2008-03-03

Permainos (?) Rusijoje ir mes

Rusija turi naują Prezidentą. Negali sakyti, kad Rusija išsirinko naują Prezidentą, nes tos procedūros, kuri vakar vyko, negali vadinti rinkimais. Tačiau lygiai taip pat negali sakyti, kad Rusijos piliečiai nepritaria tokiai Prezidento parinkimo procedūrai.

Ką reikš visam pasauliui ir Lietuvai naujasis Rusijos Prezidentas šiandien sunku spėlioti. Akivaizdu, kad ta pati grupuotė, kuri prieš aštuonerius metus pasiekė, kad Rusijos Prezidentu turi tapti buvęs KGB karininkas ir buvęs FSB vadovas V. Putinas, dabar nutarė, kad Rusijai reikia liberaliau atrodančio Prezidento ir todėl juo tapo D.Medvedevas. Iš kitos pusės reikia atkreipti dėmesį į tai, kad Medvedevas iki šiol vadovavo ir Gazpromui. Taigi naujoje Rusijos Prezidento institucijoje ryškiai susilies du Rusijos galios simboliai: FSB pėdsakas, kurį D.Medvedevas paveldės per savo paskyrimo Prezidentu procedūrą, ir Gazpromo galios pėdsakas. Ką tokia simbiozė reikš intensyviai "gazpromizuojamai Europai", galime tik spėlioti. Kai gyveni tarp dviejų kaimyninių valstybių , ir vienos iš jų buvęs kancleris tampa vieno iš stambiausių Gazpromo projektų vadovu, o kitoje buvęs Gazpromo vadovas tampa Prezidentu, tai šia proga belieka tik savęs paklausti – ką Gazpromas yra mums paruošęs.

Tokioms spėlionėms labai padeda nesenai lietuviškai išleista žinomo “Economist” žurnalo apžvalgininko Edward Lucas knyga “Naujas šaltasis karas”. Noriu priminti E.Lucas žodžius nesenai pasakytus interviu, kuris buvo paskelbtas “alfa” interneto puslapyje:

“Vakarams atsitokėti /pastaruoju metu/ padėjo neįtikėtinos Kremliaus klaidos – Kremlius turėjo stiprias kortas, bet žaidė ypač grubiai ir kvailai.

Rusams geriau sekasi užsupanti švelnaus priėjimo strategija – kurią jie, sakyčiau, taiko Lietuvoje. Čia yra galingų verslo grupių, istoriškai susijusių su Rusija, kurios konsolidavo ekonominę ir iki tam tikro laipsnio politinę galią. Užsupanti strategija Rusijai žymiai sėkmingesnė, negu grubūs metodai, kai naudojamas Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas.

Labiausiai bijau, kad Kremlius tai supras ir pereis prie švelniojo varianto ir gal būt todėl Dimitrijus Medvedevas daromas nauju prezidentu. Jis įkūnija švelnųjį požiūrį ir vaizduoja Rusiją Vakarų investicijų rojumi”.(2008.02.22. www.alfa.lt).


Taigi - su naujuoju Rusijos Prezidentu turime ruoštis užsupančiai švelnaus priėjimo strategijai, kurią gali būti sunkiau atpažinti nei grubius metodus, prie kurių jau buvome pripratę.Apie tai ir rašėme praeitais metais paskelbtoje "Rusijos sulaikymo strategijoje". Bet savame kieme pranašu nebūsi...

O kaip mus švelniai užsupa šiuo metu, labai teisingai pastebi V.Rachlevičius, su pasipiktinimu kalbėdamas apie nekliudomą rusiškos chaltūros invaziją. Tik ar atsilieps kas nors į V.Rachlevičiaus šauksmą tyruose:
"O gal mąstančiam verslui ir visuomenei jau pats laikas imtis pilietiškų iniciatyvų: neimportuok, nepirk, boikotuok, nežiūrėk, neinformuok, neremk tokių filmų ir TV laidų, nebendradarbiauk su tokiais prodiuseriais?"


"

2 komentarai:

Algirdas rašė...

Teko 2000 - 2005 metais gyventi Rusijoje. Ir stipriai pakeisti dar Sąjūdžio laikais susiformavusią nuostatą apie agresyvųjį okupantą. Jie mums ne priešai. Jie turi tiek veiklos savo šalyje, kad apie mus prisimena tik po eilinio mūsų pasisakymo okupacijos žalos atlyginimo klausimu. Ten žmonės pasiilgę tvarkos ir buvusios SSSR didybės ir vakarietiško modelio artimiausius 50 metų Rusijoje tikrai nebus. Iš tikro B. Elcino laiku kai vyko suverinitetų paradas Rusijoje susiformavo kunigaikštystės, gubernijos ir respublikos nustojo mokėti mokesčius į federalinį biudžetą,oligarchai grobstė PVM tokiais masštabais , kad turtingiausia ištekliais šalis buvo ties bankroto riba. Todėl, kaip kad Pinočetas Čilėje, Putinas Rusijoje tegul ir ne visiškai demokratiškais metodais atstatė valstybės valdymo sistemą. Per 8 metus 5 kartus pakilo vidutinis darbo užmokestis, todėl žmonės, pavargę nuo B.Elcino laikų "bespredielo" , kai metų metais negaudavo atlyginimo, balsavo už V.Putiną ,o po to už D.Medvedevą.
Ką reiškia Medvedevo atėjimas Lietuvai? Ogi nieko. Nei gero nei blogo. Teisingai pastebi p. Kubilius kad dabar agresyvų šantažą keis švelnaus priėjimo metodai Iš tikro labai gali būti,kad vyks ar jau vyksta tylus ekonomikos perėmimas, kaip kad savo laiku atsitiko Belgijoje. Kas galėtų pasakyti kokia dalis Lietuvos ekonomikos tiesiogiai ar per ofšorus priklauso Rusijos kapitalui? Ekonominių šalies interesų apsauga artimiausiu metu turėtų tapti pagrindine veikla mūsų spec. tarnyboms. Ir juos kontroliuojantiems politikams. Tai kur kas svarbiau nei nuolat kalbėti apie Rusijos grėsmę, ką Jūs Andriau labai mėgstate. O Rusija mus pradės gerbti tada kai kietai laikysimės principiniais klausimais, kai turėsime vieningą ES politiką Rusijos atžvilgiu, o ne nuolat baksnosime į jų skaudamas vietas savo šmaikščiais pasisakymais.
Visokeriopos sėkmes

Sigitas Kalinas rašė...

Įdomi diskusija apie rusiją - http://lt.lernu.net/komunikado/forumo/temo.php?t=1925