2007-06-04

Kodėl Vyriausybė atsipalaidavusi?...

Šiandien Varšuvoje kartu su Audroniu ir Ramūnu turėjome keturių valandų intensyvius pokalbius su valdančios "Teisės ir teisingumo" partijos pagrindiniais ideologais, įskaitant premjero dešiniąją ranką A.Lipinski ir mūsų seną bičiulį, dabar jau partijos vicepirmininką P.Zalewski. Pagindinė kalba apie Atominės elektrinės įstatymą. Šiek tiek ir apie Europos Konstitucinę sutartį bei Lenkijos ryžtą blokuoti derybas.

Dėl Atominės elektrinės įstatymo - lenkai turi pakankamai daug nuogastavimų, kad Seimo svarstomame įstatyme yra per mažai saugiklių, kurie gintų strateginius viso regiono interesus nuo galimos Rusijos įtakos. Todėl juos gasdina Lietuvos siekis turėti 34 proc. akcijų. Ir neaiškumas, kas įvyktų, jeigu Lietuvos valstybė prarastų šių akcijų kontrolę. Ypatingai skundėsi dėl to, kad Vyriausybė nesiteikia organizuoti abiejų šalių ekspertų pasitarimo, kuriame būtų galima išsiaiškinti dėl visų nuogastavimų.

Iš tiesų - turėjau aiškinti ir apie savo įregistruotas įstatymo pataisas, kuriose numatyta nemažai saugiklių, ginančių Lietuvos ir visos įmonės strateginius saugumo interesus. Lygiai taip pat turėjome aiškinti, kodėl 34 proc. yra būtinas Lietuvai minimumas.

Susidaro vaizdas, kad dirbome Vyriausybės ekspertų neatliktą darbą. Atrodo, kad ir šiuo strategiškai svarbiu klausimu Vyriausybė veikia atsipalaidavusi, negebėdama tinkamai tartis su strateginiais partneriais, visai be reikalo sukurdama įtarumo ir tarpusavio nepasitikėjimo atmosferą. Ir čia Vyriausybę reikia stumti ir traukti. Kartais, jau ir pabosta...

4 komentarai:

audrius rašė...

sveiki!
jei jau apie lenkija prakalbote, gal galetumete issakyti savo nuomone apie leidima vilniuje atidaryti "universiteto" filiala, kuris butu skirtas vienai etninei grupei aptarnauti. pati svietimo ministre pripazino, kad jis neatitinka reikalavimu, o atidaromas tik is draugystes. o ka apie tai manote jus?

Anonimiškas rašė...

o zinot, kas mums, Seimo nariu rinkejams pabosta? o tai, kad net ir tokiu projektu atveju opozicine partija sugeba duoti lenkams i rankas puiku koziri, kuriuo jie super naudojasi ir naudosis, t.y. parodyt, kad Lietuvoj visi gatavi vieni kitus kaltint ir gerkles perkast, vietoj to, kad tokio svarbaus projekto atzvilgiu tiesiog gintu Lietuvos interesus. Dabar lenkai puikiai informuoti, kad derybose su LT vyriausybe galim bus ja paspausti, pazaisti nuomoniu skirtumu ir ypac nepasitenkinimu. Itariu, dar pasikvies pora lietuvisku partneriu, tures visa puokste nuomoniu, ir tada beliks tik nuspausti jau tradiciniu tapusi lenku derybini stabdi.

O kas labiausiai pabodo - kad ne vienas politikas, tiek pozicijoj, tiek opozicijoj, nesugebejo pasinaudoti ES sutartimis numatytomis teisemis Lietuvai ir normaliai isdiskutuot su ES del atomines darbo pratesimo; nesugebejo kaip lygiavertis partneris pasideret su Europos Sajunga, aplankyt ne tik lenkus, o visas/svarbias ES nares, uzsitikrint ju parama, pasamdyt teises, energetikos, politikos ekspertus tam tikslui. Dabar is visu komentaru rodos, kad uzdarymo ipareigojima pati ES mums sugalvojo, mums nematant irase, o mes kaip asilai einam is paskos. Rodos, ne vieno derybininko, kuris dabar galetu atpasakoti Lietuvos pozicija ir ivairius svarbius derybu momentus del galimo pratesimo, neliko gyvo. Tik visiems kinkos dreba pasakyt zmonems, kiek kainuos elektra po 2009 metu.

Andrius Kubilius rašė...

Miela Egle,

nereikia taip piktai vertinti mano nusiskundimo dėl Vyriausybės neatliktų darbų. Lenkijoje gynėme Lietuvos interesus ir manau, kad tai neblogai pavyko. Paprasčiausiai manau, kad tokiu starteginiu klausimu Vyriausybė savo atsakomybę turėtų realizuoti žymiai atsakingiau. Dėl II bloko uždarymo atidėjimo taip pat darome tylų darbą, kuris tikiuosi duos rezultatų. Bet apie tai garsiai bus galima kalbėti tik po to, kai Seime bus priimtas įstatymas dėl naujo bloko statybos.

Audriui,
galiu pasakyti tik tiek, kad aš asmeniškai nematau nieko blogo tame, jei pagal Lietuvos įstatymus Lietuvoje kursis Anglijos, Vokietijos ar Lenkijos universitetai. Konkurencija yra pažangos varomoji jėga. Bet būtų gerai, kad Lietuvoje kurtųsi ne Balstogės, o Varšuvos ar Krokuvos universitetas.

audrius rašė...

Gerb. p. Kubiliau, Jusu atsakymas, svelniai tariant, naivokas. Apie kokia konkurencija galima kalbeti, kai sis "universitetas" bus skirtas tik lenku tautinei mazumai, destomoji kalba bus lenku, o vilniaus universitetui su juo konkuruot tikrai nereikes. Juo labiau, kad ne nuo universitetu skaiciaus (kuriuo skustis tikrai negalime ;)), o nuo ju kokybes priklauso tai, ar konkurencija duos norimus vaisius. O del atitikimo istatymams savo nuomone pareiske SKVC, taciau ji nebuvo isgirsta.
Kaip liberala, mane tikrai nervina velstybes atliekami afirmatyvus veiksmai vienos salies ar tautines grupes atzvilgiu.