2008-02-23

Apie gyvenimą ir naują šaltąjį karą

Šiandien partijos taryboje savo kalboje dėsčiau požiūrį į šiandieninio gyvenimo aktualijas: mokytojų streikus, energetiką po 2010 metų, "liūto" gimimą ir jo likimą ir galų gale apie politinį peizažą. Kalbėdamas apie politinį peizažą citavau labai tikslią E.Lucas iš "Economist" pateiktą mūsų ligų ir problemų diagnozę. Nesusilaikau ir čia nepacitavęs jo vakar skelbto interviu "alfa" puslapyje ir savo kelių baigiamųjų žodžių:

"Viena pagrindinių mano knygos /”Naujas Šaltasis Karas”/ tezių yra tai, kad šios šalys /Centrinė Europa/ yra naujo Šaltojo karo /su Rusija/ mūšio laukas. Už tikrą ar tariamą /Rusijos/ paranoją svarbiau tai, kad šios šalys yra blogai valdomos. Jei nukeliausite nuo Estijos iki Gruzijos, nerasite nė vienos šalies, kuri būtų tikrai gerai valdoma. Vaizdas skiriasi nuo pereito dešimtmečio pradžios, kai jose buvo bandyta daryti rimtas reformas. Dabar šios šalys nusiraminusios ir patenkintos savimi, jose dažnai prasiskverbia Rusijos verslo, politinė ir kitokia įtaka.

Vakarai taip pat nusiraminę. Vakarai sako: kodėl turėtume rūpintis šiomis šalimis – vienos jau yra antrarūšės ES narės, neįstengia įsivesti euro; kitos liko už borto ir dar negreit įstos……. Tai pavojaus signalas Rytų europiečiams – jei nepabusit ir nesusiimsit, Rusija jus suvalgys pusryčiams. Tai pavojaus signalas Vakarų Europai – jei prarasite šias šalis, žemynas grįš į tūkstantis devyni šimtai trisdešimt devintuosius metus. Tai pavojaus signalas amerikiečiams – kad transatlantinis solidarumas dabar yra ne mažiau svarbus, kaip per aną Šaltąjį karą.

Vakarams atsitokėti /pastaruoju metu/ padėjo neįtikėtinos Kremliaus klaidos – Kremlius turėjo stiprias kortas, bet žaidė ypač grubiai ir kvailai.

Rusams geriau sekasi užsupanti švelnaus priėjimo strategija – kurią jie, sakyčiau, taiko Lietuvoje. Čia yra galingų verslo grupių, istoriškai susijusių su Rusija, kurios konsolidavo ekonominę ir iki tam tikro laipsnio politinę galią. Užsupanti strategija Rusijai žymiai sėkmingesnė, negu grubūs metodai, kai naudojamas Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas.

Labiausiai bijau, kad Kremlius tai supras ir pereis prie švelniojo varianto ir gal būt todėl Dimitrijus Medvedevas daromas nauju prezidentu. Jis įkūnija švelnųjį požiūrį ir vaizduoja Rusiją Vakarų investicijų rojumi.

Geriausia apsauga /Lietuvai/ nuo Rusijos yra gera vyriausybė ir geras valdymas. Jei politinė sistema stipri, sveika, rusams sunku infiltruotis. Jei atmosfera labai palanki užsienio investicijoms, jokio pavojaus, kad ateis rusai ir viską nupirks, nes pirks vakariečiai. Jei valdininkijoje daug patriotų, kurie neima kyšių, rusų agentams nėra ką veikti. Gera valdžia yra pirmoji gynybos linija. Tiesą sakant, šia prasme labiau už Lietuvą man kelia nerimą Latvija – tai Lietuvai geras pavyzdys, į kokį chaosą galima pakliūti…”

Štai tokie Edward Lucas žodžiai. Net keista kiek daug šiuose žodžiuose panašumo su mūsų praeitais metais, pačiu taip vadinamo VSD skandalo metu, paskelbta “Rusijos sulaikymo strategija”.


Taigi receptas nuo tokių virusų – gera valdžia yra pirmoji gynybos linija. Gynybos linija nuo naujo šaltojo karo pavojų, nuo Rusijos grubiųjų metodų (t.y. Pakso ir Uspaskicho) ir nuo švelnių priėjimo strategijų (t.y. Dujotekanos ir į ją panašių). Geros valdžios receptas yra paprastas ir aiškus, kurį ir mes nuolat kartojame, kalbėdami apie stiprią, efektyvią valstybę ir šiuolaikišką valstybės valdymą. Visiškai aišku, ko trūksta, kad tai Lietuvoje turėtume. Trūksta tik vieno – sąžiningos, intelektualios politinės valios. Norint geros valdžios neužtenka vien tik gerų norų ir gerų žmonių. Reikia ir išminties, ir žinių, ir proto.

Visame nelabai džiugiame Lietuvos politinio ir visuomenės gyvenimo peizaže – matau vieną, kad dar ir nelabai stiprų vilties švyturį. Tai užgimstanti Dešinioji Koalicija “vardan Lietuvos”. Kai matau vienoje salėje konservatorius, krikščionis demokratus, liberalus, o taip pat ir Gitaną Nausėdą, Aleksandą Abišalą, Raimundą Kuodį, Remigijų Šimašių, Darių Kuolį, Leonidą Donskį, Kęstutį Čilinską, Arvydą Anušauską, Joną Kronkaitį ir daugelį kitų – tai matau kaip gimsta ta sąžininga intelektuali politinė valia. Tik todėl ir tikiuosi, kad Rusija mūsų taip lengvai pusryčiams nesuvalgys, kad dar spėsime pabusti. Nes mes ne tie, kurie išsigąstame grubių metodų, ar neatpažįstame užsupančio švelnumo.

26 komentarai:

Unknown rašė...

Yra dabar nauja daina tokia: "kur ta vienybė dabar, broliai? Kur ta vienybė dabar?". Berods Hokshila dainuoja. Galiu atsakingai pranešti, kad aš ir mano giminaičiai remsim jūsų koaliciją. Prieš rinkimus dar paagituosiu ir daugiau žmonių per savo tinklaraštį.

Mauras rašė...

Sakote, "turto vertinimas valstybei tapo gerokai palankesnis". Kuo tas palankumas pasireiškia, neteko girdėti. Apskritai kaip KPMG per 1 mėn. sugebėjo kvalifikuotai įvertinti 3 didžiausias LT įmones, nesuprantu. Per tiek laiko galima nebent perrašyti balanso skaičius. Kas tikrino jų darbo kokybę? HSBC patarimai susivedė į tai, kad "KPMG vertinimu galima remtis derybose", t.y. jokių kritinių pastabų.

Jau nekalbu apie tai, kad iš principo steigt Leo turtiniais įnašais buvo nesąmonė, tik visi suprato Kirkilo ir Marcinkaus idėjos genialumą tada, kai jau buvo sukurtas spaudimas skubėti. Aš asmeniškai už Leo "1 versijos" abortą, o ne gimimą; būtų kiek skausminga (prarastume laiko, kiltų klausimų partneriams), bet teisinga.

Vytautas rašė...

to badas
Kaip galima palaikyti didziausius melagius ir demagogus?Manai, kad konservatoriu nenoras padidinti minimalu atlyginima iki 800lt yra normalus?Man to uztenka,kad ju nepalaikyciau.Labai tikiusi, kad atsakysi man, parasysi kodel juos palaikai, nes as turiu daug faktu apie juos jiems labai neigiamu, bet svarbiausia, kad jie patys tuos faktus ir sukure pakenkdami Lietuvos zmonem, todel as is visu jegu agituosiu balsuoti uz betka, tik ne uz Tevynes sajunga.

Mauras rašė...

2 Vytautas

Objektyvių faktų apie kai kurias nepasiteisinusias ar neprofesionalias TS iniciatyvas žinom visi. Bet siūlymas balsuoti "už bet ką" primena bėgimą nuo vilko ant meškos. Yra mūsų padangėje kur kas daugiau "pristapšnojusių" (nepriimkite asmeniškai :)), už kuriuos bent kiek kritinio mąstymo turintis pilietis tikrai nebalsuos. Žinau vieną dalyką - balsuodami "prieš" nieko nepasieksim, reikia balsuoti "už". Už ką - kiekvieno apsisprendimas, ir mėginimai sukurt išvirkščią ar tiesioginį halo efektą vargu ar padės. Todėl raginu nustoti raginti "prieš", nebent toks jūsų darbas.

Vytautas rašė...

Na taip, pripazistu, kad suklydau sakydamas balsuoti uz betka, isskyrus TS.Zinoma, geriau jau TS nei murzininkai, BET, geriau jau tie, kurie pirmi tvirtai pasake, kad minimalus atlyginimas bus 800lt, kad seimo narius rinktume tik vienmandatese, kad butu ivestas seimo nario atsaukimo mechanizmas, tie, kurie veikia konstruktyviai, o ne aklai bet ka kritikuoja ir nepripazista kritikos skirtos jiems, nei Tevynes sajunga.

Unknown rašė...

Taip norejosi pakomentuoti straipsni, bet uz akiu uzkliuvo nevisprocio bendravardzio komentaras, tad nesusilaikiau nepakomentaves.


Brangus Vytautai,

Susimildamas, susimastyk pats ka kalbi. Pezi kazka cia apie minimalu atlyginima ir TS neva nenora pakelti iki 800 lt. Suvok - visi zmones ir visos partijos nori pakelti atlyginimus, taciau tam turi buti REALUS ekonominis pagrindas. Tad jau vien tavo vadinimas TS demagogais yra absurdiskas ir rodantis, kad nesupranti net zodziu, kuriuos naudoji prasmes. Demagogai yra tie, uz kuriuos balsavai per praeitus rinkimus - kur zadejo per 111 dienu tokiems vargetoms, kaip Tu, pirsto nepajudinus pakelti atlyginimus iki 4000 lt. Arba tas kur zadejo budamas prezidentu kelti atlyginimus ir tvarkyt pensijas, nors viskas baigesi pasakomis kaimuose apie agurkus ir asilus raudonais batais. Suprantama Tavo nuoskauda, kad tai neivyko, bet pasidomek Paksiaus ar Uspaskicho naujom programom, neabejoju, kad jie nedamagogiskai pasiulys nubalsuotu uz buteli degtines ir nauja pazada su 800 litais kisenen konkreciai Tau.

O jei rimciau - juokas ima is tokiu paranojisku komentaru "As turiu faktu, jie cia viska sugriove, jie visiems melavo", kazkoks paksoidinis vapejimas, nesuvokiant net kas vapama. Graudu ziureti. Neberasyk daugiau komentaru. Ir nebebalsuok. Tokiems zmonems isvis neturetu buti leidziama balsuoti. Tai tas pats kas i imones valdyba isileisti valytoja ir tiketis is jos protingu sprendimu.

Vytautas rašė...

to vyc
"Dekoju" Tau uz konservatoriskaja asmens izeidinejimo retorika, siuo atveju panaudota mano asmeniui pazeminti. Zinai, manau nera prasmes rasyti apie konservatoriu "darbelius" tokiems kaip Tu, nes Tau ir faktai, kurie nenaudingi konservatoriams, atrodo kaip issigalvojimai.
Net ir kvailiui akivaizdu, kad atlyginimu pakelimui turi buti realus ekonominis pagrindas, tad kodel per 2004m. seimo rinkimus TS "strategai", visokie fizikai ir muzikologai, apie ekonomika nusimanantys tiek, kiek kiaules apie debesis, teige, jog nerealu minimalu atlyginima pakelti iki 800lt ir kad toks teiginys yra populistinis? Na, tai atsakyk mielas konservatoriau izeidinetojau:-) idomu, kaip dabar nusuksi nuo kalbamo dalyko, gal mane dar kazkaip pavadinsi ir net nebandysi atsakyt i konkretu klausima.Tikrai nenustebiau jei taip pasielgtum.Man labai dziugu, kad cia uzsuke zmones pamato tikruosius konservatoriu ir jaunuju konservatoriu lygos asmenu veidus:-) tai skatina dar daugiau diskutuoti, kad Jus kuo labiau atsiskleistumete visu grazumu pries visa Lietuva.
Taip pat labai prasau, jei gali, pats pakomentuok savo minti- "visi zmones ir visos partijos nori pakelti atlyginimus, taciau tam turi buti REALUS ekonominis pagrindas. Tad jau vien tavo vadinimas TS demagogais yra absurdiskas ir rodantis, kad nesupranti net zodziu, kuriuos naudoji prasmes".Kalbi apie butina realu ekonomini pagrinda ir is to sugebi kazkokiu budu padaryti isvada, kad del to as klystu vadindamas TS demagogais?Bet kuris logikos specialistas pasakytu, kad pas Tave logikos tiek, kiek dykumoj gelo vandens:-)

Vytautas rašė...

Taip norejosi pakomentuoti straipsni, bet uz akiu uzkliuvo gerb.vyc nelogiskas mastymas, tad nesusilaikiau nepakomentaves:
"pasidomek Paksiaus ar Uspaskicho naujom programom, neabejoju, kad jie nedamagogiskai pasiulys nubalsuotu uz buteli degtines ir nauja pazada su 800 litais kisenen konkreciai Tau". O Tu pats skaitei ju naujas programas, kad jau zinai kas jose parasyta?Na zinoma, kad neskaitei, bet kazkokiu budu apriori jau zinai tu programu turini, tai gal Tu koks ekstrasensas?Ar pas konservatorius visi ekstrasensai?Turbut kad visi "ekstrasensai" ar bent mano tokiais esa, nes kai paklausai Landsbergio kalbu, kad ju padarytas Mazeikiu naftos privatizavimas yra nepopulistines politikos pavyzdys, nes juo siekta neatiduoti Mazeikiu naftos Rusijai, tik kazkodel pats privatizavimas, net neanalizuojant jo kokybes, nepanaikino galimybes kad Mazeikiu nafta atitektu Rusijai, bet senukas vistiek savo peza ir nors tu ka, jis juk muzikologijos profesorius, o tai ji padaro universaliu zmogumi ir ekonomikos ir teises ir politikos reikaluose:-)))))

as rašė...

vytautui:
tai gal gali pasakyti kuom baigesi MN privatizavimo istorija???
ar prisimeni tik tai ka naudinga prisiminti?

Vytautas rašė...

Puikiai prisimenu tai, kad 2002 m. rugsėjo 19 d. „Yukos“ įsigijo iš „Williams International Company“ papildomą 26,85 proc. akcijų paketą ir su tuo susijusias teises „Mažeikių naftoje“ bei prisiėmė visas su šiuo akcijų paketu susijusias „Williams International“ teises ir įsipareigojimus. Na, tai kur čia tas kilnus konservatoriu tikslas?Juk turėjo jis būti užtikrintas sutartimi, bet sutartimi buvo užtikrintas nuostolingas Mažeikių naftos pardavimas, ot tai kilnumas neregetas!

geras rašė...

to Vytautas: gerb. Vytai, ar galeciau tiesiog aiskumo delei, kad visi i tave reaguojantieji nebutu klaidinami, ir nemanytu, jog bendrauja su nuosirdziai atsakymu ieskanciuoju, atskleisti Tamstos tapatybe, taip pat nurodant ir kaip konkreciai esi susijes su Darbo partija ir koki veiklos bara kuruoji JOD (Jaunimo organizacija Darbas)? Zmones sutaupytu daug laiko, zinodami, kad tavo tiesiog toks darbas bei partine uzduotis sedeti ir "zirsti" konkuruojanciu partiju puslapiuose.. ir kad uz kiekvinea isprovokuota reakcija esi pagiriamas bei dar ir pats labai mėgsti pasigirti.

Mauras rašė...

Duokime šansą gerb.Vytautui: jei jis taip nuoširdžiai kritikuoja fizikus su muzikologais, tegu išvardija ir pasako pagrįstais skaičiais, kur ir koks poveikis valstybės biudžetui bus, padidinus minimalų atlyginimą iki 800 Lt. Laukiam konstruktyvaus atsakymo.

Vytautas rašė...

To mauras
O koks dabar yra minimalus atlyginimas?Mazesnis nei 800lt?

Vytautas rašė...

To geras
Kokiu budu ismatuoji mano nuosirduma ar nenuosirduma?

mk rašė...

Oho, kiek čia pridiskutuota! Bet daugiausia kažkodėl domimasi vytauto tapatybe ir kaip jis konkrečiai susijęs su Darbo partija...

Atsakyti į tai tuo pačiu metu ir sunku, ir gana lengva. Akivaizdu, kad „vytautas“ jokio veiklos baro nei Darbo partijoj nei Jaunimo organizacijoj „Darbas“ nekuruoja, o yra tiesiog samdomas piktblogeris „zirzikas“ tik jau ne visų konkuruojančių partijų, o būtent Tėvynės Sąjungos interneto svetainėse.

Štai ir paulauskiniai jau seniai turi tokį nebejauną rusakalbį moralistą „aliką“, kurio partinė užduotis sėdėti internete, atvirai reklamuoti savo partiją ir gėdinti kitų partijų rėmėjus.

Vytautas kiek kitoks. Kiek galiu spręst iš įkyraus ir įvairias aplinkybes painiojančio jo pasisakymų stiliaus – tai turbūt pusamžė moteriškė, kokių gana daug tarp Viktoro gerbėjų. Galbūt kas nors iš vytauto giminaičių studijuoja ar dirba Romerynėj.

Vytautas rašė...

Pagaliau nors vienas mk pradejo kiek normaliau kalbeti:-) palyginus su kitais cia uzsukanciais komentatoriais, as bent savo vardu prisistatau, visi kiti pasivadine ivairiausiais pseudonimais.
Mielas MK, kokias aplinkybes as painioju?
Aplinkybes painioja komentatoriai, kurie, vietoj diskutavimo pasirenka asmens izeidinejima ir man aisku kodel, nes as kalbu faktais, o jie juk negali nuneigti akivaizdziu dalyku, tad belieka tik izeidineti mane nusukant nuo kalbamo dalyko esmes:-) jie mane vadina DP nariu, gerbeju ir pan., patys gina konservatorius, tad palyginus mano ir ju bendravimo stiliu ir manant kad as esu DP narys, tai akivaizdu, jog DP nariai zymiai kulturingesni, tolerantiskesni kitai nuomonei, nei konservatoriai.

Unknown rašė...

Citata: Tai užgimstanti Dešinioji Koalicija “vardan Lietuvos”. Kai matau vienoje salėje konservatorius, krikščionis demokratus, liberalus, o taip pat ir Gitaną Nausėdą, Aleksandą Abišalą, Raimundą Kuodį, Remigijų Šimašių, Darių Kuolį, Leonidą Donskį, Kęstutį Čilinską, Arvydą Anušauską, Joną Kronkaitį ir daugelį kitų – tai matau kaip gimsta ta sąžininga intelektuali politinė valia.

O kur Tautininkų Sąjunga? Jus Jų nematote???

geras rašė...

To Vytautas: mielas Vytai K., visiskai nenoriu taves izeisti, ir anaiptol neginu konservatoriu.

Is tiesu, konservatoriai ir ju lyderiai nusipelno daug grieztos kritikos ir skirtingai nuo daugelio kitu partiju pirmiausia sulaukia jos is savo vidaus, ne is oponentu.

Taciau ne visai tiesa sakai, kad vienintelis cia bandai buti tolerantisku kitai nuomonei. Rasai piktai daug tendencingu pastabu, samoningu nutylejimu, kryptingu uzmetimu, kas neturi nieko bendro su racionalia konstruktyvia kritika.

Tiesiog klausiu, ar galima butu atskleisti tavo tapatybe ir rysius su DP? nenoriu to daryti vienasaliskai, neetiskai, neatsiklausus tavo nuomones.

Kelis kartus taves klausiau, ar neturi rysiu su DP. Nesuprantu, kodel tai laikai izeidimu, ir kodel ivairiais imantriais budais tai slepi.

Tikrai nieko blogo nematau tavo rysiuose su DP, jei esi tokiu paziuru - tavo teise rinktis.

Taciau aiskumo delei, kad visi suprastu ir tavo aktyvumo siame bloge ir kai kuriu kryptingai kartojamu teiginiu motyvus, gal gali tiesiog imti ir atvirai pasakyti, nesigedydamas savo priklausomybes, su kokia politine jega esi susijes?

To mk: tai tikrai ne moteriske, nors rasymo stilius is tiesu kiek moteriskas

Vytautas rašė...

To geras
Noredamas kuo tiksliau suprasti kita zmogu, daznai analizuoju jo kalbos lingvistine struktura.Tu sakai, kad mano rasymo stilius "kiek moteriskas".Nepriimu to nei kaip izeidimo, nei kaip pagyrimo, man tik idomu kaip skiri moteriska rasta nuo vyrisko, kokie rasto bruozai parodo, kad tai moteriskas ar vyriskas rastas?

geras rašė...

Vytai, ar skiri savokas rastas ir rasymas? jei jau kalbi apie lingvistika. :):)cirkas:):)

bet juk ne apie tai klausimas. Klausiu - ar galiu atskleisti paties darbo barus JOD? apie tavo pasieriskimus radijuje, partineje DP spaudoje? kodel vengi atsakymu i siuos klausimus? nenukrypkime i detales, mielas Vytai:)

Vytautas rašė...

Paskaityk kaip pats parasiai "tai tikrai ne moteriske, nors rasymo stilius is tiesu kiek moteriskas". Tai ka Tu turi omeny?
As kaip tik nekrypsnu i detales, juk atsakineju i Tavo teiginius.Ar pats savo teiginius laikai nereiksmingomis detalemis?As Tavo teiginiu tokiais nelaikau:-)
Na gerai, as netiksliai skubedamas parasiau, tai klausiu KAIP GALI ATSKIRTI MOTERISKA RASYMO STILIU NUO VYRISKO?Man labai idomu kuo remiesi darydamas tokia perskyra, kokiais kriterijais:-)

geras rašė...

Vytai, mielas drauge:) Tai, matau, esi linkes kalbetis apie ka tik nori - apie rasymo stilius, apie ora, zvejyba, bet tik ne apie tavo rysius su JOD, tavo kuruojama "monitoringo" sritim sioje organizacijoje. nenori, tai nenori. buk anonimas. bent jau manyk, kad esi anonimas. taciau tai manydamas, nebuk toks piktas ir piktybiskas provokatorius. turi teise kritiskai mastyti ir rasyti, bet tie nerimti "zagsejimai" apie komunistus ar apie Darbo partijos nepopulistinius sukius ir minimalu atlyginima, tiesig ikyrejo ir, kaip sakiau, nieko bendro neturi su racionalia kritika. labai jau prasismelkia DP piaro dalykai, o ne rimti argumentai. juolab, kad konservatoriams pastaruoju metu galima zerti kur kas aktualesnes kritikos.

Tai stai - tik del to sikart isikisau. tiesiog pastebejau, kad prisistatydamas vardu ir pavarde esi kur kas nuosaikesnis ir visai ne piktas;) jei manytum, kad galbut reiketu atskleisti tavo rysius su DP, duok zinia:)

Vytautas rašė...

As nieko neslepiu, negi demokratineje salyje reiktu slepti savo politines paziuras, ispazistamas vertybes ir panasiai. Nors kartais, deja, tenka suabejoti ar gyvenu demokratinej salyje:-) dar karta kartoju, man svarbiau diskutuoti apie ne apie asmenis, o apie ju veiksmus.Nes jei cia diskutuotu kunigas ir agituotu nevartoti alkocholio, tai negi diskusijai butu svarbu zinoti, kad jis kunigas ir kokiai parapijai priklauso?Taip ir mano atveju tai nera svarbu ir tu dalyku pas kitus diskusijos dalyvius as neklausiu. Beto jei Jus ir taip viska apie mane zinote, tai kam dar mano pasakymo reikia, negi as kazka pakeisiu pasakydamas taip arba ne:-)

as rašė...

manau, kad tavo tapatybe nera tokia svarbi, ir kaip pats sakei apie kunigus viskas ok, jeigu tik diskusija butu apie tai.
taciau konstruktyvumo diskusijoje as nematau, nes tie patys argumentai naudojami daugelyje sriciu tiesiog nusibosta. tai tiek.

Vytautas rašė...

To as, geras ir mk
Dekoju uz konstruktyvia kritika, ji man labai naudinga:-)

To vyc:-)
Tavo mintis atsispausdinau ant popieriaus lapo, bus daug kam idomios paskaityt:-)))

as rašė...

Kad tik tau ir JOD nuo to geriau butu :)
o kita karta pasiremk skaiciais :) galbut jie net dalinsis is 11 ar 111 :)
grazaus artejancio pavasario