2008-11-15

Kam reikia Krizės įveikimo plano?

Netyla diskusijos dėl mūsų parengto Krizės įveikimo plano projekto. Koalicijos partneriai, vieni ar kiti liberalai, vis grasina, kad nepritars mokesčių didinimui. Toks jausmas, kad vis dar nesuprantama esmė, vis dar bandoma žaisti viešųjų ryšių žaidimus - atsieit yra blogi konservatoriai, kurie siūlo mokesčius didinti, o kiti yra geri, kurie bando apginti Lietuvą nuo tokio blogio, kokį siūlo konservatoriai.

O esmė yra paprasta. Krizės plano reikia ne Kubiliui, ne Algiui Šemetai, parengusiam visą planą, ir ne konservatoriams. Krizės plano reikia Lietuvai, nes be tokio plano valstybė paprasčiausiai bankrutuos. O tada labiausiai nukentės pensininkai ir kiti mažai uždirbantys. Atrodo, kai kas vis dar nesupranta, kas Lietuvos lauktų kitais metais, jeigu kitų metų deficito nesumažintume bent 5 mlrd. litų.

Be abejo, tokio plano įgyvendinimui reikia politikų drąsos ir atsakomybės. Tą nesenai teisingai pabrėžė Dalia Grybauskaitė. Akivaizdu, kad kai kam tos drąsos gali pritrūkti. Ir to nepavyks pridengti jokiomis žodinėmis ekvilibristikomis.Keisčiausia, kad iš koalicijos partnerių iki šiol drąsiausiai elgiasi Arūnas Valinskas, kuris visus ragina drąsiai eiti į priekį. Aš tik vieną žinau, nebus plano, - nebus ir mano vadovaujamos Vyriausybės. Tą turi suprasti visi koalicijos partneriai - kokios nors išlygos plano atžvilgiu yra neįmanomos. Galiu pajuokauti, kad tokiu atveju ir ministrai bus su išlygomis.

Visi koalicijos partnerių pasiūlymai - mažinti PVM ar nemažinti SODROS atskaitymų į pensijų fondus, kuriuos girdžiu šiandien po jų Tarybų posėdžių, reiškia vieną, kad jie siūlo deficitą didinti nuo 600 mln lt iki 2 mlrd lt. Tame tarpe siūloma ir Sodros deficitą didinti 600 mln. litų. Jeigu sutikčiau su tokiais siūlymais, tai jau kitų metų pradžioje reikėtų mažinti pensijas.

Taigi, galiu pasakyti labai paprastai - man tinka visi pasiūlymai, ypač PVM tarifo sumažinimas, kas reikštų deficito padidėjimą ne mažiau kaip 600 mln litų, bet tik su ta sąlyga, kad visi partnerių siūlomi ministrai čia pat pristato planą, kaip savo ministerijų sąskaita sutaupo tuos pačius 600 mln. litų.

Ir pabaigai - ištrauka iš vieno pažįstamo išeivijos atstovo laiškelio iš JAV:


"Mielas Andriau:
(nors turėčiau adresuoti gerb. ministre pirmininke, bet per daug gerai Patį pažįstų...).

Su dideliu susidomėjimu sekam Jūsų pirmuosius žingsnius. Matom, kad ateina nauja ministrų karta, kurie, tikime, nebus korumpuoti ir dirbs ne savo, bet Lietuvos naudai. Visi ministrai kandidatai, su mažomis išimtimis, atrodo puikiai./ .../ Ypač sužavėti esame Ušacku, kuris mūsų nuomone, yra tikras deimančiukas...

Mano tikslas šiandien yra pagirti Jus ėmusius iniciatyvos biudžetui suveršti diržus. Tik mano patarimas būtų veržtelt biudžetą dar per vieną ar dvi skylutes. Ir štai kodėl. Grįžę Floridon nustebom pamatę kaip ekonominė krizė paveikė šį kraštą. Oficialiai skelbiami rodikliai gal parodo praeitį, bet jokiu būdu jie neatspindi šios dienos padėties-----krautuvės tuščios, daug firmų bankrutuoja. Ir netik bankai. Aš net nustėrau nuėjęs į Walmart, didžiausia JAV mažmeninę krautuvę. Paprastai toje krautuvėje matai šimtus pirkėjų ir 15-20 kasininkių, o ką aš pamačiau----gal kokią 10 pirkėjų ir dvi kasininkės. O krautuvės plotas--tai gal trys Maximos Savanorių prospekto gale. Inventorius--milioninis. Kai kalbi su žmonėmis, visi jie sako, kad dabar ne metas pirkiniams. Su Aldona buvom užsukę į vieną auto-mašinų parduotuvę sutvarkyti dar nuo pernai užsilikusių reikalų. Dešimt pardavėjų ir nei vieno pirkėjo. Visuose visuomenės sluoksniuose jaučiasi pinigų stygius---nieks nenori skolinti. Bedarbystė auga nesulaikomai. Nepraeina dienos, kad neišgirstum, kad viena firma atleido 10.000, kita 15.000 darbuotojų. Kelios didelės firmos sako nebegalėsiančios išmokėti pensijų.
Ką tai reiškia mums? Mano nuomone, Lietuvos galimybė ateity eksportuoti bus skaudžiai skaudžiai sukaustyta. Vakar kalbėjomės su savo giminaičiais Ariogaloje. Toje lentpiuvėje, kur dirba šeimos maitintojas, atleido pusę darbininkų. Ačiū Dievui jo dar nepalietė. Bet ar ilgam? Šiais metais mes lankėmės Kinijoje. Kaip žinome, tai darbšti tauta ir auganti ekonomika. O kiek jie turi švenčių dienų? Viso labo 5. O kiek Lietuvoj? Gal atėjo laikas atsisakyti 5-ias dienas besitęsiančių savaitgalių ar tiginiavimo gegužės 1-osios proga.
Ką aš matau JAV----šioje pasaulio pirmaujančioje ekonomikoje--- tikrai nedžiugina. Siūlyčiau Jums būti labai labai atsargiems planuojant ateinančių metų išlaidas, kadangi pajamos tikrai, tikrai ženkliai sumažės.
Linkiu ištvermės, ir daug daug sėkmės laviruojant Lietuvos laivelį šiose audringose jūrose.
Pagarbiai ir su meile,
......"

Taigi. Ir Seimo nariai prie tokios realybės turės nedelsiant prisitaikyti, visų pirma suverždami savo diržus. Jau antradienį siūlysiu tai padaryti...

81 komentaras:

Sigitas Kalinas rašė...

Mano nuomone, reikia skatinti atviro kodo programinės įrangos naudojimą versle ir valstybės institucijose. Taip būtų galima nemažai sutaupyti.

Vytautas rašė...

Seimo nariai pasidvigubino sau atlyginimus. ar tai taupymas? ir Jūs, būsimas premjeras, kažkaip labai ramiai tokį atlyginimų pasidvigubinimą sutikote. nors laikydamasis nuolat savo kartojamo termino "susiveržti diržus", turėjote bent viešai tam nepritarti. pritarėt. aš nesuprantu, negi Jūs manot, kad žmonės yra visiški bukagalviai ir nemato kai Jūs viena kalbat, o kitą darot? mano vienas pažįstamas buvo įstojęs į Jaunųjų konservatorių lygą, kažkokiam susitikime su šia organizacija ir Jūs dalyvavote. Jis man sakė, jog nusivylė Jumis, nors anksčiau būtų vos ne paskutinius marškinius atodavęs dėl Jūsų. sako, Jūs kalbate su jaunimu ir nežiūrite žmogui į akis. keista, jei kalbi tiesą, tai kogi vengti akių kontakto. aš manau Jūs esate sąžiningas žmogus ir dalyvaudamas politikoje esate priverstas elgtis nesąžiningai, todėl toks ir yra elgesys. ypač į akis krinta Jūsų nenustygstys vietoje rankų pirštai, kai dalyvaujate TV laidose. nesuprantu, kam reikia to melo ir apsimetinėjimo. gal atidirbant verslininkams politikas yra priverstas meluoti rinkėjams?

vilnis rašė...

Turiu prisipažinti, kad Liberalsąjūdiečiai, už kuriuos balsavau, pradeda nuvilti mane. Aiškiai kyšo kai kurie ineresai už jų kalbų, kai pradeda "pergyventi" dėl mokesčių kėlimo. Iš zuokininkų nieko ir nesitikėjau, bet kad pradės kirkiliškai elgtis E.Masiulis... :(
Galiu tik palinkėti tvirtybės. Jei vis dėlto pasiseks jūsų koalicija su bent 70% jūsų sutartų permainų, tai jau bus didelė atgaiva Lietuvai. Išdavysčių, aišku, bus ne viena, nes juk taip lengvai nuperkami tie šaunūs liberalūs berniukai.

Vygintas rašė...

Gerb. p. Andriau,

Manau, kad jūsų planas yra neblogas, gal kiek "matematinis", ekonomika nėra tikslusis mokslas. Matau keletą iššūkių su įgyvendinimo terminais (nuo sausio 1 d. vargu ar įmanoma), ypač kai keičiami mokesčiai, iš pajamų mokesčio keitimo labiausiai kentės "klasė", o ne patys turtingiausieji, nes jimes NPD ne toks ir reikšmingas.
Dar vienas dalykas - naujovė skaičiuojant mokesčius nuo šeimos pajamų, o ne nuo individualių - ar nesukels dirbtinių skyrybų, kad pasigerinti padėtį (ypač kai daug yra išvažiavusių, gyvenančių kartu, bet nesusituokusių ir pan)?
Reikalingas sprendimas patentininkams - kokiu būdu jie pereis prie "normalios" paslaugų apskaitos, reikėtų tarpinio varianto, neįvedant pilnos buhalterijos.

Mauras rašė...

planas neblogas, o liberalams dėl atvirai lobinamų interesų turėtų būti gėda. Vienas pvz. - pakeltas triukšmas dėl planuojamo sumažinti pinigų srauto pensijų fondų valdytojams. Mano diagnozė - aiškus bankelių interesų stūmimas. Tik plane reikėtų ne mažinti, o apskritai keisti 2 pakopos pensijų fondų kaupimo sistemą kaip nepasiteisinusią.

Jei kas dalyvauja 2 pakopos fonduose ir mato jų rezultatus, manau jau spėjo įsitikinti, kad pensijų fondai reikalingi ne mums, o finansų tarpininkams, kurie tik valgo jiems pervestus mūsų mokesčius, o realiai nieko neįsipareigoja. Visų rinkų totalinio kilimo laikotarpiu 2004-2007 m. rizikingiausi pensijų fondai uždirba...3,6% metinę grąžą po mokesčių fondo valdytojui. Juokinga? Nė kiek, jei pažiūrėsite, kur tie fondai atsidūrė dabar. Jie krenta nuo 1,5% iki 5% per ketvirtį greičiu. Tai reiškia, kad tų pinigų būsimieji pensininkai šiaip ar taip nematys, nebent yra pasikeitę į konservatyvius fondus. Ar tai taupymo senatvei priemonė? Tikrai ne. Tai kodėl valstybė turėtų ją palaikyti?

Būtų mano valia, panaikinčiau iš viso tuos Sodros pervedimus bankeliams ir pan., o tiesiog pervesčiau tuos pačius konkretaus piliečio sumokėtos Sodros procentus (5,5 ar 3 - ne taip svarbu) į VVP jo vardu. Bankeliai gali pasiimti kuklų procentėlį už VVP pirkimo tranzakciją ir metinį mokestį už portfelio saugojimą, tai normalu. Bet ne dabartinius "ne daugiau kaip 10% vienkartinį mokestį".

Toks pakeitimas duotų:
1) 4-6% garantuotų palūkanų būsimajam pensininkui
2) galimybė valstybei efektyviau valdyt savo pinigų srautus.

Kas nori, gali eiti į kazino arba investuoti rinkose. O tai kas vyksta dabar - nesusivokiančių žmogelių pinigų deginimas, už tai bankeliams dar pasiimant deginimo mokestį.

PS> Beje, pagal galiojančius aktus sukauptus pinigėlius skaičiuojančių pensininkų laukia dar vienas siuprizas: išėję į pensiją jie negalės tiesiog atsiimti pensijų fonde sukauptų savo pinigų. Įstatymai numato, kad tam tikrą sumą antros pakopos pensijų fonduose sukaupę pensininkai privalės įsigyti anuitetą, tai yra teisę gauti tam tikrą periodinę išmoką iš draudimo bendrovės. Anuitetas nepatrauklus pirmiausia dėl to, kad už jį reikia mokėti draudimo bendrovei, negalima pasirinkti išmokų dydžio, sukaupto turto negalima palikti paveldėtojams. Prognozuojamas 5% vienkartinis administravimo mokestis nuo sukauptos sumos. Taigi išvada viena - uždirbs iš šios sistemos visi tarpininkai, lėšos bus apmokestintos kelis kartus, ir reforma orientuota ne į pilietį.

Anonimiškas rašė...

Antros pakopos pensijų fondai buvo ydingos sistemos kreivas patobulinimas. Mauro siūlomas lėšų nukreipimas į vyriausybės vertybinius popierius šios krizės sąlygomis gal kiek adekvatesnis, bet per mažai radikalus sprendimas.
---
Pirmasis komentatorius cybersig tik iš dalies teisus. Jokio naudojimo, ypač valstybinėse institucijose, skatinti nereikia.
===
Andriui, cituoju: "Krizės plano reikia Lietuvai, nes be tokio plano valstybė paprasčiausiai bankrutuos. O tada labiausiai nukentės pensininkai ir kiti mažai uždirbantys."

Būtent su tokiu ir bankrutuos. Buhalterinės apskaitos naštos prievolė patentininkams - visiška nesąmonė. Jeigu taip labai norite, turėsite dešimtis tūkstančių neaišku ar veikiančių įmonių, turinčių pirmiesiems veiklos metams 80% (ar kiek ten?) mokesčių lengvatą, į kurias momentaliai nutekės pinigai, dabar išmokami per autorinius honorarus, plius dar gera dalis iš dabartinių, lengvatų neturinčių, šiaip-ne-taip kontroliuojamų įmonių pinigų srautų. Kaži, kokie nusistovės pinigų išgryninimo tarifai?
Kad mažiau nukentėtų pensininkai ir kiti mažai uždirbantys, gal net publikuosiu internete instrukciją "Kaip uždirbti iš Kubiliaus reformos".
Gal ir visai gražus būtų toks mano indėlis į kovą su krize, ir socialiai teisingas - būtų negerai, jeigu šios reformos dalies pelnas atitektų tik apskaitininkams ir mokesčių inspektoriams.
Beje, kas idėjos autorius? Šemeta? Bus liuks ministras.

Administratorius rašė...

Kito kelio tiesiog jau nera. Krize visame pasaulyje ir veiksmai jai iveikti panasus. Yra ir kitu budu pasakytu tie, kurie labai prisidejo prie krizes gilinimo. Taciau tada...Ar norime kaip Islandija (gavusi rusu milijardus) prasyti Rusijos lektuvu savo bazese? Ar norime virsti Vengrija, kurios pagrindinis orientyras Rusija ir buvusiu komunistu valdzios pastovumas tegu ir finansinio zlugimo akivaizdoje? O del to, kad Andriui Kubiliui bus sunku, zinome pakankamai. Todel nereikia izeidineti jo del to, kad jo elgsenoje atsispindi nerimas. Duok Dieve sveikatos ir atlaikyti.

Anonimiškas rašė...

Kokią krizę planuojate?

Lietuvos ekonomika, kaip koks narkomanas, buvo priklausoma nuo užsienio kapitalo injekcijų. Gautas kapitalas didele dalimi buvo naudojamas neproduktyviai - ne investicijoms, o vartojimui.

Dabar kredito kraneliai pasaulyje užsisuko, rizika buvo pervertinta, ir staiga visiems tapo aišku, kad tokio tipo ekonomiką toliau finansuoti perdaug rizikinga.

Toliau - lavininė reakcija - jeigu rizikinga, tai nieks nefinansuos, jeigu niekas nefinansuos, tai iškils ekonominė krizė, jeigu ištiks krizė - negalės gražinti prisiimtų kreditų, jeigu negalės grąžinti kreditų - laimės tie, kurie sugebės atsiimti juos pirmi. Kapitalo srautai apsisuka. Bankų sistema pavojuje. Valstybė, neturėdama tam resursų, imasi garantuoti bankų indėlius iki 100.000 EUR.

Ir viskas. Visai nepriklausomai nuo to, ką dabar šneka valdininkai ir politikai, valiutos devalvavimas neišvengiamas. Jis gali įvykti dviem būdais - bloguoju ir geruoju.

Blogasis būdas - bankų krizė, ir vėl neveikiančios valstybinės indėlių garantijos šokas, ir didesnis devalvavimas.

"Gerasis" būdas - iškart patvirtinus vyriausybę, vienas iš valstybės vadovų praneša apie mažesnį devalvavimą.

Abiem atvejais problemų našta atitenka patikliausiems (ėmusiems paskolas valiuta) ir lojaliausiems (laikiusiems indėlius bankuose) žmonėms. Tai žiauriai neteisinga, bet "gerojo" scenarijaus atveju žala mažesnė.

Tai, kas turėtų dabar vykti šešėlyje (sakau turėtų, nes procesai nevieši) - tiesiog paskutiniai persistumdymai prie lovio. Kai kurie kitų rūšių bankų įsipareigojimai kai kuriems specialiems kreditoriams ir VIP klientams konvertuojami į valiutinius indėlius, kuriais galima disponuoti, ir pastarieji "išdisponuojami" lauk. Tas procesas turėtų vykti su pagreičiu.
---

Blogojo scenarijaus atveju vyriausybė ne atsistatydina, o yra tiesiog nušluojama.

"Gerasis scenarijus" - puiki proga radikaliai "saulėlydžio" programai.

---
Viskas. Iki lito devalvavimo šia tema čia daugiau rašyti neketinu.

Simas K. rašė...

Kazkaip itartinai visame kontekste nuskambejo iseivio laiskelis... Susidare toks ispudis, kad p. Kubilius nenori, kad parduotuvese (is konteksto supratau, kad rinkos lyderiu Maximose, IKI ir pan...) sumazetu pirkeju, nes butent taip paprasti zmones pamatys tikraja krize (kol kas dauguma apie tai girdi tik per TV). o pagrindine krizes nasta perkelti ant visu Lietuvos zmoniu (pensininku (kaip suprantu jos neaugs, o nuo kitos ziemos net PVM lengvatu sildymui negaus), mokytoju, mediku)... Beje, juk lygiai ta pati politika buvo vykdoma ir 1996-2000 metu laikotarpyje, po kurio mokytoju, mediku algos buvo uzsaldytos. Puikiai zinau to laikotarpiu politines peripetijas ir zinau, kad konservatoriai ir dabar visiskai nesiskaitys su kitaip mananciais (bent jau taip buvo iki siol). Sunkus laikai laukia ir ta krize ant savo paciu vel istrauks vidutine ir zemesnioji klase. Ir matosi, kad didziuju verslininku interesai ginami labiau nei pensininku...

Unknown rašė...

Balsavo už Jus visa mūsų šeima. Ir didelių lūkesčių turėjom, bet... Seimo narių atlyginimai padidėjo, "žaidimas" su mokesčiais neimponuoja. Jūs norite matematikos, teigiamo balanso, bet LEO LT milijonų ar milijardų pelno po elektros pabranginimo skaičiuoti nenorite kažkodėl... Gal tai darys abejotinos paskirties nauja ministerija??? Liūdna, labai liūdna gyventi Lietuvoje, kur paprastas žmogus apmokestinamas iki nerealios ribos, o monopolininkas kainas gali kelti kol jam negėda, o jam negėda niekada. Sėkmės, Andriau, aš bent jau tikiuosi, kad tai ką darote, darote iš nuoširdaus savo aklumo, o ne iš gudrumo...

Anonimiškas rašė...

Sveiki,
tiesiog Jus informuoju, kad jūsų tinklaraštis įtrauktas į bendrą politikų tinklaraščių srautą http://polilogas.lt, skirtą skatinti piliečių ir politikų tiesioginį bendravimą.

Mauras rašė...

2 anarchistas

Kuo labiau apokaliptinės yra prognozės, tuo rimtesnio pagrindimo jos reikalauja. Skaičiai ar precedentai svarbu. Kitaip jos panašios į pranašystes. Sušukti pranašystę ir pabėgti - neprofesionalu :) nepriimkite asmeniškai, bet dabar toks laikas, kai vadovautis emocijomis ar pranašystėmis yra per didelė prabanga.

Anonimiškas rašė...

Reikia skaičių, maurai?

Oficiali statistika iš Lietuvos banko interneto svetainės. Duomenys apie bankų sistemos likvidumo būklę
http://www.lb.lt/bliquidity/hdefault.asp?lang=L&id=375&Y=2008&M=11&D=17

Paskutinių septynių darbo dienų duomenys, atskirti dvitaškiais, sumos milijonais litų.

Laukų pavadinimai

Mėnesio diena : Atsargų suma atsiskait. sąskaitose : Atsargų litais perteklius/ trūkumas : Grynasis turtas užsienio valiuta : 7 d. atsargų pertekliaus (trūkumo) vidurkio prognozė

Skaičiai

7 : 3633 : 1570 : 14694 : 642
10 : 3226 : 1163 : 14213 : 453
11 : 2845 : 781 : 14014 : 51
12 : 2697 : 634 : 13725 : -257
13 : 2257 : 194 : 13471 : -619
14 : 1611 : -451 : 13031 : -1019
17 : 1408 : -654 : 12680 : -1201

Tai įsibėgėja kolapsas. Toks būna tik kelis kartus gyvenime.

Unknown rašė...

O man įdomu, kodėl niekas nekalba apie antro gyvenamojo ploto apmokestinimą? Manau, sutaupytumem daugiau nei 600 mln., ir tai paliestų būtent "turtinguosius", o ne visus, kaip PVM.

Kestutis rašė...

Jusu Ekselencija,

perskaitykite Prancuzijos Prezidento Sarkozy kalba pasakyta
Tulone 2008.09.25 skirta krizei iveikti.
Gaila, bet Jusu planas yra tiesiog atvikscias Prancuzijos lyderio Planui.
Keletas citatu:
Bet, kai tokia ekonomikos padėtis, aš netaikysiu griežtos politikos, kuri tik sustiprintų krizę. Aš nesutiksiu padidinti mokesčių ir tarifų, kurie sumažintų prancūzų perkamąją galią. Mano tikslas yra sugrąžinti prancūzams jų perkamąją galią, o ne ją iš jų atimti.
Aš nesutiksiu padidinti įmonių išlaidų, nes tai reikštų susilpninti įmonių konkurencingumą, kai, priešingai, jį reikėtų sustiprinti. Įmones versti mokėti tuo pretekstu, neva tai neskausminga, - vadinasi, daryti didžiulę ekonominę klaidą, kokia buvo padaryta 70-ųjų metų viduryje, per pirmąjį naftos sukrėtimą; jo pragaištingus rezultatus mes žinome.
Prancūzija išeis iš krizės investuodama ne mažiau, o investuodama daugiau. Tai priežastis, dėl kurios nuo šiol naujos investicijos bus atleistos nuo profesinių mokesčių, kurie jas verčia išlaidauti. Bus rengiamas susitarimas su vietos bendruomenėmis ir ieškoma priemonių, kuo tai pakeisti, kad pasekmės ekonomikai būtų ne tokios pavojingos. Realizuoti šią būtiną reformą nebus delsiama.
Prancūzija išeis iš krizės dirbdama ne mažiau, bet dirbdama daugiau. Turime daryti viską, kad darbas būtų skatinamas, nors jau keletą dešimtmečių buvo stengiamasi bet kokiomis priemonėmis jį sugniuždyti.

Ar dar reikia pridurti, kad dabartinėje pasaulio ekonomikos situacijoje darbo kainos padidinimas būtų savižudiškas?

Prancūzija išeis iš krizės investuodama ne mažiau, o investuodama daugiau.

Tai ka Jus siulote yra "s totshnustju na oborot"

Jusu siulomas kelias - kelias i PRAZUTI

Kestutis rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Kestutis rašė...

IR DAR PAMASTYMUI:

Ar A.Kubiliaus planas yra toks pats, kaip N.Sarkozy, kuris suka iš įprasto kelio: visą krizės naštą užkrauti žmonėms ir verslui? „Aš nesutiksiu padidinti mokesčių ir tarifų, kurie sumažintų prancūzų perkamąją galią. Mano tikslas yra sugrąžinti prancūzams jų perkamąją galią, o ne iš jų atimti. Aš nesutiksiu padidinti įmonių išlaidų, nes tai reikš susilpninti jų konkurencingumą, kai, priešingai, jį reikia sustiprinti.“ Tačiau N.Sarkozy, mažindamas valstybės veiklos išlaidas, užsibrėžė panaikinti valdžios institucijose 30 600 darbo vietų! Štai tikrasis Prancūzijos ir Europos lyderis, o ne koks „metų europietis“, išrinktas antraeilio leidinio trečiaeilio priedo.

Vytautas rašė...

Man nesuprantamas dalykas, eiti iš krizės didinant mokesčius. kvailiausias sprendimas iš kvailiausių. viskas uždedama ant eilinių žmogiukų pečių. Tai gal Kubilius sita dalyka placiau paaiskintu, nes net ir nebunant ekonomistu aisku, kad mokesciu didinimas tik gilins krize. stai paprastas paaiskinimas- jei zmogus moka didesnius mokescius, jis turi maziau pinigu. turedamas maziau pinigu jis maziau perka prekiu ir paslaugu. tai lemia mazesnius verlininku pelnus. jie yra verciami mazinti algas savo darbuotojam, kurie vel gi gave mazesnes algas maziau pirks, mazins verslininku pelna. kadangi dauguma dirbanciuju dirba privaciose imonese, tai dauguma dirbanciuju visa tai palies. uzsisuks toks velnio ratas...tai dar duok die, kad tik atlyginimai butu mazinami, o tiketina, kad bus atleidinejami darbuotojai. sitie procesai jau prasidejo. o Kubiliaus vyriausybe dar didina valdininku algas, nauja ministerija steigia.SUPER, taupomos lesos i desine ir i kaire. mazinant mokescius, butu lengviau atstatoma ekonomika, nes zmones turetu daugiau pinigu, kas neleistu isisukti tam baisiam ratui. bet...konservatoriai arogantiski zmones, tiki, kad visi ju veiksmai yra teisingi. deretu pasitikrinti savo veiksmus kaip jie paveikia zmoniu gyvenima, bet ar jums tai rupi?

Unknown rašė...

As irgi nesuprantu tokiu skaciavimu. Kai skaiciuoja pagal dabrtinius duomenis. Bet jeigu padidins mokescius tai paprasciausiai surinks maziau mokesciu. Del padidejusiu mokesciu firmos bus priverstos mazinti kastus, del isaugusiu pvm kris vartojimas. Kazkodel pamirstama, kad galima skolintis ir is gyventoju. Manau reiktu didinti efektyvuma valtybinese istaigose, skatinti investicijas, suteikti finansavimo prioriteta svietimui. O ne didinti mokescius. Tikiuosi, kad tie skaiciavimai atliekami prognozuojant ivyksiancius pasikeitimus, o ne pagal dabartinius duomenis.

Unknown rašė...

Andriau, kaip zadate issaugoti kad ir bent dali Lietuvos ukininku jei viskam pakelsit pvm, o tarkim vaisiu ar darzoviu pvm lenkijoj - 5%?

Unknown rašė...

Andriau,

SUSTABDYTI tokius bereiksmius projektus kaip VEKS. Tai absoliutus nonsensas, kurio biudzetas 300 mln. litu. Kokios kulturos sostines, kai salyje 650 skurstanciu? Tai tiesiog absurdiskas pinigu svaistymas. Ir kokio dydzio sis absuradas. BAISU.

Stai jum ir atsakymas is kur gauti 300 mln. litu nenuskriaudziant ne vieno lietuvos zmogaus. Ar cia Zuoko abonentinis-otkatinis mokestis ivestas?

RYGOS miesto valdzia pagaliau suprato ir nebeskirs NEI vieno lato tokiems bliuzguciams, kaip naujuju metu girtuokliu svente. O mes... kiek pamenu apgailetinas sou Vilniuje kainuos 5-6 mln. litu.

Sveiku protu visas VEKS farsas nesuvokiamas!

Algirdas rašė...

Kadrai lemia viską. Dar Leninas tai sakė. A.Brazauskas tai suprato, o V.Lansbergis su A.Kubilium iki šiol ne. Bet kokį, kad ir patį geriausią įstatymą galima sabotuoti, jei reikiami žmonės sėdi reikiamuose vietose rajonuos. Užtat ir dažniausiai sėdi opozicijoj konservatoriai, užtat beveik visas valstybės turtas perėjo "teisingiems" socdemų atstovams. Kažkada
B.Lubys privatizavo dabartinę"Achemą" už pinigus, gautus užstačius savo gerą vardą. Todėl jie gali nusipirkti pusdykiai "Alitą", todėl biurokratai gali jų sprendimais pasipiktinusius piliečius švelniai ramina-eik pas Lansbergį.
Nes jie jėga ir mūru stos prieš betkokias reformas. Šiandien apskritis-instrumentas legalizuoti visokioms neteisybėms. Vilniui gyvena apie 20-30 000 "jaunųjų ūkininkų". Nemanau, kad jie sėja ir pjauna. Taip legalizuojamos statybos ten kur neleidžia įstatymas. Būtų įdomu sukurt tokių sodybų albumą "Ūkininkų Lietuva".Užtenka turėti pusę hektaro ir tu įgyji teisę statytis. Nemokant valstybei rinkliavų. Norint atsiimti žemę normalioj vietoj tenka atiduoti pusę sprendėjams. Ar įsivaizduoji , Andriau , kokios sumos ten vaikšto? Sutvarkykim šį reikalą. Ir tada A.Brazauskas ir jo vaikinai galės rašyti memuarus ir girtis kiek daug nuveikė Lietuvos laisvės byloj, o valstybė iš jų piniginės atvirs į tai kuo ji ir turi būti. Pakvieskit STT, manau jie turi pakankamai argumentų permainoms apskrityse. Kaip sakė Žeglovas kino filme "Susitikimo vietos keisti negalima":vagis turi sėdėt kalėjime, valdžia tarnauti liaudžiai, o ne ją išnaudoti. Perfrazavus filmo pavadinimą-Senų partinių kadrų pasisisėdėjimo vietą -apskritį ne tik galima bet ir būtina keisti ar net likviduoti. Visų mūsų labui. Nes jei šalis nesugeba reguliuoti savo biurokratų, biurokratai ima ją reguliuoti sau naudinga linkme
Algis , kurį Tu, Andriau, prisiminęs Atgimimo laikmetį, vis vadini šiauliečiu

Rinkejas rašė...

Jei panaikinsite verslo liudijimus, daugiau už jus nebebalsuosiu. Labai keistai atrodo, kad krizės įveikimas sutapatinamas su biudžeto surinkimu, didinami mokesčiai ir ribojama žmonių darbo iniciatyva - toks planas krizę garantuotai tik pagilins.

DonatasD rašė...

11.24 "KAM išmokėjo premijas kariams ir valdininkams už beveik 20 mln. litų"
Kiek anksciau Sodros klaipedos skyrius ishsimokejo sau paankstintas kaledines premijas.
Zinau, kad Prienu seneliu namuose Kaledas irgi paankstino.
Ponas Andriau, gal greiciau pakeiskit dabartine valdzia uzuot derejasi kolicijoj del ivairiu smulkmenu.
Tikiu, kad Dievas anksciau ar veliau nubaus komunistiniu lervu klana, bet noretusi, kad busimasis minitstas pirmininkas ta lizna nors kieknors pajudintu..

Unknown rašė...

"V.Ušackas siūlo neerzinti Rusijos dėl žalos atlyginimo" - jau atrodo, kad matyti, kas konservatorių užsienio politiką formuos. Nenuostabu tai buvo girdeti iš Šatrijos bendrapartiečio, bet kai tai skelbia konservatoriu kandidatas - darosi keista. Kažkaip gana lengvai išdavete savo pozicijas, už kurias nemažai rinkėjų jus rėmė.

tomas rašė...

Sveiki,
Esu senas verslininkas,todėl labai gerai jaučiu rinkos pulsą.
Daugelis lietuvos įmonių šiuo metu išgyvena beveik 50% pardavimų nuosmukį.Niekam nieko nereikia!
Štai čia pagrindine esmė!Pardavimai yra visko variklis!
Dabar reikalinga rinkos skatinimo programa,o ne mokesčių didinimo!
Pas mus kaip visada viskas atbulai...Idomu iš ko Jus rinksite savo planuojamus padidintus mokesčius??? Biudžeto mažas deficitas -ar tai tikslas?
Gerb,Andriau--nors yra neblogų dalykų Jūsų antikrizineje programoje,tačiau verslo esmės Jus nesuprantat...Teorija yra teorija,bet yra dar gyvenimo praktika!

IswingTradeStocksAndFutures rašė...

Gerb. Kubiliau,

JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir kitos didžiosios bei mažosios valstybės norėdamos skatinti investicijas, pinigų srautą, verslą mažina mokesčius. Jūs siūlote didinti mokesčius, nes turime deficitinį biudžetą. Jūs norite gyventojų kišene apmokėti biurokratų išlaidas. Nesuprantu, kokia ekonomikos teorija jūs čia remiatės, bet ji natūraliai prives tik prie dar didesnės krizės. Jūsų pagrindinis teiginys, kad turime didžiulį deficitą. Šį deficitą sumažint turėtumėt valstybinių institucijų sąskaita, o ne paprastų gyventojų. Suprantama yra ir kitas kelias: apmokestinti gyventojus uždirbančius daugiau nei 4-5k Lt.
Mokesčių padidinimas labai stipriai pakenks šiai ir taip gležnai valstybėlei, kuri bando eiti prieš vėją, kuris tikrai ją nupūs į griovį.
Mokesčių sumažinimas deficitą padidintų tik laikinai. Padidėjęs verslo aktyvumas, mokesčių surinkimas padėtų daugiau spręsti deficito problemas negu mokesčių didinimas.
Siūlau remtis didžiųjų valstybių praktika, o ne kažkokia nežinoma teorija, kuri tik dar labiau apsunkins verslą Lietuvoje. Dėkui už dėmesį.

Mauras rašė...

Apie mokesčius ir vartojimo skatinimą.

Manau kad šiame etape tai nebeveiks. Pinigų nėra, tai matosi visur (verslininko tomo komentaras), o skolų - kiek nori. Oficialiai valstybės skola ~16 mlrd. Lt., savivaldybių ~1 mlrd. Lt. (2007 m. pabaigos duomenys, šiemet turėsim kokių 2-3 mlrd. augimą). Atrodo nedaug, tačiau viso ūkio realūs įsiskolinimo mastai gerokai didesni.

Kai esi prikaupęs atsargų arba gali paspausdinti pinigų (JAV, UK, Rusija), gali sau leist rizikingus eksperimentus, kurie greičiausiai mažins biudžetą, bet šiandien parodys kad vyriausybė gera ir labai rūpinasi ūkiu ir vartotojais. Deja, visuotinio kilimo laikais valdžiusių socdemų-valstiečių palikimas bus minus 2,5 mlrd. Lt. (mano prognozė). Už jų eilę metų trukusį išlaidavimą ir reformų nebuvimą teks susimokėti brangiai.

Siūlantiems skatint vartojimą mažesniais mokesčiais: siūlote valstybei vėl daryti minusinį biudžetą ir lįsti gilyn į skolas? Primenu - reitingai sumažinti, t.y. skolinti pinigai pabrangę, ir apskritai iš skolintojų panašu liks tik PB ir TVF su griežtomis "atšaldymo" sąlygomis. Jau turim pavyzdžių. Ne "pašildymo" mažesniais mokesčiais, o atšaldymo, ir staigaus.

O gal tikitės, kad sumažinti mokesčiai padidins vartojimą? Kodėl taip manote, ar todėl kad taip rašo praeito amžiaus knygose?

Įsivaizduokite, artėja žiema, pinigų neturite, bet turite skolų; kol kas pragyvenimui užtenka. T.y. ką uždirbam, tą išleidžiam. Žinom, kad pabrango šildymas, brangs elektra, ir to įtakoti negalim. Turite visai neblogą televizorių, kuris nuo 2012 neberodys, o ir šiaip nauji TV gerai atrodo. Ir staiga parduotuvė paskelbia kad kaina sumažinta 10% (20, 30 ar 50 - jau nesvarbu). Nes, pvz. sumažėjo PVM ar dar kas nors - nesvarbu. Ar pirksite? Kodėl? Iš kokių lėšų?

Apgalvotai atsakę į šį klausimą, atsakysite sau ir į visus kitus.

PS> Jei nepavyks susitart dėl taupymo programos palaikymo, kelias vienas - devalvacija. Ar toks scenarijus geresnis?

Anonimiškas rašė...

Vienintelė nauda iš to mokesčių didnimo plano bus tik ta, kad galėsite visiems pasiteisinti - nors ir nepavyko, bet bandėme.

Politiškai tai gana naudinga - išmušite kozirį kritikams iš rankų.

Dabar tik trūksta tikro, realistiško krizės įveikimo plano. Tokio, kuris atsakytų į klausimą: ką daryti, jeigu mokesčių nesurinksime, pasiskolinti nesugebėsime, ir Rusijai už dujas vienos vietos bučiuoti nenorėsime?

(Hint: pats tas kontekstas "gruziniško" radikalumo reformoms).

Vytautas rašė...

to mauras

Pasakyk man, kai zmogus gauna alga, kurios nebepakaks sumoketi mokesciams, kokia nauda is to valstybes biudzetui?

Kokia nauda valstybes biudzetui is sumazejusio vartojimo ir to pasekoje bankrutuojanciu imoniu?

Kokia nauda valstybes biudzetui is didejancios bedarbiu armijos?

Kur dedi, kad ir pvz 1 papildoma lita? tikrai ne i peciu. nusiperki pvz kramtomosios gumos arba ledu arba loterijos bilieta, puse kepalo duonos. netgi vienas papildomas litas vartotojo kiseneje kazkam privaciame sektoriuje atnesa naudos. o jei taip tarkim 100 vartotoju turinciu papildomai po viena lita, tai jau ir apciuopiama nauda. juk ne valstybes tarnautojai prikels ekonomika, tik privacios imones.

Mauras rašė...

A.Kubiliui

VILIBORo nevaržomo kilimo, kuris akivaizdžiai didins bankų pelnus, ir kylančio nepasitikėjimo bankais fone siūlau pagalvoti apie priemones, kurios leistų piliečiams paskolint savo santaupas vyriausybei tiesiogiai , su šios įsipareigojimu išpirkti skolos popierius bet kada bei antrine rinka. Taupymo lakštai - puikus sprendimas nenorint permokėti pasitikėjimo netenkantiems "kraujasiurbiams".

Algirdas rašė...

Skrido lėktuvo Adamkus, Kubilius ir Kirkilas. Lėktuvas nukrito kažkur Gruzijos kalnuose. Negyvenama vietovė, rusų sunaikinti radarai neleidžia didžiausiems mūsų draugams-gruzinams nustatyt kritimo vietos. Rusai ir amerikonai nebenori gelbėt įkyruolių. Adamkus nepaeina, vis nori atsisėst. Supyko Kubilius ir sako-jokių koalicijų, gelbėjamės po vieną, nes kitaip visi žūsim. Trečią dieną Kirkilas mato rūkstantį dūmelį-atskuodžia, o ten sėdi Kubilius ir šašlyką kepa. Kirkiliuks irgi alkanas, galvoja kaip čia įsiprašius prie stalo: -Žinai, Andriau , tas tapkinis tai man niekada nepatiko, visur kišas, visiems pamokslauja, mūs vos čia nepražudė...
- Nepatinka, tai ir nevalgyk, o man visai nieko, tik biskį druskos trūksta , -atsakė Andrius imdamas antrą iešmą...

Mauras rašė...

Rekomenduoju, puikus J.Čičinsko straipsnis apie gelbėjimosi planų skirtumus, mūsų pavojus ir galimybes :
"Mūsų ekonomika kitokia, ar mes patys kitokie? "

Unknown rašė...

Siuo metu yra svarbiausia, galutinai suformuluoti Vyriausybes sudeti ir ja patvirtinti.

Sekmes

Onutė rašė...

Priimkite nuoširdžius sveikinimus ir linkėjimus su naujomis pareigomis.

Princese rašė...

Sveikinu ir linkiu sėkmės Jūsų darbuose.

stachas rašė...

SVEIKI.
Pritariu Jusu sprendimams. Noriu patarti - patentu panaikinimas yra galimas, taciau reiketu pasiulyti placiau naudotis ,,individualios veiklos pazyma", ko Jus neakcentuojate. Tai yra veikla, kur visus uzdirbtus pinigus deklaruojate ir sumokate mokescius MI ir Sodrai. Esu pensininkas, projektuotojas ir dirbdamas pagal sia pazyma uzdirbu sau ir kitiems pensininkams papildomai. Taciau tur but bus problema, kad ,,turgaus" prekiautojai ir kai kurios kitos specialybes dirbantieji nesugebes teisingai deklaruoti uzdirbamu pajamu. Gal jiems reiketu ivesti minimnalu pastovu mokesti, o norint gauti didesne pensija - turetu deklaruoti ir didesnes pajamas. Juk mes visi turime galvoti, kaip teks gyventi senatveje - ar as kaltas, kad anas nieko nenori prisideti, o pensija, arba sveikatos paslaugas nori gauti dabar ir nemokamai (t.y. is mano ir kitu sumoketu moesciu).

Unknown rašė...

Po plano priemimo pagrindine roblema, kaip isvengti su devalvacija susijusiu lukesciu bei isukti skolinimasi, nes bankai litais dabar neskolina del lito devalvacijos rizikos, o ne tik del to, kad neturi pinigu (tiksliau litu laikymas tapo prabanga). Siulau pradeti leisti VVP su garantuotai infliacija dengianciomis palukanomis, t.y. fiksuota, pvz., 6-9% graza, jei vidutine infliacija per perioda butu zemesne, taciau infliacija padengianciomis palukanomis, jei vidutine infliacija per perioda virsija is anksto fiksuota palukanu norma. Jei devalvuoti lito nezadate, infliacija dabar tikrai turetu mazeti ir skolinimosi kastai neisaugs. Kartu tai bus labai aiskus isipareigojimas, kad nedevalvuosite lito, nes kitu atveju infliacija soktels neitiketinai. Trecia, tai paskatins privacius subjektus ir imones deti santaupas i VVP suprantant, kad apdraudziate nuo infliacijos (faktiskai, ir lito devalvacijos) rizikos. Bankai gaus aisku ir patikima signala, kad devalvacijos bus kiek imanoma vengiama, bei patys kazkiek investuos i tokius instrumentus (priklausomai nuo palukanu normos) bei galiausiai prades teikti paskolas litais ir normalesnemis salygomis verslui. Galiu buti pirmas pirkejas (jei fiksuota palukanu norma butu 8%, padeciau trejiems metams 30-50 tuskt., jei 7% 30 tukst dvejiems, jei 6% - 20 tukst vieneriems, jei maziau, deciau i indeli eurais bankuose).

Mauras rašė...

2 econvi - kodėl manote, kad infliacija šoktels? Tik tiek, kiek ją įtakoja energetinių monopolių kainos. Vartotojimo kainų infliacija ženkliai mažės, tai jau matome Estijoje kuri eina cikle anksčiau už LT.

Dėl taupymo lakštų - siūliau ne kartą ir ne tik aš, tikiuosi kad bus padaryta arba paaiškinta kodėl nereikia. Palūkanos turėtų atitikti VILIBORą. Taip sudarysim konkurenciją bankams (kas savaime nėra blogai), bet išjudinsime finansų sistemos kraujotaką.

Maža bet labai svarbi smulkmena - lakštai bus denominuoti litais, todėl devalvacijos atveju turi būti vyriausybės garantija išmokėti lakštų pirkėjui atitinkamą sumą litais/EUR, fiksuojant perkamo lakšto vertę EUR pagal platinimo metu galiojantį LTLEUR santykį. Ar tokia garantija bus padaryta, parodys kiek rimtai valstybės galvos nusiteikę išlaikyt lito kursą. Tai tam tikra prasme būtų "žinia rinkoms", iš kitos pusės - vienintelė sąlyga, kuriai esant piliečiai ir verslas investuotų didesnes sumas ilgam laikui.

Anonimiškas rašė...

negali valstybė prisiimti tokių įsipareigojimų

abejingas rašė...

Visada balsuoju už konservatorius.
Labai laukiu teisingų mokesčių automobiliams. Kaip jie vadinsis - ekologiniai socialiniai, man nesvarbu. Bet idėją turiu, panaši sistema veikia kai kuriose EU šalyse. Įstatymo projektas:
Nuo 2009 sausio 1d. LR registruojamiems lengviesiems automobiliams kurių variklio darbinis tūris didesnis nei: 4,0l taikyti 3000EUR metinį mokestį; 3,0l-2400EUR; 2,5l-1200EUR, 2,0-600EUR, 1,5l-300EUR, mažiau nei 1,5l nuo mokesčio atleisti.
Anksčiau registruotiems automobiliams mokestis pradedamas taikyti nuo artimiausios techninės apžiūros. Apie mokesčio sumokėjimą spręsime pagal tą patį TA lipduką ant numerio. Bauda už važinėjimą be TA padidinti iki atitinkamo taim automobiliui mokesčio dydžio.

Vytautas rašė...

to vidas

Kokia tokio tavo siulomo mokescio paskirtis? man labai idomu, kodel visada bandoma tik mokesciais arteti prie ES gyvenimo lygio, o algu dydis pamirstamas.

abejingas rašė...

mokescio paskirtis - atimti galimybe vos teises gavusiems jaunuoliams sesti prie galingu automobiliu vairo, sumazinti oro tarsa ir priklausomybe nuo importuojamos naftos, apmokestinti "pasikelusius" zmones

Unknown rašė...

2 Mauras - siūlyme rašiau, kad laukčiau infliacijos mažėjimo, nebent būtų devalvuotas litas. Bet kuriam įsipareigojimų variantui pritarčiau (įsipareigojimui padengti infliaciją ar bent didesnę jos dalį arba grąžinti indėlį fiksuotu kursu įvykus devalvacijos faktui).

2 anarchistas - nesutinku, kad valstybė negali prisiimti tokių potencialių (!) įsipareigojimų. Atvirkščiai, jeigu tokių (patikimų) įsipareigojimų (ir signalų rinkai) nėra, sukuriami blogi ir save realizuojantys lūkesčiai (apie valiutos devalvavimą ir pan). Aš pats esu tipiškas pavyzdys, nors suprantu tokio individualaus sprendimo makroekonomines pasekmes.

Mauras rašė...

2 econvi

atsiprašau, neatidžiai skaičiau. Visgi recesijos ir silpstančio vartojimo atveju infliacijos gali nebūti net devalvavus valiutą. Vartotojų nuotaikos nukreipia pinigų mases. Valdžiai infliacija būtų tik į naudą (kirkilo vyriausybės pavyzdys).

2 anarchistas
Kodėl valstybė negali prisiimti tokių įsipareigojimų (bet gali įsipareigoti kompensuoti po 100K EUR indėlių kiekvienam LT banke)?

Vytautas rašė...

to vidas

Cia tokia pat logika- apmokestinti studijas universitetuose, tam kad pagerintu studiju kokybe. mokesciai savaime sudiju kokybes nepagerins. o tavo siulomas mokestis tamsaus proto zmoniu neatbaidys nuo vairavimo, nes jiems tereikia tureti automobili, o visa kita- teises, tech. apziura, draudimas jiems nusispjaut. ne mokesciais, ne draudimais, ne bausmem reikia siekti rezultato, o zmogaus ugdymu. ar per sunku tai suvokt?

Anonimiškas rašė...

Maurui ir Econvi

Už tokius taupymo lakštus po valiutos devalvavimo reikėtų mokėti kokius 30% metinių palūkanų. Pasaulis išjuoktų, pirštais užbadytų.

Tai, kas vyksta dabar (premjeras "nemato" būtinybės devalvuoti litą), galima vertinti kaip “ex-ante bail-out” - laikotarpį reikalams susitvarkyti. (Terminą aptikau FT Alphaville žinutėje apie rublio devalvavimą.
http://ftalphaville.ft.com/blog/2008/12/09/50202/russia-downgrade-first-of-many/ )

Unknown rašė...

Idomi jusu diskusija :) Ikuriau toki saituka, idejoms dalintis, kol ten tik mano mintys, bet butu idomu, kad ir kiti prisidetu. Kuo daugiau zmoniu tuo daugiau originaliu, arba reikalingu minciu. O gal ir ponas premjeras uzsuks paskaityti :) Apsilankykite: http://lietuva.ideascale.com

shradhavan rašė...

Šiandien atsibudau su idėja, apie krizę, jei ji pasirodytų nors kiek praktiška, būtų nuostabu.

Dalykas paprastas ir primityvus, bet genialumas slypi paprastume.

Kiek liečia verslo subjektus, fizinius asmenis taip pat, manau daug yra tokių dabar: "aš skolingas kažkam, dar kažkas skolingi man, todėl viskas stoja". Tipiška būsena.

Jei valstybė imtųsi aktyvaus vaidmens čia, tai galima būtų paspręsti, galbūt net labai sėkmingai.

Įsivaizduokim, aš skolingas asmeniui A, asmuo B skolingas man, asmuo C skolingas asmeniui B, asmeniui C skolingas asmuo D, ir taip toliau. Kol neturiu pinigų, negaliu atsiskaityti su asmeniu A, o asmuo B negali atsiskaityti su manim. Vis dėlto, jeigu aš būčiau skolingas tik asmeniui A, o asmuo A būtų skolingas tik man, tai mes galėtume tarpusavyje užsiskaityti skolas ir būtų ramios galvos - buhalteriniam balanse jokios įtampos. Bet kai ekonominių subjektų tarpusavio tinklas yra sudarytas iš daugelio tūkstančių jų tarpusavio įsiskolinimų, tai nėra įmanoma padaryti jiems paties, atkasti, kaip galima būtų užskaityti tarpusavio įsiskolinimus, kaip uždaryti grandinę iš daugelio subjektų. Bet jeigu būtų sukurta speciali duomenų bazė, arba specialūs apsikeitimo skolom vienetai, tada tai būtų įmanoma. Ir kieno jėgose tai padaryti, kad visi ūkio subjektai dalyvautų, taip būtų galima maksimizuoti tarpusavio skolų užskaitymo grandinės mastą - greičiausiai tik valstybės.

Klevas rašė...

Laiškas, žinoma, emocingas, bet norėtųsi truputi pakomentuot jo prielaidas. Visų pirma, didžiausia prielaida yra ta, kad krizės metu valstybė turi taupyti. Atrodo logiška. Bet ar iš tikro? Krizės metu visų pirma krenta gyventojų vartojimas, apie ką laiško autorius rašo. Krentantis vartojimas persiduoda domino efektu vis labiau smukdydamas verslą, atleidžiama vis daugiau darbuotojų, taip vartojimo kritimas dar suintensyvėja, o tuo pačiu ir BVP kritimas, nes BVP didžiaja dalimi ir yra vartojimas. Kas iš to seka? Kad valstybė, mažindama išlaidas (t.y. vartojimą) tik dar labiau pagilina krizę.

Pažengusios vakarų valstybės, jau pasimokusios iš praeities krizių, šiuo metu kaip tik imasi vadinamos “expansionary policy”, kaip krizės įveikimo plano. Mažinamos palūkanų normos, kad verslui ir gyventojams būtų lengviau skolintis, vyriausybė didina savo vartojimą, taip siekdama atsverti sumažėjusį gyventojų vartojimą. Pažvelkim i 1929 metų krizę – Ruzvelto “Naujasis Planas“, padėjęs įveikti krizę, kaip tik ir buvo labai padidintų valstybės išlaidų programa, kai valstybė pradėjo aktyviai finansuoti įvairias ūkio šakas iš savų lėšų, taip paskatindama ūkio atsigavimą.

Kodėl tokiu negali eiti Lietuvos valstybė? Galbūt mes ir neturim tokių monetarinės politikos įrankių, kaip kitos šalys, bet čia ir reiktų Lietuvai derėtis su ES centriniu banku, kad galėtumėm patys atsispausdinti daugiau pinigų, kad nereikėtų finansų ministerijai taupyt savo darbuotojų sąskaita. Juk ne infliacijos dabar reikia bijoti, o recesijos!

sharkos rašė...

gyvenu Floridoje daug metu ir tokiu nesamoniu kokias cia parase zmogus as nepastebejau. Pirma, jeigu atleidzia didele kompanija 10.000 ir daugiau zmoniu is darbo tai tas skaicius yra visos Amerikos mastu. O jeigu zmogutis butu pamates "juodaji penktadieni" kada nuo spusties bandant ieiti i parduotuve jai atidarant zuvo keliolika zmoniu (Amerikos mastu), tai nepasakysi kad zmones neperka. Sutinku, restoranai prarado iki 20% savo lankytoju, tai daug. O atoslugis su darbais visais metais prasideda pries Padekos Diena ir tesiasi iki vasario pabaigos. Na o kai zmones gauna "mokesciu grazinimus" kovo menesi, tai del darbu kiekio, laisvu sestadienio ir sekmadienio ilgai nematome.

abejingas rašė...

Kazin pats premjeras paskaito, ka zmones masto cia? As vis tik labai tikiuosi, kad ives automobiliu mokescius, kaip pvz. Jungtineje karalysteje, ir taip privers zmones susimoketi uuz savo norus, kaip ir uz rukyma ar alu susimoka tie kas vartoja. As pats nevartoju ne vieno ne trupucio, tai ir nemoku. Ir mokslas turi buti mokamas, nes uz dyka ateina "studijuoti" kas netingi, darbininku neberasi, visi su aukstaisiais, nors daznas nezino kur yra Surinamas, arba keli yyra termodinamikos desniai.

Vytautas rašė...

to vidas

O kai Tu nusiperki automobili, tai nesumoki uz ji?:-)))) pagal Tavo mastyma, tai jei nusiperki alaus buteli, tai dar turi ir alaus gerimo mokesti papildomai moketi? apmokestinti lengva, bet reikia aiskiai suvokti apmokestinimo pasekmes. nes kiekvieni papildomi mokesciai gali netgi buti nuostolingi valstybes biudzetui.

Simas K. rašė...

nezinau kaip kiti komentatoriau, bet as asmeniskai matau, kad Kubilius kazkiek demesio atkreipe i musu pastebejimus, kritika. Tik nemanau, kad jis vis del to sugebes priimti teisingus sprendimus. Na, nebent bus kaip sakau - dabar jie sneka ivairius nerealius dalykus, bet, jei kalbeti apie mokesciu reforma, mana, kad bus prieita prie progresyviniu mokesciu, nes kitos alternatyvos kaip ir nera... O kiti mokesciai, greiciausiai, irgi reikalingi. Tik as pradedu abejoti turto deklaravimo klausimu, jei nebus parengta tinkamu istatymu - tarkim nebus mormaliai apibreztas minimalus pragyvenimo lygis (kiek zinau socdemai su konservu pritarimu ji panaikino isvis...), kol atitinkamoms institucijoms nebus pavesta grieztai stebeti fiziniu asmenu finansinius srautus, tol tie deklaravimai nepades. Yra daug protingu pasiulymu, kuriuos, tikiuosi, A. Kubilius priims, nes tai, ka jie dabar siulo yra visiskas marazmas ir tautos supriesinimas. Nors is semes nereikia nieko geriau tiketis is desinios partijos... Kas supranta nors kiek politologijoje, tai tas supras ka as turiu omeny. Geros dienos visiems

kar rašė...

pasiūlymas:
- vietoj kovos už atlyginimų mažinimą valstybiniame sektoriuje galimas paprastesnis ir visuomenei aiškesnis sprendimas: įvesti laikiną progresinį krizės mokestį valstybinio sektoriaus atlykinimams, pvz. pirmi kiekvieno atlyginimo (įskaitant visokius priedus, indeksus ir t.t.) LTL 1000 gali būti papildomai neapmokestinami; antri LTL 1000 apmokestinami 10%, treti 20% ir taip toliau, kai viskas virš LTL 9000 apmokestinama 100%. Tai gal paprasčiau pasiekti vienu įstatymu, visiems bus suprantama, kad tai laikina ir gerai motyvuos visuomenę priimti sunkesnius krizės įveikimo plano momentus. Mažai uždirbančius nuskriaus nedaug, o daug uždirbantys turbūt irgi niekur nepabėgs, nes ir privačiam sektoriuj šiuo metu laisvų darbo vietų ir didelių atlyginimų rasti nelengva.
O jei vis tik atrodys, kad tai per daug drastiška priemonė, galima tą mokestį vertinti kaip paskolą valstybei, kurią po kokių trijų metų, kai leis sąlygos, valstybė galės grąžinti gal ir su tam tikromis palūkanomis.
kaip Jums toks pasiūlymas?

Unknown rašė...

KAR: O kiek kainuos administravimas tokio mokescio?

As is tiesu palaikiau ta antikrizini plana kuri laika, bet kad kuo toliau tuo labiau abejoju... Kur dingo zadetas mokesciu suvienodinimas? Vietoj to turim 19%/20%/21% plius vel kazkaip neaiskiai 15% + 6% sodrai + 1% kazkam... Kur tas supaprastininmas? Kas per nauji kazkokie mokesciai uz automobilius? Kas per neapmokestinamo pajamu minimumo panaikinimas zmonems uzdirbantiems i rankas 2000lt? Kodel isvis tas progresyvumas padarytas, juk jus konservatoriai ir liberalai! Ir kas per visu didziausia nesamone, kad viskas isigalioja nuo sausio 1, kai gruodzio pabaigoj isvis neaisku kokie tie istatymai bus? Kaip nesuprasti, kad butent versla reikia ne apkrauti, o skatinti, nes tik verslas ir moka visus mokescius ir tik is jo valstybe gauna pinigus. Ar nepapjausit savo zasies, kuri deda aukso kiausinius, kaip toj pasakecioj?

Mauras rašė...

2 kar:
R.Dagio siūlomas dalies atlyginimų "prilaikymas" ministrams ir Seimo nariams - iš esmės jau yra "paskolinkime valstybei" pradžia. Kol kas siūloma paskolinti tik pakankamai gerai gyvenančių ir trumpam, bet jei padėtis nesitaisys - visai realu kad sulauksime ir platesnio masto iniciatyvų. Labai tikiuosi kad neprireiks.

2 bronius

kalbate kaip tikras "buvęs konservatorių rėmėjas", tokių propagandistų pilnas internetas :) "buvau, rėmiau, visada balsavau, o dabar kaip ėmiau, kaip nusivyliau tai nieko nebesuprantu ir matyt jų nenoriu" :)
Tai, ką jūs ir panašūs savo rašinėjimais mėginate sukelti, vadinama berods "halo efektu", kuris šiuo atveju nutaikytas į nelinkusius analizuoti piliečius - va, žiūrėk ir jis nesupranta, nepalaiko! O "žąsis ir kiaušiniai" - tiesiog ta pati mazuronio "avis ir kastruoti" leksika. Siūlau negadinti eterio, jei neturite ką pasakyti.

Anonimiškas rašė...

Baisu, bet reikės pripažinti:

1) mokesčių reformos, pagrįstos finansų ministerijos prognozėmis ir mūsų globėjų bankuose pateiktais ateities scenarijais, nepasiteisino;

2) mūsų elektoratas mumis nusivylė;

3) jeigu ir toliau apsimetinėsime kvailiais, tikinčiais, kad į 2009-uosius galima ekstrapoliuoti ankstesnių metų finansinius modelius ir statistiką, būsime eliminuoti iš šio žaidimo;

4) todėl privalome ką nors padaryti iš esmės.

O ir anarchistas to laukia nesulaukia.

Anonimiškas rašė...

O ko aš laukiu nesulaukiu?

Mokesčių reformos, kurioje mokėtojai nebūtų traktuojami kaip avinėliai, kuriuos verčiau šerti, o ne kastruoti, ir ne kaip žąsyčiai, kuriuos reikia pešti taip, kad pūkų būtų kaip galima daugiau, ir kaip galima mažiau gagenimo.

Prasidėjusi krizė pasaulyje tęsis dešimtmetį, jei ne ilgiau. Pasaulio politikai išbandys, o žmonės išmoks atpažinti dešimtis melo rūšių. Galiausiai paaiškės, kad mokesčiai privalo būti sąžiningi - ne pešami pagal mažiausią gagenimą, o renkami žmonių suprantamiems tikslams.

Mes, lietuviai, būdami maža tauta, galėtume tai suprasti ne paskutiniai.

Anonimiškas rašė...

praleidau:

mokesčiai, renkami remiantis akivaizdžiais teisingumo kriterijais, žmonių suprantamiems tikslams

Vytautas rašė...

TO MAURAS

Tu kai visada geriau nei kiti zinai kaip yra istikruju, o kas su tavim nesutinka, i ta paprasciausiai nereikia kreipti demesio:-)))) tipiskas konservantu pakalikas. daryk taip ir toliau:-) Konservatoriais nusivilia vis daugiau zmoniu, tad Broniaus nereiketu laikyti kazkokiu propagandistu, jis objektyviai kalba, suvokia, kad konservatoriai yra tokia pati oligarcham tarnaujanti partija kaip ir visos seimo partijos. Todel visai naturalu, kad protingi zmones nusigrezia nuo sios sutves, o visokie maurai ir toliau aklai pataikauja. siulau i tokius maurus nekreipti demesio:-)

Unknown rašė...

Andriau, jus man nuosirdizia kitoje savo publikacijoje parasykite "O kam reikia energetikos ministerijos?" Nenoriu drabstytis purvais, akd jus ne ka geresni nei socialdemokratai, bet velniai rautu...

Vytautas rašė...

Ziurau tiesiogine seimo posedzio transliacija per tv, vyriausybe neskiria pinigeliu vaiku darzeliams, mokykloms, ateme "vaiko pinigus", o ministeriju renovavimui skiria milijonus. cia taip reik suprast dirzus verziasi...

Unknown rašė...

To Mauras:
As niekad nebalsavau uz konservatorius, tiesiog as suprantu, kad situacija sudetinga, ir reikia imtis veiksmu. Bet tie veiksmai tai turi atnesti kazkokia nauda, turi galu gale pagelbetu verslui. Kas pinigus uzdirba? Verslas. Per mokescius verslas ir moka algas tiems apsibezdejusiems biurokratams, kurie ne tai kad nepadeda, bet dazniausiai ir trukdo dirbti.
As tik noriu pasakyti, kad jeigu jau daryti reformas, tai reikia ir supaprastinti viska, padaryti tuos zadetus vienodus mokescius (jau tiek to isgyvensim ta pora procentu pvm), reikia neapmokestinti reinvestuojamo pelno, tiek to galima nusauti du zuikius vienu suviu ir pakelti degalu akciza iki eu minimilaus reikalaujamo lygio, tam dabar gal ir tinkamas laikas.
Taciau man idomu kur dingo mokesciu supaprastinimas, biurokratijos mazinimas, ivairiu kontroles instituciju naikinimas, kur galu gale paciu seimo nariu taupymas (seimo ir vyriausybes biudzetai berods netgi truputi didesni negu pernai, sumos valstybes mastu gal ir nebaisios, bet reiktu solidarumo. Anglijoje net Karaliene nekele kazkokios puotos, del to kad visiems sunku). Galu gale kas cia per mokesciai automobiliui? Ir dar tokie milziniski. Pagal lietuvos pragyvenima turetu but 150lt metam o ne menesiui. Plius kiek kainuos tokio mokescio administravimas? Ir galiausiai kas per kvailyste, kad viskas isigalioja nuo sausio 1??? Gal bent nuo vasario 1 reiktu padaryti? Kodel panaikintas NPD zmonem, kurie uzdirba truputi virs 2000lt "i rankas". Konservatoriai su liberalais iveda progresini mokesti, ir dar padaro 2000lt uzdirbanti zmogu turtuoliu??? To niekad nesitikejau...
Esme ne tai, kad antikrizinis planas blogai ir nieko nereikia daryti, o tai kad jis nera toks jau tobulas, kaip ponas Maurai jums atrodo. "Truksta pinigu - pakelti moksescius". Toki antikrizini plana parasytu ir kaimo traktoristas, nereiktu nei 11000lt per menesi, ir turbut treniruota bezdzione ismastytu isvis uz bananus. Taip, kad cia nereikia tam didelio proto. Mano nuomone toks planas turi buti subalansuotas taip, kad atnestu kuo daugiau naudos. Visada reikia orientuotis i galutini rezultata. Cia tik valdininkai gali sapaliot ir s.. malt. Jeigu jus dirbate privacioj sferoj, turetumete zinoti, kad jeigu nesiorientuojate i rezultata, nieko nepasieksite. Niekam neidomu kaip ilgai ir sunkiai jus stumdete dokumentus, idomu tik kiek uzdirbote pinigu imonei. Pagal tai ir atlygis. Deja pas valdininkus viskas atvirksciai... Todel mano siulymas yra pasverti ka kiekvienas veiksmas duoda, ir ka atima. Pvz pakeliam pvm - mazinam biudzeto deficita, reikia maziau skolintis, taciau siek tiek mazeja gyventoju perkamoji galia. Ivedam mokesti uz automobilius, gaunam keliasdesimt milijonu, seriam dar daugiau bezdaliu biurokratu, kurie administruoja mokesti, nuteikiam zmones pries save, nes mokestis ryskiai per didelis pagal pragyvenimo dydi, apsunkinam verslui gyvenima ne tik finansiskai, bet ir kaip cia pasakyt biurokratiskai. Ir taip toliau ir panasiai, kiekvienas veiksmas turi tureti pamatuota nauda ir duoti rezultata. Bet aisku, tai tik mano nuomone, ji nebutinai teisinga. Galbut jus galvojate atvirksciai. O sieti mane su kazkokiais HALO efektais ir mazuronio jauciais nereiketu :)
Beje sukuriau saituka, galbut jau rasiau cia, bet galite uzsukti ir patys pasiulyti, kokiu nors ideju: http://lietuva.ideascale.com

Unknown rašė...

Virsuj komentaras broniaus beje :)

Simas K. rašė...

noriu isreiksti palaikyma del automobiliu apmokestinimo. Tai palies mane asmeniskai, bet as, kaip nemazai metu isgyvenes uzsienyje, zinau, kad daug kur panasus mokesciai taikomi ir taip reguliuojama gamtos tarsa ir kiti dalykai. Zinoma, reikejo viska padaryti normaliai, kad paskui keisti nereiketu - mokestis gali buti pagal automobilio galinguma, kuro tipa (matyt nedaug kas zino, kad dyzeliniai automobiliai daugiau tersia gamta...). Be to, manau, kad tai privers naudoti transporta efektyviau (kils produktyvumas), privers mokescius slepiancius asmenis susimoketi nors kazkokia pavogta dali...

Unknown rašė...

revoliucija ne uz kalnu

Unknown rašė...

zinai ka kubiliau tu kubiliau jei tu butum zmogus tai as tau pasakyciau kaip zmogus zmogui bet kadangi tu neesi zmogus tai as tau pasakysiu tik tiek :
greitai ateis ir tavo eile, greitai. Negalima sitaip tautos galabyti ir paprastu zmogeliu joti.

Unknown rašė...

Matau čia kažkoks "išrinktų" komentarų rinkinėlis... :) Aš nešvaistysiu veltui laiko rašydamas savo nuomone apie naujus mokesčius, o geriau pateiksiu nuorodą į komentarus esančius delfi portale, kuriu šiuo metu yra virš 3500, bet tam, kad suprast, ką žmonės pradėjo galvot apie konservatorius, pakanka perskaityt tik kelis iš jų...

http://www.delfi.lt/news/economy/automoto/article.php?id=19759902&com=1

Anonimiškas rašė...

Artėjant šventėms raminančiai žmones galėtų paveikti premjero paaiškinimas, ką jis galvoja apie teisingumą ir valdžios solidarumą su mokesčių mokėtojais.

Tie klausimai jau išsiveržė į viešąją erdvę. Būtų gerai išgirst atsakymus.

Mauras rašė...

manau žmonėms bus tikrai nelengva susitaikyti su tuo, kad gyvenimas tikrai blogėja, ir kad gali blogėti dar gana ilgai. Bus nusivylusių ir piktų žmonių, ir kaltus surasti jiems nebus sunku. Juolab kad yra nemažai tokių, kurie kasdien rodo kaltus, nesirinkdami žodžių ir net nesivargindami argumentuoti ar siūlyti alternatyvų.

Kokia kryptis(nesigilinant į atskirus niuansus)teisinga Lietuvos situacijoje, t.y. ar reikia didinti mokesčius, ar mažinti - turbūt jau aiškėja daugeliui bent kiek besidominčių kuo nors daugiau nei 'nacionalinių dienraščių' vedamieji; jei kam dar kyla šis klausimas - konkretus ir aiškus atsakymas buvo J.Čičinsko "Apie smilgą vėjyje" . Mokestis vienoks ar kitoks - čia galima diskutuoti iki nukritimo, nes visi nori kad mokėtų kažkas kitas; o po pakeitimo planuojamas ateities pajamas-sąnaudas suskaičiuoti įmanoma tik su subjektyviomis prielaidomis, nes per daug įtakojančių veiksnių. Man asmeniškai labiau patiko 20% PVM, nei visos "autopagalvės".

Turime pakankamai kritinę situaciją su valstybės finansais, energetika ir valdymu. Kritinės situacijos metu kaip žinia, komunikavimas yra labai esminė vieta. Jei koalicija tam (t.y. priimamų sprendimų paaiškinimui, ir ne tik per lakoniškus premjero interviu spaudai) neskirs pakankamai dėmesio, pralaimės ženklią dalį piliečių palaikymo, kurį pradžioje turėjo ir dabar tebeturi. Kiekvienas veiksmas, kuris traktuojamas kaip atėmimas, privalo būti išsamiai ir logiškai paaiškintas. Pvz. mokesčių pakeitimų derinimo metu kasdien buvo išmetamos idėjos, bet jokių "už-prieš" motyvų, paaiškinimų visuomenei kokios galimos kitos alternatyvos ir kodėl tai geriausias variantas Lietuvos atveju, praktiškai nebuvo. Turbūt nereikia priminti, kad dauguma visuomenės skaito ir žiūri tą žiniasklaidą, kurios pelnus šie mokesčių pakeitimai tiesiogiai mažins, todėl valstybinio požiūrio juose ieškoti nėra ko.

Ir dar - labai linkėčiau nustoti remtis kirkilo vyriausybės numatytais biudžeto skaičiais ar principais. Buvo keletas tokių bandymų ekspromtu, tačiau kirkilo praktika savaime negali būti sektinas pavyzdys. Atėjote sutvarkyti finansų, tai ir peržiūrėkite viską, ministerijų priplanuoto "oro" biudžeto eilutėse bus tikrai nemažai. Jei keli premjero patarėjai dirba naktimis ir savaitgaliais, taip ir pasakykite - jie dirba tiek ir tiek viršvalandžių, ir pagal darbo įstatymus (o ne todėl, kad kirkilas taip darė, nes jo laikais naktim tikrai niekas nedirbo) šis darbas privalo būti papildomai apmokamas. Politikai, deja, iš naktinių posėdžių papildomai neuždirbs :)

Ramių ir taikių švenčių visiems.

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
vs rašė...

Visada balsuoju už dešiniuosius, bet pirmieji šios vyriausybės žingsniai labai nuvylė. Visų pirma, susidaro įspūdis, jog dabartinė valdžia nori sunaikinti taip iki galo ir nesusiformavusią viduriniąją klasę, nes nauji mokesčiai skaudžiausiai palies būtent ją. Akivaizdu, jog nebeliks vidutiniokų, tik skurdžiai ir turčiai. Mano supratimu daugiausiai rinkėjų dešiniosios jėgos turėjo iš vidutiniokų tarpo. Mes sparčiai artėsim prie lotynų amerikos bananų respublikų lygio. O tuo pačiu tokia ekonominė politika negrįžtamai gali perorientuoti dešiniųjų partijų rinkėjus ir ši kadencija dešiniesiems, nepakeitus savo mokesčių politikos, gali tapti paskutinė. Norisi tikėti, jog naujas seimas sugebės įveikti korupciją, paspartins reformas, bet pirmiausia turėtų pasirūpinti savo piliečiais, nes diržų veržimas be kitų idėjų niekur neveda. Mano manymu, didžiausios dešiniųjų vyriausybės klaidos:
Nepaliaujamas šauksmas apie didžiulę krizę, reikėjo veikti galvojant krizės įveikimo planus garsiai nešaukiant, nes tas šauksmas prisidėjo prie sušlubavusio pasitikėjimo bankų sistema ir litu, atsiimti milijonai indėlių, pabrangusios paskolų palūkanos.
Seimas pritrūko politinės valios susimažinti savo ir vyriausybės išlaidas, nors kitiems valstybės tarnautojams be gailesčio sumažino biudžetą, tai irgi neprideda pasitikėjimo. Bandyta tokį žingsnį pridengt vaikišku argumentu, jog įstatymai neleidžia mažinti seimo narių algų, bet tada reikia nedelsiant keisti įstatymus, nes toks poelgis yra spjūvis į veidą visiems kitiems tūkstančiams valstybės tarnautojų, kuriems įstatymai leidžia sumažinti finansavimą.
Trūkstamą biudžetą labiau reikėjo perkelti ant turtingųjų pečių. Kur žadėtas nejudamo turto mokestis, kuris yra visose vakarų šalyse? Įvedant automobilių mokestį buvo argumentuojama, jog toks mokestis yra kitose šalyse, bet tai labiausiai smogs smulkiesiems ir vidutiniokams, gal iš Vilniaus nesimato, koks verslo lygis yra provincijoje, nepadoru lyginti mūsų provincijos smulkių verslininkų su vakarų valstybėmis, yra daug automobilių, kurių vertė apie 5000Lt ir jiems užkrauti 1800 Lt mokesčių per metus? Reikia džiaugtis, kad tie smulkieji dar išsilaiko, jie neprašo pašalpų, ar darbo vietų, jie patys dar jas kuria, moka mokesčius, tame tarpe ir akcizą už kurą, ir suteikia darbo automobilių dalių pardavėjams ir servisams. Naujas nepamatuotas (nebuvęs nei vienos partijos programoje) mokestis aiškiai smulkiuosius verslininkus arba privers perrašyti automobilius privatiems asmenims, arba pabaigti savo verslą ir su ištiesta ranka eiti į darbo biržą. Ar to siekiama? Tuo tarpu šalies turtingieji, pasistatę milijonų vertus namus ar prisipirkę žemės, kartais ir iš nelabai legalių pajamų ir toliau niekuo neprisidės prie biudžeto. Ar tai protinga? Kodėl pamirštama, jog toks mokestis yra vakarų valstybėse?
Kodėl užkliuvo vargani vaiko pinigai, na su nemokamų pietų visiems be išimties panaikinimu, dar galima sutikti, kai turtingųjų nevertinamas maistas mėtosi mokyklų valgyklose, bet kur dingo dešiniųjų kalbos, jog valstybė turi skatinti gimstamumą, remti šeimas, vaikus? Tuos varganus vaiko pinigėlius būtų su kaupu kompensavę progresyviniai pajamų mokesčiai, bet čia deja vėl išloš tik skurdžiausi ir turtingieji, jų pajamos dar labiau išaugs, tuo tarpu vidutiniokai praloš. Taigi dabar sąmoningai ar ne yra naikinama šaka, ant kurios sėdima, kitą kartą dabar nuskriausta vidutinioji klasė dešiniųjų gali ir nebeišrinkti.

Unknown rašė...

na tai mazinkite pensijas, mazinkite atlyginimus valstybes tarnautojams, ... kodel visa ta nasta turi gulti ant smulkaus verslo peciu ? stambus tai issisuks... jie visada issisuka... kodel man atlyginimas turi sumazeti 20%, o mokytojams padideti 10% ? kodel ?

Unknown rašė...

Kaip toks menkysta, kaip kubilius gali buti premjeru? Tik atejes i vadzia pasidvigubino sau atlyginimus, o is vaiku ateme maitinima.

Darius Damalakas rašė...

"Premjeras Andrius Kubilius parlamentarus informavo, kad Vyriausybė ketina nuo kitų metų vidurio apmokestinti visų šalies gyventojų automobilius."

"Tokiais mokesčiai sprendžiamos kelios problemos - oro tarša, naudojimasis keliais", - kalbėjo premjeras. Anot jo, gyventojai neturėtų piktintis tokiu mokesčiu."

Darius Damalakas rašė...

Aš tik vieno nesuprantu - ar Kubilius nuoširdžiai vis tiki, kad paspaudus vidutinį ir žemiausią sluoksnį situaciją pasitaisys?

Surenkami papildomi keli šimtai milijonų - puiku, o dar puikiau, kad politikai galės ir nuo tų dviejų šimtų nemažą dalį atsiriepti tiesiog "netyčiom" apeidinėdami tam tikrus kvailus įstatymus, tam tikrus viešųjų pirkimų įstatymų kvailizmus (nu kitaip nepavadinsi dalyko, kai reikia dešrelių kainas iš trijų parduotuvių surašyti). valio valio pinigėliams, suveržkime žmonių diržus, o saviems įstatymus dar labiau "pataisykime"

Tautietis rašė...

Konservatoriai vaizduoja save aršiais antikomunistais, tačiau tai, ką jie daro, rodo, kad jie yra patys tikriausi komunistai. Juk esmė ne pavadinime, bet darbuose. Tiek Vagnoriaus laikais, tiek dabar, jie vadovaujasi vienu principu: atimti ir padalinti. Bet juk toks eksperimentas jau buvo 1917 atliktas. Jokios antikrizinės programos nematau net užuomazgų.

Kubilius atidarė pandoros skrynią. Visiškai pakirto pasitikėjimą valdžia ir sąžiningu darbu. Tapo aišku, kad išgyvensi tik vogdamas. Gaila, tačiau kitos išeities nėra. Apie biudžeto surinkimą nėra net kalbos. Dabar bus masinis mokesčių vengimas, kontrobanda ir nelegali veikla.

Unknown rašė...

Man Lietuva- visad buwo yra ir bus skurdziu salis. Cia nesirupinama zmonemis, normaliu swietimu, bendrabuciu buklemis, gali wardint ir wardint..... Man baisu, kad esame tokie atsilike... Esu dar pati moksleiwe, bet man Lietuva yra slyksti, net neketinu cia testi sawo gyvenimo po mokyklos...Kad tik kur greiciau isvykt, nes neimanoma cia butt.. Tawes niekada niekas neisklausys, nesupras, juk mes- paprasti lietuveles zmones- esam tik sudai pries ten tuos, sedincius seime ir kur ten.... Kodel niekas nekreipia i mus demesio? Mes paprasciausiai esam neidomus... Swarbiausia, kad jie ten, atsiprasant, savo bybio nora patenkintu, turi bapkiu ir ka cia noret, kad dar i mus, ubagus, ziuretu... Ziurkenai ten... Neswarbu, kad koki grazesni ruba, ar batu pora, gali matyt tik kaip sawo ausis..Reik waryti i labdarynus, skurlynus apsipirkt, ir turi but patenkintas...
O jiems ten, matai, netinkamos patalpos dirbti, nesaugus pastatuos jaucias, apsauginiu, islaikomu mokesciu moketoju, reikia...
Tik......aciu Diewui, kad seimunams dar ir uz wirsvalandzius moket nereikia, o tai nuluptu dar po koki 5OO lt per menesi uz tai, kad jie ten posedziauja naktimis ir "naudinguosius" istatymus priimineja....
BETVARKE, BETVARKE, BETVARKE..
Pasakykit, brangieji zmones, ar ne taip yra?
O kas su medicina....
Ligoninese wiskas mokama, nieko negausi, nebent spyga, nemokamai......Uz masaza, kuris tau butinas atstatyti plauciams, kad nemirtum, turi susimoketi pats...Nors mokescius tai moke kiekwiena menesi....
Atsigaukim!!!!!!

Vytautas rašė...

Esu isitikines, kad kubilius i cia issakytas nuomones nereaguos:-)

Mauras rašė...

Ką daro mūsų valdžia? Kaip kovoja su baisiąja krize? Kaip sekasi vykdyti planą?

Paskutinis finansų ministro "fokusas" tiesą sakant lengvai šokiravo, ta proga pagarba VŽ redakcijai už konkretaus absurdo viešinimą. Kol neradau šemetos įsakymo, buvo panašu į balandžio 1-osios pokštą. Deja, tai visai ne pokštas.

Valdžios idėja apmokestinti skirtumą nuo bankų, atsiprašau 'rinkos palūkanų' ypač originali - tūlas pilietis ar įmonė skolina pinigus už tiek, kiek nori gauti palūkanų. Gali būti, kad apskritai nenori, pvz. aš nenoriu, paskolindamas bendradarbiui 100 Lt. iki algos. O čia prie bendradarbio prėjo finansų ministras ir tarė - negražu, teks susimokėti. Tik siekiant teisingo absurdo, reikia balanso - jei žmogelis netyčia pasiskolins didesnėm palūkanom nei valdžios nustatytos 'rinkos' palūkanos, valdžia turėtų kompensuoti išmokėdama jam nuo kitų lupamo mokesčio % išmoką nuo palūkanų skirtumo. Kaip jums toks pasiūlymas? Ne didesnis absurdas nei šemetos.

Šiaip ar taip, valdžia imasi pagal savo susikurtas "metodologijas" nustatinėti, kas yra rinkos kaina, o kas ne, ir visus versti jos laikytis. Socialistinis mąstymas? Taip, pats tikriausias. Dar labai įdomu, kaip gyventojas nustatys, nuo kokios sumos jam reikia mokėti mokesčius. Už bendradarbio nenorą ar nesugebėjimą užsirašinėti paskolintų iki algos sumų ir tuo laikotarpiu galiojusio VILIBORo motyvuosime lazda, "žiauriomis akcijomis"???

Išvada viena - gyventojai pradės slėpti paskolas, dėl to atsiranda geresnės sąlygos sukčiavimui; įmonės nustos teikti paskolas darbuotojams ir akcininkams, likvidumas rinkoje ir vartojimas dar sumažės. Tiesa, Lietuvos banko darbuotojams teikiamos paskolos su lengvatinėm palūkanom bus apmokestintos. Ar to siekiate, ponas šemeta? Nes tikrųjų siekių niekas nežino - čia ne įstatymas, aiškinamasis raštas neprivalomas.

P.S. Pabaigai pacituosiu ištrauką dėl gyventojų gaunamų paskolų palūkanų skirtumo apmokestinimo - yra puikių terminų (išryškinta mano), kurių autorystę tenka pripažinti šemetai ir jo komandai:
"7. Gyventojo nauda, gauta natūra, kai gyventojas už kreditą arba paskolą moka lengvatines palūkanas arba jų nemoka, įvertinama kaip palūkanų sumos, kuri būtų mokama už tokį kreditą ar paskolą mokant tuo laikotarpiu atitinkama valiuta teikiamų paskolų tikrąją rinkos kainą , ir faktiškai sumokėtos palūkanų sumos skirtumas, apskaičiuojamas lengvatinių palūkanų mokėjimo momentu arba, jei palūkanos nemokamos, paskolos ar jos dalies grąžinimo momentu, arba, jei paskola ar jos dalis mokestiniu laikotarpiu negrąžinama – paskutinę mokestinio laikotarpio dieną."

Kur nors įžiūrite rinką? Aš ne.