2007-11-06

Energetika, energetika....

Pastarosiomis dienomis tenka daug diskutuoti ir kalbėti apie "trigalvio slibino" formavimą. Ateina lemiama stadija - jungiamų bendrovių turto vertinimas ir akcijų tarp valstybės ir privataus investuotojo pasiskirstymas. Vakar apie kai kurias nerimą keliančias viešai publikuotas žinias apie vertinimo rezultatus kalbėjau spaudos konferencijoje. Šiandien frakcija susitiko su ministru Navicku (čia susitikimo aprašymas) ir toliau aiškinomės. Kai kurie dalykai po mūsų pasakytų pastabų pagerėjo, tačiau negali pabėgti nuo bendro klausimo, kodėl vertinimo rezultatai taip lengvai keičiasi po to, kai politikai ar Vyriausybės nariai pasako pastabų. Ar galima pasitikėti tokiu vertintoju?

7 komentarai:

Aurelijus Valeiša rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Polonizacija rašė...

Lenkijai padovanoti milijardai,

Lenkai žada tą patį elektros tiltą 15 metų, Lietuva atiduoda vis naujus objektus?

1. Elektros tiltas mainais už Mažeikių naftą rašė ir rašo Lenkijos spauda, kalbėjo Lenkijos valdžia. Orlen jau buvo žlunganti įmonė . Lenkijos benzino rinka iki Varšuvos priklausė Mažeikių naftai.

2. Balstogės universiteto filialą, (dėl to Lietuva patirs milžiniškus žmogiškųjų išteklių nuostolius, beje Lenkija neleidžia 1 milijonui vokiečių steigti vokišką universitetą Lenkijoje); Planuoja pavadinti universitetą Stepono Batoro vardu, atsiimti pastatus priklausiusius Lenkijos okupacijos laikais ir t.t.

3. Pacų rūmus (Žečpospolita džiaugdamasi rašė, kad už kv. m. sumokėjo po 11 tūkst zlotų, tai yra beveik dvigubai pigiau nei rinkos kaina);

4. Panevėžio stiklą (atiduotas pusvelčiui, po to dar dalis skolų dovanota, tai yra padengė Lietuvos mokesčių mokėtojai. Kodėl? Ar dėl to kad strateginis partneris?,
5. Dvarčionių keramiką (lobistas ir akcijų įsigijo žinomas Č. O.)
6. Vilniaus degtinę , Vaistinių tinklą „Gintarinė vaistinė“, PZU Lietuva (lobistas žinomas A. Plok.) Bet vis teko įsikišti aukščiausiems Lenkijos pareigūnams, tai dėl Lenkijai primtinos kainos, tai dėl kitų dalykų...
7. Beveik vien tik lenkiškų Lietuvos mokyklų remontą, ypač Vilniaus mieste (nuolat vyko spaudimas Lietuvos valdžiai. Ir buvo nusileidžiama)
8. Atleidimas nuo mokesčio už TV Polonia transliacijas (skelbta Lenkijos valdžios puslapiuose, kad Lenkijos diplomatija išreikalavo)ir t.t.

Polonizacija rašė...

30,8 milijono "Dovana"


"Panevėžio stiklas“ vėl privatizuojamas

Darius Skirkevičius, "Sekundė"
2007 gegužės mėn. 16 d. 00:01


DELFI

Valstybės turto fondas pranešė, kad restruktūrizavimo procesą baigusios bendrovės „Panevėžio stiklas“ akcijos jau įtrauktos į privatizuojamo turto sąrašą. Valstybei priklauso 34,22 procento akcijų. Likusius 65,78 procento įstatinio kapitalo valdo Lenkijos kompanija „Sierakov“.


Finansų ministerija mainais už 33,3 milijono litų skolą pasiėmė 34,22 procento bendrovės akcijų. Dar 30,8 milijonų litų skolos valstybė tiesiog dovanojo. Lenkai mūsų biudžetui iki šiol skolingi liko 27,5 milijono litų.

„Panevėžio stiklui“ prireikė ketverių metų, kad atsistotų ant kojų ir sugrįžtų į konkurencingų šalies įmonių sąrašus. Tiesa, bendrovės dar laukia ilgas skolų grąžinimo procesas – stiklininkai dar ilgus metus viską ką uždirba už skolas turės atiduoti kreditoriams.


Visos „Panevėžio stiklo“ skolos, palyginti su turėtomis iki pertvarkos, sumažėjo 81 milijonu litų ir dabar siekia 55,7 milijono litų. Jas bendrovė turės atiduoti iki 2024 metų.

Pernai įmonė pardavė daugiau nei 70 milijonų litų vertės produkcijos ir uždirbo apie 3 milijonus litų ikimokestinio pelno.

Anonimiškas rašė...

Ponas Kubiliau, nereikia būti naiviam, ar tokį vaidinti. Kaip galima nesuprasti kodėl vyksta tokie vertinimai-pervertinimai? aš galiu paaiškinti. Pirmas įvertinimas įvyko pasitelkus VST naudingą skaičiavimo techniką, bet toli gražu neatsipindinčią realios padėties. Antras įvertinimas atsirado po to, kai atsakingi asmenys pamatė, kad RST ir VST vertės per daug skiriasi, ir gali sukelti visuomenės pasipiktinimą.
bet kad Maxima išlaikytų reikalingą procentą - už kurį jau sumokėti kyšiai ir t.t, buvo sumažinta LEN vertė. nepaisant kruonių, kauno hes ir kitų akivaizdžių dalykų. ar tik ne Brazauskas pasakė - Kruonį dabar pastatyt kainuotų 6-8 milijardus.
tai va.

O koks jūsų įvaizdis šitame visame reikale?
O gi joks. Jūs bandote pasakyti nedrąsų komentarą, bet bandymais viskas ir pasibaigia. Negi nematot, kaip krenta socdemų reitingai - pirmyn, išeikit prieš tv ir pasakykit - mes griežtai protestuojam, tai yra valstybės apgaudinėjimas oligarchinių struktūrų vardan.
bet ar jūs tai pasakysite? ne, nes ir pats tikriausiai esat nupirktas.
nuojauta kužda, kad valstybingiausiai šioje vietoje pasielgs ne mūsų tautiečiai, o hsbc

Vytautas rašė...

Labas vakaras. Neseniai vyko Lenkijos nepriklausomybės dienos minėjimas, kuriame dalyvavo ir mūsų prezidentas.Šios dienos minėjimo proga Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis apdovanojo Lenkijos atgimimo ordino Didžiuoju kryžiumi dabar jau mirusį Zygmundą Szcendzielarzą, kuris II-ojo pasaulinio karo metu vadovavo vienam iš Armijos Krajovos būrių Vilniaus krašte, išžudžiusiam nekaltus 27 žmones Dubingiuose.Pone Kubiliau gal galėtumėte savo nuomone apie tai parašyti?

Neabejingi rašė...

Gerb. Andriau,

esate protingas zmogus, nuo kada neisiklausote i Lietuvos mokslininku isvadas del Lietuvos energetikos vystymo ?!


LIETUVOS MOKSLININKŲ BENDRUOMENĖS PAREIŠKIMAS

Remiantis atlikta KTU moksline studija, reiklaujame Prezidento kaip saziningo Tautos atstovo perziureti alternatyvias el. tiekimo galimybes del Ignalinos AE uzdarymo, o neklaidinti Lietuvos zmoniu apie pigesne eletros kaina pastacius nauja monstriska Ignalinos AE kurios Lietuvai nereikia, reikia tik "grupuotems" 3 mlrd. isplauti ir privatizuot RST.
2006-01-13 Profesorius R.Deksnys "Lietuvos rytui" teigė, kad Lietuvai nereikia skubėti statyti naujos atominės elektrinės, verčiau palaukti, kol rinkoje atsiras mažų branduolinių reaktorių.
"Atominės elektrinės statyba iki 2020 metų ekonomiškai pasitvirtintų, jei ilgai išsilaikytų labai aukštos kuro kainos ir nebūtų galimybės importuoti elektrą", - skelbiama mokslininkų darbe, kurį atlikti užsakė pati Ūkio ministerija.

Tad gerb. ponai ENERGETIKAI - (cia adresuota LE vadovui) MAZIAU I AKCIJAS IR SKLYPUS APLINK AE ZIUREKIT, BET SKUBIAI STATYKIT ELEKTROS TILTA SU SVEDAIS !!!

Palaikau profesiu, kuomet bus sukurti "pazangesni mazesni reaktoriai" (pvz. kaip atominiuose ledlauziuose), o tam laiko turim pasak prof. 20 metu, juos galima bus statyti prie Pramoniniu miestu (Mazeikiai) ir tuomet VP "berniuku" is VST monopolistinis biznis dinks del elektros skirstymo !

Gerb. Mockau tikiu Jusu padorumu ir patriotiskumu ir Aciu uz atvertas akis, as prisidedu prie idejos modernizuoti ir pastatyti su ES lesom dar 4-turis agregatus Kruonio HAE ir tuo irodyti kad jokio samokslo nera - o reikia ziureti visu pirma ne i savo gerove bet i visuomenes t.y. Lietuvos. Kuomet visuomene ir Lietuva gyvens geriau tuo paciu ir tu gyvensi geriau. Juk nieks nenori gyventi savo gimtineje tarp "ubagu", nebent tu esi Ruso KGB kisenej.

STUDIJA KURI NEPATIKS VP MARKET "berniukams":

ESAMA SITUACIJA:
R.Juozaitis (2006-07-13 10:33:03) BNS pranešė, kad iš Rusijos ketvirtadienio rytą importuojama 309 megavatų (MW) galios elektros energija, iš Ignalinos AE perkama 580 megavatų, iš Lietuvos elektrinės - 116 megavatų, iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės - 198 megavatų galios elektros.

SPRENDIMAS: kitaip budas kaip kompensuoti IA 580 MW ir ruso 309 MW jei "uzsuktu kraneli":

1. Isnaudojame visas Kruonio HAE galimybes -
Kruonio HAE įrengta galia - 900 MW (4 agregatai po 225 MW kiekvienas). Pagal elektrinės projektą gali būti pastatyti dar keturi hidroagregatai. Taigi uz ES pinigus dar pastatom 4 agregatus po 225 MW. VISO: 225 x 8 = 1800 MW

2. Sujungimas su Svedais: Ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvos ir Švedijos elektros energetikos sistemų sujungimo projektas "SwindLit" turėtų kainuoti apie 1,38 mlrd. litų dali padengtu ES. Projektas gali būti baigtas iki 2009 metų. Šio povandeninio kabelio galia siektų 700 megavatų (MW).


- - - - - - - - - - - - - - - - -
Vidmantas Martikonis, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys:
Manau, kad D,Mockus teisus. Čia gali būti užslėptas „Rytų skirstomųjų tinklų“ ir „Lietuvos energijos“ privatizavimas, nes atominės elektrinės statyba yra tik tolima ir graži, bet nebūtina perspektyva, nes jei bus pastatyti elektros tiltai, naujos elektrinės nereikės, turėsime elektros perteklių.“
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lietuva uz atomine energetika !

bet pasverta ir be korupcijos "VP berniuku"- Lietuvoje yra dar gabiu mokslininku kurie mato didesne perspektyva - mazesniems atominiams reaktoriams, bei ekologiskai energetikai, pabreziu ekologiskai elektros energijai kaip Kruonio HES !

Prezidente esate ekologijos specialistas - turetumete TURETI SAVO NUOMONE, o ne "korumpuotu" patareju !
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ice, to Kas valdo Lietuva? Mokslo zmones ar "grupuotes"?, 2007 11 17 19:19
Ne visai į temą, bet Kruonio HAE nėra pilnavertė elektrinė. Pirmiausia ji neturi pastovaus gamtinio vandens šaltinio galinčio sukti turbinas, ji tik, išnaudodama kitų elektrinių (daugiausia Ignalinos AE) perteklinę energiją, kaip vandens siurblys prisipildo savo aukštutinį baseiną ir po to, energijos poreikio maksimumo metu, iš to baseino imdama vandenį, jau kaip generatorius gamina elektros enegiją. Paprasčiau tariant Kruonio HAE tai tik gigantiškas akumuliatorius, kurį turi pakrauti kitos elektrinės
Atsakymas:
To Ice, 2007 11 17 19:29
kas trukdo per nakti prikrauti ta elektrine ? Per Kauno HE, Achemos HE, Svedijos tilta ir vejo jegaines ? Mini atomine elektrine ?kuri reikalinga Lietuvai, bet ne "berniukams" ?

Neabejingi rašė...

Grybauskaites dar nenupirko, 2007 12 07 07:55
pries pora dienu Dalia Grybauskaite ekspertam pasake, kad nauja AE Lietuvai nera reikalinga: uztektu per akis energijos jungiantis per Kruonio elektrine / tilta su pvz, svedija.

anot D. Grybauskaites, naujos jegaines statyba dalyvaujant privaciam verslui butu viena didziausiu ekonominiu aferu Europoje.

ar mes tikrai to norime????? DELFI