra gerai (o kas nustatro kas yra gerai?) ir grįžta prei tikrųjų vertybių (kas nustato tikrąsias vertybes?).

same685 rašė...

Gerb. Audriau,

Rekomenduoju įdomiam pasiskaitymui - vieno iš Financial Times apžvalgininkų darbas, vadinasi "How the Right Was Knocked Off Balance and How It Can Recover" - http://www.twq.com/07summer/docs/07summer_rachman.pdf.
Gana įdomu įvertinti koks nemažas atstumas tarp anglosaksiško ir lietuviško konservatizmo aktualijų, o taip pat tarp 2007 metų ir 2005 metų, kai buvo rašytas jūsų ir Kęsto Škiudo tekstas.
O kalbant apie G.W.Busho "compassionate conservatism" "sėkmę" JAV - panašu, kad bent jau toje šalyje kairieji dar ilgai taisys tai, ką sugadino konservatoriai.