2007-06-11

Padeka Tomui Misiunui

Sedziu Briuselyje. Galiu rasyti tik be lietuvisku zenklu. Bet uz tai priejes prie interneto, "Delfyje" radau puiku Tomo Misiuno komentara musu "Rusijos sulaikymo strategijai" . Nepaisant komentare isdestytos kritikos musu dokumentui, negaliu nesizaveti pateikta analize.

Besededamas konferencijoje, perskaitau paskutini "European Voice" numeri (toks Briuselio elito laikrastis´- zr.www.europeanvoice.com) ir randu straipsneli "How the West should counter-attack Russia" (neturiu laiko ieskoti internete). Tokia vieno anoniminio Economist zurnalisto parengta Rusijos sulaikymo startegija.

Keletas teiginiu is sio straipsnio. Visu pirma labai atviras padeties ivardijimas, - Rusija sukure labai stipria prokremliska stovykla Europos Sajungoje (Graikija ir Kipras visu pirma, Vengrija, Latvija ir Slovakija - vis labiau, ir gal but Bulgarija). Vakaru strategija laukti Prezidento rinkimu Rusijoje , tikintis kad po to bus geriau yra visiskai absurdiska. Vakarai turetu nelaukti, o kontraatakuoti.

Pirmas veiksmas - ismesti Rusija is G8, nes tai demokratiju klubas. Jeigu lieka Rusija, tada reikia kviestis ir Kinija. Antra, reikia isplesti NATO ir skaiciumi, ir turiniu. Reikia sukurti cyber-NATO (atsakas i atakas pries Estija). Prie to prisjungtu ir Svedija su Suomija (jei yra protingos).Trcia, reikia neleisti Rusijos bizniui, jeigu jo rankos yra nesvarios, naudotis Vakaru kapitalo rinkomis (prisminimai apie Jukos sudorojima). Ketvirta, sugrieztinti vizu rezima - jeigu JAV neisileidzia Rusijos oligarcho, ta pati turetu daryti ir ES. Toliau - siuloma isivaizduoti, kaip grazu butu, jei JAV, Prancuzija, Kanada, Italija ir Britanija ta pacia diena issiustu po 15 Rusijos snipu atstovaujanciu GRU, FSB ir SVR.

Kaip raso autorius, kietumas santykiuose su Rusija Vakarams kainuos. Bet kietumas, jei Vakarai bus vieningi, tikrai neatnes tragedijos. Katastrofa galima tik tada, jei Vakarai ir toliau laikysis strategijos "palaukti ir paziureti".

Tai tokia stai Rusijos sulaikymo strategija anoniminis autorius siulo Briuselio elitui. Sakyciau, pakankamai griezta. Kaip ten bebutu, gerai, kad ta pacia diena apie tuos pacius Lietuvai svarbius reikalus gali paskaityti "Delfyje" ir "European Voice".

4 komentarai:

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Fwd rašė...

Idėjos gražios, bet labai abejoju ar užteks politinės valios tam. Kolkas visi stebi, laukia kažko - kas gi bus toliau?

same685 rašė...

Mažas patikslinimas: tas "anoniminis Economist žurnalistas" yra Edward Lucas, The Economist Rytų ir Centrinės Europos korespondentas. Kiek žinau, jis kurį laiką buvo Maskvos biuro vadovu, taip pat kurį laiką gyveno Kaune, ilgą laiką - Taline. Mūsų regiono problemas žino puikiai.
Savo mintis skelbia bloge adresu http://www.edwardlucas.blogspot.com/.
Dar daugiau galima rasti Yahoo konferencijoje (prisiregistravus) http://groups.yahoo.com/group/EdwardLucas/.

Unknown rašė...

EL siulymai, nors ir papildytini dar keletu ypac svarbiu punktu, yra vienintelis antibiotikas "rusiskajai imperinei gangrenai" {NAUJAS TERMINAS)stabdyti.

bet kiek procentu zmoniu imtusi ryti karcius vaistus?
citrinu skonio apvalkalas siam vaistuku rinkiniui vargu imanomas,- nera jau nei laiko, nei lesu jo kurimui.

kazin, ar tik netures vel pasidarbuoti chirurgai?