2007-11-30

Pokalbis su D.Tusku

Šiandien D.Tuskui lankantis Vilniuje, pasimatėme kaip dviejų giminingų konservatyvių partijų, Europos Liaudies Partijos bendražygių, vadovai. Dalyvavo ir E.Zingeris, nes eilinį kartą jis daug padarė, kad toks susitikimas įvyktų. Pokalbis su Tusku buvo smagus ir malonus: ir apie energetiką, ir apie tautines mažumas, ir apie partinę strateginę partnerystę. Atrodo, kad tikrai rasime sutarimą ir tarpusavio supratimą. Draugų Piliečių Platformoje turime, ir ne vien tik Premjerą. Sausio 13 į Vilnių atvyks Lenkijos Seimo maršalka Komarovskis, kilęs iš Lietuvos dvarininkų nuo Rokiškio apylinkių giminės.

Be abejo, kyla klausimas, - kodėl Lenkija dar vis nepasirašo elektros tilto sutarties. Tiesą sakant, suprasti nėra lengva, bet spėju, kad tiltas veiks tik tada, jei lenkai žinos, kad juo tekės elektra iš atominės elektrinės. Ir pastatytas jis bus tik tada, kai tokia elektra juo galės tekėti. Ir tik tam....

2 komentarai:

Polonizacija rašė...

Lenkų spauda rašo, kad Tuskas informavo, kad Kirkilas su pasitenkinimu priėmė užtikrinimą, kad Lenkija suintensyvins pastangas siekiant patikti (prisigerinti) Rusijai. Ar ir tai Jums gimininga?
Citata
"Donald Tusk powiedział też, że z premierem Litwy potwierdzili potrzebę wspólnego ustalania strategii międzynarodowej, szczególnie w odniesieniu do państw regionu, także do Rosji. Ocenił też, że Kirkilas z zadowoleniem przyjął jego zapewnienie, że Polska chce zintensyfikować wysiłki na rzecz poprawienia relacji z Federacją Rosyjską."

Andrius Kubilius rašė...

Polonizacijai,

tiesą sakant, su D.Tusku apie tai nespėjome giliau pakalbėti. Nemanau, kad Lenkija kardinaliai pakeistų savo santykių su Rusija pobūdį ir pradėtų Rusijai nuolaidžiauti ar keliaklupsčiauti.

O tai, kad Lenkija stengsis išspręsti kai kurias praktines santykių su Rusija problemas mūsų neturėtų stebinti, pvz. dėl Rusijos draudimo įsileisti į Rusijos rinką lenkišką mėsą, ir, tikėtina, kad Rusija gali tokio draudimo atsisakyti, taip bandydama parodyti, kad nauja Lenkijos valdžia yra labiau tinkama Rusijai. Galų gale toks Lenkijos ir Rusijos sutarimas dėl mėsos būtų naudingas ir Lietuvai, nes Lietuvos mėsos rinka nebeskęstų pigios lenkiškos mėsos sraute.

Bet nemanau, kad Lenkija vardan tariamų gerų santykių su Rusija išduotų Katynės atminimą.