2008-12-31

Skolos ir Naujieji metai

Visi žinome, kad daug smagiau Naujuosius metus pasitikti be senų skolų..

Tad džiaugiuosi, kad po mūsų koalicijos ryžtingų žingsnių Lietuvai pavyko sėkmingai pasiskolinti beveik 600 mln. litų ir grąžinti dalį ankstesnės vyriausybės mums palikto „dovanų“ bagažo.

Grąžinus buvusios Vyriausybės skolas (bent dalį), metas grąžinti ir savo asmeninę skolą. Per šį intensyvų mėnesį buvau apleidęs savo dienoraštį ir jo skaitytojus. Mea culpa.

Tačiau turiu pasiteisinimą. Šis gruodis prabėgo ne tik greitai, bet ir labai intensyviai ir rezultatyviai. Priėmėme išties išsamią ir ambicingą vyriausybės programą. Pradėjome ją įgyvendinti. Pirmą dalį - Krizės įveikimo planą - jau įgyvendinome.

Kadangi skirtingai nuo kitų, būsime ne vien „šnekanti“, o dinamiška, strategiškai ir veiksmingai veikianti vyriausybė, kviečiu nepagailėti laiko susipažinti su mūsų programa. Tai dokumentas, pagal kurį dirbsime artimiausius keturis metus.

Dabar plačiai aptarinėjamas krizės įveikimo planas yra nors ir nepaprastai svarbi, tačiau tik nedidelė jos dalis, skirta valstybės finansų „gaisrui“ gesinti. Ateinančiais metais laukia kiti ne mažiau svarbūs ir ambicingi darbai, tikros permainos.

O šįvakar kviečiu ramiai stabtelėti ir su nuosaikiu optimizmu pasitikti Naujuosius.

Gerų Jums 2009-ųjų!

59 komentarai:

Unknown rašė...

Gerbiamas Andriau KUBILIAU,

aš ir mes Jumis tikintys ir pasitikintys, labai pasimetėm ir nustebom (o kai kas net pasipiktino) Jūsų ypač greitu noru išparduoti Lietuvą. Juk labai mažai kas liko neparduota, tą likutį reikia saugoti kaip akies vyzdį - jeigu norime, kad Lietuva būtų valstybė su savo tautiečių - lietuvių gyventojais, kad jie nebūtų kitataučių vergai savo ( jau tik buvusioje) žemėje. Ta dešimt procentų "Mažeikių naftos" tegu būna nors mažas lašas šiek tiek lietuviškos Lietuvos šiaurėje. O juk ten jau karaliauja atvykę lenkų darbininkai, o dar esantys mūsų darbininkai diskriminuojami...Kas bus, jei ir to dešimt procentų nebeliks? O jie, išnaudodami mūsų krizinę padėtį, privers parduoti ir Klaipėdos terminalą - jų toks ir tikslas?.. Skubate Lietuvą dalyti į regionus ( lyg ji būtų Amerika, kur viena valstija už Lietuvą keliskart didesnė) - taigi, lenkai užvaldys Vilnių, Vilniaus rajoną ir dalį apskrities faktiškai jau valdo. Kur liko mūsų Lietuva?!
Pats viduriukas - iš visų pusių suspaustas lenkų. Jei dabar mums nelengva, bet dar yra galimybių išsikapstyti, tai "viduriukas" visai nepajėgs egzistuoti ir lenkai vėl suteiks "pagalbą" - šitaip ir pasieks savo tikslo, kurio pradėjo siekti po pirmo pasaulinio karo.
Turtuoliams uždėti mokesčius už turtą neišdrįsot, nors ir buvote siūlęs, progresinių mokesčių vengiate, dideles algas gaunantiems jų nemažinate... Kitaip sakant, liaudžiai-žmonėms nėra teigiamų pavyzdžių, o tik neigiami. Tai sukelia nepasitikėjimą.
Klaupiamės ir prašome: atkreipkite dėmesį į mūsų žodžius ir imkitės atitinkamų veiksmų. Lietuvoje nei žemės, nei gamybos įmonių, jokio valstybės turto parduoti negalima, jeigu nenorime žūti kaip valstybė ir tauta. Pasižiūrėkite į palestiniečius, išpardavusius savo žemes...

Salomeja Bedalienė, istorijos mokytoja

Tadas Žukas rašė...

Gerbiamas Kubiliau,

Skaitant Vyriausybes programa tebevykstancios pasaulines finansu ir ekonomikos krizes (bei jas lydinciu diskusiju) fone, aki itin rezia programoje vartojamas dereguliavimo terminas. Kai visas pasaulis kalba apie better regulation, mes kalbesime apie deregulation? Daug ka stebina, kad ekonomikos gaivinimo planas Lietuvoje atrodo kardinaliai priesingai pazangiausiu Vakaru valstybiu planams ir veiksmams, bet dabar atrodo, kad ir krizes priezastis salinsim priesingai nei sios valstybes (dar labiau dereguliuodami rinkas, o tai, ka pripazista net didziausiu dereguliavimo propaguotojai kaip kad pvz Greenspanas, galu gale buvo viena priezasciu, privedusiu prie krizes ar neleidusiu jos susvelnint/uzkirst). Better regulation - ne deregulation - turetu tapt viena strateginiu priemoniu ateities krizems isvengt.

Sia tema paskutiniu metu daug rasyta ir butu sunku patiket, kad nesektumet sios diskusijos. Vis del to idedu kelis idomesnius tekstus, kuriu galbut neusit mates:

The Economist debate series: Financial crisis

The Moderator's winner announcement
Oct 24th 2008 | HENRY TRICKS

Two Nobel-prize winners have argued their cases strongly and provocatively and Joseph Stiglitz has won. The house does not believe that it would be a mistake to regulate the financial system heavily after the crisis.

http://www.economist.com/debate/index.cfm?action=article&debate_id=14&story_id=12411060

http://www.economist.com/debate/index.cfm?source=most_commented&action=hall&debate_id=14 Banking red tape: Online debates

*

Stiglitz:
"Government Failure vs. Market Failure: Principles of Regulation,"
paper prepared for the Tobin Project's Conference on "Government and
Markets: Toward a New Theory of Regulation," Yulee, Florida, February
1-3, 2008.

http://www2.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/download/papers/2008_Government_Market_Failure.pdf

*

April 28, 2008
Re-Regulate Financial Markets?--Posner's Comment
http://www.becker-posner-blog.com/archives/2008/04/reregulate_fina.html

*

Has the Market Economy Failed? Posner

http://www.becker-posner-blog.com/archives/2008/10/has_the_market.html

*

November 30, 2008
The Future of Free Market Conservatism- Becker

http://www.becker-posner-blog.com/archives/2008/11/the_future_of_f.html

November 30, 2008
The Future of Conservatism--Posner

http://www.becker-posner-blog.com/archives/2008/11/the_future_of_c.html

Sekmes darbuose.

vaidas2 rašė...

Sveiki,

Linkiu Jums valios tvirtybės. Jūs dabar puikiai laikotės, bet neabejoju, kad daug ko dar prireiks. Ir nesidairykit labai atgal. Pagal indų patarlę, „visuomet elkis dieną taip, kad tavo miegas naktį būtų ramus, o jaunystėje taip, kad tavo senatvė būtų giedra“.

Vaidas

egliux rašė...

Sveiki:)
Sveikinu su Naujais metais.Linkiu Jums ir Jūsų komandai stiprybės sprendžiant esančias ir būsimas problemas.
Man truputi baisu dėl ateities, bet pasitikiu Jumis. Jums užteks proto ir jėgos kovojant su krize (ir su opozicija:). Labai labai noriu tiketi tuo, ką Jūs darote.
Esu Jūsų tolima giminaitė ir norėčiau su Jumis kada gal pasikalbėti (aišku laiškais) O gal tai įmanoma? Sėkmės
Eglė

Unknown rašė...

Aciu

Onutė rašė...

Pirmiausia noriu nuoširdžiai pasveikinti su Naujaisiais Metais, - Jumis tikime,kad su Dievo palaima nugalėsite visus sunkumus. Telydi Jūsų darbus ir planus sėkmė ir laimė. Sveikatos, stiprybės ir kantrybės.:)
Noriu padėkoti už sostinėje sutiktus Naujuosius, savo ir kitų žmonių, atvykusių klausyti ir žiūrėti "Spragtuko" bei šviesos efektų - net iš atokiausių Lietuvos kampelių už tai, kad buvo minios blaivių, kultūrą mylinčių žmonių.

Anonimiškas rašė...

Sveikinu Jus, gerbiamas Ministre Pirmininke Andriaus Kubiliau su Šventomis Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Linkiu sekmės antrą kartą prikeliant Lietuvą iš gilios krizės. Linkiu atsakingai dirbti ir visų pirma, vadovautis savo sąžine bei principais, o ne koalicijos partnerių įgeidžiais.

Simas K. rašė...

Siaip as nesuprantu kodel kai kurie vyriausybes programos punktai priestarauja nacionalinei kovos su korupcija programai? Beje, matau, kad bus stiprinama vyriausybes vadovo itaka nekeician konstitucijos (velgi iskils daug klausimu del tokiu sprendimo konstitucingumo). Na, kai kurie punktai neblogi, bet dauguma dalyku aiskai parodo neapibreztuma ir ypatinga nekompetencija kai kuriuos klausimuose. Lauksim realiu darbu... Kol kas nieko ispudingo nesimato, o tik eilins zodziu ir populistiniu sukiu kratinys...

evaldas rašė...

Labai smagu ir tikrai džiugu, kad per tokį trumpą laiką Jums pavyko atlikti ypatingai svarbius darbus. Dėka Jūsų ryžtingų veiksmų ekonomika tikrai sutvirtės.
Norėjau atkreipti dėmesį dėl besikeičiančio Lietuvos kraštovaizdžio bei žemės ūkio teritorijų fragmentacijos. Ar bus imtasi tikrai realių veiksmų, kaip teigiama programoje, stabdant miestų išdrikimą. Šiuo metu jau yra patvirtinta daugelis bendrųjų planų, kurie numato net keletą kartų išaugsiančius – išdriksiančius miestus. Pavyzdžiui, Palanga, ir visas pajūrio ruožas, kuris yra kaip tik vertingas dėl savo gamtinės aplinkos per kelis metus virs atsitiktinių vasaros priemiesčių teritorijomis, čia dominuos ne gamtinė kurortinė aplinka, o varginanti miestiška aplinka. Tas pats ir daugelyje kitų gamtiškai vertingų vietovių. Apie kokią aplinkos kokybę jos išsaugojimą galima kalbėti, kada jau patvirtinti bendrieji planai numato neracionaliai užstatyti žemės ūkio teritorijas, kartais net regioninės reikšmės gamtinio karkaso dalyse ir t.t.
Tai nerimas kylantis norint Jums nors kuo padėti dirbant Lietuvos labui.

Evaldas

Vytautas rašė...

Mielieji, politikais jokiu būdu negalima tikėti, jie yra tik žmonės ir dažniausiai turintys daugybę trūkumų. Verčiau kritiškai analizuokite, gilinkitės į politiką ir tuomet nuspręskite už ką balsuoti. Tarybiniais metais žmonės taip pat tikėjo šviesia ateitim, garbino staliną, leniną, brežnevą ir kt., ir todėl buvo tik paklusnios avelės tikėdamos, kad valdžios vyrai yra geriau žinantys kaip žmogus turi gyventi. Matau, kad jūs čia rašantieji vis dar mąstote kaip tarybinių laikų žmonės- jokios kritikos, o tik tokie pasisakymai, kaip, kad "aš ir mes Jumis tikintys ir pasitikintys", "Labai labai noriu tiketi tuo, ką Jūs darote". Mielieji, ne tikėti politikais reikia, o kritikuoti, nes tokiu tikėjimu patys sau išsikasit duobę. Sėkmės Naujaisiais metais:-)

Neabejingi rašė...

Dar kartą su "2009-iais Lietuvos Naujų Galimybių Metais"

Pradžiai keletas skaičių
Statistikos duomenimis 2007 m.:
680.000 - Lietuvos žmonių gyveno žemiau skurdo ribos (t.y. kas 5-tas Lietuvos gyventojas, tarp jų dešimtadalis asmenų turinčių darbą).

25% - Lietuvos vaikų ES duomenimis yra žemiau skurdo ribos;

Mažesnę, kaip 600 litų, pensiją dabar gauna apie 400 tūkst. pensininkų.

Kur programoje parašyta kas su šituo 680 tūks. bus daroma ? Ar toliau grašiais šelpsite kaip Vilija Blinkevičiūtė, ar "meškerę į rankas" duosite ?

http://www.laikas.net/2008/232nr/07.pdf

Tautietis rašė...

Man yra koktu nuo Jūsų bukaprotiškumo. Vargšė Lietuva, patekusi į tokio bukapročio rankas. Vadovaijantis tavo logika, nesiverčia liežuvis sakytu gerb. premjere, dabar turėčiau priimti į darbą daugiau žmonių, padidinti jiems algas ir pakelti paslaugų ir prekių kainas kainas! Esi menkysta, lietuvos žmonių išlaikytinis. Tikiuosi, kad kitam seime konservatorių neliks nei kvapo. Tai nevispročių partija!

Tautietis rašė...

Konservatoriai vaizduoja save aršiais antikomunistais, tačiau tai, ką jie daro, rodo, kad jie yra patys tikriausi komunistai. Juk esmė ne pavadinime, bet darbuose. Tiek Vagnoriaus laikais, tiek dabar, jie vadovaujasi vienu principu: atimti ir padalinti. Bet juk toks eksperimentas jau buvo 1917 atliktas. Jokios antikrizinės programos nematau net užuomazgų.

Kubilius atidarė pandoros skrynią. Visiškai pakirto pasitikėjimą valdžia ir sąžiningu darbu. Tapo aišku, kad išgyvensi tik vogdamas. Gaila, tačiau kitos išeities nėra. Apie biudžeto surinkimą nėra net kalbos. Dabar bus masinis mokesčių vengimas, kontrobanda ir nelegali veikla.

Tadas Žukas rašė...

Dar vienas svarus balsas i ta pacia tema:

"Mr Paulson said any future regulatory overhaul should emphasise "better and more effective" regulation."

Financial Times, December 31 2008, http://www.ft.com/cms/s/0/d56a006a-d6db-11dd-9bf7-000077b07658.html

Unknown rašė...

Gerb. Kubiliau,
septintoko pasiulymai zymiai rimciau atrodo pries jusu absurdiskus istatymus.

Pirmiausia, kokius įstatymus turėtų priimti SEIMAS, ir kokius pakeitimus įstatymuose, turėtų padaryti, kad katastrofiškai blogėjanti, ekonominė padėtis Lietuvoje, staiga pagerėtų :
1.)Krizė turėtų būti įveikta, naikinant jos pagrindinę priežastį - didžiulę žalą valstybės finansams darantį „LEO LT“ sandorį. Valstybė turėtų kreiptis į teismą dėl to sandorio, kaip pažeidžiančio viešąją tvarką, įstatymus ir ES direktyvas, pripažinimo negaliojančiu ir priteisimo valstybei iš jai priklausančių maždaug vieno milijardo dydžio dividendų ir aštuonis milijardus litų kainuojantį energetikos kapitalą ir kasmet daugelį milijonų litų to kapitalo, duodamą pelną".
2.)Nedelsiant priimti „Viršpelnį reguliuojantį įstatymą“ (Antkainių) maisto perdirbimo įmonėms; maisto prekybos organizacijoms; vaistų didmenininkams, vaistinėms; vaistus fasuojančioms- įmonėms ir kitoms MONOPOLISTINĖMS ĮMONĖMS. Lietuvos žmonės skursta, badauja, žudosi, tampa neįgaliais, neišgalėdami nusipirkti būtiniausių maisto produktų, vaistų, dėl nerealiai didelių, darbo užmokesčio neatitinkančių kainų. Didėja emigracijos banga, nusikalstamumas, tyčinės žmogžudystės.
3.)Panaikinti neteisiškai priimtą įstatymą, dėl „Automobilių ekspluatacijos“ mokesčio. Šis mokestis („kelių ekspluatacijos“) mokamas, per akcizą, įkalkuliuotą į kuro kainą.

4.)Gražinti panaikintą įstatymą, įpareigojantį operatyvines tarnybas (STT; ONTT; VSD; Prokuratūrai), iškelti baudžiamąsias bylas ir pradėti tyrimą, asmenims, organizacijoms, kurios pateko visuomenės informavimo priemonių akiratin, dėl įstatymų pažeidinėjimo ir kt. nusikaltimų.

5.)Įvesti „PROGRESINĮ“ darbo užmokesčio apmokestinimą. Kas mėnesį peržiūrėti ir indeksuoti minimalų darbo užmokestį, pensijas ir atlyginimus biudžetiniams darbuotojams.

6.)Nustatyti maksimalų valdininkų atlyginimo ( ir premijų) dydį, įmonėse, turinčiose valstybinio kapitalo. Peržiūrėti nerealiai dideles monopolistinių įmonių paslaugų kainas (neatitinkančias darbo sąnaudas, jose) ir patvirtinti naujas, suderintas su visuomeninėmis organizacijomis.

7.)Sumažinti Seimo išlaidas, Ministerijų finansavimą ir seimūnų atlyginimus 50 %.

8.)Įvesti „Visuotinį turto deklaravimą“. Nedeklaruotus ir neapdraustus, meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, antikvariatą, vertingas kolekcijas, vertybinius popierius- akcijas, tauriuosius metalus, jachtas (laikomas kitų šalių uostose), lėktuvus, NT, - konfiskuoti, kaip įgytą nusikalstamu keliu. Gautas lėšas panaudoti gyvenamų namų renovacijoms, mokymo įstaigoms, ikimokyklinio ugdymo įstaigų remontams- renovacijoms, socialinio būsto statyboms. Tokiu budu, bus papildomai sukurta daug naujų darbo vietų.

9.)Asmenims, kurie prieš pensiją, per 20 metų imtinai, turėjo turto už 1 mln. litų (indeksuoto); gaudavo atlyginimą (mėnesio vidurkis) 5000 Lt ir daugiau; turi deklaruojamo turto (pardavė, dovanojo) už 1 mln. litų, - nutraukti senatvės išmokas. Nutraukti „personalinių pensijų“, „rentų“ išmokas, asmenims, kurie atitinka, aukščiau paminėtai kategorijai. ( šis įstatymas, Australijos vyriausybės pavyzdžiu, staiga sureguliuotų NT kainas. Jos taptų realiomis. Asmenys, slėpę nedeklaruotą NT-ą, kitų asmenų vardais, bus priversti, jį deklaruoti).

10.)Įvesti visuotinį NT mokestį. ( tiek gyvenamų, tiek pramonės įmonių).

11.)Įvesti 2-iems metams, energijos nešėjų (elektra, dujos, benzinas, patalpų šildymas) KAINŲ MORATORIUMĄ (kainų įšaldymą). Griežtai kontroliuoti, valstybei pavaldžių įmonių materialinų lėšų naudojimą, apskaitą.

Unknown rašė...

Tu Kubiliau nesupyk, bet esi trenktas stopudovai.
Tu bandai ant ubagu lietuviu sukrauti visus mokescius, kokius tik nusiziurejai nuo kitu saliu, bet pamirsai viena ir esmini dalyka, kad Lietuvoje zmones per menesi uzdirba tiek, kiek normalioje salyje per diena.
Pries ateidamas i valdzia, tu praeitos kadencijos seime balsavai uz jusu algu pakelima iki protu nesuvokiamo dydzio, o dabar susimazinai 15%. Tai paprasciausias akiu dumimas. Taigi tu gaudamas 15.000Lt i menesi, nesupranti, kaip paprastam Lietuvos pilieciui, gaunanciam 1000Lt ir auginanciam 3 vaikus, isgyventi.

abejingas rašė...

Gerbiamas Premjere,
turiu išgalvojęs būdą rinkti mokesčius nuo automobilių. Jūsų klaidos, kad pranešate apie mokesčius kaip apie tornadą. Įvedinėkite palaipsniui - pradėkite tik nuo 3,5 litro darbinio tūrio variklių. Tokių nedaug, bet tai potencialiai turtingesni, arba kvailesni, todėl juos derėtų pamokyti. Karteleę nuleidinėti reikia kasmet arba kas pusę. Apmokestinkite tik naujai (ne NAUJUS!) registruojamus automobilius - t.y. kad poencialus pirkėjas galėtų apsispręsti ar tokį mokestį paneš.
PVM padidintas mažai. Vartojimą reikia stabdyti, nes Lietuvos vartotojai daugiau vartoja importinių prekių, o ne vietinių. Pelno mokesčio padidinimą pajusite tik po dvidešimt vieno mėnesio (tokie įstatymai).
Akcizai alui ir kitam alkoholiui padidinti per mažai, be to alaus kontrabanda niekas neveža. Cigarečių kontrabanda augs.
Jei surinksite daug mokesčių svarbu juos teisingai panaudoti. Nustatykite kiek procentų nuo BVP gali sudaryti Valstybės valdymo išlaidos. Nefinansuokite viso aukštojo mokslo. Tai turi būti vertinga prekė, kad žmogus galvotų eidamas studijuoti, ar verta jam leisti tam pinigus, ar eiti dirbti. Dabar visi nori baigti universitetus, o kokybė nukenčia. Gabiausiems mokslas ir taip nemokamas, net brangiausiuose pasaulio universitetuose. Taip turi būti ir pas mus. Nemokamas gydymas - gydosi net ir piktybiškai mokesčių nemokantys. Tvarkyti yra ką.

Tautietis rašė...

Obama mažina mokesčius. Sakykit, prašau, kuris iš Jūsų kvailys? Obama man į tokį nepanašus. Gal aš klystu?

Algirdas rašė...

Tautosaka
Koalicijos partneriai Jaučio metais virtę politikos buliais, ganos Rytų Lietuvos kalvose ir svarsto kaip toliau gyvent. Jauniems, aišku noris pasirodyt, įsiliet , taip sakant vot, į elitą su visom jo pramogom. -Andriau, - sako jaunas ir energingas buliukas Valinskas, -žiūrėk kokia graži karvutė Gamtosauga pakalnėj, varom, padarom ją, arba atiduok ją man... -Oi, sako nesenai ragus užsiauginęs Masiulis, o va gi žalmargė Teisėsauga bėgam gal jai įdursim? -O žiūrėkit kokia miela karvutė Finansai, gal griebiam vyrai ją, matos, kad socdemų laikais ją daug kas melžė o visvien gundančiai atrodo-sušuko Zuokas iš susijaudinimo net suprakaitavęs. Ir čia oriai ir ramiai pasireiškė Kubilius: -Mes neskubėdami ir nešokinėdami pagal planą nusileisime nuo kalno ir išdulkinsim visą biudžeto pievą nuganiusią bandą. Ir iki šiol ją ganiusius piemenis. Gal tada Tauta supras, kad nesiruošiam jos dulkint...

Vytautas rašė...

Lietuva po metu...
Iseina trys didieji Lietuvos politikai- Prezidentas, Ministras pirmininkas ir Seimo pirmininkas paziureti kaip zmones gyvena ir...
Prezidentas pamates krenta ant zemes, dauzo galva, kumsciu zeme, raudoja, tuo tarpu Ministras pirmininkas ramiai stovi susidejes rankas i kisenes, Seimo pirmininkas pradejo plaukus rautis, nebeliko ant galvos ne plaukelio. Atsisuko Prezidentas ir Seimo pirmininkas i Ministra pirmininka ir klausia: ko tu ramiai stovi, ne gi tau visiskai nerupi Lietuva ir dar gyvi like zmones?Ministras pirmininkas ramiai, letai issitraukia rankas is kiseniu ir atverdamas delnus pries Prezidento ir Seimo pirmininko akis sako- as kiausinius issiroviau...

Unknown rašė...

Mokesciu reformos slykscios grimasos
Tikra Istorija.
Skamutis is ryto (siandien) Prisitato - "Jums skambina iš Kauno Sodros skolų išieškojimo skyriaus". Iš kart mintyse permečiau -naa lyg nieko neskolingi - viską visada laiku susimokam. Aha laukiu ka sakys.. Sako pas jus vienam žmogui padidėjo atlyginimas. Sakau ne tik vienam, bet dviem ir kitiems didės nuo š.m. sausio mėn., bet tai pamatysite tik su kita ataskaita. Sako negerai, kad pakėlėte atlyginimą, o gal direktorė (jai kilo atlyginimas, nes realiai įmonė veikia normaliai tik nuo š.m. 8 mėn. ir palaipsniui didėjo DU) ruošiasi ateityje gimdyti. Mes perduosim Jus FNTT ir tada surpasite apie ką aš."
Oho. .. Sakau tada tikslinu ketvirtines ataskaitas, suamžindama visiems DU iki minimumo ir tada bus gerai? Sako, jei reikes kada moketi motinystės pašalpas nuo pakelto 2000 atlyginimo, tai ji negaus pensijos.. Sakau Jūs ir iki dabar gaudavote iš mūsų sumokėtų mokesčių sau atlyginimus.. Vienu žodžiu, Sodra Kaune jau iš anksto imasi represinių veiksmų, gąsdindama nekelti moterims nė kiek atlyginimų, nes jos kažkada gali sumastyti gimdyti. Reziume: visiems sumažinam darbo užmokestį iki minimumo, gal tada bus geriau?

Ely rašė...

Ar iš tiesų tikite tuo ką darote? Sakote be skolų...hm... na jei tik norite galite ir taip manyti...sakote, kad skiriaties nuo kitų kurie "šnekantis" :D na taip Jus veikiantis, bet dar klausimėlis - ar gerai apgalvojote prieš veikdami...vaizdelis tai nekoks...nakties darbas - dienos vargas, pone Politike. Kaip neįmanoma kokybiškai dirbti naktimis ir paskubomis taip ir numatyti tokio darbo padarinius sudėtinga...nebent stebūklais tikite...iš tiesu stebukladariu kraštas esame, vieni stebūkladariai kitus keičia...ir kožnas savo nepamatuotas svarbias ambicijas įgyvendinti bando...tik kai atsakyti reik už pasekmes vieni kitus pirštais badote... Ech, Pone Kubiliau, iš kur jau to optimizmo rasti (nors nuosaikaus) po Jūsų sarkastiško pažado apmokestinti kiekvieno mūsų "oro taršą" ... nelinkiu Jums nieko pykto, bet ir nieko gero negaliu palinkėti...Bet paklausti noriu - kodėl neapmokestinate nekilnojamojo turto (tarkim kurio vertė 1,5 milijono Lt)? Progresivinio pajamų apmokestinimo nuo kokių 10 tūkst. Lt? Gal galite pabandyti pagyventi už 1050 Lt visą mėnesį bent jau su šios dienos kainomis...ech, Premjere, būtų juokinga jei nebūtų graudu...

Unknown rašė...

Šoka mūsų Seimo narės ir linksmai dainuoja
Savo užpakalius rodo ir papus kilnoja.
Šoka rusui ir arabui, šoka kudakuoja
Ko nešokt, jei mūs rinkėjai už vištas balsuoja.

Klounų partija vieninga, intelekto vieno,
O rinkėjai nebeuostys nei mėsos, nei pieno.
Kas balsavote už juos, ruoškit žiemai migį,
Nes padvėsite iš bado arba čiulpkit b**

Pirmininkas iškilmingai tautai šūdą mala,
Vietoj Seimo nario darbo pinigus tik kala.
„Tautą mokesčiais pašersim, pažadais maitinsim,
Patys šoksim ir dainuosim, ir atkatą imsim“.

Jei nemoki jokio darbo – eik Seime sėdėti,
Nosį ten krapštyt galėsi, snausti ir bezdėti.
Pribezdėjęs visą salę, Lietuvon išeisi
Kad rinkėjas nepamirštų ko valdžion veržeisi.

Ką Seime artistei veikti? Gal kapstyti smėlį?
Viskas, ką Seime ji gali - žindyt kūdikėlį.
„Neskaičiau aš dar Statuto anei vieno lapo:
Argi negalėjau rodyt savo pliko papo?“

Seimo vardą mes pakeisim, durnių tik voliosim
Pavadinsim Cirko rūmais ir kasdien kvailiosim.
Juk ne dirbti čia atėjom! Subines kraipysim
Linksminsim Gazpromo vyrus ir babkes darysim.

„Delfio“ komentarai žiaurūs... Iš Donaldos šaipos...
Iš Baukutės ir iš nosies Buratino vaipos.
Runkelis negailestingas. Kas gi jam beliko?
Jei tautos rinkti seimūnai ant visų apš***.

Komentatorius kažkoks čia vis nuolat šaukia:
„Kviečiame visus prie Seimo! Čia piketas laukia!”
Ką piketas?!! Po velnių! Mums Baukutę duokit
Ei, merginos, Seimo narės, pusnuogės pašokit.

Vakarėlį, ponai, rengsit? Ir vaizdų norėsit?
Pasikvieskit Seimo narę, juoko daug turėsit.
Net Nigerijoj nėra, kad parlamentarė
Šoktų iškirptėm giliom, kaip Donalda darė.

Runkeli! Rinkėjau durnas! Tu mumis tikėjai
Patikėjęs mums į Seimą įrėpliot padėjai.
Keturis metus stenėsit. Mes meduolius rysim
„Vėželiu“ stovėsit tyliai kol mes jus „darysim“.

Viktoras (taip pat ir Andrius) juk visiems jau sakė:
Buratino daiktas ilgas... Bus visiems jums šakės!
Opozicija jei gali „vėželiu“ stovėti
Tai rinkėjams nusispjauti – reiks ir iškentėsit.

Įsidrąsinęs Premjeras rodo tuščią terbą:
„Veltui duosiu krizės planą, mokesčius, nedarbą“.
Krizė juk ne Seimo ponams, ne jų giminaičiams.
Krizė – verslininkams, seniams, o taip pat našlaičiams.

Mūsų liaudis tyliai kenčia: „Ką bepadarysim?..
Iškentėsim, nutylėsim, ašaras prarysim...“
Opozicija nusilpus mus šio to pamokė:
Ei, tautieti, kai tau liūdna, dažnutes dainuoki!

Unknown rašė...

Su tokia programa toli nevaziuosit, zmones jau sakes ruosia.

Unknown rašė...

emigruoju....

Unknown rašė...

Tiesa atsiminiau viena fakta, jus savo anukui 18 metu proga pirkote nama Palangoje uz ~ 1 milijona litu ar ponas Kirkilas ? Nepamenu jau, noreciau ir as tiek uzdirbti.

Evaldas rašė...

Gerb. Premjere,

Su Naujais Metais ir linkiu stiprybes darbuose.

Tikiuosi, kad skaitote komentarus.

Jusu koalicija emesi labai ryztingu veiksmu mokesciu surinkimo, mokestiniu skyliu uzkamsymo klausimais. Is principo, tai yra teigiamas zingsnis, kuriam pritariu.

Noreciau atkreipti Jusu demesi i sekancius klausimus:

1. Sveikatos ir svietimo sistemos. Jusu kuriama mokestine sistema nebeleis isvengti apmokestinimo uz sias paslaugas. Todel, jei mes mokame uz sias paslaugas, noretume jas ir gauti - kokybiskas!

2. Biurokratija. Atleiskite, bet salyje, kurioje paprasciausio statybos leidimo gavimas uztrunka iki 5 metu, verslo daryti tiesiog nera prasmes.

3. Monopolininkus (daugiausia komunalininkus) reguliuojantys istatymai. Dabar istatymai parasyti taip, kad akivaizdziai matosi, kad juos pasirase patys dujininkai, elektrikai ir t.t.

Pvz.: elektrai, pagamintai is duju arba vejo energijos yra taikomos skirtingos supirkimo kainos. T.y., kainos nustatomos pagal gamybos sanaudas - kadangi is duju pagaminta elektra yra brangiausia, tai jos supirkimo kaina - didziausia. Taip yra eliminuojama ekonomine motyvacija investuoti i alternatyvius energijos saltinius.

4. Mokesciu surinkimas. Kiek suprantu, Jusu mokesciu reforma buvo "matematine" - matematiskai paskaiciavote, kiek surinksite daugiau padidine mokescius. Deja, ekonomika nera matematika, todel mokesciu surinkimas tikrai bus mazesnis, nei planuojate.

5. Valstybiniu etatu mazinimas. Suprantu, kad nenorite to daryti. Deja, kiek bedidintumete mokescius, ju surenkama suma vis tiek mazes, kadangi ekonominis aktyvumas smunka.

6. Kai kurie "fiksuoti" mokesciai smaugia versla ekonomikos smukimo laikotarpiu:

a) pelno mokescio avansine mokejimo tvarka - 2009 metais verslas mokes pelno mokesti pagal 2007 metu pelnus (kurie buvo labai dideli, o 2009m. bet kokio dydzio teigimas pelnas jau butu labai geras pasiekimas). Todel is verslo yra nuolat atimamos apyvartines lesos.

b) nekilnojamo turto mokestis. Praktiskai kiekvienam verslui vykdyti yra reikalingas nekilnojamas turtas. Todel verslai, nedalyvave burbulo putime, dabar turi moketi mokescius pagal burbulinius turto ivertinimus, kuriu neimanoma pagristi numatomu pelnu is veiklos.

Aciu, jei perskaitete.

Pagarbiai,
Evaldas

Vytautas rašė...

Šis blog'as Premjerui yra puiki galimybė bendrauti beveik tiesiogiai su piliečiais. Linkiu, kad šia galimybe Premjeras naudotųsi:-)
Man įdomūs keli dalykai dėl naujos Energetikos ministerijos kūrimo. Buvo pasakyta, kad kuriant šią ministeriją naujų etatų nebus, dalis Ūkio ministerijos darbuotojų pereis į Energetikos ministeriją. Šioje vietoje man kyla klausimų:
1. Ar Ūkio ministerijos darbuotojai, perėję į Energetikos ministeriją atliks kitas funkcijas nei atliko Ūkio ministerijoje? Jei taip, tai ar jie pagal savo išsilavinimą, žinias, galės kokybiškai tą atlikti, ar tam reikės juos perkvalifikuoti (o tai jau pinigai iš valstybės biudžeto) ir ar pakaks vien perkvalifikavimo?
2. Jei jie atliks tas pačias funkcijas kaip ir Ūkio ministerijoje, tai kokia nauda ir kam naudinga kurti naują ministeriją jau dabar atliekamoms funkcijoms atlikti?
3. Kas Ūkio ministerijoje atliks išėjusių į Energetikos ministeriją funkcijas?
:-)TIKIUOSI SULAUKTI ATSAKYMO:-)

Vytautas rašė...

Tėvynės sąjungos interneto tinklalapyje sužinojau naujieną, kad dabartinė vyriausybė iš užsienio bankų skolinasi pinigus didesnėmis palūkanomis nei Latvija iš TVF.
Vienas iš pagrindinių argumentų, kodėl Lietuvai naudinga skolintis didesnėmis palūkanomis nei Latvijai iš TVF, tai kad skolinimasis iš TVF "būtų signalas finansų rinkoms ir alternatyviems paskolų teikėjams, kad Lietuvos ekonomikos būklė yra ant finansinės krizės ribos".Galbūt taip ir būtų, tačiau man labai įdomu, ką verslas galvoja, kai mato, kad vyriausybė sąmoningai skolinasi didesnėmis palūkanomis, nors galėtų skolintis mažesnėmis? Juk skolą teks grąžinti iš surinktų mokesčių, todėl net ir kvailiui akivaizdu, kad žmonės vėl bus užkrauti didesniais mokesčiais, tame tarpe kentės ir verslas, kad tik ta skola būtų grąžinta. Tad šiuo atveju Latvija pasielgė protingiau. O bankui tai visiškai vienodai, jis nekelia tokių sąlygų, kurias kelia TVF, keldamas mažesnes sąlygas, bankas skolina pinigus didesnėmis palūkanomis nei TVF. Nusivyliau šia vyriausybe, nes vėl viskas permetama ant žmonių pečių, juk mes, mokesčių mokėtojai kentėsime kai teks grąžinti paskolą su didelėm palūkanom.

liutauras rašė...

Sveiki,

tarkim, kad antikrizinis planas veikia.

tarkim, panagrinėkim individualia veikla besiverčiančius

siūlyčiau paskaityti:
a) pvz iš e-turinio kūrimo - http://www.nezinau.lt/naujieji-mokesciai-ir-pakeles-plesikai
b) ryšių su visuomene paslaugų - http://www.xn--uleviius-obb.lt/2009/01/08/naujoji-vyriausybe-pries-individualia-veikla/

su sąlyga, kad šitas tinklaraštis nėra tik vien žodžių skelbimas, bet ir truputis klausymo - kaip galėtumėt paaiškinti, kaip antikrizinis planas paveiks individualia veikla užsiimančius?

Vytautas rašė...

Iš Tarptautinio Valiutos Fondo nenaudinga imti paskolą, nes gali tekti mažinti ministerijų skaičių, valdininkų armiją, kaip Latvijoje tas daroma. O pas mus gi valdantieji su konservatoriais priešakį dar didina valdininkų armiją, naują ministeriją kuria ir paskolas iš užsienio bankų didesnėm palūkanom nei Latvija iš TVF ima. Savi svarbiau už Lietuvos piliečius, net ir tuo atveju kai dauguma badauja.

Evaldas rašė...

Gerb. Premjere,

Ziuredamas reportaza apie riauses Latvijoje, labiausiai bijau smurto prasiverzimo ir musu salyje.

O jis imanomas, kadangi pykcio visuomeneje kaupiasi vis daugiau.

Taigi, prasymas Jums (kaip Seimo nariui ir koalicijos lyderiui): zenkliai susimazinkit Seimo algas, ismokas "vokeliuose" ir padarykit is to gera PR'a. Nesvarbu, tai priestarauja Konstitucijai, ar ne. Jeigu kas nors is Seimo nariu apskus si sprendima konstitucianiam teismui, tauta pati ivertins tokio "didvyrio" rupesti.

Suprantu, kad poelgis butu populistinis. Taciau jis parodytu Seimo solidaruma su tauta ir, galbut, avansu duotu Jums dar bent keleta pasitikejimo tasku.

Beje, nepersistenkit su reformomis - kasos aparatu ivedimas turguose neduos jokiu zenkliu pajamu, o tik keleta tukstanciu LABAI piktu pilieciu.

Pagarbiai,
Evaldas

Mauras rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Mauras rašė...

tema apie skolas - labai aktuali. Ypač artėjant Prezidento rinkimams.

Kaip manote, kas bendro tarp skolų, Adamkaus, agurkicho, zuoko, LAT (Aukščiausiojo teismo pirmininko), valinsko ir EM steigimo ?

Vytautas rašė...

Ar kas nors kalbejo apie tai, kad pkn orlen yra valstybine lenkijos imone? juk ir visiskai durnam zmogui aisku, ka reiskia, kai vienos valstybes valstybine imone valdo kitos valstybes strategiskai svarbias imones.

Mauras rašė...

sveikinu atsisakius šleivos "autopagalvių" idėjos. Darykite bendras spaudos konferencijas ir duokite suderintais klausimais pasisakyti partneriams , nes iš zuoko kalbų kartais nebeaišku, ar jis koalicijoj ar opozicijoj. Bent kiek besigaudančiam aišku, kad kova už PVM lengvatų išsaugojimą eiliniams verslams ar siūlymai privatizuoti valstybei flyLAL - grynojo zuokinio lobizmo apraiškos. Kodėl 19% PVM gerai, o 20% tampa jau tiek nepakeliama, kad pradedam mojuoti "autopagalvėm" - taip pat niekas nepaaiškino. Kam - nebent eksportui? O "autopagalvės" autorių reikėtų paviešinti, nes dėl jos koalicija labiausiai save "pakišo".

dėl kompensavimo mechanizmų periodinei spaudai
- siūlyčiau tik kultūriniams ir galbūt regioniniams leidiniams, nekontroliuojamiems vietinių oligarchų. Užteks didinti pelnus visiems "leo rytams", "prespublikoms" ir "porno žinioms".

Labai gerai, kad pagaliau panaikins kelionės lapus , tokios niekam nereikalingos formalios nesąmonės seniai reikia atsisakyti. Jei lengvinsite verslui sąlygas kur tai nekainuoja, paramos planuojamoms reformoms bus daugiau.

Socdemams duočiau paruošti NT mokesčio fiziniams asmenims įstatymą - juk mojuoja juo rinkėjams jau kelinti rinkimai, turėtų būti subrandinę kaip reikiant. Kad ūkio klestėjimo metais pridirbę 3 mlrd. Lt. skolų ir prikūrę Leo LT stambaus kapitalo atstovai nesėdėtų Seime dyki ir savim patenkinti. Padrąsinkite, jei nesugebės gerai paruošti - pataisysite patys ir priimsite. Tik mokesčio bazė negali būti didelė, nes paskolas mokėti daug kam darysis sunkiau, ar administravimas bus brangus, iš esmės nesvarbu. Svarbu yra solidarumas - žmonės, pamatę kad skiriate dėmesio ir turtingiausiems, lengviau pakels sunkėjančio gyvenimo naštą.

Mauras rašė...

dar vienas svarbus momentas dėl pensijų fondų - nesikartosiu, nors pats dalyvauju II pakopos fonduose, manau grąžinti dalį kaupimui skirtų pinigų į perskirstymą yra vienintelis teisingas ir greitas sprendimas šiomis aplinkybėmis (jų reikia šiandien, o esama sistema neužtikrina jų apsaugos nuo praradimo). Aišku, bus nepatenkintų, gal ir teismų, bet tai mažesni nuostoliai valstybei.

Kad atstatyti pasitikėjimą pensijų reforma, ją reikia keisti - nes į pensijų fondus vis dar bus pervedama 3%. Ir ne įvedinėti skatinimą į apmokėjimo PF valdytojui sistemą , kaip ilgai negalvojęs siūlo A.Šemeta, o grįžti prie reformos esmės: ji turi užtikrinti laipsnišką perėjimą nuo perskirstymo prie kaupimo . Dabar įstatymas leidžia PF valdytojui turėti fondą, investuojantį į stipriai svyruojančią turto klasę - akcijas. Tai ne kaupimas, o spekuliavimas, rezultatas - dalis pensijų fondų kritę 50-60% per šiuos metus (dar nėra metinės ataskaitos, taigi gali būti ir daugiau), o žmonės net nesuprato kas vyksta. Kad kritimas sustos, nėra jokių požymių, taigi labai tikėtina, kad naujai pervesti pinigai po metų lygiai taip pat gali būti 50-60% nuvertėję.

Kur eis tie žmonės, jei nepavyks sukaupti normaliai pensijai? Kelio atgal į Sodros sistemą šiandien nėra. Kas bus kaltas? Žinoma, valstybė, kuri privalo apsaugoti juos nuo pagundos ar nesuvokimo, kad žaisti kazino iš senatvės santaupų pavojinga, ir tame nėra jokio paternalizmo. Taigi, siūlau leisti PF investuoti tik į "money market" priemones, t.y. vyriausybių obligacijas (kokius reitingus - čia jau detalės), ir ženkliai sumažinti PF valdytojų nusiskaičiuojamų mokesčių nuo įmokų ir valdomo turto lubas, nes darbo ir rūpesčio bus ne daugiau kaip parduoti eiliniam klientui VVP.

Vytautas rašė...

Na va, pagaliau pilieciai sukilo, pagasdino seimo narius, tikiuosi vyriausybe atsikvoses, prades ne tik oligarchu interesus ginti, o atkreips demesi ir i paprastus piliecius. kazkaip ir kubilius, pastebejau, pastarosiomis dienomis pradejo maziau pudrinti smegenis zmonem su savo budvardziu tiradomis. jau laikas suprasti, kad ne graziu kalbu, o konkreciu darbu, kurie AISKIAI pagerintu gyvenima paprastam zmogui reikia.

Unknown rašė...

As balsavau uz konservatorius ... ir man dabar del to labai geda....
p. Kubiliau - as atsiimu savo balsa... (bent jau moraliskai)

Pagarbiai
R.I.

Mauras rašė...

Dėl ko pasidarė gėda Raimundui - neaišku. Dėl to, kad keli tūkstančiai nepatenkintų krize ir dėmesio stoka susirinko į mitingą ir keliasdešimt apsvaigusių pacukų padaužė seimo langus?

Malakauskas turėtų atsistatydinti pirmadienį. "Čia ne mūsų reikalas" - nedovanotina klaida. Pacukų grupė su akmenim neturėjo būti prileisti net artyn. "Opozicijos" džiūgavimus ir dalies spaudos mėgavimąsi galima suprasti, šiandien jie laiko save nugalėtojais, laimėjusiais mūšį. Va, pamokėm valdžią, kokie mes. Apgailėtina. Jie nesupranta, kad po kiek laiko akmenys skris į juos, ypač jei vyriausybės keisis?

Gaila laiko, visų sugaišto tų dvidešimtmečių "netekusių darbo" ir "neturinčių ką valgyti" išsišokimų aptarinėjimui. Gerai, kad specpajėgos gavo pirmą krikštą. Gėda žiūrėti į opozicijos reakciją.

Manau tokių atvejų bus, nuotaikos tinkamos, tema nesvarbu - Norvegijoj vaikėzai siautėja dėl gazos, Graikijoj dėl anarchistinių idėjų, Lietuvoj ir Latvijoj - dėl to, kad atsirado puiki proga vietoj autobusų stotelių padaužyti langus. Ar organizuota ir kas už tai atsakingas - manau sužinosim netrukus.

Tuo tarpu linkiu visiems ramaus savaitgalio. Gyvenimas eina savo vaga, nepaisant visų išsišokimų. Galim tik pasidžiaugti, kad už mokesčių mokėtojų pinigus yra apmokytos šiokios tokios tarnybos, ir eiliniam žmogeliui nebereikia ginti Seimo.

Dizainologija rašė...

Po mitingo, įvardinto kaip riaušės. (Beje, o ko tikėtasi? Kad serenadas liaudis dainuos?). Tik viena charakteringa detalė iš žiniaskalidos – "anot Bendrųjų reikalų departamento direktoriaus Antano Dimaičio, padaryta žala yra ne mažesnė nei 2 mln. litų". Sąmata "nustatyta" žaibiškai, pastebėjote? Praktiškai dar net nepasibaigus mitingui. Rygoje per daug didesnio masto riaušes nuostoliai siekė 100 000 USD (apie 250 000 LT). Puikus būdas, Premjere, Jums iš po nosies dar mūsų visų pinigų nugvelbti. Paskelbs pseudo konkursėlį, draugeliai gaus užsakymus, ateis "atkatas" ir iš protesto mitingo kai kam geras pelnas gausis. Šlykštuva...:(

Vytautas rašė...

Mielas maurai, pasakyk man būdą, kuriuo paprastas žmogus gali atkreipti politikų dėmesį į savo problemas? Maxima, Lubys, Orlen, ir kt. bendradarbiauja taip, kaip jiems naudinga. Pvz pati krašto apsaugos ministrė pripažino, kad rinkimam pinigų jai davė Lubys. O ką gali padaryti eilinis rinkėjas, kuris jau 20 metų išrenka vis kitus politikus, o rezultatą gauna tą patį- politikų abejingumą jam ir darbą savo rėmėjam?

Avei_zzz rašė...

Gerbiamas Premjere,
dziaugiuosi, kad valdzioje - si koalicija. Prisipazinsiu, ne visai sutinku su antikriziniu planu, bet tegu ji dievai kol kas - visi garsiai saukia apie vakaru politika, bet kadangi gyvenu cia, matau, jog ir ji naudos neduoda daug. Tad- gal pavyks, kaip rase kazkuris komentatorius: naujai krizei, naujos priemones.
Taciau negaliu suprasti, kodel naujoji valdzia tokia arogantiska ir nutolusi?Nesakau, jog reiktu dainas dainuoti ir barus su rinkejais lankyti. Su stugaujancia barbaru minia irgi nepasisnekesi - bande Zuokas, gavo kiausini, ir visi toliau reke, jog valdzia juos ignoruoja.
Na, uztektu valandos TV eterio. Kur premjeras asmeniskai atsiprasytu uz tylejima, paaiskintu, kaip veikia jo numatytos ekonomikos priemones. ko tikimasi, ir kodel populiarios alternatyvos siuo atveju nebutu veiksmingos.
Bent jau suprastume, kas vyksta...

Pagarbiai,
Ieva

Mauras rašė...

yra 3 žmonės, kurie atkreipė dėmesį į savo problemas - tai P.Malakauskas, R.Palaitis ir V.Telyčėnas. Visi trys penktadienio situacijoje, turint omeny Rygos patirtį, elgėsi neatsakingai, neprofesionaliai ir neadekvačiai, tuo prisidėdami prie įvykių eigos. Nuostoliai ne 2 mln. Lt., didieji nuostoliai yra emocinis kapitalas visų normalių piliečių, ant kurių laikosi valstybė ir rinkusių šią valdžią, eikvojamas diskutuojant ir ieškant savo kaltės, trumpam atsiradęs nesaugumo jausmas, psichologinė būsena ir dėmesys, nukreiptas į chuliganų veiksmus vietoj kasdieninio darbo ir poilsio.

Ar užteks tik pabarti?

Darius rašė...

Gerb. Premjiere A. Kubiliau,

Nors ir galima matyti žiniasklaidos išpūstą "žmonių nepasitenkinimą", tačiau aš kaip Lietuvos pilietis jus pilnai palaikau jūsų darbe. Jūsų darbas yra atsakingas, ir savaime suprantama dabartinėje vyraujančioje vartotojiškumo ideologijoje taupymas ir apkarpymas ne daug kam patinka. Tačiau siekį visų pirmą stabilizuoti Lietuvos biudžetą vertinu sveikintinai, nors ir man pačiam "kerta per kišenę". Norėčiau tik paraginti, kad stabilizavus biudžetą, pavyktų suspėti pasiekti ir kitų tikslų - ne tik ekonomikos atgaivinimo, bet ir Lietuvos žmonių moralinio ir tautiškumo ugdymo. Nes esant moraliniam ir tautiškam patriotiškumui Lietuvos žmonės gali pasiekti daug daugiau negu pas "valstybės kaimynus" besidairantys parsidavėliai. Sėkmės Darbe, jus palaiko daugiau žmonių negu tikitės!

Rasa rašė...

Tamsta Kubiliau, jeigu jau mes tokie vargsai, tai kodel pas mus mokslai trunka tiek ilgai? 12 klasiu, bakalauras 4 metai (europoje 3), magisrtatura 2 metai (europoje 1 metai).Gal vietoj ivedamo apmokamo aukstojo mokslo, reiketu ji sutrumpinti iki keturiu metu magistras +bakalauras ir sutaupytumet daugybe lesu, nes jaunimas jus nusluos tokiomis riausemis, kad mazai nepasirodys, o jus galesite svajoti, kas cia kaltas, maxima, rusai ar chuliganai...neatimkite is neturtingu, bet protingu galimybes mokytis, be to kam tiek metu mokslo, jeigu apart lietuvos jis niekur nevertinamas, su retomis isimtimis tam tikroms specialybems...o tevams irgi bus lengvaiu kriziniais laikais savo vaikus islaikyti...vis 4 metai, o ne 6...

Anonimiškas rašė...

Kubi, rašyk blogą! Internautams trūksta komunikacijos ir dialogo su LR vyriausybe.

Per kokį Mazūrkos balbatavimą prie "maiko" seime, tikrai būtų galima atrasti laiko brūkštelt keletą žodžių į čia ...

Tikram bloger'iui jau pradėtų sąžinė kalbėt ir gėda graužt, kad "kūdikėlis" nepamaitintas

Gerų darbų ...

Lilija rašė...

Skaitau mūsų žiniasklaidą ir labai liūdna darosi, kad taip varo ant vyriausybės. Kol nieko neveikė Kirkilo vyriausybė, tol buvo gerai. Jusų vyriausybė tik pradėjo dirbti-ir visi rėkia kaip išprotėje. Jus dirbat tik porą mėnėsių (dar ir tiek nėra), o jau kokį spaudimą jums daro. Reiškia dirbat teisingai. Linkiu stiprybės.

Vytautas rašė...

Miela Lilina,

O kaip manai, ar gerai daro vyriausybė skubotai priimdama įstatymus, kurie keičia ekonominį gyvenimą kardinaliai? iš ko ši kvailių vyriausybė rinks mokesčius, kai nebeliks mokesčių mokėtojų, kai mokesčių mokėtojai pavirs bedarbiais? tada jau šitai kvailių vyriausybei reikės galvoti iš kur imti pinigų bedarbių išmokoms. tai tikrai yra už ką girti šitą vyriausybę:-))))

Mauras rašė...

Mano sąmokslo teorija ir atsakymas į jau anksčiau kelis kartus keltą klausimą, kas bendro tarp Adamkaus, agurkicho, zuoko, LAT (Aukščiausiojo teismo pirmininko), valinsko ir EM steigimo pagrįsti faktais, kurie viešai žinomi, tačiau politikų atkakliai nekomentuojami, ir paviršutinišku eilinio piliečio tyrimu.

O priešistorė tokia.

Adamkus : per 2002-2003 rinkimus prisidaro 500 tūkst.Lt. skolų (štabo vadovas - dabartinis seimo narys, zuoko dešinioji ranka žilvinas šilgalis). Jas (~400 tūkst.Lt.) po metų grąžina panaudodamas Adamkaus fondo, į kurį 72-jų agurkicho įmonių darbuotojai organizuotai perveda po vienodą sumą, lėšas. Adamkus netrukus be aiškaus pagrindo suteikia LT pilietybę agurkicho draugeliui mansurui sadekovui (labai jau brangi gaunasi pilietybė, o gal skola dar negrąžinta?... - M.). Taip pat, kaip paaiškėja tyrinėjant Rubicon group juodąją buhalteriją, skolų likvidavimui 100 tūkst. Lt.pagelbėja zuoko draugeliai.

agurkichas : 2004 m. rinkimų metu per "juodą kasą" prasuka 24 mln. Lt. Dėl jų prokuratūra iškelia bylą, tačiau ne dėl UAB "Darbo partija" naudotų valdžiai nusipirkti milijonų kilmės (2004 kadencijos pradžioj seime buvo 39 šio UABo darbuotojai, o agurkichas net buvo patvirtintas Adamkaus ūkio ministru, pabaigoj didžioji dalis atsidūrė pas socdemus), o dėl "nesumokėtų mokesčių valstybei", berods 4 mln.Lt. Beje, paklausti, kodėl nesidomi pinigų kilme, kurią išsiaiškinus būtų galima suvokti, iš kur finansuojamas ir kam dirba UABas, prokurorai atsako - niekas neprašė, nors po rinkimų tapo drąsesni ir "neatmeta galimybės kad teismo prašys konfiskuoti į oficialią apskaitą neįrašytus daugiau kaip 24 mln. litų", kas reikštų UABo bankrotą - pinigų tai nėra... Agurkicho, gapšio ir 2 UABo tetų bylos nagrinėjimas buvo vilkintas visą pavasarį (atseit gapšys nespėjo susipažinti su byla ir t.t.), paskui dar atidėtas 3 mėnesiams (sekančiai dienai po rinkimų I-o turo, kaip socdemų atlygis už UABo vieningai atiduotus balsus "už Leo LT"), ji vis dar guli pirmosios instancijos teisme. Labai tikėtina kad nuosprendis vienos ar kitos pusės bus apskųstas ir atsidurs LAT, kuriam vis dar vadovauja Greičius.

zuokas: teisiamas "už gerus darbus" imant valdžią Vilniaus mieste (Drėmos papirkimas per Rubicon vadovus ir išvežimas balsavimo metu). Žemesnės instancijos teismuose 3 kartus buvo išteisintas kaip "norėjęs, bet nenusikaltęs", nutartys prokurorų apskųstos. Byla tęsiasi 3 metus, 2008 pasiekė paskutinę instanciją - LAT (Aukščiausiąjį teismą, kuriam vis dar vadovauja Greičius) ir akivaizdžiai yra teisiamųjų "už gerus darbus" vilkinama (2008.12 posėdis vėl atidėtas nes leščinskas/rubicon paprašė laiko susirasti advokatą).

LAT: Greičiaus kadencija pasibaigusi, jis atstovauja tą teisėjų dalį, kuri labiau remiama konservų, kita teisėjų dalis - kūris, LVAT (Vyriausiasis administracinis teismas - valantinas) remiamas Adamkaus ir valstybininkų. Adamkus jau 3 kartus (!) nuo 2008.07.08 teikė Seimui reikalavimą atrstatydinti Greičių, argumentuodamas rotacijos poreikiu, nors Greičius išbuvo tik 1 kadenciją (gali 2), o kiti Adamkaus skiriami teisėjai eina pareigas po 2 metus.

EM: Konservai nori įsteigti Energetikos ministeriją, pagrindinis tikslas - neįsiveliant į ilgai trunkančius ginčus, iškrapštyti visus energetikų ir socdemų-valstiečių "bendradarbius", atvirai rėmusius skirstomųjų plėšikavimą vartotojų sąskaita ir VKEKK spaudimą, sukūrusius pilnai centralizuotą, pusiau privačią ir 100% priklausomą nuo Kremliaus energetikos sistemą, įsteigusius Leo LT išplaunant valstybės turtą ir sudarant visas sąlygas maximai parduoti išsunktus VST valstybei už kuklius 3 mlrd.Lt.

Veiksmas vystosi taip:
1. Adamkus dar koalicijos formavimo metu (jokių skaičių kiek kainuos dar nėra, tik nuostata) sako, kad energetikos ministerijos nereikia, nes tai per brangu ir neefektyvu.
2. TPP/valinskas balsuoja prieš agurkicho ir gapšio neliečiamybės atėmimą, konservai prašo balsuoti pakartotinai, klausimas atidedamas.
3. Adamkus teikia Seimui pasiūlymą atstatydinti Greičių, pasiūlymas atmetamas
4. Per pakartotinį balsavimą TPP visgi balsuoja už agurkicho ir gapšio neliečiamybės atėmimą.
5. Įstatymas dėl EM steigimo nepraeina, TPP balsavus prieš.
6. Spaudoje pasirodo gandai, kad valinskas su agurkichu kalba apie UAB "Darbo partija" pirkimo-pardavimo sandėrį, taip pat kad EM klausimą Adamkus sieja su Greičiaus atleidimu.
6. Adamkus po Seimo balsavimo jau sako, kad EM steigimui netrukdys, V.Greičiaus klausimo dienotvarkėje kol kas nėra. Tačiau prie Seimo sekančią dieną perpiet jau marširuoja grupelė žmonių, reikalaujančių Greičių atstatydinti. "Leo rytas" ir kiti spausdina gandą, kad V.Greičius yra Kubiliaus, Adamkaus ir valinsko susitarimu "iškeistas" į EM su sąlyga, kad Adamkus iki kadencijos pabaigos neteiks kandidato į LAT pirmininko vietą.
7. Vakar klausimas atsiranda darbotvarkėje ir vėl nepatvirtinamas, nepaisant konservų pažadų "kai kuriems koalicijos nariams". Matyt, klausimas kuriems ir kodėl jau neturėtų kilti.
8. Mazūronis prašo prieš balsuojant dėl Greičiaus keisti Seimo statutą, kad balsavimas būtų slaptas, y.y. kad nebūtų frakcijos spaudimo. Tai dar kartą patvirtina, kad Greičiaus klausimas - neeilinės svarbos.

Laukiamos pasekmės, jei viskas vyks kaip visada: EM įsteigiama, Greičius ir neparankūs kolegijos teisėjai keičiami kiek galima greičiau (čia dar nusimato kovos, bet kad naujasis prezidentas bus susijęs su "valstybininkais" arba jų priglobtas, abejonių nėra), zuokas ir agurkichas išteisinami arba švelniai pabarami , "trep trep kojele" tsakant. Lietuvoje niekas nesikeičia, žmonės eilinį kartą nusivilia teisingumu ir politikų žaidimais.

Retorinis klausimas: o ką manote jūs, ponas Prezidente? Gal laikas baigti šitą TURGŲ, kur svarbūs tik asmeniniai "kai kurių narių" interesai, o ne visuomenės?

Vytautas rašė...

To mauras

Prisvaigai kaip reikiant...tik didele dalis tavo svaigalu yra melas.Kad ir balsavimas del parlamentaru nelieciamybes atemimo.Balsuota tik viena karta, o tu kalbi apie kazkokius du balsavimus...

Susiverškim broliai diržus rašė...

1 443 600 000 - Tiek litų šiemet kainuos įvairios kelių priežiūros ir plėtros programos. (AMB švogerių lizdas)

112 600 000 - Už tiek litų Krašto apsaugos ministerijai pirksime lėktuvų, laivų ir logistikos įrangos

51 000 000 - Tiek litų šiemet skirta Valdovų rūmų statybai. Iki šiol jau išleisti 176 milijonai.

44 000 000 - Tiek litų suplanuota duoti Nacionalinio operos ir baleto teatro scenai atnaujinti. Jau ištratinti 36 milijonai.

25 000 000 - Tiek litų šiemet numatyta projektui Vilnius - Europos kultūros sostinė. O organizatoriai jau buvo apžioję 40 milijonų.

23 180 000 - už tiek litų šiemet bus pradėta rekonstruoti Užsienio reikalų ministerija.

12 700 000 - Tiek litų šiemet kainuos Vilniaus apygardos prokuratūros pastato tobulinimas.

4 218 000 - Tiek litų kainuos Seimo III rūmų remontas (neįskaičiuoti per riaušes patirti nuostoliai) ir Seimo turto įsigijimas.

3 844 000 - Tiek litų bus išleista Prezidentūros rekonstrukcijai, prezidento rezidencijos Turniškėse remontui ir rezidencijos S.Daukanto aikštėje statybai.

2 730 000 - Tiek litų išleisime Vyriausybės ir premjero rezidencijos Turniškėse rekonstrukcijos pradžiai.

8 716 000 - Tiek litų vėl sumokėsime, kad būtų pratęsta saugumiečių naujos būstinės statyba. Kiek dešimčių milijonų ši statyba jau kainavo - valstybinė paslaptis.

www.vz.lt

Vytautas rašė...

Na ko Jūs taip puolate, mielieji komentatoriai dabartinę vyriausybę. Kaltinti lengva, o suprasti nors sunku, tačiau naudinga abiems pusėms. Pirmiausia reikia keisti premjerą. Nevertinu jo nei teigiamai nei neigiamai. Tačiau šiuo metu reikia visapusiško žmogaus, turinčio aiškias lyderio savybes. Ar Kubilius tą turi? Deja, neturi. Ir ta jo arogancija nesuprantama, tiesa dabar jau kiek sumažėjusi:-) ką jis tokio nuveikė, kad bent kažkiek galėtų būti arogantiškas?

geras rašė...

Sveikas Vytautai,

tai, sakai, sedi patogiai, siltai Seime Darbo partijos klapciuku isitaises, leidi laika parlamento restorane, gauni patogia algele uz stai toki "darba", t.y. monitoringa ir nuomoniu formavima viesojoje erdveje, ir bandai atrodyti itikinamai objektyvus. :) Net neabejoju, kad siulydamas keisti premjera, zinai, kuo ji butu galima pakeisti. Gal gali ivardinti ta asmeni? Bandysiu speti - tavo darbdavys Viktoras Uspaskichas. Ar ne taip? Kas berasytu ir ka berasytu, tiesiog turetu zinoti, kad Vytautu prisistatantis asmuo - yra "darbietis". Ir ne tik partijos narys, bet sios partijos aparato darbuotojas. Nesakau, kad tai yra blogai. Tiesiog tai pravartu zinoti. Ir, mielas Vytautai, butu teisinga to neslepti.:) Sekmes tavo darbuose.

Rasa rašė...

Cia beskaitant viena straipsni, pabaigoje radau minciu aktualiu ir musu vyriausybei...
http://www.marketoracle.net/Article8434.html
My favorite example is New Zealand back in the 1980s. Every year from the 1970s through the 1980s, New Zealand ran a budget deficit and a trade deficit. Every year the IMF said, “You must raise your taxes and cut the value of your currency to try to balance your budget and run a trade surplus.” So New Zealand would do that, and every year the deficit got worse and their trade imbalance grew larger. They did this for five or six years and it got worse every time they did it—every time they followed the IMF tactic of raising taxes and cutting the value of the currency.

Finally New Zealand Treasury Secretary Graham Scott (Secretary from 1986–93) told the IMF, “Don’t ever come back here. Everything you’ve told us to do has proven to be utterly worthless. We’re going the other way. We’re slashing taxes.” From I think a 75% marginal tax rate, over the course of five years, they cut it to like 18%. And every year they took in more money—more money—every time they cut taxes they took in more money. And when they strengthened their currency, their exports picked up; as their currency got stronger, they exported more stuff. Isn’t it fascinating?

TGR: That’s the paradox.

DG: It got to be so interesting—it wasn’t Gordon Campbell—I’m trying to remember; I just went blank for his name. But he passed the baton on to a woman by the name of Ruth Richardson, who was a little more leftwing than her predecessor—the tax rate was down to a flat 18%. They asked her if she was going to cut it again, and she said, “You know, I don’t think I can cut it any more; I can’t spend the revenue I am taking in now.” It’s a classic line. So, what does she do? They actually started raising the tax rates again, and what happened? Tax revenues fell.

But New Zealand had taught a lot of people that cutting taxes and strengthening your currency is the best thing you can do. And as they were cutting taxes, they kept cutting prohibitions and regulations; they kept chopping them back. They were the real precursors of the Free Market Movement that developed in the early ’90s and the early ’00s.

Vytautas rašė...

TO GERAS

O kodėl turėčiau tą slėpti?:-) taip, aš esu DARBO PARTIJOS narys, ir ką tuo nori pasakyti?:-D
Seime nedirbu, jei turi galimybę, patikrint seimo kanceliarijoje, įsitikinsi. Aš manau, kad žmogus, nesvarbu kuo užsiima, kokia jo profesija, išsilavinimas, partinė priklausomybė, turi teisę reikšti savo nuomonę. Dėkoju Tau GERIETI, kad įvertinai mano nuomonę kaip objektyvią. Aš savo nuomonę vertinu kaip subjektyvią. Uspaskicho nesiūlau į premjero postą. Esant dabartinei koalicijai tai neįmanoma. O apie koalicijos keitimą aš nė neužsiminiau. Aš sakau, kad reikia iš dabartinės koalicijos narių ieškoti kito žmogaus premjero pareigoms užimti.

Saulenas rašė...

Sveiki,
A.Kubiliau.

Komunistų antpuolis didžiulis, kaip žinote jų ginklas yra melas ir šmeižtas.Atsvara būtų stiprus tiesos atstovas spaudai, ir ( pritariu kitiems) plius www portalas-kuris būtų atnaujinamas kiekviena minute jai kas keičiasi.Portalui galima suteikti varda pvz."padėkime Lietuvai " ar pan.Jai žiniasklaida pradėtų blaivėti tada nereiktu, bet abejojiu neesant konkurentui ji nesikeis.
Nes 90 % žiniasklaidos iškraipo info savaip.

Sveikatos ir stiprybės.

Unknown rašė...

tu zlugdai LIETUVA as jaunas dar noriu givent

Unknown rašė...

Tu lansbergini parazite, ar tu zinai kad mus 12m nupirks rusai, nes tu praskolinai musu vaikus ir musu vaiku vaikus...išgama tu.Suknistas Lietuvos gelbėtojau...Fizike, lietuva šalis, o ne tavo laboratorija!!!!!!!!!!!!