2008-05-28

Savaitės mozaika

Savaitę pratylėjau. Kelios dienos labai sparčiai prabėgo Gruzijoje. Kaip žinia, Sakašvilis laimėjo įtikinamą pergalę 120:30. Nepaisant opozicijos skundų, kad rinkimus jis pavogė, nemačiau jokių ypatingų pažeidimų. Normalūs rinkimai, išskyrus tai, kad kelių komisijų nariai tarpusavyje susimušė.

Lietuvoje tuo tarpu artėjame link Sąjūdžio dvidešimtmečio jubiliejaus. Ta proga Seime kalbas sakys Č.Juršėnas ir A.M.Brazauskas. Negaila.

Labai geras R.Grinevičiūtės tekstas - alegorija "alfoje" apie duobę, kurioje vis dar tupime, nepaisant Sąjūdžio pergalių prieš 20 metų. Vertas paskaityti. Sąjūdžio jubiliejaus proga ir Darių Kuolį iš radijo laidos vedėjų išmetė. Nenuostabu. "Duobėje" taip tvarkosi. Būtų liūdna, jei nebūtų juokinga.

Nesu pesimistas. Ir iki Sąjūdžio taip buvo. Tikėjimas kad galima pakeisti, tai pakeitė. Banga paviršių nušlavė, bet gelmės liko nepakitę. Gelmes pakeičia tik naujos bangos. Bangas sukelia tikėjimas, kad galima pakeisti ir gelmes. Kas mums draudžia iš naujo patikėti.

15 komentarų:

Mauras rašė...

"Sankirtų" nebėra, "tarp Rytų ir Vakarų" - taip pat. Primena paulauskio stilių - kai reikia Baškytę atleist, nes trukdo, siunčiama komisija. Kai reikia išmest Kuolį, nes "teršia LRT mundurą" o tiksliau - užduoda nepatogius klausimus, užsiundomas siauras, o LRT taryba su Milakniu priešaky laimina.

Linkiu Kuoliui susirast normalią TV, gerbiančią savo laidų rengėjų sąžinės laisvę; manau netrukus jį pamatysime per kokią LNK. O LRT vadukas ir taryba tokiais fokusais tik praranda reitingus. Ar už tai jiems skirti didesnį biudžetą iš mūsų kišenės? Aš prieš.

Simas K. rašė...

Spaudoje pasirode stai toks pranesimas: "Gegužės pradžioje Kauno meras Andrius Kupčinskas šią EK poziciją laikė neutralia ir tvirtino, kad pati Lietuva turės spręsti, ar keisti ES lėšų skyrimo tvarką."
Ir man idomu ka mano partijos vadovas del ES pinigu skyrimo tvarkos keitimo del vieno objekto (o gal ne del vieno? ir nebus palikta per daug spragu???). Nes kaip suprantu butent del to uzviro kovos su DP ir kitais, kad nebutu svaistomos ir nebutu vogiamos lesos. O stai jusu partijos zmones tikisi tai pakeisti. Ir kada pradesite atsakineti i rinkeju klausimus??

Mauras rašė...

patikslinimas - Milaknis nebelaimina, išeina į atsargą.

Bolševikiniais terminais kalbant, kirkilo, januškos ir valatkos "valstybininkai" telegrafą jau užėmė. Rinkimai artėja, puolimas prieš laisvą žiniasklaidą tęsiasi.

Simona rašė...

to mauras

Pasakyk bent vieną laisvos žiniasklaidos Lietuvoje pavyzdį, prieš kurią, kaip pats sakai, tęsiasi puolimas?Labai įdomu:-)

as rašė...

laisvas laikrastis :D

Politikas rašė...

P. Kubiliau. Dar pasakykit, kad pritariat Rūtos Grinevičiūtės straipsnio pabaigai, supeikiančiai Didžiąją Lietuvos strategiją. Juk pats ten buvote ir manau pažįstate visus tyrimo autorius. Kaip jums ne gėda reklamuoti tokį straipsnį?

mk rašė...

Senokai čia nerašiau. Mėnesį, o gal ir ilgiau. Ne todėl, jog nebuvo ką. Atvirkščiai, reikšmingų įvykių pakako. Tiesiog nesinorėjo gadint nuotaikos ir sau, ir šio dienoraščio autoriui. O ir čia susirinkusi specifinė, atsakineti i rinkeju klausimus reikalaujanti publika noro su ja ginčytis kažkaip nesukelia.

mk rašė...

Visąlaik į Rūtos Grinevičiūtės veiklą, ypač telelevizinę, žiūrėjau gana skepiškai. Lygiai taip pat žiūriu ir į daugumą „strategijų“, tarp jų ir Didžiąją Lietuvos.

Galbūt tasai A. Augustinaitis su Siauruko draugeliu Lopata ir dar keliolika panašių į save „vizijos kūrybai skirtas lėšas“ naudojo pagal paskirtį, bet rezultatas visvien turbūt išeis panašus į ALF konkursą „Lietuvos ateities scenarijai: 2010 – 2020 metai”.

mk rašė...

Šiandien gana įdomu prisiminti tas berods 2001 m. skelbtas pranašystes:

Tikėtina, kad žmonių nepasitenkinimas socialine gerove ir valstybės valdymu, politinių partijų tolesnė krizė, pasižyminti jų susmulkėjimu, neišvengiamai atves prie plačios koalicijos sudarymo, ir tai, Vakarų Europos pavyzdžiu, sustiprins Vyriausybės ir Premjero vaidmenį politinėje sąrangoje. Šis procesas sudarys palankesnes aplinkybes partijoms ir visuomenės elitui susitarti dėl valstybės ir ūkio strateginių krypčių ilgalaikės perspektyvos, tokiu būdu bus padėti pagrindai spartesnei žinių ekonomikos plėtrai Lietuvoje. Dešimtmečio pabaigoje Lietuvos visuomeniniame ir politiniame gyvenime vis labiau jausis naujos, nepriklausomoje Lietuvoje subrendusios kartos įtaka. Tai lems spartesnę politinės kultūros brandą bei ūkio raidą.[...]

Visuomenės pasitikėjimo valdžia ir valstybe krizė privers iš esmės pertvarkyti valstybės valdymą.


Dar įdomiau palyginti jas su tuo, ką pvz., vakar Rūta Grinevičiūtė aiškino pavargusiu balsu per „Žinių radijo“ Dienos klausimą, o juo labiau blaiviu ir aiškiu padėties įvertinimu: Lietuvoje nuo sovietmečio gelmės liko nepakitę. Gelmes pakeičia tik naujos bangos. Bangas sukelia tikėjimas, kad galima pakeisti ir gelmes. Kas mums draudžia iš naujo patikėti?

Mauras rašė...

2 "simona"

Apie narsiojo jurgelevičiaus bylą žurnalistams girdėjote?

Ps. vytautas, sima, simona - vieno lizdo paukščiai. Ar ne taip? ;) negalime laikytis duoto žodžio, nes reikia vykdyti partijos užduotį? ajajai, gėda, vytautai, gėda...

2 mk

blog'as yra bendravimo vieta. Jei AK nebendrauja (anksčiau buvo precedentų), tai arba nemato reikalo (sutinku, į kvailus klausimus atsakinėti yra laiko gaišimas), arba neturi laiko palaikyti bendravimui, arba neturi atsakymo.

Mano nuomone, reikalauti/klausti politiko nuomonės, pozicijos aktualiais klausimais būdamas rinkėju ir gali, ir turi. Nebent pagal V.Valiušaičio straipsnyje balsas.lt naudojamą klasifikaciją esi pasyvus indiferentas, tylintis ir nenorintis diskusijos. O klausimo lygis - išsivystymo, interesų ir asmeninės atsakomybės suvokimo reikalas.

mk rašė...

Matot, pone maurai, reikėtų džiaugtis, kad iš viso yra tokia virtualaus bendravimo vieta. Kažkodėl daugelis Lietuvos politikų ir net žurnalistų iki šiol atsisako galimybės ją turėti.

Nežinia, galbūt tai draudžia korporacijų vidaus tvarkos taisyklės (pvz., lrytas.lt autoriai diskusijose niekada nedalyvauja). Vis dėlto dauguma neturi nei noro, nei laiko tokiam bendravimui ir dažnai neturima ką tautai pasakyti.

mk rašė...

Beje, Dariui Kuoliui nebus taip jau lengva greitai susirast normalią TV, gerbiančią savo laidų rengėjų sąžinės laisvę. Kaip bebūtų keista, LRT vadukas randa pakankamai daug užtarėjų.

Ypač žavus LRT administracijos pareiškimas: „Atsistatydinęs LRT tarybos pirmininkas A.[!] Milaknis toliau meluoja“.

Vienintelis Valentinas Milaknis sugebėjo kažkiek priešintis LRT užvaldymui. Tai, kaip lengvai ir užtikrintai valstybininkų klaneliui pavyko pasijungt visuomeninį transliuotoją, kelia nemažą nuostabą. Šitaip turbūt visuomeninė TV, o po to galbūt ir radijas suvisam pateks i „L. ryto“ rankas.

Tad vargu ar D.Kuolį netrukus pamatysime per kokią LNK. Juk pakanka aiškinančių, kad štai neva socdemų žmonių LRT nėra. „Jie neveda laidų, nekviečiami nuolat ką nors komentuoti, bet socdemų vadovybė tylėjo ir tyli. Kai tik pajudino konservatorių lizdą, baisus riksmas, krokodilo ašaros. Susidaro įspūdis, kad LRT buvo slapta konservatorių tėvonija.“

Simona rašė...

2 MAURAS

Aš klausiau ne apie puolimo prieš žiniasklaidą pavyzdžius, o apie konkrečias laisvas žiniasklaidos priemones, prieš kurias vykdomas puolimas.

Kadangi esu įsitikinus, jog Lietuvoje laisvų žiniasklaidos priemonių nėra, tad man labai įdomu kurios yra laisvos tavo nuomone?

mk rašė...

Atsakau simonai vietoj mauro.

Lietuvoje iš tikrųjų kol kas sąlyginai laisvų žiniasklaidos priemonių galima sutikti nebent internete. Akivaizdu, jog „nacionalinis“ (visuomeninis) transliuotojas toks nėra ir niekada nebuvo.

Bet šiandien, per Sąjūdžio gimtadienį, turbūt reikės nuvykti į Konarskio gatvę, kadangi jau akivaizdžiai sukurta baimės atmosfera tarp žurnalistų ir laidos vedėjų.

Normaliu atveju būna protestai prieš netikusią valdžią. Niekada laisvoje Lietuvoje dar nesu matęs protestų „už valdžią“, džiūgavimų dėl to, kad nabagams vis dar „paliekama teisė analizuoti ir kritikuoti vieni kitų darbą laikantis žiniasklaidos etikos principų“.

Suprantama, atsirado dar viena proga nurodyti tautai valstybininkų nemėgstamos partijos bei jos lyderio neblėstančius norus reguliuoti žiniasklaidą, aiškinti, ką galima pateikti visuomenei, o ką ne. Bet, deja, tie nurodinėtojai nelinkę paisyti jokio padorumo.

Simona rašė...

Lietuvoje nėra laisvų žiniasklaidos priemonių. Sąlyginė laisvė atsiranda tada, kai susimoki už straipsnį, radio ar tv laidą ir turi galimybę išsakyti savo nuomonę. Mokėt nereikia, jei turi savo nuosavą žiniasklaidos priemonę, tada viskas paprasta:-)