2007-12-02

Tikėjimas ir politika (mano kalba Maldos Pusryčiuose)

Jūsų Ekscelencija Prezidente, Jūsų Eminencija Kardinole, gerbiamasis Denis Hastert, visada mums išliksiantis neprilygstamu Kongreso Pirmininku, kolegos Seimo ir Vyriausybės nariai,

Seimo nariui, partijos pirmininkui nėra lengva Maldos Pusryčiuose skaityti ištrauką iš švento Rašto ir ją komentuoti, kai pasirinkta Maldos pusryčių tema yra „Tikėjimas ir politika“. Turėjau ilgai galvoti, kaip man pristatyti savo pasirinktą švento Rašto ištrauką, bet ir Kardinolas, ir ypač Prezidentas savo įžanginiais žodžiais man labai palengvino mano užduotį. Prezidentas priminė filmą, kurį mes visi šių pusryčių dalyviai vakar vakare žiūrėjome: „Amazing Grace“. Filmą apie britų politiką, XVIII a. pabaigoje – XIX a. pradžioje po ilgos politinės kovos pasiekusį, kad Britanija uždraustų prekybą vergais. Jis turėjo du didelius tikėjimus: Dievu ir visų žmonių lygybe, kuri yra nesuderinama su vergove. Šis tikėjimas lėmė visą jo gyvenimą, visą kankinamai sunkų jo politinį darbą, kai iš pradžių Britų parlamente jis turėjo tik 16 sekėjų, o baigė turėdamas tik 16 priešininkų. Todėl kalbėdamas apie tikėjimą ir politiką, aš noriu visų pirma kalbėti apie tikėjimą ir darbą, nes politika visų pirma yra politinis darbas. Rinkdamasis, kokią švento rašto vietą šiandien Jums paskaityti aš ir sustojau prie Jokūbo laiško, prie tos 2 dalies, kuri taip ir vadinasi „Tikėjimas ir darbai“:

Jokūbo laiškas
„2.Tikėjimas ir darbai
14
Kas iš to, mano broliai, jei kas sakosi turįs tikėjimą, bet neturi tikėjimo darbų?! Ar gali jį išgelbėti tikėjimas? 15 Jei brolis ar sesuo neturi drabužių ir stokoja kasdienio maisto, 16 ir kas nors iš jūsų jiems tartų: „Keliaukite sveiki, sušilkite, pasisotinkite“, o neduotų, ko reikia jų kūnui, – kas iš tų žodžių?!17 Taip pat ir tikėjimas: jei neturi darbų, jis savyje miręs.18 Priešingai, kitas pasakys: „Tu turi tikėjimą, o aš turiu darbus. Parodyk man be darbų savo tikėjimą, o aš tau darbais parodysiu savo tikėjimą. 19 Tu tiki, jog yra vienas Dievas? Gerai darai! Bet ir demonai tiki ir dreba. 20 Ar nori žinoti, neišmintingas žmogau, kad tikėjimas be darbų nevaisingas? /..../24 Jūs matote, kad žmogus nuteisinamas darbais, o ne vienu tikėjimu. 25 Taip pat ir paleistuvė Raaba: argi ji ne darbais buvo nuteisinta, kai priėmė pasiuntinius ir kitu keliu juos išleido? 26 Kaip kūnas be dvasios miręs, taip ir tikėjimas be darbų negyvas.“

Ir dar viena citata iš Šv.Rašto, iš Pauliaus Laiško Žydams, kuri pasako – kas yra tikėjimas:
Žyd 11 1 Tikėjimas laiduoja mums tai, ko viliamės, įrodo tikrovę, kurios nematome“.

Taigi, ką sako šie Evangelijos žodžiai, kuriuos galima pakartoti labai trumpai: Tikėjimas įrodo tikrovę, kurios nematome ir laiduoja mums tai, ko viliamės. Kaip kūnas be dvasios yra miręs, taip ir tikėjimas be darbų yra negyvas.

Tai yra esmė mūsų gyvenimo. Tai yra mūsų laimingo gyvenimo esmė, nes palaiminti yra tie, kurie tiki. Kaip ir kitais atvejais Evagelija yra neprilygstamas gyvenimo vadovas., pralenkiantis bet kokius šiandieninius moderniausius vadybos ar politikos vadovėlius.

Jeigu nėra tikėjimo, nėra ir tikrų darbų. O be realių darbų, nėra ir tikro tikėjimo. Tikėjimo aukščiausiuoju, tikėjimo, kad visi žmonės yra lygūs, ir todėl negali būti vergovės, tikėjimo, kad Lietuva gali būti laisva, ir todėl net ir tremtis nėra baisi.

Tikėjimas vizija, kurios negalime pamatyti ir negalime parodyti, bet kurios viliamės, tikėjimas ir darbai tokią viziją paverčia tikrove, - tai sako Evangelija.

Tikėjimas yra Evangelijos pagrindinė tema. Visas krikščioniškas mokymas paprastam žmogui sako: tikėk, kad kitas gyvenimas bus geresnis ir savo darbais siek jo. Iš kitos pusės, akivaizdu, kad politiku, valstybės veikėju, valstybės lyderiu gali būti tik tas, kuris tiki, kad yra Pažadėtoji žemė ir kuris jos siekia, kuris savo tautą veda į tą Pažadėtąją žemę.

Tikėk ir siek, tikėk ir liudyk darbais savo tikėjimą, tikėk ir vesk tautą link savo tikėjimo – tai yra Evangelijos žodis. Be realaus siekimo, be realaus vedimo, be realių darbų tikėjimas yra tik tuščia svajonė. Nes tikrasis tikėjimas yra ta mūsų viduje esanti nerami dvasia, kuri neleidžia mums nurimti, kuri neleidžia vien tik svajoti ir abejingai stebėti pro šalį tekančią kasdienybę.

Kaip fizikas, galiu pasakyti, kad tikėjimo ir darbų santykis yra toks pat kaip galios ir darbo santykis: kuo didesnė galia, tuo greičiau ir geriau darbas yra padaromas. Tikėjimas yra viso mūsų gyvenimo varomoji galia. Gyvenimas be tikėjimo yra kaip kūnas be dvasios. Dvasia ir atsiskleidžia per tikėjimą. Gebėjimas tikėti yra tai kas žmogų atskiria nuo kitų būtybių.

Pažiūrėkime į savo kasdienybę, ir pamatysime kiek šios šventos, bet paprastos tiesos apie tai, kad be tikėjimo nėra tikrų darbų, o be darbų nėra tikro tikėjimo, kiek jos yra svarbios ir svarios mūsų gyvenime. Nesenai teko skaityti Jack Welsh, buvusio General Electric vadovo, pripažinto visame pasaulyje vadybos guru knygą, kurioje jis aiškina, kad žmones į darbą jis priimdavo, remdamasis jo išrastu „4E“ ir „1P“ principu. Mano įsitikinimu, šie principai yra paremti evangeline tiesa apie tikėjimo ir darbų vienovę. J.Welsh keliami reikalavimai darbuotojams buvo labai paprasti, bet kartu labai gilūs.

Pirmas „E“ – „energy“, energija – tai yra ar žmogus tiki tuo, ką daro, ar jo akys spinduliuoja tikėjimo energiją; antras „E“ – „energize“ , tai yra ar žmogus sugeba savo energija užkrėsti kitus, ar jis sugeba savo tikėjimu patraukti kitus paskui save, iš pradžių gal ir turėdamas tik 12 ar 16 pasekėjų; trečias „E“ – tai „edge“ – „briauna“, ar žmogus gali savo tikėjimą paversti aiškiais, kartais ir sunkiais ar nepopuliariais, „taip“ ar „ne“ sprendimais; ketvirtas, paskutinis „E“ – „execute“, įvykdyk, - realiais darbais paliudyk savo tikėjimą, ir vienintelis „P“ po keturių „E“ yra „passion“ – tai pasija, aistra: tikėjimas be aistros yra ne tikėjimas, darbas be aistros yra darbas be tikėjimo.

Taigi paklauskime kiekvienas savęs, kiek mes savo kasdienybėje, savo kasdieniuose darbuose gyvename pagal J.Welsh‘o „4E“ ir „1P“ principus ir žinosime ne tik tai, ar J.Welsh būtų mus priėmęs į „General Electric“, bet ir tai - ar gyvename pagal Jokūbo laiške išdėstytą pamokymą apie tikėjimo ir darbų vienovę.

Tikėjimas yra galingiausia varomoji jėga. Palaiminti yra tie, kurie tiki. Tikėjimas yra laimingo gyvenimo esmė. Net jeigu paskui tavo tikėjimą seka tik 12 ar 16, kaip vakar dienos filme, net jeigu tave už tavo tikėjimą nukryžiuoja, tu esi laimingas. Nes laimė yra siekti „Laimės žiburio“ , o ne sėdėti jį apsikabinus. Tauta yra laiminga ir susitelkusi, kol ji vedama tikėjimo eina į Pažadėtąją žemę, bet dažnai pasimeta, kai į Pažadėtąją žemę ateina. Nes nebeturi kuo tikėti.

Todėl trumpą šios dienos Evangelijos komentarą aš baigsiu klausimu: kokia Pažadėtąja Žeme savo tautai mes tikime ir kokiais darbais mes tokį savo tikėjimą paliudysime?

Padėk mums, Viešpatie, rasti tinkamą atsakymą į šį paprastą klausimą.

2 komentarai:

Simas K. rašė...

Iš evangelijos pagal Mata:
Štai vienas jaunuolis prisiartino prie Jėzaus ir paklausė: "Mokytojau, ką gera turiu padaryti, kad įgyčiau amžinąjį gyvenimą?" Jis atsakė: "Kam manęs klausi apie gera? Vienas tėra Gerasis! O jei nori įeiti į gyvenimą, laikykis įsakymų". Tas paklausė: "Kokiu?" Jėzus atsakė: "Nežudyk, nesvetimauk, nevok, melagingai neliudyk; gerbk savo tėvą ir motiną; mylėk savo artimą kaip save patį". Jaunuolis tarė: Aš viso to laikausi. Ko man dar trūksta?" Jėzus atsakė: "Jei nori būti tobulas, eik parduok, ką turi, išdalyk vargšams, tai turėsi lobį danguje. Tuomet ateik ir sek paskui mane". Išgirdęs tuos žodžius jaunuolis nuliūdęs pasišalino, nes turėjo daug turto.

Su šia citata norėjau pasakyti tik viena: kiekvienas Evangelijoje gali atrasti tai ko nori, gali ištraukti tekstą iš konteksto. Tuomet iškyla retorinis klausimas: "O kaip vis dėl to yra su tikraisiais darbais?" Nes apie darbus yra sprendžiama tik iš rezultatų. O rezultatai, sakyčiau, kol kas nėra labai įspūdingi...

Polonizacija rašė...

Ačiū už atsakymą. O sekantis aktualus klausimas atsiprašau kad ne į temą.

Reuters informuoja (remdamasi Gazprom pirmininku A. Mileriu), kad Rusija Lietuvai nuo spalio dujų kainą padidino nuo 190 iki 240 dolerių už 1000 kubų ir dabar padidins iki 300 dolerių už 1000 kubų. Tai yra iš viso 58 proc. p. Kirkilo dujininkai sako, kad dujų kaina didės 76 proc ir daugiau. Ar čia ir bus tas nusiderėjimas, arba apgavystė? Tai būtų 18 proc. nusiderėjimas, nors apie 76 proc. Gazprom nekalba

Gazprom straszy drastyczną podwyżką
qub, Reuters 2007-11-23, ostatnia aktualizacja 2007-11-23 20:19:22.0

W przyszłym roku rosyjski gaz dla Europy zdrożeje prawie o połowę - zapowiedział prezes Gazpromu Aleksiej Miller. O 50 proc. rosyjski gaz już w tym roku zdrożeje dla państw nadbałtyckich.

O planach drastycznych podwyżek cen gazu dla Europy Miller powiedział po rozmowach w Turkmenistanie. Szef Gazpromu twierdzi, że turkmeńska strona zażądała od przyszłego roku podwyżki cen swojego surowca ze 100 do 130 dolarów za 1000 m sześc., ponieważ przedstawiciele USA i UE przekonywali Aszchabad, że dostaje od Rosjan za mało w stosunku do zarobków Gazpromu z reeksportu turkmeńskiego surowca na Zachód. Gazprom ma teraz wyłączność na eksport turkmeńskiego gazu do Europy i do końca 2009 r. miał płacić 100 dolarów za 1000 m sześc. tego surowca.

Podnosząc zapłatę, Rosjanie mogą zyskać przychylność Turkmenistanu dla budowy gazociągu dookoła Morza Kaspijskiego, który będzie dostarczać surowiec do nowego rosyjsko-włoskiego gazociągu South Stream, który przez Morze Czarne ominie Ukrainę. Umowa o tej inwestycji miała być podpisana we wrześniu, ale dotąd tego nie zrobiono.

Kto zapłaci za przygotowanie dostaw gazu do rury omijającej Ukrainę? W pierwszej kolejności sama Ukraina, która jest największym odbiorcą turkmeńskiego gazu. Ale Gazprom straszy podwyżkami całą Europę. Zdaniem Millera cena rosyjskiego gazu pod koniec przyszłego roku wzrośnie do 345 dolarów za 1000 m sześc. wobec średniej ceny 265 dolarów w tym roku. Gazprom już zaczął windować ceny surowca dla państw nadbałtyckich. W przyszłym roku ceny dla Łotwy podniosą się o 40-50 proc. - zapowiedział wczoraj w dzienniku "Dienas bizness" przedstawiciel Gazpromu na Łotwie. Galopadę cen przeżywa Litwa. Na początku roku płaciła 190 dolarów za 1000 m sześc. rosyjskiego gazu. Od października cena wzrosła do 240 dolarów, a od grudnia ma skoczyć do 300 dolarów.

qub, Reuters

Dujas leista branginti iki 76 proc.

Evaldas Utyra, www.DELFI.lt
2007 lapkričio mėn. 30 d. 15:34


K.Šatūno nuotr.

Gamtinės dujos gyventojams nuo kitų metų brangs iki 76 proc. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) penktadienį leido AB „Lietuvos dujos" ženkliai pakelti dujų kainą vartotojams dėl „infliacijos ir sąnaudų technologinėms reikmėms padidėjimo". Kitaip tariant, dujos brangsta dėl pasaulyje išaugusių žaliavų kainų.