2007-06-03

Dešinioji perspektyva Lietuvoje

Vakar krikdemų suvažiavime išsakiau paprastą mintį, kad brandžioje europietiškoje valstybėje dvi partijos, kurios yra ir Europos Liaudies Partijos narės, turėtų veikti išvien, nes jos išpažįsta tas pačias europietiškas konservatyvias krikščioniškas vertybes. Kiek suprantu, vėliau krikdemai šias mintis inirtingai diskutavo. I.Vėgelė pagrasino net partiją suskaldyti.

Taigi, prasideda išbandymų metas ir konservatoriams ir krikščionims demokratams - vieniems nesijausti labai dideliems, kitiems - paprasčiausiai suvokti realybę.

Jėgų apjungimas gali duoti naują kokybę, bet gali duoti ir vien tik pyktį bei susiskaldymą.

Visokios smulkmenos, kaip pavadinimo klausimas, įvairios kvotos, apsijungiam ar prisjungiam yra techninės detalės, kurios neturi užgožti esminio klausimo - dešiniosios perspektyvos Lietuvoje.

7 komentarai:

audrius rašė...

ir man atskirų konservų ir krikdemų partijų egzistavimas atrodo keistokas, juo labiau, kad nelabai sutinku, kad išvis egzistuoja kažkokia viena krikšščioniškosios demokratijos rūšis, labai geras laučiaus straipsnis apie jų "ideologiją". savo ruožtu, labai jau pasigendu bendradarbiavimo su liberalais, aiškios dešiniosios alternatyvos sukūrimo...

Unknown rašė...

Nesuprantu...Konservatoriai turi tiek politkalinių frakciją, tiek krikdemų frakciją. Kitas klausimas ką jos nuveikė partijoje.Krikdemų vadukams parūpo patekti į Seimą.Užuot stiprinus partiją eina lengviausiu keliu - prisijungti, gal tiksliau niveliuotis. Nepasisekė krikdemams. Juos pastoviai skaldo ir vis prie kažko jungia.

audrius rašė...

bet tai kokia savarankiškos krikdemų partijos buvimo prasmė?? krikščioniškas vertybes galima ginti tiek esant pas konservus, tiek pas liberalus, o šiaip tokia partija tiesiog dubliuoja konservus arba, kas blogiau,- kaip pastaruoju metu - socdemus.

Unknown rašė...

Tų dubliuojančių partijų yra begalė. Šiaip tai ir programos nelabai kuo skiriasi, tiek kairių tiek dešinių. Man gaila būtų krikdemų partijos kaip tradicinės . Ji tarpukariu buvo labai stipri. Nėra jų perdaug dešinėje tų partijų.
Aš konservatorė buvau nuo 1993m.Po 14 metų išstojau iš konservatorių partijos. Pas juos labai daug betvarkės. Ypatingai skyriuose. Vietinių vadukų ir vadienių savivalė. Netgi sakyčiau moralinis-psichologinis smurtavimas prieš eilinius partijos narius. Mane papiktino rinkimų sąrašų falsifikavimas ir finansinė betvarkė. Taip, kad reikia alternatyvos dešinėje. Per savivaldybės rinkimus balsavau už krikdemus, bet jeigu jie susijungs su konservatoriais, tada jau nelieka už ką ir balsuot.

Andrius Kubilius rašė...

Vien tai, kad šios dienos LRyte TS ir LKDP galimam apsijungimui visą savo skiltį padovanojo R.Valatka - rodo, kad apsijungimo idėja yra rimta.

O tai, kad R.Valatka tokia idėja sukrtikuoja - ją daro dar vertingesne...

Unknown rašė...

Gerb.A.Kubiliau, perskaičiau R.Valatkos komentarą, bet deja jis teisus. Gal būt jūs tik vienas nematot kas vyksta partijos viduje, gal jūs tik vienas nematot, kad prisijungus politkaliniams partijos narių skaičius nepadidėjo, o turi tendenciją mažėti. Ar politkaliai prisijungdami atnešė konservatoriams proporcingai ir balsus? Deja ne. O labai gaila.Turit sąlygas ir be krikdemų būt pati stipriausia dešnioji partija Lietuvoje. Ar neatsibodo būt opozicijoje? Galiu dar kartą pakartoti. Kol plušate tik pats vienas ir dar keletas nieko nebus. Reikia išjudinti skyrius visoje Lietuvoje. O dabar lavono sindromas. Prieš rinkimus gauna elektros šoką suspurda, o po rinkimų vėl štilis iki kitų rinkimų. Patikėkit žmonės pradeda nusigręžti nuo konservatorių. O tai labai gaila.

Rytis Pakalnis rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.