2008-04-01

Ar galima kitaip?

Šiandien kalbėjau apie valstybės gyvenimo sumaištį, kurią vadinu bankrotu. Pasakiau savo nuomonę, kad opozicija neturėtų balsuoti už Č.Juršėno kandidatūrą. Man tai atrodo savaime suprantamas dalykas, kad valdanti dauguma turi pati, be opozicijos pagalbos, išsirinkti Seimo vadovą. Jeigu valdanti dauguma pati to nepajėgia padaryti, tai ji turi nustoti "kankinti" valstybę savo nesusikalbėjimu ir negebėjimu dirbti. Be abejo, didžiausios problemos yra ne Seime, bet Vyriausybėje ir todėl reikėtų kalbėti visų pirma apie Vyriausybės kaitą. Tačiau jeigu pasirodytų, kad valdanti dauguma negali išsirinkti net ir Seimo pirmininko, tai reikštų, kad valdančios daugumos krizė yra dar gilesnė, nei mes įsivaizduojame. Leisti tokiai tariamai daugumai toliau egzistuoti, kurioje partneriai kaltina vieni kitus tarpusavio sąmokslais, kuri negali priimti paprasčiausių sprendimų, net ir Seimo pirmininko išsirinkti, būtų didelė klaida ir net veikla prieš valstybės interesus. Seimo pirmininko rinkimai yra elementarus egzaminas valdančiai daugumai, patikrinimas jos gebėjimo prisiimti atsakomybę, ir opozicija yra atsakinga, kad toks egzaminas valdančiai daugumai būtų solidus ir rimtas.

Šiaip jau visas šis valdžios bankroto sukeltas chaosas paprasčiausiai pradeda vis labiau atsibosti ir ima paprasčiausiai pykinti. Gaila laiko, kurį praleidi tuščiose diskusijose, bandydamas rasti būdus, kaip su tokia bankrutuojančia valdžia iki Seimo rinkimų išspręsti bent kelias esmines problemas, kurių sprendimo negalima atidėlioti. Tuo tarpu net ir to nėra kada svarstyti, nes turi svarstyti kas taps Seimo pirmininku ir tai ar Premjeras išliks savo poste.

Tokiose sekliose šios kasdienybės diskusijose ir dažnose rietenose praktiškai visai nebelieka erdvės rimtų ilgalaikių perspektyvų aptarimui, strateginių alternatyvų pasirinkimui. Net nebežinai ar tokios diskusijos kam nors dabartinėje politinio chaoso karuselėje dar kiek nors rūpi. Iš viso lieka nebeaišku - ar daugumai dabartinių politikų kas nors daugiau nei rytdienos diena ir artimiausi Seimo rinkimai dar bent kiek rūpi ir ar gali rūpėti. Kažin ar gali rūpėti, jeigu visame Seime ant vienos rankos pirštų suskaičiuosi parlamentarus, kurie be "Vakaro žinių" paskaito dar ir "Economist", "Financial Times" ar "Newsweek" (originalo kalba).

Ir tada su vidiniu susierzinimu pradedi galvoti ir svajoti - o gal nebekreipti dėmesio į visą tą dabartinio valdžios bankroto sukeltą chaosą, gal iki rinkimų ir nebeverta ieškoti galimybių, kaip bent kiek pataisyti padėtį (nes vis tiek iš esmės ši valdžia nieko esmingo nebenuveiks), o tada nebėra ir didelės prasmės šią "valdžiukę" toliau kritikuoti ir tam naudoti savo jėgas. Vis tiek jau viską apie ją pasakėme, ieškoti kaip dar ką nors naujo apie ją pasakyti, nėra didelės prasmės. Gal žymiai naudingiau būtų visą dėmesį skirti vienam klausimui - o ar galima kitaip? Ir ko reikia, kad būtų kitaip? Ir galų gale, ką darysime kitaip? "Kitaip" mano žodyne, reiškia "geriau", "labiau europietiškai", nes gali būti kitaip - ir blogiau, labiau rusiškai.

Kažkodėl norisi tikėti, kad negali šis chaosas ir politinė negalia tęstis amžinai. Ir kažkodėl norisi tikėti, kad Lietuvos politinis gyvenimas konverguos link europietiško, o ne link bizantiško (rusiško) modelio. Ir dar kažkodėl norisi tikėti, kad žymi Lietuvos rinkėjų dauguma tikrai norėtų, kad lietuviška politika darytųsi panašesne į europietišką, o ne į rusišką. Bet toks noras gali virsti realybe tik tada, jeigu rinkėjai patikės, kad tokia perspektyva ne savaime ateis, o mes ją patys turime ir galime sąmoningai sukurti, ir kad mes žinome, kaip, pagal kokį planą ją kursime.

Taigi - ar galima kitaip? Ar galima mažiau suktis dabartiniame chaose, kurį pakeisti jau gali tik rinkėjai, o ne politikai, ir ar galima daugiau išsamių diskusijų apie ilgalaikės ateities planą, apie globalios ir lietuviškos Lietuvos ateities planą?

Esu įsitikinęs, kad galima...

23 komentarai:

mk rašė...

Visų pirma, net ir Melagių dieną, derėtų palinkėti mielam šio dienoraščio autoriui ištverti nelengvą savaitę, kai vyks net du iš esmės „nadzwyczajne posiedzenia Sejmu“.

Kai sprendžiami personaliniai klausimai nei ilgalaikių perspektyvų aptarimas, nei juo labiau „strateginių alternatyvų pasirinkimas“ nevyksta. Nepamenu, ar šioje Seimo kadencijoje iš viso plenarinių posėdžių metu aiškintasi dėl strateginų alternatyvų. Dažniausia vyko visai kiti dalykai...

mk rašė...

Beje, vakar netyčia išgirdau per „Žinių radiją“, jog lsdp.lt yra patalpintas kažkoks B.Genzelio pasisakymas. Žodžiu, внутрипартийная демократия klesti. Tačiau išskyrus į youtube įmestus atskirus nežinia kam įdomius pasisakymų fragmentus nieko ten nėra. Taigi R.Vaitkus eilinį sykį соврамши.

Užtat tokiu būdu ten nesunkiai randama visai ne tai, ko norėjo partiniai propagandistai, kurie kažko ėmė jaudintis
dėl Vladimiro Gaidžio rengiamų apklausų rezultatų.

Vis dėlto į juos vertėtų žiūrėti gana rezervuotai. Visa bėda, jog konkurencijos nėra ir čia: kitų firmų apklausos – gerokai kreivesnės. Betgi ir tarp skelbiamų „Vilmorus“ duomenų galima išskirt gana juokingą grynai užsakomąją dalį („Palankiai ar nepalankiai vertinate politikus iš sąrašo“, „Pasitikite ar ne išvardytomis institucijomis“) nuo likusių pakankamai informatyvių, nors ir kiek kreivokai pateikiamų („Už ką balsuotumėte“ ir „Kurie veikėjai geriausiai atstovauja“), kur apklaustieji vis dėlto renkasi patys.

Vienu atveju kreivumas atsiranda dėl to, kad partijų populiarumas skaičiuojamas nuo visų rinkėjų (drauge su neapsisprendusiais); bendrą vaizdą tai kiek iškraipo. Kitu atveju nepakankamai apibrėžta, kas yra tasai geriausias atstovaujavimas.

Vytautas rašė...

To MK

Tave neseniai pagyrė patsai Kubilius už komentarus, tačiau man labai įdomu sužinoti, kodėl kartkartėm įterpi rusiškus žodžius? Ar lietuviškų pritrūkai? Uspaskichas kalba už Tave daugiau lietuviškai, nors yra rusas, o Tu lietuvis. Jei nesunku, atsakyk man į šitą klausimėlį


Andriui KUBILIUI
Dabar labai norėčiau užduoti klausimą Tėvynės sąjungos pirmininkui, buvusiam ministrui pirmininkui, Andriui Kubiliui:

Jūs sakote, kad politinį chaosą „pakeisti jau gali tik rinkėjai, o ne politikai“.
Ką norėjote pasakyti šiuo sakiniu?
Kaip rinkėjai gali pakeisti politinį chaosą, jei jie renka politikus, kurie juos atstovauja seime? Kai rinkėjas yra jau atstovaujamas, tai jį atstovaujantis seimo narys ir formuoja politiką ir čia rinkėjas jau nieko nebegali padaryti, viską daro būtent politikas, seimo narys, kuris prieš rinkimus sakė viena, o po rinkimų visai ką kitą.

as rašė...

as tau galiu atsakyti issakydamas savo pozicija.
rusu kalba isprincipo yra labai turtinga ir israiskinga. kartais lietuviu kalboje net nera atitikmens kaip tinkamai isversti rusu kalba.

del atstovavimo.
ka issirinkom ta ir turime. tikiuosi vytautai, kad buvai vienas is tu lietuvos zmoniu, kurie dalyvavimo rinkimuose ir dabar turi ta moraline teise kritikuoti valdzios atstovus.
kitas dalykas, manau, kad lietuvos politineje sistemoje truksta seimo, vyriausybes, savivaldos atskaitomomu rinkejams, bendruomenems. tad is cia ir kila sitas konfliktas, kuris galetu buti reglamentuotas tam tikrais teises aktais.

Vytautas rašė...

to as

Ačiū už nuomone.

mk rašė...


Dar sykį pažvelgiau į šios dienos Seimo darbotvarkę. Niekas nepasikeitė. Po valandos prasideda interpeliacijos Ministrui pirmininkui G.Kirkilui svarstymas. Yra ir Seimo nutarimo "Dėl Andriaus Kubiliaus atleidimo iš Seimo Pirmininko pavaduotojo pareigų" projektas.
Ką gi, bus įdomu. Suprantama, tiesiogiai stebėti visą spektaklį neturėsiu galimybės. Jo baigtis nenuspėjama. Tad visų pirma linkiu sėkmės.

mk rašė...

Na, o žmogui iš jaunimo organizacijos Darbas turiu pasakyti štai ką. Politiniai procesai pakankamai sudėtingi. Jų suvokimui būtinas ne vien tik užsienio periodikos skaitymas (pvz., "Economist", "Financial Times" ar "Newsweek" (originalo kalba), nors yra ir kitų neblogų leidinių), bet ir nors elementarus su sovietine praeitimi.

Taigi elementarus
gūglinimas veda iš pradžių link straipsnio Demokratinis centralizmas iš Didž. sovietinės enciklopedijos 3 leidimo, na, o kitas rusiškas žodelis – link M.Bulgakovo romano.

Simas K. rašė...

kažkaip pernelyg stipriai mėgstate rusų kalbą... Bet tuo pačiu nurodote tik tris laikraščius, kurie gan dažnai apsirinka vertindami posovietines šalis. Neapsiribokite tuo ir nenaudokite savo replikose citatų iš rusiškų puslapių, nes tikrai kvailai atrodo kovotojas prieš Rusija, cituojantis jų abejotinus leidinius (apie blog'ų skaitytojus ir komentatorius...). O jei dar pradėsite diskutuoti apie tos tautos didžiuosius genijus, tai man neliks nieko, tik prieiti išvados, kad jūs ir traukiate vežimą link jų, kaip Krylovo pasakėčioje... Beje, aš irgi DP mokamas narys? Ane? Manau jums reiktu kreiptis į medikus dėl paranojos, kuri gali pereiti į nemotyvuota agresiją. Šiuo atveju Kubilius yra labiau gerbtinas, nes nereaguoja taip paranojiškai. Beje kaip tik laukiu atsakymu iš TS partijos vadovo apie kanceliarines išlaidas, kurias kiekviena kadencija parlamentarai vis pasididina (visi iki vieno žino tai, bet prieš rinkimus akcentuoja, kai jau pinigai išleisti...), apie fanatiškai nusiteikusius rinkejus, kurie balsuos už TS (nemanau, kad fanatizmas yra geras rinkejo bruožas, nes visi puikiai žinome, kur tokie radikalizmai gali nuvesti), apie priešrinkiminius pažadus ir kokią atsakomybe prisiimtumėte, jei jūs jų neįvykdytumete (šiuo atveju "mea culpa" neužtektų). Pradžiai užteks. Tikiuosi konstruktyvios diskusijos, o ne kvailų kaltinimų, kurie prestižo tikrai neprideda.

mk rašė...

Gerb. p. Simai. Tamstos niekuo nekaltinu. Manau, kad pagal amžių ir darbovietę nesate jaunimo organizacijos „Darbas“ narys, o tik kažkiek simpatizuojate „valstybininkams“.

Nesu ir „kovotojas prieš Rusiją“, o tik Rusijos „sulaikymo“ (containment – sutramdymas; varžymas; neleidimas plisti) šalininkas. Turbūt nenuginčysite, jog šiandieninėje Lietuvoje apstu lengvai paperkamų, pažiūrų neturinčių šios šalies įtakos agentų.

Na, o tos kanceliarinės išlaidos tikrai nėra pati svarbiausia priežastis, dėl ko Seimo (ypač šios kadencijos) veikla yra visiškai nepatenkinama.

Simas K. rašė...

Manau, kad neįvertinate Rusijos įtakos mūsų šaliai. Ir ne blogąja prasme. Nebūkite toks begalvis kaip buvo konservatorius G. Vagnorius, kuris teigė, kad "Rusijos krizės nepajusime" (iš dainos žodžių neišmesite ir tai buvo konservatorių valdymo laikotarpis... "mea culpa" šioje vietoje itin juokinga, nes taip parodoma, kad partija nėra ir, kažin ar bus, vieninga, nepaperkama ir panašiai). O pajutome ir dar kaip pajutome. Pabandykite uždaryti sienas su Rusija kokiam pusmečiui ir pažiūrėkite į mūsų ekonomikos griuvimą. Tik nereikia svaičioti apie prekyba su ES. To neįmanoma padaryti ne vien dėl apgailėtinos gamybos, bet ir dėl mūsų mentaliteto, kuris yra akivaizdžiai prorusiškas (net jūsų toks, nes labai cituojate jų leidinius). Problemos yra giliau, bet ne viena partija jau nepajėgi susitvarkyti. Dar prie to pačio mūsų liaudis per tamsi ir nežino mūsų valstybes struktūros: kas kam atskaitingas, kokia funkcija kas atlieka. Dėl to žmonės nepajėgūs kontroliuoti savo išrinktų parlamentarų. O dėl tu kanceliarinių išlaidų noriu pasakyti taip: jei net opozicinė partijos tyli neapskaitomai leisdamos valstybes pinigus (beje, taip pažeidžiami lygių teisių įstatymai), tai kaip tokios partijos sugebės valdyti chaoso apimtą šalį? Kubilius paminėjo planavimą. Na aš matau tik tokį dalyką: kadangi planuoti galima pripažįstant praeities klaidas (dviejų "mea culpa" neužtenka, o jie jau vaidinama radikalia partija, tai reikia radikaliai ir veikti net aiškiai pripažįstant savo klaidas), pasėkmes ir žinant kaip jų išvengti ateityje, tai nematau ne vienos pajėgios partijos, kuri sugebėtu kažką radikaliai (būtent radikaliai, nes tokiu pokyčių reikia) pakeisti.

as rašė...

man labai patiko simo k. mintis apie tai, kad zmones nezino valstybes sarangos ir del to negali buti normaliai atstovaujami.
nezinau ar ta reikia daryti sviecian zmones, ar juos pacius galiausiai iki gyvo kaulo daes ir jie patys prades dometis. taciau sneketis apie tai butina. ir pasirinkti paty geriausia kelia.
del rusisku ir nerusisku zodziu vartojimo jau syki sakiau ir dar karta pakartosiu, kad kartais rusu kalba zymiai labiau isvaizdi yra. ir to nereiketu tapatinti su rusijos megimu ar nemegimo. tai yra faktas.
o del tu lesu, kurias seimo nariai gauna. as manau, kad jas ne tik reiketu aiskiai apskaiciuoti, bet ir tu pinigu isleidima reiketu viesai skelbti kekviena menesi, o tai kas buvo isleista, bet uz tai neastiskaityta turetu buti iskaiciuojama is seimo nariu atlyginimu.
nes kitaip artimiausiu metu galime pasiekti tokia riba, kad kancelerinems prekems bus skiriama daugiau pinigu nei ju atlyginimams.
kita vertus mk teisingai sako, kad tai nepagrindine sio seimo beda. beda ta, kad jis negali priimti racionaliu sprendimu, nusistvarko su savo kaip istatymo leidziamosios institucijos darbu. arba bent jau siekiama toki vaizda sukurti visuomenes akyse. nezinau, kuris is siu variantu yra realesnis.

Simas K. rašė...

Netgi komentuojantys si bloga nelabai zino musu valstybes kurimosi peripetijas. Kai kurie saugikliai nebuvo ivesti del to, kad per rinkejus Rusija neturetu per dideles itakos. Ir tai galu gale pradeda atsisukti pries mus. Viesumas, viesumas ir dar karta viesumas... Stai to dalyko neimanoma iki galo igyvendinti. Ir net kartais del suprantamu priezasciu, kurios neivardijmos. Kad ir tas pats LEO LT projektas. As nesu jo salininkas. Aisku, kad buvo prasukta afera. Bet kaip tai atlikta ir kodel?? Mano manymu formuojant nacionalini investuotoja turejo buti naudojamas slaptumo sydas. Kodel? Kad jokia pasaline jega neturetu didesnes itakos (tarkim Rusija, nes jei viskas butu viesai, tai tiketina, kad tikrai ne VP Market butu leimetojai, nes, kaip bebutu liudna, Rusija valdo daug didesnius pinigus ir didesne itaka). Bet tas slaptumas turetu buti isslaptintas. Kad paaiskinti zmonems realias gresmes del tokiu projektu saugumo. Kazkodel nujauciu, kad toki koziri ismes socialdemokratai pries pat rinkimus. Jei ne, tai ju laukia toks pat likimas kaip koncervatoriu del Mazeikiu Naftos. Ir dar: jei zmones neraguoja i smulkius pazeidimus (neapskaitomos kanceliarines islaidos - normalu...), tai niekas neraguos i stambius. Juk paziurekite i situacija musu keliuose. Didelis avaringumas yra isskirtinai del policijos itin dideles korupcijos ir tolerancijos smulkiems pazeidimams. Tuomet iki ziauriu pasekmiu tik vienas zingsnis... Ir tai visai nera del algu mazumo... Tai irgi vertetu giliau panagrineti. Visos siandienines problemos, mano manymu, ryskeja butent dabar, nes iki tol buvo padaryta neteisingu zingsniu, kurie ir isprovokavo ne tik zmoniu moralini nuopoli, bet ir visas kitas krizes. Dabartines mazos algos, korupcija, nebaudziamumas yra tik pasekme neteisingai anksciau atliktu darbu ir neteisingame lesu paskirstyme.

as rašė...

simai,

nesutinku, kad tik viesumas ir kiti tavo isvardinti atvede mus iki sios situacijos.
Lietuva atgavusi nepriklausomybe pries nepilnus 20 metu puole i stipria vartojimo epocha. taciau dabar vykstantys veiksniai rodo, kad slenkame teigiama linkme. paziurek kiek zmoniu renkasi savaitgali gamtoje, o ne akroplyje. ir pamatysi, kad sioje vietoje skaiciai per keleta metu tikrai keiciasi.
kita vertus visuose musu gyvenimo srityse ziauriai truksta kulturos. nebuvo uzauginta karta kuri moketu kulturingai ilsetis, todel siuo metu nera kitokio praleidimo budo kaip gerai pagerti.
nebuvo isugdyta padoraus ir saugaus vairavimo kultura. ir dabar turime tiek zuvusiu keliuose (tiesa, cia sugrieztinus baudas situacija siek tiek keiciasi)
noturejome normalios vartojimo kulturos, todel tik atsiradus platesniai pasiulai visi pradejo pirkti.
nuo pat pirmuju dienu nepriklausomos lietuvos dienu neturejimo ir neformavome kitokios kulturos, kuri nebutu panasi i ta, kurioje pries tai gyvenimo penkiasdesimt metu.
todel siandien ir turime tokius dalykus kaip korupcija, nebaudziamuma ir asmenines atsakomybes stoka.
ipratome, kad atsakyti galima kolektyviskai ir tuom naudojames, o jeigu pradeda liesti mus asmeniskai imam ir susergam. viskas paprasta kaip du kart du.
bet, kaip jau minejau, matau, kad zmones lietuvoje, bent jau sostineje, po biski greziasi nuo materialiu dalyku ir grizta prie dvasiniu. zinoma tai ilgas procesas, bet vilties turime.

Simas K. rašė...

Kaip zmones nesugeba atskirti priezastis nuo pasekmiu? Padidintas vartojimas - pasekme. O ne atvirksciai. Moralinis atitrukimas - pasekme. Priezastis - vietoj to, kad butu skirti didesni pinigai svietimui, kulturai, medicinai, policijai, jie buvo atiduoti suvartojimui (nuvertejusiu indeliu grazinimas). Yra dar daugelis kitu problemu, kurios yra tik pasekmes, bet niekas garsiai neivardina priezasciu . Be to nereikia noreti is kienvieno zmogaus kazkokio perdeto kulturingumo. Asmens laisve - yra pagrindinis salies pamatas. Bet uzmirstama atsakomybe. Paprastas pavyzdys: keliu policininkas uzmirsta, kad yra svarbus asmuo bendrame eismo saugume ir pradeda galvoti tik apie savo asmenine nauda (tas pats gi su visais be isimties seimunais - is kanceliariniu islaidu jie nusiperka naujas masinas, vaikams per viena kadencija butus nuperka ir nereikia jokios korupcijos...). Nesvarbu kiek yra mokama, svarbu kad darbas butu atliktas. Kai nera darbu, tai tuomet bet kokia struktura - ar tai butu individuali firma, UAB'as, valstybe - griuna kaip kortu namelis. O del skaidrumo ne taip supratai. As turejau omeny, kad skaidrumas pades isvengti manipuliavimu informacija. Kai bus viesinamos valsybines sutartys su parasais (kas atsakingas uz vienus ar kitus klausimus), tai prasides chaosas, kuris prieves prie nepagristu islaidu mazinimo (tarkim stadiono statyboms gal ir reikia maziau pinigu, bet gi niekas neviesins tu samatu, nes, greiciausiai, kazkam is to "nubyra"), seimo nariu, vyriausybes kontroles, valstybiniu organizaciju kontroles. Juokinga skaityi delfije straipsni apie valstybiniu instituciju organizuojamus kursus Egipte, anglu kalbos kursus autobuse pakeliui i Anglija ir panasiai. Valstybe suka link visisko absurdo. Ir dar absurdiskiau atrodo politiniai pareiskimai, kad kazkas padarys geriau, nes anksciau nieko gero nepadare, nes ju neveiksnumas ir pradejo ta visa cahosa pries 18 metu.

as rašė...

o siaip nukreipiant diskusija dar konstruktyvesnia linkme tai noreciau p. Kubiliaus paklausti, ka per pastaruosius du metus jis nuveike taip jo propoaguotos ir daug pasakotos "ziniu ekonomikos ir ziniu visuomenes" igyvendinimo labui.
kazkaip atrodo, kad per pastaruosius keleta metu pamirsote sia savo ideja.

Andrius Kubilius rašė...

Matau, kad dsikusija tarp mk, as ir simo k. įsilinguoja ir malonu matyti, kad tai vis labiau tampa argumentų diskusija, ko šiame dienoraštyje ir labiausiai norisi. Bet diskusija darosi tokia plati ir visaapimanti, kad aš tikrai nespėju visų klausimų aprėpti ir tinkamai reaguoti.

Matau, kad gana daug diskutuojama dėl šiandieninės situacijos priežasčių ir pasekmių. Manau, kad dar daugelį mūsų šiandieninio gyvenimo problemų lemia mūsų iš sovietmečio atsineštos "kupros". Kaip jomis greičiau atsikratyti niekas gerų receptų nežino. Mozė neveltui žydų tautą 40 metų vedžiojo po dykumą, kol atvedė į "pažadėtąją žemę". Daugelio mūsų problemų sprendimo yra vienintelis - laikas ir švietimas. Ir tai reikalauja kantrybės.

DĖl Seimo narių kanceliarinių išlaidų ir atlyginimų - manau reikia įgyvendinti kitų Europos šalių patirtį.

Žinių ekonomikoje bandau būti naudingas tiek kiek spėju, bet mažiau pasitaiko progų apie tai kalbėti viešoje erdvėje. Manau, kad kalbų apie žinių ekonomiką jau pakanka ir reikia paprasčiausių darbų. Per Seimo Europos reikalų komitetą bandau įtakoti tai ką galiu - pvz. slėnių ir klasterių spartesnį kūrimą.

Matau, vis pasitaikančius LEO lyginimus su Mažeikių Nafta, bandant sakyti, kad abu reikalai buvo aferos. Dėl Mažeikių Naftos negaliu su tokiu vertinimu sutikti, nes taip kaip 1999 metais ir planavome - valstybė iš MN akcijų galų gale uždirbo apie 3 mlrd lt. Ar gal4jo u=dirbti dar daugiau - nežinau, bet abejoju. 1999 MN-ą gelbėjome ir nuo bankroto ir nuo Lukoil'o - tai pavyko pasiekti, o dar pakeliui pavyko ir uždirbti. Ir tai nebuvo vien mūsų nuopelnas - bet ir kitų Vyriausybių darbo rezultatas.

mk rašė...

Besibaigiančios dienos įspūdžiai ir pastebėjimai kaip niekad gausūs, prieštaringi, optimizmo nesukeliantys. Tai „Sąmokslo teorijoje“ per 5 kanalą pasakė ir K.Girnius.

Būtų negražu papildomai varginti šio dienoraščio autorių mielą poną Andrių Kubilių (manau, kad šitaip pavadintas jis neįsižeis, kaip padarė keistokai Seimo posėdžiui pirmininkaujančio A.Čapliko ponu pavadintas Egidijus Klumbys).

Unknown rašė...

Gerb. Andriau,
Juk ir taip daug padarėte, kad visuomenė atreiptų dėmesį į šią vyriausybę. Ir man atrodo, kad iki rinkimų nebeverta ieškoti galimybių, kaip bent kiek pataisyti padėtį, ir tam naudoti ne tik savo jėgas, bet ir laiką...kurį būtų galima išnaudoti populiarinant Konservatorių partiją ir aplankant kuo daugiau miestų ir miestelių. Rinkėjai išgirstų tikrą tiesą apie padėtį Lietuvoje iš pirmų lūpų.
Nes konkuruojančios partijos nesnaudžia ir daro turus po Lietuvą. O ir rajonuose ir miesteliuose rinkėjų mentalitetas žemas. Kas su jais pabendrauja tiesiogiai, už tą jie ir balsuoja :) Mano nuomone rinkėjai pasigenda tiesioginio bendravimo su Tėvynės Sąjunga !

mk rašė...

Beje, iškart prieš akis išlindo kompiuteryje kiek stringantys triukšmavimo dėl įkyraus A.Valionio stūmimo vaizdai.

Pamaniau, kodėl nepasinaudota Ukrainos aukšč. taryboje dažna tribūnos okupavimo praktika. Galbūt ilgam jos užimti nereikėtų ir būtų susiprasta paskelbti pertrauką šio klausimo svarstyme.

Na, o jei kiltų nedidelės muštynės, tarsi kokiam Taivane, tai irklavimo pasaulio čempionas J.Pinskus aistras kaip mat kiek atvėsintų. Apie savo ketinimus dalyvauti Seimo rinkimuose „Lietuvos ryto“ TV laidoje paskebė ir Žydrūnas Savickas...

mk rašė...

Tiek to, dar šį tą pridursiu. Gali atsitikti taip, kad Prezidento dekretas dėl Seimo rinkimų spalio 12 kiek skubotas. Visiškai sutinku, yra daug panašumų su padėtimi 1996 m. pradžioje. Tuomet išryškėjo nesutarimai valdančios LDDP viduje dėl to, ar eiti į rinkimus su stpriu bet pašlijusios reputacijos ministru pirmininku A.Šleževičium, ar surasti kitą kandidatūrą.

Iš šios dienos perspektyvų aišku, jog LDDP ir jos faktiškas vadovas A.M.Brazauskas suklydo. Kiek paankstinti rinkimai 1996 pavasarį turbūt LDDP susiklostytų sėkmingiau. Nors vyriausybės veikla normalizavosi, tačiau būtų išvengta kelis mėnesius užsitęsusio pakrikimo LDD partijoje.

Dabar iš to atseit pasimokyta. Telkiamos gretos. Uždraudžiama steigti frakcijas LSDP viduje, taigi prisimintas ir demokratinis centralizmas. LSDP frakcija išsipūtė iki 38 narių. Beveik tiek pat po rinkimų 2004 m. turėjo Darbo partija. Vyksta turai po Lietuvą. Tęsias savireklama spaudoje. Tai daro ir kitos „konkuruojančios“ valdančiosios partijos. Realių vyriausybės veiksmų nesimato.

Tad vis dėlto vertėtų pagalvoti apie neatidėliotiną konstruktyvų nepasitikėjimą G.Kirkilo vyriausybe. Būtų penelyg žiauru dar kelis mėnesius abejingai stebėti jos agoniją ir per tą laiką vien tik populiarinti Konservatorių partiją.

Unknown rašė...

Manau, kad galima kitaip.Nereikėtų užsiiminėti vien tik ,,nuvertimais'', nes tikrai laikas brangus, o žmonės laukia pasikeitimų valdžioje.Daugiau skirkite jėgų partijos populiarinimui, aiškinkite paprastiems žmonėms savo tiesą, kad ir apie partijų finansavimo projektą, universitetų reformą, mokytojų atlyginimo klausimą ir kitus žmonėms svarbius dalykus. Argi nežinote, kad kitos patijos jau važinėja, reklamuojasi, ,,varinėja populizmą ''.Juk yra jaunieji konservatoriai, tegu organizacinį momentą ir jie padeda išjudinti - suruošia koncertėlį, prisijungia prie solidesnių konservatorių susitikimų su rinkėjais . Rudenį vėl pakartoti turą po miestus ir kaimus.Tiesiog norisi, kad Jūsų veikla būtų prieinamesnė žmonėms.Aišku, sveikintina ir jungimosi idėja, kuria Jūs šiuo metu užsiėmę.

mk rašė...

Mielai mokytojai į priekaištus dėl nepakankamo partijos populiarinimo vertėtų atsakyti štai ką: aiškinti paprastiems žmonėms savo tiesą, be abejo, reikia nuolat. Šio dienoraščio autorius tai ir daro. Kodėl nesimato kitų „solidesnių konservatorių“, galinčių aktyviai, nuosekliai ir principingai reikštis viešumoje (išskyrus K.Čilinską, R.Dagį, R.Juknevičienę, J.Razmą, dar vieną kitą) nėra taip lengva atsakyti.

Galbūt Tėvynės sąjunga, reaguodama į „vieno žmogaus partijų" išpopuliarėjimą, pasirinko ne visai tinkamą veikimo būdą, kai bandyta sutapatinti partiją ir jos lyderį, kuris tapo pagrindiniu ekspertu visais klausimais ir priverstas dalyvauti gausybėje TV ir radijo laidų (pvz., rytoj transliuojamuose „Savaitės komentaruose“ per TV3, kur nelengva ištverti šlykštūniškus laidos vedėjos kamantinėjimus. Kažin, ar daugelis šitaip sugebėtų.

Iš tiesų, konservatorių gretose yra pakankamai daug neblogų specialistų, kurių sugebėjimai nepakankamai išnaudojami. Tačiau žymi dalis rinkėjų vis dar lieka skeptiškai įsitikinę, kad, net jei šiuo metu valdžioje esančių „valstybininkų“ varžovai laimėtų Seimo rinkimus, niekas iš esmės nepasikeistų.

Bet kai šiandienėje Lietuvos spaudoje ir TV beveik viską užgožia sensacijos, skandalai, smulkiai aprašomos nuodėmės vargu ar tikslinga iš anksto viešai paskelbti tuos asmenis, kurie galbūt sutiktų vadovauti ministerijoms. Kaip tik tam turbūt perimta LRT kontrolė, jog kompromitavimas būtų sklandesnis ir labiau koordinuotas...

Vytautas rašė...

Aš siūlau Tave MK atstovauti konservatorių partiją mass media pasaulyje, kaip matau, Tavo mąstymas tinka jų autoritarinei partijai.