2007-11-28

Tai ką daryti su tokia Vyriausybe?????

Šiandien buvo užėjęs vienos įtakingos ES šalies ambasadorius, - nustebęs ir sunerimęs, kad Vyriausybė nesiima jokių diplomatinių žingsnių ES sostinėse dėl Ignalinos II bloko likimo. Galima suprasti, kad kalba ne vien savo šalies vardu. Jiems akivaizdu, kad po II bloko uždarymo laukia ekonominis ir energetinis sunkmetis ir jiems keista, kad Lietuva yra tokia pasyvi.
Tai ką daryti su tokia Vyriausybe???????

Šiandien Premjeras buvo sukvietęs frakcijų atstovus tradiciniams pusryčiams, kurių metu buvo pristatyta Vyriausybės pozicija derybose su NDX dėl nacionalinio investuotojo formavimo.
Galima spėti, kad Kruonio hidroakumuliacinė po visų įvertinimų yra įvertinta grynu 0 (nuliu). Atrodo, kad Vyriausybė su dideliu entuziazmu sieks Kruonį išimti iš "Lietuvos Energijos" sudėties, nes palikus Kruonį LE sudėtyje, palikti jo vertę lygia 0 nepavyktų, o tada NDX akcijų kiekis Nacionalinio investuotojo sudėtyje gali sumažėti žemiau 34 proc. Vėl negali atsikratyti jausmo, kad Vyriausybė visų pirma rūpinasi NDX interesais.
Tai ką daryti su tokia Vyriausybe????

Įdomu, kaip atskyrus Kruonį į savarankišką įmonę, tokia įmonė galėtų veikti, jeigu jos vertė yra lygi nuliui. Koks bankas jai skolintų pinigus? O gal tada galima būtų ją nusipirkti už kokius nors dešimt litų?
Kadangi yra aiškinama, kad Kruonio vertė lygi nuliui, nes veikdamas LE sudėtyje, Kruonis nei perka, nei parduoda elektrą, kurią gauna ir kurią atiduoda Lietuvos Energijai, tai atskyrus Kruonį nuo LE situacija kardinaliai pasikeis, nes tarp LE ir savarankiško Kruonio turės atsirasti sutartiniai santykiai. O tai reiškia, kad Kruonis pradės gauti realias pajamas ir jo vertė iš karto pasidarys lygi nebe nuliui.

Visą tai rašau tik tam, kad dar ir dar kartą įsitikinčiau, jog Vyriausybė, ruošdamasi Nacionalinio investuotojo formavimui, visiškai nepadarė namų darbų. Kruonio reikalus Vyriausybė turėjo išsiaiškinti dar vasarą ir taip sutvarkyti santykius tarp Kruonio ir LE bei Kruonio tarifus, kad Kruonis būtų vertinamas ne 0 (nuliu), o normalia verte.

Ir vėl tas pats klausimas, - tai ką daryti su tokia Vyriausybe?????

O gal teisiausias yra Kęstutis Girnius: Lietuvai reikia naujos Vyriausybės ir naujo Seimo?????

13 komentarų:

Anonimiškas rašė...

o ka daryt su tokiais seimo nariais, su tokiu europos reikalu komiteto pirmininku?? (uzteks tam ir poros klaustuko) ar jau pamirsot, kad patys nesugebejot priimti istatymo, igalinancio vyriausybe deretis del ignalinos pratesimo, patys nubalsavot uz naujos atomines statymo istatyma, kuris atvere galimybes visiems dabar vysktantiems procesams.jus gi, ne kas kitas, esat europos reikalu komiteto pirmininkas, na pasigirkit, ka nuveiket siais klausimais, kaip isnaudojot visus komiteto patarejus, gaunancius atsakancias algas,kaip isnaudojot tarptautinius seminarus, ES susitikimus, i kuriuos jums nuobodu vaziuot? juokinga, kad apie pareiga kazka daryt jums primena ES valstybes ambasadorius, o ne jus pats su visais savo titulais einat per ambasadorius ir aiskinates, ka galima daryt ir kokie asmenys yra kompetentingi priimt sprendimus. baikit verkt ir pustis populiarumo isaugimu visais 2 procentais, jei nemokat dirbt su europos reikalais, uzleiskit savo posta kitam.

Andrius Kubilius rašė...

Gerbiama Egle,

nežinau, kodėl Jūs tokia pikta. Nenoriu teisintis, ypač piktoms komentatorėms, ir nenoriu daug aiškinti, ką daro Seimo Europos Reikalų komitetas, kuris kaip tik praeitą savaitę nagrinėjo Vyriausybės veiksmus rengiantis 2010 metams. Apie tai susrūpinęs kalbėjau pirmadienį spaudos konferencijoje (žr.įrašą bloge)

Bet mane labiau jaudina ne tai,kad nematote mūsų darbų. Niekada nesistengiu girtis. Tai ką rašau, - yra mano minčių ir pamąstymų atspindžiai, o ne ištisinis darbų savadas.

Mane labiau neramina, kad komentarai (anoniminiai) yra naudojami kažkokiam sunkiai suvokiam pykčiui išlieti. Pyktis niekada nėra geras patarėjas. Kažkodėl netikiu, kad Eglė ir normaliame gyvenime yra tokia pikta. Tai kodėl, pasislėpus po anonimiškumu, reikia būti tokiai piktai?

Simas K. rašė...

Buti anonimu leidzia istatymai. Ir netgi juos gina istatymai. O kam jums zinoti kas cia komentuoja? Netikite, kad tai nuo nieko nepriklausomi, laisvi asmenys? Kam ta paranoja? Asmeniskai as manau, tikrai, jusu veikloje ir pasisakymuose per daug dviprasmiskumu. Beje nenoriu nieko irodineti, bet is sono juokingai atrodo kaip neadekvaciai reaguojate i kritika. Egle (tikiu, kad tai yra tikrasis jos vardas) gan paprastai paklause: ka jus nuveikete siais klausimais eidamas tokias labai atsakingas pareigas? Butumete atviresnis palitikas (cia tik mano asmenine nuomone), tai ramiai paaiskintumete kazkokias liaudziai nezinomas problemas, kurios iskyla tarp Seimo Europos reikalu komiteto ir vyriausybes vadovo (jos akivaizdziai yra ir, manau, kad jos netgi labai suasmenintos). Puikiai suvokiame, kad to jus padaryti negalite, nes tai politika. O politika yra gan keistas reiskinys, kuris neretai privercia net labai padorius zmones meluoti ir nesilaikyti etikos ir padorumo kodeksu tam, kad butu galima per kitus rinkimus susirinkti daugiau balsu...

Tadas Žukas rašė...

Gerbiamas Kubiliau,

o kodel Jus manot, kad zmones neturetu teises but pikti skaitydami Jusu ir kitu politiku blevyzgas? Beje, egles klausimai ir priekaistai Jums labai konkretus - ir tai, kad nesugebat i juos dalykiskai atsakyt, o vietoj to leidziates i bereikalingus ir niekam isskyrus Jus neidomius asmeniskumus, daug ka pasako apie Jusu kompetencija.

Beje, nuo kada "egle" yra anonimiskas vardas? Gal ir "andrius kubilius" - pagal tokia logika - anonimas.

Sekmes tvarkantis savo darze ir ateity tikesimes rimtesniu atsakymu ir jautresnio poziurio i zmogui rupesti keliancius Jusu darbo aspektus.

Unknown rašė...

Gerbiamas Andriau,

Jūsų vietoje su anonimais aš nekalbėčiau. Esate atviras, atvirai dėstote savo mintis. Tai yra skaidru ir sąžininga nepriklausomai nuo to kokią poziciją palaikote. Komentatoriai kurie nedrįsta prisistatyti neverti Jūsų (ir kitų rašančiųjų) brangaus laiko. Pataupykite šį laiką. Geriau tuo metu papildomai ką įdomaus brūkštelėkit.

Pagarbiai,
politiškai neangažuotas pilietis
Darius Kairaitis

Anonimiškas rašė...

Jums, A(nonime) Kubiliau visi vardai nieko nereiskia, jau ne pirma karta puolate pravardziuoti anonimais zmones savo bloge, neturedamas atsakymu i musu klausimus. Jei bloge leidziama nesiregistruoti, tai asmeninio vardo naudojimas lietuviskoje interneto komentaru praktikoje yra gan toli nuo anonimiskumo. Deja, supratau, kad jums svarbu siame bloge tik suzinoti zmogaus pavarde, tik idomu, kaip tai pades atsakyti i klausimus? Koks tikslas tuomet apskritai rasyti toki komentara? Apmaudu, kad lyderyste neinspiruoja jusu atsakyti i klausimus, o tik svaidytis kaltinimais pykciu vien del to, kad kazkas tuos klausimus uzdave. Ir beje, uzdave, pagal jusu uzduota tona ir su maziau klaustuku, tad kas cia ant ko pyksta? As ne pasiteisinimu laukiau, o paaiskinimo, kodel stumiat vyriausybe jaustis kalta del to, ka patys jai uzdraudet daryt ar ipareigojot, ir kur buvo Europos reikalu komitetas, kai reikejo vyriausybei padet deretis; o ka susirupines kalba Europos Reikalu komitetas as ir pati pasiskaitau, tik kodel jus kalbat, kai saukstai po pietu, kai patys igalinot vyriausybe veikti, kai patys nubalsavot ir propagavot vienos atomines uzdaryma, kitos statyma?

Vytautas rašė...

Pone Kubiliau, deje Jūs niekuo neiskiriate nuo visų likusių politikų bandos, kurie patys nesuvokia kodėl siekia valdžios, o jei suvokia, tai tie tikslai labai paviršutiniški:-) beje nemeluokite, kad nemėgstate pasigirti savo darbais, pagirti savo Tėvynės sąjungą, būkite atviras ir nuoširdus pirmiausia pats sau, prieš save patį.Jūs visada, kai nemokate atsakyti į klausimą (į konkrečius ir sunkius klausimus niekda neatsakote), prikimbate prie parašiusiojo, tai dėl klaidų, tai dėl anonimiškumo, mane už kritiką apkaltinote paėmus piningus iš Uspaskicho, nors tam pagrindo jokio neturėjote, o dabar į Eglės klausimus neatsakote ir kalbate apie tai, kad ji anonimiška.Retorinis klausimas: ar į tokį politiką kaip Jūs galima rimtai žiūrėti?:-)

Vytautas rašė...

Taip pat noriu priminti, kad Jūs rėmėte dabartinę Kirkilo vyriausybę, todėl esate atsakingi dėl dabartinės sudėtingos ekonominės padėties Lietuvoje, NEGI IR TAI PANEIGSITE?????

geras rašė...

Eglei: is dalies sutinku su Jumis, kad konservatoriai turetu prisiimti atsakomybe del kai kuriu sprendimu - pvz. naujos atomines istatymo.

Tokia karti, ne pikta tiesa - dar priimnat istatyma rimtomis diskusijomis nepasirupinta, konservatoriai, kaip ir kitos partijos, prieme primestas projekto autoriu zaidimo taisykles, nors galejo ir turejo "pasibranginti", priestarauti taisyklei "tikslas pateisina priemones". Tos priemones dabar atsisuko pries pati tiksla.

Bet konservatoriai bene vieninteliai dabar kelia klausimus (ne klaustukuose esme) ir del priemoniu, ir del tikslo. Ne viena kita partija nera taip susdomejusi siuo projektu, uz kuri balsavo. Cia ir yra esminis atsakomybes suvokimo skirtumas.

Ar girdejote aiskia isreiksta kitu opoziciniu Darbo partijos, liberaldemokratu, liberalų sąjūdžio poziciją dėl "trigalvio slibino"? O valdanciuju? Matet, kokius nors ju veiksmus? klausimus derybininkams, premjerui? kaip vandens i burnas priseme (isskyrus gal S.Biruti).

O Kubiliaus kritika Vyriausybei - visiskai pagrista. Kaip turetu elgtis opozicines partijos politikas? vesti uz rankutes suvaikejusi premjera? Deretis uz Vyriausybe? Ar, kaip Jus cia raset - priimti istatymą, kuris Vyriausybe igalintu deretis del IAE pratesimo? Gali simtus istatymu priimti, bet jei nera politines valios ir jei Vyriausybe silpna - snipstas is to gausis.

Butu idomu isgirsti Jusu nuomone, kam siulote uzleisti ERK pirmininko posta? Atsakiusi i si, galesite atsakyti ir i daugeli kitu savo keliamu klausimu.

To Vytautas: Jusu uolumu negaliu atsistebeti. Jums A.Kubilius - melagis, neismanelis, veidmainis, toks visuotinis blogis, i kuri neverta rimtai ziureti (apibendrinau daugeli Jusu komentaru). Vieno nesuprantu - kokio velnio cia nuolat tupite siame bloge? Ar Jums negaila savo laiko?

Pavyzdziui, man Darbo partija nepatinka, tai as ir nelendu, kur nereikia.

Skirtingai nei Jus, p.Egle rimciau argumentuoja savo kirtika ir nesutinku, kad ji pikta. Beje, Vytautai, kai rasote apie "visu likusiu politiku bandą", turite omenyje ir ta, kurio ikurtai organizacijai priklausote (Uspaskicha)?

Past., grubiu klaidu toliau darote - zr. "deja".

Vytautas rašė...

To geras:-) o ką man siūlai mielas gerieti?Būti pilietiškai pasyviu ir prisitaikyti prie bukagalvių politikų bandos?O gal tau atrodo kad aš neturiu teisės reikšti savo nuomonę?Aš visus savo žodžius apie Kubilių pagrindžiau konkrečiais pavyzdžiais, taip kad mielas gerieti nemanau kad nepagrįstai kažką pasakiau.Gal vėl mane "pamokysi" prirašydamas eilę atskirų žodžių kuriuos susieti galima betkokiais ryšiais?:-)))) labai norėčiau kad galų gale įrodytum savo žodžius apie mano priklausomybę Darbo partijai, nes aš tikrai nesiruošiu paneiginėti ar pritarti tavo išsigalvojimams apie mano priklausomybę DP.JEIGU TEIGI TAI PATS IR TURI ĮRODYTI SAVO TEIGINIUS,ar ne?:-)

Anonimiškas rašė...

geram: zinot, kai buvo svarstomi visi atomines uzdarymo/neuzdarymo klausimai, vyko tam specialiai parengto istatymo projekto, kuri po to atmete del visiskai kvailos priezasties, aptarimai, laukiau Europos komiteto pranesimo, nes sventai tikejau, kad komiteto pirmininko pavaduotojas, toks Austrevicius, kaip buves vyriausiasis derybininkas, tai jau tikrai turetu visiems viska isaiskinti ir puikiai suvokti visu sutarciu tekstus, leidziancius mums lanksciai veikti susiklosciusioje situacijoje. Deja, matyt, arba zmogus suvokia, kad susidirbo, arba atminties neteko. Komiteto pirminkas irgi apsimete, kad situacija nereikalauja europos komiteto aktyvaus dalyvavimo. O Europos komiteto vaidmuo sioje istorijoje turejo but kertinis ir ji realizuoti yra komiteto pirmininko galioje. Po to ilgai laukiau turiningo pranesimo apie naujos europos sutarties rengima, gavome tik Kubiliaus skunda, kaip nuobodu i portugalija vaziuoti. Kaip nesulauksi ir Kubiliaus pasisakymuose nuorodu i Europos teise ar politika. Super. Klausimu kelimas svarbu, tik su tokiais informacijos saltiniais ir pajegumais galima butu jau rasti ir atsakymus. ir per istatymo svarstyma, o ne po jo priemimo. ir jei informacijos apie atomines istatymo projekto tikslinguma bei europos teise gauti neimanoma butant ir opozicijos pirmininku, ir europos komiteto pirmininku, bijau, kad premjero pozicija nepades.

Andrius Kubilius rašė...

Eglei,

tiesa sakant nelabai suprantu, kodel Egle, kuri atrodo gerai ismano ES reikalus, galvoja,kad istatymo del Ignalinos AE vienasalisko neuzdarymo priemimas butu buves geras sprendimas. As ir toliau lieku isitikines, kad tai butu buvusi didele klaida, kuri Lietuvai butu labai brangiai kainavusi. Lietuvai vienintele tinkama iseitis - tai geranoriskai susitarti su ES, o ne priimineti vienasaliskus sprendimus. As ir kritikuoju Vyriausybe, kad ji nerodo reikalingu pastangu siekiant susitarti.

Deja, gerbiama Egle, jeigu Jusu vardas yra tikrai toks, negaliu nepastebeti, kad Jus nors ir stebite ES reikalus, bet daznai ir Vyriausybes, ir Seimo veiksmus ES klausimais kritikuojate taip, lyg Jums didziausias smagumas butu tiesiog kritikuoti, o tai Jusu pastabas daro pavirsutiniskomis.

Atleiskite uz kritini zodi Jusu pastabu atzvilgiu, bet Jus kritikuojate mano mintis, manau,kad ir as turiu teise issakyti kritiniu pastabu Jusu kritikos atzvilgiu.

Tikrai nepykstu del man issakomos kritikos, nors ne visada su ja ir sutinku. Taciau manau, kad i-dienorasciai yra tinkamas formatas ne pavirsutiniskiems pasispagavimams, o atvirai ir giliai diskusijai. Todel kita karta tiesiog gaila, kad komentarai yra skiriami tikrai ne tam.

Anonimiškas rašė...

Gerbiamas Kubiliau, dekui uz tiek komentaru. Argumentus del pagrindu deryboms as esu pateikusi (su konkreciomis nuorodomis i teises aktus ir straipsnius) jusu ankstesniuose blogo temose apie energetika. O konkrecius pasiulymus, ka galima nuveikti siai ir busimoms vyriausybems, pasinaudojant kad ir ES teise, esu pateikusi Demokratines politikos institui, su kuriuo jusu partija, kiek zinau, palaiko gan glaudu rysi.
Be to, mano kritika jusu pastabu atzvilgiu buvo visiskai konkreti ir susijusi su dvieju istatymu svarstymu. O jus taip ir nepateiket informacijos, kodel tu projektu svarstymo metu nebuvo istyrineta visa prieinama informacija, o dabar pradedama dejuot. Juk jusu frakcija vieningai palaidojo igaliojimu suteikima Vyriausybei deretis del atomines pratesimo (jus pats balsavot pries ta istatyma) - dabar sakot, kodel nesidera? jus pats balsavot "uz" kartu beveik su visais frakcijos nariais uz naujos statyma su visomis tame istatyme esanciomis landomis bei iskirniu teisiu mamai maximai suteikima, kurias dabar ir kritikuojat. Visus siuos veiksmus nuo siandien dienos teskiria keturi-penki menesiai.