2008-03-01

Kas prižiūrės liūto prižiūrėtojus?

Vakar buvo paskelbta, kad LEO stebėtojų tarybai vadovaus Julius Niedvaras. Kas žino, gal ir neblogas pasirinkimas? Tačiau kai skaitau apie visą galimą stebėtojų tarybos sudėtį - minimos B.Lubio, L.Ašmanto, J.Vilemo pavardės, tai nori nenori kyla keletas paprastų klausimų.Visų pirma,- ką tokia stebėtojų taryba veiks, kam ji atsiskaitys ir kokia yra kiekvieno tarybos nario atsakomybė? Kiek galima suprasti iš tokios stebėtojų tarybos sudėties, jie bus atskaitingi tik kiekvienas pats sau, o tai reiškia kad Leo valdyba galės dirbti faktiškai be jokios intensyvesnės priežiūros.

Nesu didelis verslo vadybos specialistas, nesu ir didelis tokių stambių ir valstybei strategiškai svarbių energetinių kompanijų valdymo žinovas, todėl neapsikentęs pasidomėjau, kaip tokias problemas sprendžia mūsų kaimynai pragmatiškieji estai, kurių valstybinę, nesuskaldytą ir puikiai veikiančią elektros energetikos kompaniją "Eesti Energia" tas pats Žilvinas Marcinkevičius dažnai minėdavo pavyzdžiu mums lietuviams.

Kaip nurodoma "Eesti Energia" interneto puslapyje, šios kompanijos stebėtojų tarybą sudaro 8 asmenys, o keturi iš jų yra parlamentinių partijų atstovai - du iš jų yra parlamentarai, vieną partiją atstovauja verslininkas, o ketvirtasis yra esto europarlamentaro patarėjas.

Taigi pragmatiškieji, ekonomikos nepolitizuojantys estai savo energetikos liūtą pavedė prižiūrėti prižiūrėtojams, iš kurių bent pusę prižiūri politinės partijos.

Kaip galima spėti lietuviško liūto prižiūrėtojus prižiūrės nebent tik ta pati Maxima. Kaip skelbiama reklamoje - viskuo pasirūpinta.

4 komentarai:

geras rašė...

P.A.Kubiliau,

esate rases, kad Prezidentas pasirašydamas įstatymą, pareikalavo, kad sutartys būtų privalomai taisomos, ir kiek galima suprasti, dabar Vyriausybė jau sutinka tai daryti. Taigi Prezidentas pasiekė tai, ko mums nepavyko padaryti svarstymų Seime metu.

Klausimas - is kokiu zenklu Jus suprantate, kad Vyriausybe is tiesu linkusi taisyti sutartis. Be to, kad ji linkusi tai daryti butent taip, kaip siulo prezidentas?

Taip pat rasete: Toliau mums labai svarbu pasiekti, kad atominė elektrinė su liūto pagalba tikrai būtų statoma, todėl Seime inicijavau Energetikos projektų priežiūros grupę.

Klausimas - kokius svertus turite realiai prieziurai? Stai, pavyzdziui, suabejojoje, kad konstruojama stebetoju taryba gali buti labiau formali, taigi ir prieziura - fiktyvi. Ir kas? Ka ir kaip pakeisite?

J. rašė...

Normali vyriausybe pirmiausiai paskelbtu stebetoju tarybos formavimo principus, reikalavimus tarybos nariams ir tik po to ieskotu konkreciu asmenu. Pas mus viskas atvirksciai. Kodel taip vyksta:
1.MAKSIMA nesuinteresuota atsakingos ir efektyviai veikiancios tarybos suformavimu, jiems geriau, kad paskirti jiems tinkami valdybos nariai turetu kuo laisvesnes rankas;
2.Kirkilas kviesdamas autoriteta visuomeneje turincius asmenis sprendzia viesuju rysiu problemas, manydamas, kad tu zmoniu autoritetas apspres ir didesni pasitikejima LEO.

Vytautas rašė...

Zinote, jei susikoncentruosime ties priziuretojais, tai gali gautis pasaka be galo, nes visada atsiras tokiu, kurie bus nepatenkinti priziuretojais ir reikalaus priziureti priziuretojus, toliau priziureti priziuretoju priziuretojus ir t.t. Manau geriausia butu sudaryti is skirtingus interesus atstovaujanciu grupiu atstovu, kurie siektu vieno bendro kompromiso, o ne vienos grupes naudos kitos grupes saskaita.

Unknown rašė...

Neradau kitos vietos šiame puslapyje terpti savo komentarui. Kiti dienoraščio įrašai tam pasirodė per seni.
Klausimas - kodėl ir toliau taikstomasi su nesiskaitymu su mokytojais? Vyriausybė ir toliau derasi su neegzistuojančia profesine sąjunga, nes p. R. Osipavičiūtė NĖRA profsąjungos vadovė, o atskiros profesinės sąjungos ji nėra kūrusi. Peršasi išvada, kad visi jos pasirašyti susitarimai yra niekiniai. Kodėl ir toliau pučiama migla visuomenei, imituojant derybas su mokytojais, nes jų juk iš esmės nebuvo ir iki šiol nėra? Ir kiek laiko ministrė Žakaitienė ciniškai šnekės apie tai, kad mokytojai, užuot streikuodami, turi galvoti apie mokinius, tėvus. Teko bendrauti su užsieniečiais ir jie nesupranta, kaip Lietuvoje mokytojai dirba 36 val. (Vokietijoje maksimalus mokytojų krūvis - 28 val.) , o atlyginimas net nesiekia šalies vidurkio...