2007-06-15

Neokonservatizmo keliai ir klystkeliai. Atsakas same685

Šį komentarą paskatino parašyti šio dienoraščio skaitytojo same685 komentaras mano tekstui apie Stomą.

Skaitytojas teigia, kad amerikietiškas neokonservatizmas yra miręs:"O kalbant apie G.W.Busho "compassionate conservatism" "sėkmę" JAV - panašu, kad bent jau toje šalyje kairieji dar ilgai taisys tai, ką sugadino konservatoriai." Taip pat pasiūlė paskaityti visai įdomų G.Rachman tekstą "How the Right was knocked off balance and how it can recover", kuriame teigiama, kad nekonservatizmas yra pasmerktas dėl savo nesėkmių Irake ir todėl, kad iki šiol neturi jokio aiškaus atsako į pasaulinę klimato kaitos problemą.

Iš tiesų, amerikietiškasis neokonservatizmas pergyvena ne pačius geriausius laikus. Irako problemos viską užgožia. Tačiau reikia prisiminti, kad neokonservatizmas gimė ne vien tik kaip preemptive action atsakas į Rugsėjo 11, bet ir kaip natūralus ir konservatyvus Amerikos visuomenės atsakas į 60 - 70 - ųjų liberaliąją žmogaus teisių , ir iš to išplaukusią moralinio reliatyvizmo bei seksualinės revoliucijos bangą. Todėl neokonservatizmo ideologiją apibrėžė ne vien tik karo Irake ideologai, bet ir I.Kristol, G.Himelfarb bei kiti , sukūrę konservatyviosios kultūrinės kontrevoliucijos ideologinius pamatus. Ją ir atspindėjo "compassionate conservatism" idėjos: šeima, bendruomenė,grįžimas prie aiškių moralinių vertybių.

Karas Irake neleidžia matyti tų pokyčių, kurie per paskutinį dešimtmetį klostosi Amerikos visuomenėje ir vidaus politikoje, kurioje tokios konservatyvios vertybės akivaizdžiai ilgam grįžta į politikos epicentrą ir bus svarbios,nepaisant to, kas toliau valdys: kairieji ar dešinieji. Todėl nurašyti neokonservatizmą yra tikrai per anksti.

Dabar dėl Rachman'o teksto. Nežinau, ar klimato kaita ateityje bus labai aštrių ideologinių ginčų tema. Nežinau ir to, ar tai nėra vien tik šio dešimtmečio mados reikalas, kurį skatina ir stambios energetinės kompanijos, pradedančios investuoti į naujus energijos šaltinius. Vakarai nori mažinti savo priklausomybę nuo arabų ir rusų naftos bei dujų ir todėl kuria alternatyvią energetiką. Kad visuomenė pritartų tokiai politikai, imamasi ypač aktyviai aiškinti ir apie klimato kaitą. Kiek suprantu Bush'ą, jis elgiasi konservatyviai ir siūlo nepersistengti, gąsdinant žmones klimato kaita.

Dėl Irako. Dabar labai populiaru kaltinti Bushą, kad jis padarė didžiulę klaidą, įsiveržęs į Iraką. Nesiimu spręsti. Tačiau ar tokio veiksmo kritikai tikrai yra įsitikinę, kad situacija būtų buvusi žymiai geresnė, jei Bushas būtų nėjęs į Iraką. Mano įsitikinimu šis pasaulio regionas yra žymiai sudėtingesnėje situacijoje, kad būtų galima taip paprastai pasmerkti Bush'ą ir būti įsitikinus, kad jis padarė klaidą. Islamo pasaulis pergyvena didžiules permainas, panašias į tas, kurias Vakarų pasaulis pergyveno XX a. pradžioje. Vakarams tos permainos galų gale davė Hitlerį. Miunchene Hitlerį buvo galima sustabdyti, bet to meto Prancūzija ir Britanija neidrįso to padaryti. Neaišku, kas būtų buvę (į kokį "Iraką" Vakarai būtų įklimpę), jei būtų pabandę panaudoti jėgą ir sustabdyti Hitlerį, bet nieko nedarymas atvedė iki II pasaulinio karo tragedijos. Ar Bush'as padėjo išvengti "islamo Miuncheno" parodys istorija, bet teisti Bush'ą ir neokonservatorius už nesėkmes Irake yra paprasčiausiai paviršutiniška.

9 komentarai:

Tadas Žukas rašė...

netycia uztikau visai linksma citata, imetu diskusijai:

"A conservative is one who admires radicals centuries after they're dead." - Leo Rosten

same685 rašė...

Nepamenu teigęs, kad amerikietiškas neokonservatizmas yra miręs, bet pritariu minčiai kad pergyvena ne pačius geriausius laikus. Manau, kad karas Irake yra tik viena didelio paveikslo dalis, toli gražu neužgožianti kitų. Tos kitos dalys - Guantanamo bazė, Abu Ghraibo kalėjimas, Ženevos konvencijos dėl elgesio su karo belaisviais ignoravimas, išplitęs savų piliečių sekimas be teismų sankcijų ir valstybės išlaidų pūtimasis. Neabejoju, kad teko skaityti mūsų tremtinių atsiminimus apie NKVD kankinimus šaltu vandeniu, nemiga, uždarant savaitėms į kameras, kurioje yra vietos tik stovėjimui - visa tai turime šiandien, tik kitoje Atlanto pusėje. Ir kadangi prisiminėte Hitlerį, tai kankinimams JAV administracija netgi pasiskolino pavadinimą - "enhanced interrogation", vertinį iš Gestapo instrukcijų vokiečių kalba, Verschaerfte Vernehmung.
Tai tik viena iš daug detalių, kurių, mano nuomone, Irako karas neužgožia. Ir aiškiom moralinėm vertybėm šitai visai nespindi. Greičiau skatina manyti, kad "compassionate conservatism" buvo tik puiki rinkiminė strategija. Panašiai, kaip 1, 11, 111.... ką nors primena? Tik, aišku, suvirinta žymiai profesionaliau.

Alex rašė...

Jūsų dienoraštyje radau šią citata:

"Nežinau, ar klimato kaita ateityje bus labai aštrių ideologinių ginčų tema. Nežinau ir to, ar tai nėra vien tik šio dešimtmečio mados reikalas, kurį skatina ir stambios energetinės kompanijos, pradedančios investuoti į naujus energijos šaltinius."

Suprantu, kad Lietuva ir jos politikai yra klimato kaitos analizės užkampis, ir problemos svarbumas nesuprastas net ir pazangiausiu ir labiausiai i stateginiu problemu sprendima linkusiu politiku (pvz. TS-Rusijos sulaikymo strategija.). T.y. Rusijos problema yra suvokta, o klimato kaita politikams dar lieka kazkas nerealaus.

Kioto protokolas besiremiantis 1990 m. šiltnamio dųjų išmetimo duomenimis duomenimis dėl pramonės restruktūrizacijos,švaresnių technologijų (lengva pradėti nuo nulio nes SSRS laikais tų technologijų praktiškai idegta nebuvo) Lietuvai buvo labai lengva uzduotis bet kaip eisime toliau ?

Siulau skubiai Seime organizuoti Al Gore filmo An Inconvenient Truth
perziura kaip pradinio politiku svietimo klimato kaitos klausimais projekta.

Gal tada patikesite kad tai rimta problema o ne vien mados reikalas (nors didziuju kompaniju PR ir social responsibility campaign irgi nepaneigsiu)

Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...

"Nežinau, ar klimato kaita ateityje bus labai aštrių ideologinių ginčų tema."
O viešpatėliau... net... net pradėti gilintis nenoriu. Pirmas sniegas sausio pabaigoje tikriausiai yra normalus reiškinys.
O apie Iraką... Pasakojo vienas pažįstamas, kokie klausimai egzamino metu yra užduodami norintiems gauti Amerikos pilietybę (ir kokie atsakymai į juos buvo pateikti medžiagoje, iš kurios buvo mokomasi) - Amerika sėja demokratiją artimuosiuose Rytuose. Juokas pro ašaras.
Po galais, prisiimkit klaidas, ar, kaip ir krikščionybė už kryžiaus žygius, atsiprašysit tik po 500 m.?

Unknown rašė...

"Lietuviškas teisingumas: advokatai prieš šimtametę

Ieva Urbonaitė, www.DELFI.lt
2007 birželio mėn. 17 d. 01:49

101 metų vilnietė Elena Taškūnienė negali džiaugtis ramia senatve. Iš butuko prestižiniame Žvėryno rajone nebeišeinanti moteris DELFI sakė bijanti savo kaimynių - Lietuvos advokatų tarybos pirmininko pavaduotojo J.Čivilio uošvės ir žmonos, kurios nuolat ją skriaudžia, nusavino dalį turto, tačiau teismuose nesunkiai laimi bylas." Atsiprašau, ne į temą, bet tai ką perskaičiau mane labai sukrėtė. Ponas Kubiliau, esat Seime jau daug metų. Norėčiau jūsų nuomonės šiuo klausimu(citata iš DELFI'o viršuje.) Manau , kad perskaitysit visą straipsnį. Kur ritasi Lietuvos teisėsauga? Aplamai ar Lietuva teisinė valstybė? Ar ciniškumui ribos yra?

Anonimiškas rašė...

Pacioj Amerikoj konservatoriai ir demokratai apibudinami kap "kill or steal" - vieni agituoja uz zudyma (ne tik irakieciu, bet ir visu tu, kurie nepriima "jav demojkratijos"), kiti uz vogima (mokesciu didinima, kad islaikyti vis naujas valstybinres programas - pries 100 metu tesudare vos kelis %, siandien jau desimtis %). Alternatyvu nepripazistama - pav. libertationistai niekada neprileidziami prie "valdzio puodo", nes negina jokiu specialiu interesu - tik paprasta humanizma - kas aisku nekvepia jokiais pinigais. Viskas gerai koreliuoja su ankstesniais p. Kubiliaus pareiskimais, kad "konervatoriu ir socialistu/demokratu dvipartyste yra pageidautinas reiskinys" - tipo, rinkimes is dvieju blogybiu - zudyk arba vok - ir siukstu negalvok apie kitas alternatyvas. Hegelio " teze ir antiteze" - geriausi melagio draugai - nes nukreipia demesi nuo "gerio" i "blogybiu analize" - sekmes ir toliau "Hegeliauti"

Tadas Žukas rašė...

siame kontekste su susidomejimu perskaiciau si prof Stiglitzo interviu, rekomenduoju:

"Bush's policies are accelerating climate change" (Nobel Prize winner Joseph Stiglitz talks about the G8 summit, the dark side of globalization and the obstinate U.S. president.)
http://www.salon.com/news/feature/2007/06/08/stiglitz/print.html

Tadas Žukas rašė...

http://www.salon.com/news/feature/2007/06/08/stiglitz/print.html