2007-06-08

Atsakymas Audriui: Politinių jungtuvių metas

Šios dienos komentaruose Audrius klausia mano nuomonės dėl Liberalų sąjūdžio paskelbtos iniciatyvos jungtis su Zuoko ir Paulausko partijomis, kurios savo pavadinimuose taip pat turi nuorodų į liberalumą.

Atsakydamas galiu pasakyti tik tiek, kad visoje partinėje sistemoje jaučiasi vienijimosi vajaus kvapas. Krikdemai svarsto vienijimosi su Tėvynės Sąjunga galimybes. Yra ir kitų mažesnių dešiniųjų partijų (pvz. tautininkai), kurios taip pat nori su mumis jungtis. Kaip matome, panašios tendencijos klostosi ir liberalų stovykloje (prieš kelias savaites apie tokias jungtuves skelbė ir A.Zuokas). Darbo partijos likučiai difunduoja link kairės: arba link valstiečių, arba link socdemų.

Esu įsitikinęs, kad tai yra natūralūs ir sveiki procesai: Lietuvos partinė sistema, jeigu ne savo turiniu ir idėjomis, tai bent išoriniu pavidalu ir struktūra tampa vis labiau panaši į europinę sistemą. Tokios sistemos pavidalą geriausiai atspindi Europos Parlamento frakcijų struktūra - yra dvi didžiausios frakcijos - konservatorių (Liaudies partijos) ir socialistų. Toliau už jas maždaug keturis-penkis kartus mažesnė yra liberalų frakcija ir panašaus dydžio - žaliųjų frakcija. Taigi Lietuvoje klostosi panašus vaizdas - konservatoriai, socialdemokratai ir liberalai. Trūksta tik žaliųjų politinės organizacijos. Be abejo, Lietuvoje skirtingai nei Europoje dar yra Pakso organizacija, bet tai yra palikimas pereinamojo laikotarpio, kuriam visoje Centrinėje Europoje buvo būdingas populizmas, o pastarasis visur palengva, bet nuosekliai mažėja.

Taigi liberalų jungimasis yra natūralus procesas, tačiau jo rezultatas nebus stebuklingas. Reikia atsiminti, kad įvairių atspalvių šių dienų liberalizmas Lietuvoje išpopuliarėjo 1998-2000 metais Pakso-Paulausko populistinės "naujosios politikos" metu. Nuo 2004 metų liberalizmas Lietuvoje nuosekliai praranda savo pozicijas, kitaip sakant, grįžta į natūralią būseną, kurioje jis buvo iki "naujos politikos" bangos. Jeigu sekuliarioje ir viskam tolerantiškoje Europoje grynasis liberalizmas pagal savo įtaką stipriai atsilieka nuo konservatorių ir socialistų, tai galiu spėti, kad Lietuvoje jam erdvės gali būti dar mažiau. Tai nereiškia, kad atskirų liberalių idėjų negali propaguoti konservatoriai ar socialistai.

Šiaip esu už konsoliduotą lietuvišką liberalią jėgą, tikėdamas, kad joje vyrautų sveikos europietiškos dešiniosios idėjos, ir tai būtų mums, konservatoriams, geras partneris įveikiant užsitęsusį lietuviškos kairės valdymą ir dominavimą. Nors ir sunkiai suprantu, kaip Zuokas su Auštrevičiumi sugebės peržengti per praeitį ir ambicijas. Liberalizmo problema Lietuvoje yra ta, kad jis turi labai daug ambicingų lyderių ir labai nedaug liberalių idėjų.

4 komentarai:

audrius rašė...

Labai ačiū už tokį išsamų atsakymą, bensravimas elektroninėje erdvėje tikrai suteikia daug puikių galimybių. Bėda ta, kad ir aš tikrai pasisakau už liberalų vienybę, tačiau mane šaltis nupurto, kai pagalvoju, kad padorūs ir tikrai liberalūs liberalai iš LRLS atsidurs vienoje partijoje su paulausko-valionio-sadecko klanu, taip sėkmingai bandžiusiu užvaldyti valstybę (ir, beje, nebe LRLS pagalbos sustabdytais). Tie žmonės su liberlizmu neturi NIEKO bendra, o jei manote, kad tokia partija galėtų būti jūsų geras partneris, manau, galite smarkiai apsirikti. Paulauskus reikia eliminuot iš politinės scenus, o ne su jais jungtis.

opinion rašė...

"Esu įsitikinęs, kad tai yra natūralūs ir sveiki procesai... yra dvi didžiausios frakcijos - konservatorių (Liaudies partijos) ir socialistų"

Naturalumas apsprendziamas gamtos desniais (t.y., maksimali entropija = anarchija), o sveikumas - zmoniu savijauta (t.y. humaniskumas = moralumas = laisvumas = atlaidumas = istatymu nesureiksminimas). Nei konservatoriai, nei socialistai netoliaruoja nei vieno, nei kito - tai kas gi noreta pasakyti? Regis, gerb. Kubilius ir vel aklai orientuojasi i Vakarus, uzmerkgamas akis i ju problemas. Kazkas taikliai issireiske, kad "politine laisve tera tik ideja, bet ne faktas"... Mazas esi ir suprasti nieko dar negali

audrius rašė...

Opinion, rašai mėšlą. Pasiskaityk, ką parašyk, ir pats susižvengsi.

Anonimiškas rašė...

Gerb. Audriui - Jusu komentaras nelabai argumentuotas. Sekdamas Jusu nurodymu, dar karta paskaiciau savo komentara ir supratau, kad jis pernelyg svelnus. Bet koks politines nuomones sureiksminimas yra pulinys, kuri reikia operuoti. Google "why government does not work" - gausit Harry Browne website, kur rasit kelias knygas (pdf failus, visi uz ~ 20 LT), paaiskinanciu daug ka. Paskui reikia iskelti klausima - kas yra konservatoriu ir socialistu vertybes - kaip jos surisamos su paprastu humanizmu - rupesciu zmogui - ir pamatysim akivaizdu anti-humanizma. O jei neuzteks, skaitykit Makiaveli ir Orweli. Tarp kitko, H. Browne buvo ksandidatas i Amerikos prezidentus, kuris, nors niekkad netapo "tikru" prezidentu, pagal savo isminti nublankino visus praeito simtmecio prezidentus. Taip kad zinojimas = jega (nezinojimas = arogancija)