2007-06-20

Rusomanija: bevartant "Time", "Newsweek", "Economist"

Kas savaitę bevartydamas šiuos žurnalus, gali pastebėti, kad pastaruoju metu yra tik kelios temos, kurios nuolat yra aptariamos. Iš jų savo pastovumu išsiskyria dvi: karas Irake ir Rusija.

Štai paskutiniame "Time" numeryje įdomūs Z.Brzezinskio samprotavimai kaip išvengti naujo šaltojo karo.

Receptai paprasti ir aiškūs,nors ne su visais sutikčiau:"In these circumstances, the U.S. should pursue a calm, strategic (and nontheatrical) policy toward Moscow that will help ensure that a future, more sober Kremlin leadership recognizes that a Russia linked more closely to the U.S. and the E.U. will be more prosperous, more democratic and territorially more secure. The U.S. should avoid careless irritants, like its clumsily surfaced initiative to deploy its missile defenses next door to Russia. And it should not dismiss out of hand Moscow's views on, for example, negotiations with Iran, lest Russia see its interests better served by a U.S.-Iran war.

But the U.S. should react firmly when Russia tries to bully its neighbors. America should insist that Russia ratify the European Energy Charter to dispel fears of energy blackmail. The U.S. should continue to patiently draw Ukraine into the West so that Russia will have to follow suit or risk becoming isolated between the Euro-Atlantic community and a powerful China. And, above all, the U.S. should terminate its war in Iraq, which is so damaging to America's ability to conduct an intelligent and comprehensive foreign policy.


Tuo tarpu "Newsweek" tradiciniame R.Sharma puslapyje "global investor" išdėstoma "dviejų Rusijų istorija". Girdi, yra nedemokratinė Kremliaus ir Putino Rusija, ir jos kontroliuojama naftos ir dujų verslo Rusija, ir yra kito verslo vis sėkmingesnė Rusija, į kurią tiesiog yra verta investuoti. O geresnio pasilinksminimams miesto nei Maskva sunkiai pasaulyje besurasi. Tiesiog reklaminis straipsnelis, kaip smagu yra investuoti į Rusiją ir kiek galima daug ir lengvai uždirbti. Sekančiame puslapyje - dar vienas reklaminis siužetas, kaip rusai stebina Sotheby aukcioną Londone savo milijonais, pirkdami visų pirma rusų meną, bet taip pat ir impresionistus. Rašo, kad panašu į japonų elgesį 80-aisiais. Suprask, ir visos Rusijos perspektyva kaip Japonijos. Įdomu, ar "Newsweek" pačiam taip išeina tokius straipsnelius parašyti, ar yra ir kitų priežasčių...

"Economist" neatsilieka. Paskutiniame numeryje reiškia susirūpinimą dėl žodžio "caras" vartojimo Vakaruose....

2 komentarai:

Alex rašė...

Priespaskutiniame Time numeryje. Paskutinis skirtas maistui ir mitybai :))))

O ko Jus tikejotes. Ne karta teko skaityti Vakaru komentatoriu tekstus sakancius, kad Rytu Europos su sava istorija ir santykiu su Rusija priemimas i ES sumaise ES kortas ir pragmatiskus ekonominio bendradarbiavimo reikalus.

Nesu rusofilas, bet ir tikrai ne toks rusofobas kaip Jus. Nematyti nevalstybiniu Rusijos kompaniju negalima. Ju augimo tempai yra stulbinami. Kai kurios savo akcinikams (kuriu yra pvz. 5-10 asmenu) ismoka daugiau kaip milijarda doleriu dividendu. Kai kurios galetu leisti sau nupirkti puse Lietuvos verslo ir nelabai pajustu kad pinigu isleido.

Todel jos ir idomios pasaulinems multinational korporacijoms.

mk rašė...

Iki šiol aš manydavau, kad toks nesveikas kitos tautos nekentimas yra viso labo mažos saujelės žmonių paranoja. Deja, šią savaitę teko pakeist nuomonę, sudalyvavus viename posėdy sostinėj. Ten buvo, pavadinkim, inteligentijos žiedas, kuriam žodis „rusas“ pasirodo sukelia vos ne priešmirtinius spazmus.

lrytas.lt, 2007 06 23. „Diplomato dovana žmonai – sekso partneris“ / Komentarai.