2007-06-11

Apie Staliną, Putiną ir Europą

Vakar baigiau skaityti puikią knygą, - S. S. Montefiore bestselerį "Stalin. The Court of the red tsar" ("Stalinas. Raudonojo caro dvaras"). Seniai neskaičiau taip parašytos istorijos. Tikrai būtų verta išleisti ir lietuvių kalba.

Montefiore, keturiasdešimtmetis britų istorikas, besiremdamas Rusijos archyvų medžiaga bei Stalino bendražygių atsiminimais, sugebėjo nupiešti įtikinamą Stalino portretą. Viena vertus, Stalinas - paprastas žmogus, skausmingai pergyvenantis savo žmonos N.Alilujevos savižudybę ir toliau kaip savo šeimą globojantis Alilujevus ir pirmos žmonos gimines Svanidzes, kita vertus, - žvėris, tuos pačius Alilujevus ir Svanidzes atiduodantis savo palaimintam KGB terorui. Niekaip negali suvokti, kaip tas "dvaras" galėjo gyvuoti, kai po karo Molotovas lieka artimiausiu Stalino bendražygiu, bet sutinka, kad jo mylima žmona Polina, Maskvoje pradėjus žydų peresekiojimą, būtų ištremta į Sibirą. O šalia to Kremliaus dvaro prabanga, baliai ir lėbavimai...

Beskaidydamas tokią istoriją, pamatai, kaip paprastai ir neskausmingai buvo daromi sprendimai, kurie lėmė, kad dešimtys milijonų buvo išžudyta Stalino teroro metu. Chruščiovas prisipažino, kad "ir jo rankos iki alkūnių yra kruvinos". Akivaizdu, kad rusų tauta kentėjo ne mažiau nei mes. Niekaip negali suprasti, kodėl Putinas bando gaivinti žavėjimąsi Stalino režimu. Nebent pats norėtų būti į jį panašus.

Tokia knyga labai tinkama šiam metui, kai mes visais būdais kovojame, kad Europos Sąjunga pasmerktų ne tik hitlerizmo nusikaltimus, bet ir stalinizmo. Kažką gal ir pavyks pasiekti. Atrodo, kad Europoje pamažu pradedama suvokti, kad mūsų spaudimas šiuo klausimu yra visiškai pagrįstas. Pasiekėme, kad kitais metais Vilniuje vyktų Europos Komisijos organizuota stambi stalinizmo nusikaltimų svarstymo konferencija. Nors vokiečiai, atrodo, tuo ir nesidžiaugia, nes jiems tai - Putino erzinimas.

Galų gale europinis stalinizmo nusikaltimų pasmerkimas tai yra raktas ir į kitokią Rusiją. Beskaitant tokią knygą galvos neapleidžia viena paprasta mintis - kaip galima tokioje šalyje tikėtis demokratijos, kai joje dar nesibaigė carų valdžia. Buvo baltieji carai, po to raudonieji carai, dabar
"KGB carai".

Jeigu Europa nori suvokti šiandieninę Rusiją, turi suvokti Stalino Rusiją. Ir padėti pačiai Rusijai tą "Stalino Rusiją" suvokti. Nors kol kas tai menkai tikėtina.

4 komentarai:

SAMOT rašė...

Dekui uz pasidalinimus ir pasvarstymus. Vis su malonumu juos pasiskaitineju ir kitiems rekomenduoju

pagarbiai
k. tomas mic

audrius rašė...

Savotiškai įdomu, ką galėtų šiuolaikinei Rusijai pasiūlyti konservatizmo filosofija? Jeigu kaip pagrindą priimtume pvz. teiginį, kad visa pažanga turi remtis tradicija, tai Rusijai iš tiesų būtų ne kas.

Manau, kad ne tokia drastiška, bet šiek tiek panaši padėtis ir Lietuvoje: iki konservatizmo įsuigalėjimo dar daug darbo turi atlikti liberalai. Džiugu, kad ir p. Kubilius, atrodo, supranta tai geriau nei kiti TS politikai.

Vytautas rašė...

LTSKP- KĄ REIŠKIA ŠIOS RAIDĖS? Lietuvos Tarybų Sąjungos Komunistų Partija ARBA LIETUVOS TĖVYNĖS SĄJUNGA KONSERVATORIŲ PARTIJA. Panašumas neatsitiktinis, nes juk Konservatoriu partija ir Socdemai po nepriklausomybės atgavimo susiformavo būtent iš buvusių komunistų. Net gi patsai Andrius Kubilius, galbūt turi sąsajų su tuo.

Emilija Vilija Trečiokaitė rašė...

Kai buvau maža, dėdė (po kelių stikliukų) pasisodino mane su broliu ir sako: "vaikai, linkiu bent pusę gyvenimo nugyventi be karo". Ta mintis iki šiol mane gąsdina... Viena vertus, gal aš labai baili - National geography vos beišdrįstu pirkti, nes kiekviename numeryje vis apie kitą nykstančią gyvūnų rūšį, ir dėl visų kaltas yra žmogus - bet kaip gali būti nebaisu, kai įsigilini į karų priežastis: asmeninės žmogiškos ambicijos paverčiančios vienus "masters of puppets", o lėlėmis tampa tūkstančiai ir milijonai paprastų žmonių.
Nežinau, ar kiekvienas supras minties šuolį, ir visgi - aš nesuprantu, kodėl, kad būtum daktaru, turi gauti daktaro diplomą, o kad būtum politiku to nereikia? Juk sprendimai nė kiek ne mažesnes pasekmes turi... kas žino, kaip gyvenimas pasikeistų, jei valstybes valdytų gerai teisę, politologiją, diplomatiją, psichologiją išmanantys žmonės...