2007-10-09

Apie elektroninį skaidrumą

Vakar didžiulėje tarptautinėje konferencijoje kalbėjau apie tai, kas bendro tarp e-valdžios ir valdžios skaidrumo. Bendrumo nelabai daug, jeigu nėra politinės valios.

Pačią prezentaciją įdėjau čia.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaip suprasti "political will"? Kas ta valia turi tureti? Jus valdzioj jau 15 metu, siuo metu esat vienos didziausiu seime frakciju lyderis. Kur jusu politine valia? Ka jus padaret, kad elektronine valdzia vystytusi greitai? Kiek pasiulet istatymu projektu, kiek is ju prastumet?

Ar gal laikot politine valia sitoki savo verkslenima?
Jus galvojat zmones balsuos uz garsiausiai verkiancius, ar uz dirbancius net ir nepalankiomis salygomis? ne visi akli.

p.s per daug, per mazai angliskai rasoma - "too", ne "to"

Emilis Dambauskas rašė...

Ačiū už skaidres. Papildomi pliusai už GoogleDocs naudojimą :-).

Buvau įsmukęs pasiklausyt konferencijos atidarymo ir jūsų pranešimas patiko.

Tadas Žukas rašė...

Gerb. Kubiliau,

neseniai klausiau per Lietuvos radija laida "Forumas" apie e-valdzia. Dalyvavot Jus su Kirkilu. Zinot, koks buvo graudziausias momentas laidoj? Kai laidos vedejas Savukynas paklause Jusu, kokiomis e-valdzios paslaugomis Jus asmeniskai naudojates ir kokias apskritai galetumet isvardint.

(Netiketai) pasirode, kad klausimas (turbut priesingai nei galejo pasirodyt visiems besiklausantiems laidos, greiciausiai ir paciam laidos vedejui) - ne is paprastuju. Pasistengus pavyko prisimint mokesciu deklaravima, o veliau ... gan ilga pauze? (tiksliai nebepamenu visu detaliu, bet lrt.lt yra irasas)... - ir nedrasus pasakymas, kad mokate uz komunalines paslaugas per ebankingo paslauga, i ka laidos vedejas protingai nustebo, nes tai nera e-valdzios paslauga.

Lygiai taip pat blogai sekesi atsakynet i ta pati laidos vedejo klausima ir Kirkilui. Veliau kazkuris is judvieju, lyg Kirkilas, susiprato, kad, matyt, kazkas negerai, ir pradejo, atleiskit uz issireiskima, "kliedet" (vos ne reklamuot konkrecia paslauga) apie mobilu interneta, kuri jis turi ir naudojasi. Velgi turbut tik judu abu supratot, "prie ko cia" e-valdzia.

Turiu prisipazint, kad man buvo labai nejaukiai geda del jusu abieju, musu brangieji "tautos vedliai" i aukstasias technologijas ir modernybe.

Veliau skaiciau straipsni balsas.lt apie "E-stonia" ir pagalvojau, koks kaimas sia prasme esam. Jei valstybes auksciausi vadovai dorai nezino, kas ta "e", ka kalbeti apie "eilinius", kuriuos jie turetu lavint, lavint, ir lavint. Esam be galo gudi provincija, tikras kaimas - net ir pacioj virsunej, nekalbu jau apie "siaip" kaima. Taigi, ka Jus galit valstybes strategiju ir konkreciu darbu sioj plotmej prasme.

Tad, jeigu leisit, pasakysiu stai ka: buvau nuosirdziai nustebes, kad Jus kazkur kalbejote apie bet ka, susijusio su e-valdzia (apie kuria Jus tiek zinot...). Ir dar, neduok dieve, didziulej tarptautinej konferencijoj.

Rimantas rašė...

Tado kritiškumo visai nesupratau. Aš irgi berods naudojuosi tik mokesčių deklaravimu. Dauguma kitų, mano supratimu, yra skirta verslui.

O dėl komunalinių mokesčių - siūlyčiau nepergudrauti savęs. Mano supratimu tai grynų gryniausias e-valdžios pavyzdys. Na ir kas, kad didžioji dalis proceso atliekama banke. Juk deklaravimas vis tiek lieka e-valdžia, net jei autentifikavimas ir atliekamas privačiame banke.

O Kubiliaus kalbos kiek suprantu mintis buvo ta, kad visos dabartinės e.valdžios pastangos nukreiptos į patogumą. Tačiau tai savaime negamina skaidrumo.

Man atrodo mintis teisinga.

Unknown rašė...

Manau, kad laikas pradėti valstybę valdyti atviro kodo principu. Žiauriai man patinka wiki principai. Jie jau pradėti naudoti ekonomikoje, manau, kad būtų galima pradėti naudoti ir valstybės valdyme. Kodėl mes negalėtumėm matyti visų įstaigose gaunamų ir išsiunčiamų rašų? Internautai galėtų padėti rengti atsakymus į nesudėtingus atsakymus, kuriems nereikia didelės kompetencijos, o jeigu ir reikia, juk kiek daug žmonių yra kompetetingų, bet nedirbančių valdiškose institucijose. Visi galėtų pasijungti.