2007-06-07

Sulaikymo Veidas

Šiandieninis "Veido" numeris pilnas tekstų, vertingų Rusijos sulaikymo požiūriu. Pagrindiniai du iš jų vienas kitam prieštarauja (abiejų internete nėra).

K.Girnius savo tekste "Chuligano šešėlyje" teigia, kad Rusiją reikia vertinti kaip nepavojingą chuliganą ir savo komentarą baigia tokiu pasažu "Sunku ką nors gero pasakyti apie dabartinę Rusiją. Tai atgrasi, nemaloni kaimynė, bet ji nekelia rimtesnio pavojaus Lietuvos saugumui ar suverenumui. Veikiau Rusija yra panaši į paauglį chuliganą, kuris retai praleidžia progą apstumdyti nemėgstamus žmones, juos apspjaudyti, pagrasinti, bet kuris vis dėlto žino, kad kai kurių ribų peržengti negalima."

Atrodo, Kęstutis dar nežino, kad šiame pasaulio pakraštyje chuliganai mėgsta ne tik apspjaudyti, bet ir papjauti ar kitaip užmušti.

Kitame puslapyje E.Motieka interviu teigia, kad "mes esame Vakarų dalis, tačiau tik maža jos salelė Vakarų civilizacijos pakraštyje. O Vakarų ir Rusijos žaidimas priskirtinas didžiųjų galių kategorijai. Mus, mažus, Vakarai gali neilgam laikui "parduoti", "įkeisti" ir panašiai, gaudami nuolaidų iš Rusijos. Rusijai tiesiogiai mes pasipriešinti negalime. Galime tai daryti tik per Vakarų struktūras, aktyviai jose veikdami ir stebėdami, ar kartais mūsų nesirengiama "įkeisti".

Egidijus tiesiog pakartoja tai, ką ir mes savo strategijoe teigiame.

Taigi tame pačiame Veide dvi skirtingos ir argumentuotos nuomonės.

Išvadą pateikia skaitytojo Donato Paulausko laiškas "Veidui": " Kaip "sulaikymo strategija", pareiškimas pernelyg drastiškas, tačiau tai puikus stimulas pradėti diskutuoti ir siūlyti kitokius problemos, kurios tikslus įvardijimas yra sėkmingas žingsnis racionalaus valstybės veikimo link, sprendimus."

Tiksliau ir nepasakysi. Dviejų autorių neakivaizdi diskusija šiame "Veide" yra geras tokios reikalingos diskusijos atspindys.

1 komentaras:

audrius rašė...

Manau, pašaipiai žiūrėti į Rusiją vis dėlto pavojinga, nes Vakarais nebūtinai galime pasikliauti taip labai, kaip mums atrodo. Tiksliau, ateitų Vokietijos tipo vyriausybė į JAV, ir išvis nebegalėtume pasikliauti. O vokiečiai sėkmingai tęsia savo antiliberalizmo, paniekos laisvei tradicijas, tikrai man dėl jų baisu.